21 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

“Δικαιοσύνη και Eιρήνη” Ευρώπης: Συντονισμένη δράση για το 2023

Αντιμετωπίζοντας τους φόβους μας και επανασυνδέοντας τον κόσμο

Αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις σε ένα όλο και πιο κατακερματισμένο κόσμο, η «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» Ευρώπης είναι πεπεισμένη ότι η ανθρωπότητα έχει τους δημιουργικούς και πνευματικούς πόρους για να αντιμετωπίσει τους φόβους της, να επανασυνδεθεί και να οικοδομήσει μια κοινή νομική, πολιτική και οικονομική τάξη, όπως έχει σημειώσει και ο πάπας Φραγκίσκος στην Εγκύκλιο Επιστολή του «FratelliTutti».

Μέσω της Συντονισμένης Δράσης 2023 θα υποστηρίξουμε τη διεθνή συνεργασία και νέες μορφές επικοινωνίας και πρωτοβουλίες για την ενίσχυσης της αίσθησης του να ανήκεις σε μια ευρύτερη κοινότητα.

1. ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΩΚΕΑΝΟΣ ΑΠΟ ΦΟΒΟΥΣ

Η κλιματική κρίση, λόγω της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη και των ακραίων καιρικών φαινομένων, η πανδημία covid με τις καταστροφικές επιπτώσεις της στην ατομική υγεία και την κοινωνική ζωή, ο βίαιος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η επακόλουθη ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, η μετανάστευση και η ανεπαρκής ενσωμάτωση των μεταναστών στις χώρες υποδοχής τους– αυτές οι μεγάλες κρίσεις αυξάνουν το φόβο και το θυμό μας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Ως συναίσθημα ο φόβος μας προειδοποιεί για τον κίνδυνο και μας υπενθυμίζει να είμαστε προσεκτικοί. Ωστόσο έχει τη δυνατότητα να διχάσει και να διαγράψει όχι μόνο την προσωπική εμπιστοσύνη αλλά και την εμπιστοσύνη σε εθνικούς περιφερειακούς και διεθνείς θεσμούς, και την ικανότητα να καταλήξουν σε δίκαιους συμβιβασμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, ενός όλο και πιο κατακερματισμένου κόσμου, η «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» Ευρώπης ζητά ισχυρότερη πολιτική υποστήριξη και περισσότερους πόρους γι’ αυτούς τους κεντρικούς πολυμερείς θεσμούς, ώστε να μπορούν να δράσουν αποφασιστικά για την ασφάλεια και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων .

2. ΜΕΣΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΟΒΩΝ

Η αντιμετώπιση των φόβων απαιτεί διάκριση. Είναι απαραίτητο να διακρίνουμε τις νόμιμες ανησυχίες από τους χειρισμούς. Πολύ συχνά οι φόβοι των αδύναμων ξεχνιούνται, παρόλο που η Κοινωνική Διδασκαλία της Εκκλησίας επιμένει να τους έχει προτεραιότητα στη διαχείριση των κρίσεων. Ο πάπας Φραγκίσκος στην εγκύκλιό του «Όλοι Αδέλφια» αναφέρεται στην αντιμετώπιση του φόβου ώστε να οδηγηθούμε σε ένα μέλλον αδελφοσύνης. «Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια και να αναπτύσσεται, αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα δεν μπορεί να το αρνηθεί καμία χώρα. Οι άνθρωποι έχουν αυτό το δικαίωμα ακόμα και αν δεν είναι παραγωγικοί, έχουν γεννηθεί με περιορισμούς ή τους απέκτησαν αργότερα. Αυτό δε μειώνει την αξιοπρέπειά τους ως ανθρώπινα όντα. Γιατί αυτή δε βασίζεται σε περιστάσεις αλλά στην εγγενή αξία της ύπαρξής τους. Αν δεν τηρηθεί αυτή η βασική αρχή δεν υπάρχει μέλλον ούτε για την αδελφοσύνη ούτε για την επιβίωση της ανθρωπότητας (FT 107)». Η φροντίδα είναι το κλειδί για την επιβίωση…

3. ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΕΠΑΝΕΦΕΥΡΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ – ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Η «Δικαιοσύνη και Ειρήνη Ευρώπης» ανησυχεί ιδιαίτερα για την αυξανόμενη ανομία σε διεθνές επίπεδο, όπου τα ισχυρότερα κράτη καταπιέζουν τα πιο αδύναμα, τ’ ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται ατιμώρητα και τα οικολογικά θεμέλια της ανθρώπινης ζωής καταστρέφονται. Το καταγγέλλουμε σθεναρά και απαιτούμε την επιστροφή του κράτους δικαίου και την ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας. Είναι προτιμότερες οι διεθνείς από τις διακρατικές συμφωνίες, γιατί έτσι εξασφαλίζεται η πρόοδος σε διεθνές επίπεδο και η προστασία των ασθενέστερων κρατών. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται μεταρρυθμίσεις των υφιστάμενων διεθνών οργανισμών

Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς αυθεντικό διάλογο, εστιασμένο στην αναζήτηση της αλήθειας και του κοινού καλού. Αυτό απαιτεί όχι μόνο βελτίωση της πληροφόρησης σε όλες τις ηλικίες αλλά και την αναγνώριση και το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ως θεμελιώδες δικαίωμα.

Μια άλλη προϋπόθεση για εποικοδομητικό διάλογο και ειρηνική, χωρίς φόβο, συνύπαρξη είναι να συμβιβαστεί κανείς με το παρελθόν του και να παραδεχθεί τα λάθη του. Επιπλέον, η συμπερίληψη των πιο περιθωριοποιημένων και ευάλωτων είναι απαραίτητη για την εποικοδομητική επικοινωνία, καθότι μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε υπό νέο πρίσμα και να αναπτύξουμε θετική άποψη για δύσκολα ζητήματα. Για να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας και να γίνουμε ανθεκτικοί πρέπει να βασιζόμαστε στην κοινότητα. «Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη ζωή απομονωμένος… Χρειαζόμαστε μια κοινότητα να μας υποστηρίζει και να μας βοηθά και στην οποία μπορούμε να βοηθούμε ο ένας τον άλλο, να συνεχίσουμε και να πάμε μπροστά, FT8» .

4. «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ» ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ 2023

Οι Εθνικές Επιτροπές και η Ευρωπαϊκή Γραμματεία μας, το 2023, θα συνεχίσουν τις μακροπρόθεσμες προσπάθειές τους για διεθνή κοινωνική δικαιοσύνη και τις, τόσο απαραίτητες, θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Θα επιστήσει ιδιαίτερα την προσοχή στους κοινωνικούς φόβους που αγνοούνται, αλλά, επίσης, θα αποδομήσει τους φόβους και τις ανησυχίες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη χειραγώγηση των Ευρωπαίων πολιτών. Οι Εθνικές Επιτροπές θα αποφασίσουν και θα προτείνουν εκδηλώσεις και χώρους, όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν τίμιες και ειλικρινείς ανταλλαγές απόψεων, σχετικά με τους φόβους και τις συνέπειές τους, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Διάσκεψη των Επιτροπών ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ Ευρώπης

Συνάντηση Γενικών Γραμματέων στο Παρίσι, Φεβρουάριος 2023

Προηγούμενο Άρθρο

«Η πορεία της Τεσσαρακοστής» του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη

Επόμενο Άρθρο

Νέοι αστεροειδείς πήραν το όνομά τους από τρεις Ιησουίτες και έναν Πάπα

You might be interested in …

Ημερίδα: Το αίτημα της ηθικής κρίσης και η πνευματικότητα των ιησουιτών

 Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών ΕπιστημώνΚοινότητα των ΙησουιτώνΣμύρνης 27, Αθήνα / athensj@jesuites.com   Το αίτημα της ηθικής κρίσης και η πνευματικότητα των ιησουιτών Μια ημερίδα για το νόημα και την επικαιρότητα της διάκρισης   Καθώς τα σύννεφα πυκνώνουν […]

Όχι χώροι πάρκινγκ ή γκέτο

  Παρέμβαση του προέδρου της Cei, του καρδιναλίου Gualtiero Bassetti, κατά τη συνάντηση στη Ρώμη με τίτλο: «Προωθούμε και ενσωματώνουμε». Ένα σύστημα υποδοχής μεταναστών στην Ιταλία «ολοκληρωμένο και ευρέως διαδεδομένο», «κατάλληλο για τις προκλήσεις που […]

Κοινή δέσμευση για τη διάσωση του πλανήτη, του οποίου είμαστε μόνο οι φύλακες

Ο κλιματολόγος Antonio Navarra σχολιάζει τα λόγια που ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε σχετικά με την αλλαγή του κλίματος προς το διπλωματικό σώμα που είναι διαπιστευμένο στην Αγία Έδρα, με την ευκαιρία της ανταλλαγής ευχών για […]