20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Δρόμος του Σταυρού του (2019)του Ι.Καθολικού Ναού αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου

ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΝΑΟΣ
ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ
 
 
Δρόμος του Σταυρού
2019
 
  
«Μέσα σ’ Εκείνον η Θεότητα έστερξε ολάκερη να κατοικήσει, κι όλα όσα στη γη κι όσα στον ουρανό μαζί της να συμφιλιώσει δι’ Αυτού, που την ειρήνη έφερε με του σταυρού Του το αίμα.»
(Προς Κολοσσαείς 1,19-20)
 
Άσμα :
 
Σήκωσε αγόγγυστα του κόσμου την Ελπίδα μόνος ανηφόρισε στο πάθος Του. Σήμερα ο Κύριος νικά την αμαρτία, Σήμερα ο Κύριος. Ο Σταυρός του Μεσσία μπολιάζει τον κόσμο μας.
Κοιτάξτε τι αγάπη μας δόθηκε! (2)
Θα ζήσουμε σαν αμέτοχοι εις τη νίκη του Σταυρού;
 
Ιερέας: Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
Όλοι:    Αμήν
Ιερέας: Η χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, η αγάπη του Θεού Πατέρα και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος, να είναι πάντα μαζί σας.
Όλοι:     Και με το πνεύμα σου.
Ιερέας  Αδελφοί, ας αναγνωρίσουμε τα αμαρτήματα μας για να γίνουμε άξιοι να τελέσουμε την Ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού και τα Θεία Μυστήρια.
 
Εσύ που στάλθηκες για να θεραπεύσεις όσους έχουν συντριμμένη την καρδιά,
Κύριε ελέησον.  (2)
 
Εσύ που ήλθες να καλέσεις τους αμαρτωλούς,
Χριστέ ελέησον. (2)
 
Εσύ που κάθεσαι στα δεξιά του Πατέρα και μεσιτεύεις για μας,
Κύριε ελέησον.  (2)
 
Ιερέας:   Ο Παντοδύναμος Θεός ας μας ελεήσει,
ας συγχωρήσει τις αμαρτίες μας
και ας μας χορηγήσει τη ζωή την αιώνια.
Όλοι:     Αμήν
Ιερέας: «Αδελφοί, ο Ιησούς Χριστός, αν και ήταν Θεός, δεν θεώρησε την ισότητα του με το Θεό αποτέλεσμα αρπαγής, αλλά τα απαρνήθηκε όλα, πήρε μορφή δούλου και έγινε άνθρωπος. Και όντας πραγματικός άνθρωπος ταπεινώθηκε θεληματικά υπακούοντας μέχρι θανάτου, και μάλιστα Θανάτου Σταυρικού. Γι’ αυτό και ο Θεός τον ανέβασε πολύ ψηλά και του χάρισε το όνομα που είναι πάνω απ’ όλα τα ονόματα. Έτσι, στο όνομα του Ιησού όλα τα επουράνια, τα επίγεια και τα υποχθόνια θα προσκυνήσουν, και κάθε γλώσσα θα ομολογήσει ότι Κύριος είναι ο Ιησούς Χριστός, για να δοξάζεται έτσι ο Θεός Πατέρας.»
(Προς Φιλιππησίους 2, 6-10)
 
Ας προσευχηθούμε: Κύριε ο Θεός, διαμέσου των παθών του μονογενούς σου Υιού, μας υποδεικνύεις το Σταυρό σαν μοναδική οδό προς τη δόξα. Χορήγησε μας σε παρακαλούμε, όπως, ενωμένοι με τον Χριστό, στο Δρόμο Του προς το Γολγοθά, Τον ακολουθήσουμε και στη Δόξα των Ουρανών. Στο ζητούμε διαμέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, που μαζί με Σένα, στην ενότητα του Παναγίου Πνεύματος, ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.
 
+ Ελέησε μας Κύριε,
– Ελέησε μας.
 
Δίπλα στο Σταυρό σκυμμένη
βλέπει η Μάνα δακρυσμένη
το παιδί της να πονεί.
 
 Στάση 1η:   Καταδικάζουν τον Ιησού σε θάνατο
  • Σε προσκυνούμε, Χριστέ, και Σε ευλογούμε.
  • Γιατί με τον τίμιο σου Σταυρό ελύτρωσες τον κόσμο.
 
«Το πλήθος κραύγαζε με δύναμη: “Θάνατος, θάνατος, σταύρωσε τον!”» Ο Ιησούς είναι καταδικασμένος σε θάνατο πάνω στο Σταυρό. Το δικαστήριο τον καταδικάζει, παρόλο που δεν υπάρχει βάση στις κατηγορίες που του προσάπτουν. Ο Ιησούς όμως παραμένει ήρεμος. «Δεν είχε ομορφιά και λάμψη για να μας προσελκύσει», αναφέρει ο προφήτης Ησαΐας. «Χωρίς ωραία εμφάνιση για να μας γοητεύσει. Από τους ανθρώπους περιφρονημένος και εγκαταλελειμμένος. Άνθρωπος θλίψεων και δοκιμασμένος από την ασθένεια και σαν έναν άνθρωπο από τον οποίο αποστρέφει κανείς το βλέμμα του. Κι όμως, αυτός σήκωσε τα λάθη μας.»
 
  • Ελέησε μας, Κύριε, όταν υποφέρουμε από την άδικη καταδίκη των άλλων. Δώσε μας τη δύναμη να συγχωρούμε εκείνους που μας καταδικάζουν. Ελέησε μας, Κύριε, όταν εμείς κρίνουμε άδικα τους αδελφούς μας, όταν η καταδίκη μας είναι ριζική, ακραία, βίαιη και μπορεί να αποβεί καταστροφική. Μάθε μας να βλέπουμε στο πρόσωπο των άλλων το δικό Σου πρόσωπο.
 
Ας προσευχηθούμε: Σε παρακαλούμε, Κύριε, για εκείνους που βασανίζονται άδικα, για τα θύματα της τρομοκρατίας, για τους αθώους που φυλακίζονται, για τις ζωές που χάνονται από κακή συγκυρία.
 
+ Ελέησε μας Κύριε,      
– Ελέησε μας. 
 
Η Ψυχή της εθρηνούσε
κι η καρδιά της επονούσε
είχε αγιάτρευτη πληγή.
 
Στάση 2η: Ο Ιησούς φορτώνεται τον σταυρό
  • Σε προσκυνούμε, Χριστέ, και Σε ευλογούμε.
  • Γιατί με τον τίμιο σου Σταυρό ελύτρωσες τον κόσμο.
 
Το ξύλο του Σταυρού βαραίνει τον Ιησού και τον πληγώνει στους ώμους. Πάνω σ’ αυτό το ξύλο θα καρφωθεί. Ο προφήτης Ησαΐας είχε πει: «Αυτός έφερε πάνω του τις αδυναμίες μας, φορτώθηκε τους πόνους μας, τραυματίστηκε για τα λάθη μας. Το βάρος των αμαρτιών μας τον είχε καταπλακώσει.»
 
  • Και εμείς σηκώνουμε το δικό μας φορτίο. Πώς το σηκώνουμε όμως; Με αγανάκτηση, με θλίψη, με κουράγιο; Εσύ, Κύριε, που φορτώθηκες τους δικούς μας πόνους και τις δικές μας αδυναμίες, βοήθησε μας να έχουμε πάντα ψηλά το κεφάλι καθώς πορευόμαστε στη ζωή.
 
Ας προσευχηθούμε: Μάθε μας, Κύριε, να σηκώνουμε το δικό μας Σταυρό, με κουράγιο και αγάπη για τους άλλους και για Σένα. Το Σταυρό της αρρώστιας, της φτώχειας, της μοναξιάς, της ανοχής των άλλων. Μάθε μας επίσης, να μην είμαστε ένας Σταυρός για τους άλλους.
 
+ Ελέησε μας Κύριε,
– Ελέησε μας.
 
Και ποιος δεν θα συμπονούσε
τη Μητέρα που πονούσε
 για του Γιού της το χαμό.
 
 
Στάση 3η : Ο Ιησούς πέφτει για πρώτη φορά
  • Σε προσκυνούμε, Χριστέ, και Σε ευλογούμε.
  • Γιατί με τον τίμιο σου Σταυρό ελύτρωσες τον κόσμο.
 
«Από ψηλά, κράτα μου το χέρι. Σώσε με, γλύτωσε με απ’ το κακό.» Ο Χριστός, στο δρόμο για το Γολγοθά, σηκώνει υπομονετικά το Σταυρό Του. Το Σταυρό της αμαρτίας όλων των ανθρώπων. Βλέμματα ειρωνικά και περιφρονητικά στρέφονται προς Αυτόν. Τον πονούν σαν αγκάθια. Άλλοι τον κοιτούν δίνοντας Του κουράγιο. Ο Ιησούς ταπεινωμένος συνεχίζει. Αλλά ο δρόμος είναι δύσκολος. Η κούραση τον καταβάλλει. Τα πόδια Του δεν τον κρατούν πια. Πέφτει. Η δύναμη του Θεού και η δική Του θέληση τον κάνουν να σηκωθεί και να συνεχίσει.
 
  • Είμαστε όλοι αδέλφια Εκείνου που έπεσε στο δρόμο για το Γολγοθά. Ελέησε μας, Κύριε, όταν κάνουμε λάθη, όταν σκοντάφτουμε, όταν αποτυγχάνουμε. Βοήθησε μας όταν ο πόνος μάς λυγίζει, όταν η κούραση μάς παραλύει.
 
Ας προσευχηθούμε: Κύριε, κάθε φορά που δεν αντέχουμε πια, σωματικά και ψυχικά, βοήθησε μας να σηκωνόμαστε και να ξαναπαίρνουμε το φορτίο μας, να βαδίζουμε τον ανήφορο μαζί Σου.
 
+ Ελέησε μας Κύριε,      
– Ελέησε μας
 
Ποιος δεν θα ‘κλαιγε για σένα
 να σε βλέπει, ω Παρθένα
σε μαρτύριο φρικτό.
 
 
Στάση 4η: Ο Ιησούς συναντά την Αγία Του Μητέρα
  • Σε προσκυνούμε, Χριστέ, και Σε ευλογούμε.
  • Γιατί με τον τίμιο σου Σταυρό ελύτρωσες τον κόσμο.
 
Ο Ιησούς μάς είχε πει: «Οι σκέψεις σας δεν είναι οι σκέψεις μου και οι δρόμοι σας δεν είναι οι δρόμοι μου.» Πώς νιώθει όμως η μητέρα του Χριστού, η οποία βλέπει να χάνεται ο Γιος της; Για μας ο Ιησούς εγκατέλειψε τη μητέρα Του και για μας η Παναγία δέχθηκε να συνοδεύσει το παιδί της στο δρόμο για το Γολγοθά.
 
  • Για όλους εκείνους που μας συνοδεύουν στο δρόμο που επιλέξαμε, εκείνους που μας βοηθούν να πορευτούμε στη ζωή, εκείνους που μας καθοδηγούν για να ανακαλύψουμε και να ζήσουμε την κλήση μας, Σε ευχαριστούμε, Κύριε. Για όλες εκείνες τις φορές που το Πνεύμα Σου μας ωθεί να συνοδεύσουμε γενναιόδωρα, να ακούσουμε αληθινά, να συμβουλεύσουμε με σεβασμό, Σε ευχαριστούμε, Κύριε.
 
Ας προσευχηθούμε: Παναγία Μητέρα μας, δώσε κουράγιο στους γονείς που χάνουν τα παιδιά τους. Βοήθησε μας να αντιμετωπίζουμε τις στεναχώριες μας, όπως εσύ αντιμετώπισες τις δικές σου. Βοήθησε μας να στηρίζουμε όσους υποφέρουν, όπως εσύ στήριξες το Γιό σου.
 
+ Ελέησε μας Κύριε,
– Ελέησε μας.
 
Στο Σταυρό να ‘μαι κοντά σου
και στα τόσα βάσανα σου
 στο πλευρό σου να πονώ
 

Στάση 5η:   Ο Σίμων ο Κυρηναίος σηκώνει το Σταυρό του Ιησού
  • Σε προσκυνούμε, Χριστέ, και Σε ευλογούμε.
  • Γιατί με τον τίμιο σου Σταυρό ελύτρωσες τον κόσμο.
 
«Καθώς πήγαιναν να τον σταυρώσουν, έπιασαν κάποιον Σίμωνα Κυρηναίο, που γύριζε από το χωράφι του, και του φόρτωσαν το Σταυρό να τον μεταφέρει πίσω από τον Ιησού», αναφέρει ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Ο Χριστός είπε: «Ό,τι κάνετε στο μικρότερο απ’ αυτούς τους ασήμαντους αδελφούς μου, σ’ Εμένα τον ίδιο το κάνετε.» Βοηθώντας τον πιο ταπεινό συνάνθρωπο μας, σηκώνουμε μαζί με τον Ιησού το Σταυρό του και γινόμαστε κι εμείς ο Σίμων ο Κυρηναίος. Με τον κάθε μας πόνο συμμετέχουμε στο Σταυρό του Ιησού.
 
  • Δεν μπορούμε να σηκώσουμε όλο το φορτίο μόνοι μας. Βοήθησε μας, Κύριε, να είμαστε αρκετά ταπεινοί ώστε να δεχόμαστε την ηθική βοήθεια των άλλων. Και όταν ζητούν τη δική μας βοήθεια, όπως τη ζήτησαν από το Σίμωνα τον Κυρηναίο, να στηρίζουμε τους άλλους με αγάπη, για να σηκώσουν το φορτίο τους.
 
Ας προσευχηθούμε: Μάθε μας, Κύριε, να σηκώνουμε το Σταυρό των αδύναμων αδελφών μας με κατανόηση, να μοιραζόμαστε τη θλίψη τους, να τους ανακουφίζουμε με τη συμπαράσταση και με την προσευχή μας.
 
+ Ελέησε μας Κύριε,      
– Ελέησε μας.
 
Μάνα σπλαχνική γλυκιά μου     
χυθούν τα δάκρυα μου
και μαζί σου ας πονώ.
 
Στάση 6η: Η Βερονίκη σπογγίζει το πρόσωπο του Ιησού
  • Σε προσκυνούμε, Χριστέ, και Σε ευλογούμε.
  • Γιατί με τον τίμιο σου Σταυρό ελύτρωσες τον κόσμο.
Ο Ιησούς είχε πει στο μαθητή Του Φίλιππο: «Ακόμη δεν κατάλαβες Φίλιππε; Όποιος βλέπει Εμένα, βλέπει και τον Πατέρα μου.» Αυτό το ματωμένο πρόσωπο, που δεν είναι σχεδόν ανθρώπινο, από το οποίο αποστρέφει κανείς το βλέμμα του με φρίκη, αυτό είναι η εικόνα του Θεού του αοράτου; Είναι δυνατόν να είναι έτσι ο Θεός στον οποίο πιστεύουμε; Αλλά Αυτός ταλαιπωρήθηκε και πόνεσε για τις δικές μας αμαρτίες και χάρη στις πληγές Του εμείς σωθήκαμε.
 
  • Σε ευχαριστούμε, Κύριε, για τα χέρια μας, που μας επιτρέπουν να βοηθήσουμε τους άλλους, να επουλώσουμε τις πληγές τους, να τους ακουμπήσουμε στον ώμο για να τους δώσουμε κουράγιο. Σε ευχαριστούμε για τα χέρια μας, που μπορούν να μεταμορφώσουν τον πόνο σε ελπίδα, το φόβο σε εμπιστοσύνη. Τα χέρια μας, που είναι η προέκταση της καρδιάς μας.
 
Ας προσευχηθούμε: Βοήθησε μας, Κύριε, να δούμε το μεγαλείο Σου μέσα στην ταπεινότητα Σου. Αξίωσε μας να καταλάβουμε την αγάπη Σου, και να Σου ανταποδώσουμε τη δική μας με όλο μας το είναι.
 
+ Ελέησε μας Κύριε,      
– Ελέησε μας. 
 
Κι η καρδιά μου ενόσω πάλλει
προσευχές κι ύμνους ας ψάλλει
όλο αγάπη στο Χριστό.
 
Στάση 7η: Ιησούς πέφτει για δεύτερη φορά
  • Σε προσκυνούμε, Χριστέ, και Σε ευλογούμε.
  • Γιατί με τον τίμιο σου Σταυρό ελύτρωσες τον κόσμο.
 
Οι άνθρωποι αδιαφορούν για τον Ιησού, δεν τον καταλαβαίνουν. Τον βλέπουν να υποφέρει, αλλά αυτό δεν τους αγγίζει. Η σκληροκαρδία τους δεν τους αφήνει να καταλάβουν τον πόνο του Ιησού και έτσι να μετανοήσουν. Χωρίς τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, ο άνθρωπος δεν νιώθει τον πόνο του άλλου. Παραμένει τυφλός και κουφός.
Ο Χριστός όμως σηκώνεται και συνεχίζει. Αυτός που μας αγάπησε όταν ήμασταν ακόμα αμαρτωλοί, πόσο μάλλον δεν θα μας βοηθήσει τώρα, που προσευχόμαστε σ’ Εκείνον με πίστη και μετάνοια!
 
  • Ποιο στήριγμα έχω στη ζωή για να ακουμπήσω, πριν ξεκινήσω και πάλι την πορεία μου; Σε ποια πρόσωπα μπορώ να στηριχθώ, Κύριε;
 
Ας προσευχηθούμε: Κύριε, βοήθησε μας να βρίσκουμε στήριγμα στη ζωή μας, και μάθε μας να είμαστε ένα στήριγμα για τους άλλους.
 
+ Ελέησε μας Κύριε,      
— Ελέησε μας.       
 
Των παρθένων, ω Παρθένα
να θρηνώ θέλω μ’ εσένα
και παιδί σου να με λες.
 
Στάση 8η : Ο Ιησούς παρηγορεί τις θυγατέρες της Ιερουσαλήμ
  • Σε προσκυνούμε, Χριστέ, και Σε ευλογούμε.
  • Γιατί με τον τίμιο σου Σταυρό ελύτρωσες τον κόσμο.
 
Όπως μας λέει ο Ευαγγελιστής Λουκάς, στο δρόμο προς το Γολγοθά τον ακολουθούσε πολύς κόσμος και πολλές γυναίκες, που θρηνούσαν χτυπώντας το στήθος τους. Ο Ιησούς όμως τις κοίταξε και τους είπε: «Θυγατέρες της Ιερουσαλήμ, μην κλαίτε για μένα, να κλαίτε μάλλον για τον εαυτό σας και για τα παιδιά σας.»
 
  • Σε παρακαλούμε, Κύριε, για τις γυναίκες του κόσμου μας. Τις γυναίκες που υποφέρουν, που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, που υφίστανται τη βία των άλλων. Δακρύστε γυναίκες φτωχές, γυναίκες μόνες, γυναίκες θύματα διακρίσεων, γυναίκες των στρατιωτών που πολεμούν, μητέρες των παιδιών που πεινούν. Ο Ιησούς είναι μαζί σας και σας υπόσχεται παρηγοριά. Ο Ιησούς παίρνει τα δάκρυα σας και σας επιστρέφει την αξιοπρέπεια σας.
 
Ας προσευχηθούμε: Βοήθησε μας, Κύριε, να νιώσουμε την παρηγοριά που έρχεται απ’ το Θεό μας. Βοήθησε μας σε κάθε μας πόνο, να νιώθουμε την παρουσία σου κοντά μας.
 
+ Ελέησε μας Κύριε,      
– Ελέησε μας. 
 
Για να σώσει το λαό Του
βλέπει πάνω στο Σταυρό Του
τον Ιησού της να πονεί.
 
Στάση 9η : Ο Ιησούς πέφτει για τρίτη φορά
  • Σε προσκυνούμε, Χριστέ, και Σε ευλογούμε.
  • Γιατί με τον τίμιο σου Σταυρό ελύτρωσες τον κόσμο.
 
Ο Ιησούς πέφτει, κάτω από το βάρος της αμαρτίας. Αλλά σηκώνεται και συνεχίζει την ανάβαση του στο Γολγοθά. «Σαν πέφτει, στην πτώση του δεν μένει, γιατί ο Πατέρας απ’ το χέρι τον κρατά», λέει ο ψαλμός.
Ο Ιησούς γνωρίζει τις αδυναμίες μας γιατί τις έχει ζήσει. Άφησε τον εαυτό Του να πληγωθεί από την ανθρώπινη κακία. Μέσα απ’ όλα αυτά όμως είναι νικητής. Θέλει να μας διδάξει ότι τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από την αγάπη του Θεού για μας. Ούτε κακία, ούτε θάνατος δεν μπορούν να σταματήσουν την αγάπη του Θεού. Μπορούμε λοιπόν να προστρέχουμε σ’ Εκείνον με εμπιστοσύνη.
 
  • Όλοι έχουμε αδυναμίες στις οποίες πέφτουμε συχνά. Βοήθησε μας, Κύριε, να έχουμε εμπιστοσύνη στο χέρι του Πατέρα, που μας κρατάει σταθερά και μας καλεί να σηκωθούμε. Συγχώρεσε τις αδυναμίες μας, τα λάθη που επαναλαμβάνουμε.
 
Ας προσευχηθούμε: Κύριε, μάθε μας να έχουμε υπομονή και να μην χάνουμε την εμπιστοσύνη μας σ’ Εσένα. Βοήθησε μας να μην απελπιζόμαστε ποτέ.
 
+ Ελέησε μας Κύριε,
– Ελέησε μας.
 
Θεία Μάνα πονεμένη
του παιδιού σου ο πόνος μένει
στη δική μου την καρδιά
 
Στάση 10η :   Εκδύουν τον Ιησού και τον ποτίζουν χολή
  • Σε προσκυνούμε, Χριστέ, και Σε ευλογούμε.
  • Γιατί με τον τίμιο σου Σταυρό ελύτρωσες τον κόσμο.
 
«Τα ρούχα μου μοίρασαν μεταξύ τους, ενώ για το χιτώνα μου έριξαν κλήρο.» Ο Ιησούς έζησε όλη τη ζωή Του ταπεινά και κοντά στους φτωχούς. Πάνω στο Σταυρό γνώρισε τη μεγαλύτερη φτώχεια και “ταπείνωση. Μας λέει: «Όποιος από σας δεν απαρνιέται όλα τα υπάρχοντα του, δεν μπορεί να είναι μαθητής μου.» Πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιούμε τα υλικά αγαθά, χωρίς να σκλαβωνόμαστε από αυτά.
 
  • Η δόξα αυτού του κόσμου είναι πρόσκαιρη και δεν πρέπει να μετράμε τη ζωή μας μ’ αυτή, αλλά με την επιλογή που κάνουμε να αγωνιστούμε για τα όνειρα μας, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, να ακολουθήσουμε τα βήματα του Ιησού.
 
Ας προσευχηθούμε: Κύριε, μάθε μας να μην ζούμε για αγαθά που φεύγουν και μας αφήνουν κενούς, αλλά να ζούμε για Σένα, που είσαι η Ζωή και η Ανάσταση.
 
+ Ελέησε μας Κύριε,
– Ελέησε μας.
 
Μάνα, εσύ βοήθησέ με
κι απ΄τις φλόγες φύλαξέ με
όταν θα’ρθω να κριθώ
 
 

Στάση 11η:   Καρφώνουν τον Ιησού στο σταυρό
  • Σε προσκυνούμε, Χριστέ, και Σε ευλογούμε.
  • Γιατί με τον τίμιο σου Σταυρό ελύτρωσες τον κόσμο.
 
«Σταύρωσαν εκεί τον Ιησού, ανάμεσα στους κακούργους.» Αυτό που γίνεται στο Γολγοθά ξεπερνά κάθε φαντασία. Καρφώνουν τον Υιό του Θεού στο ξύλο του μαρτυρίου. Μπορεί να είμαστε περήφανοι για τον άνθρωπο που με τη γνώση και τη σοφία του κατάφερε να εξερευνήσει τα μυστήρια του σύμπαντος, αλλά ο άνθρωπος αυτός δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα μυστήρια της ζωής, τα σημάδια του Θεού. Ο άνθρωπος αυτός, ο τόσο μορφωμένος, βλέπει αλλά δεν καταλαβαίνει τι κάνει. Όπως γράφει η Αποκάλυψη, εμείς οι άνθρωποι που θεωρούμε τους εαυτούς μας σοφούς και πλούσιους, δεν είμαστε παρά τυφλοί και γυμνοί.
 
  • «Πατέρα, συγχώρεσε τους γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν.» Σε ευχαριστούμε, Κύριε, γι’ αυτό το λόγο που μας αποκαλύπτει τη συγνώμη Σου, την απόλυτη αγάπη Σου. Λόγος Ζωής, Αναστάσιμος Λόγος! Πατέρα, συγχώρεσε μας: εμείς γνωρίζουμε τόσο λίγο να συγχωρούμε.
 
Ας προσευχηθούνε: Πνεύμα Άγιο, φώτισε μας, ώστε να γνωρίσουμε πραγματικά τον Ιησού Χριστό, τον Υιό του Θεού, και ετσι, κάτω από αυτό το φως, να γνωρίσουμε και τον εαυτό μας.
 
+ Ελέησε μας Κύριε,      
– Ελέησε μας. 
 
 
Του Χριστού θέλω τον πόνο
το Σταυρό Του να σηκώνω
να θυμάμαι τις πληγές.
 

Στάση 12η : Ο Ιησούς πεθαίνει πάνω στο Σταυρό
  • Σε προσκυνούμε, Χριστέ, και Σε ευλογούμε.
  • Γιατί με τον τίμιο σου Σταυρό ελύτρωσες τον κόσμο.
 
Επί τρεις ατέλειωτες ώρες, ο Ιησούς βλέπει να έρχεται ο θάνατος. Όμως, αυτές τις τελευταίες στιγμές της επίγειας ζωής Του, μέσα στον πιο μεγάλο πόνο, προσεύχεται στον Πατέρα Του για να συγχωρέσει εκείνους που τον καταδίκασαν και μας δίνει τη μητέρα Του σαν δική μας μητέρα. Ο ίδιος είχε πει: «Δεν υπάρχει πιο μεγάλη αγάπη από το να δώσει κανείς τη ζωή του γι’ αυτούς που αγαπά.» Κι ακόμη: «Όποιος θέλει να σώσει τη ζωή του, θα τη χάσει. Εκείνος όμως που θα χάσει τη ζωή του εξαιτίας μου, αυτός θα τη σώσει.» Δεν ζούμε λοιπόν για να προστατέψουμε τη ζωή μας από κάθε κίνδυνο, αλλά για να δώσουμε τη ζωή μας για το Θεό και για τους άλλους. Λίγο πριν ξεψυχήσει πάνω στο Σταυρό, ο Ιησούς λέει: «Πατέρα, στα χέρια Σου παραδίδω το πνεύμα μου.»
 
  • Βοήθησε μας, Κύριε, να εμπιστευόμαστε την αγάπη Σου, αντί να γαντζωνόμαστε στην απογοήτευση και στο μίσος. Επίτρεψέ μας να καταλάβουμε ότι πεθαίνοντας αποθέτουμε το πνεύμα μας στα χέρια Σου, στα χέρια του Δημιουργού μας.
 
Ας προσευχηθούμε: Μάθε μας, Κύριε, να δίνουμε τη ζωή μας, και να προσφέρουμε το θάνατο μας, όπως έκανες Εσύ για μας.
 
 
+ Ελέησε μας Κύριε,
– Ελέησε μας.
 
 
Εσταυρώθηκε για μένα το
παιδί σου, ω μητέρα
και υπέφερε φρικτά.
 

Στάση 13η : Κατεβάζουν τον Ιησού από τον Σταυρό και τον παραδίνουν στην Μητέρα του
  • Σε προσκυνούμε, Χριστέ, και Σε ευλογούμε.
  • Γιατί με τον τίμιο σου Σταυρό ελύτρωσες τον κόσμο.
 
Για την Παναγία, το χειρότερο που μπορούσε να γίνει, έγινε. Όταν συμβεί αυτό που περισσότερο φοβόμαστε, αυτό που πάνω απ’ όλα θέλουμε να αποφύγουμε, τι μένει πλέον να ελπίσουμε; Η Παναγία όμως συνεχίζει να ελπίζει, γιατί πιστεύει πως η δύναμη του Θεού ξεπερνά τη δύναμη του ανθρώπου. Γνωρίζει πως ο Θεός υποσχέθηκε τη ζωή και δεν ξεχνά την υπόσχεση Του. Ο Θεός μένει πιστός στην αγάπη Του για πάντα. Ο ίδιος ο Ιησούς είχε πει: «Αν πιστέψεις, θα δεις τη δύναμη του Θεού.»
 
  • Πόσες γυναίκες, αφού έδωσαν τη ζωή, είδαν τον εαυτό τους να επιδένει πληγές και να υποδέχεται το θάνατο; Πόσες μητέρες έκαναν κουράγιο μπροστά στο θάνατο του παιδιού τους; Η ζωή όμως συνεχίζεται: Δόξα σ’ Εσένα, Κύριε!
 
Ας προσευχηθούμε: Παναγία, Μητέρα μας, βοήθησε μας να πιστεύουμε, πως ο θάνατος είναι το μεγάλο πέρασμα προς την αληθινή ζωή.
 
 
+ Ελέησε μας Κύριε,
– Ελέησε μας.
 
 
Κάνε, Μάνα να δακρύσω
να πονέσω και να ζήσω
με του Υιού σου το Σταυρό
 
Στάση 14η : Ο Ιησούς ενταφιάζεται
  • Σε προσκυνούμε, Χριστέ, και Σε ευλογούμε.
  • Γιατί με τον τίμιο σου Σταυρό ελύτρωσες τον κόσμο.
 
«Κύλησε ένα λιθάρι και έκλεισε την είσοδο του μνήματος.» Νεκρό και ηττημένο βάζουν τον Ιησού στον τάφο. Όπως τα χέρια του Ιωσήφ από την Αριμαθαία έσπρωξαν τη βαριά πέτρα για να κλείσουν το μνήμα και έτσι κατέληξαν τα γεγονότα, πόσες φορές καθημερινά τα δικά μας χέρια κυλούν πέτρες! Πόσες φορές κλείνει το μέλλον από τη δική μας έλλειψη αγάπης, θυσίας και ελπίδας;
Όλα φαίνεται πως τελείωσαν. Όλα όμως τώρα αρχίζουν. Ο Ιησούς είχε πει κάτι που μας βοηθά να καταλάβουμε: «Αν ο σπόρος δεν πέσει στη γη και δεν πεθάνει, μένει αυτός μόνος. Αν όμως πεθάνει, τότε φέρνει πολύ καρπό.» Είναι η μόνη απάντηση στο μεγάλο ερώτημα: «Γιατί τόσος πόνος;» Εάν είμαστε ενωμένοι με το Χριστό στη θυσία, η ζωή μας δεν χάνεται. Είναι γόνιμη και φέρνει καρπούς, όπως και η ζωή του Χριστού. Μετά από το σκοτάδι της Μεγάλης Παρασκευής, ακολουθεί η αυγή του Πάσχα. Μετά από τον πόνο ακολουθεί η χαρά.
 
  • Αυτός που αγαπάει έχει νικήσει τον κόσμο, χωρίς να φοβάται μη χάσει οτιδήποτε. Η αληθινή αγάπη είναι μια πράξη ολοκληρωτικής δωρεάς.
 
Ας προσευχηθούμε: Χριστέ μου, πιστεύω πως Εσύ είσαι ο Υιός του Θεού, ο Σωτήρας μου και ο Σωτήρας του κόσμου.
 
 
+ Ελέησε μας Κύριε,
– Ελέησε μας.
 
 
Ω Ιησού μου, μη μ’ αφήσεις
τη ζωή μου να ευλογήσεις
όσο θα ‘μαι εδώ στη γη.
 
 
Στάση 15η: Το μνήμα βρέθηκε κενό
  • Σε προσκυνούμε, Χριστέ, και Σε ευλογούμε.
  • Γιατί με τον τίμιο σου Σταυρό ελύτρωσες τον κόσμο.
 
«Γιατί ζητάτε το ζωντανό ανάμεσα στους νεκρούς; Δεν είναι εδώ. Αναστήθηκε!»
(Λουκάς 24, 5)
 
Η αγάπη του Ιησού επιτρέπει στους αποστόλους να δεχθούν και να καταλάβουν το ριζικό γεγονός της Ανάστασης. Δεν πρόκειται για μια απλή επιστροφή στη ζωή, αλλά για το θρίαμβο του Ιησού, που πέθανε πάνω στο Σταυρό και εισήλθε στη δόξα του Πατέρα. Τίποτα δεν ξεχάστηκε από το πάθος του Σταυρού. Αντίθετα τα πάντα απέκτησαν νόημα, τα πάντα έγιναν ένδοξα. Η Ανάσταση του Ιησού ανοίγει το μέλλον για όλους τους ανθρώπους. Η Νέα Διαθήκη με το Θεό μας ξεκίνησε: «Ειρήνη σ’ εσάς! Όπως ο Πατέρας έστειλε εμένα, έτσι κι εγώ στέλνω εσάς.» (Ιωάννης 20,21)
 
Ιερέας :
Ήρθες, Χριστέ, στη γη μας για να μας αποκαλύψεις το Θεό Πατέρα και να μας μάθεις να αγαπάμε ο ένας τον άλλο. Στείλε μας το Πνεύμα Σου το Άγιο, για να μας καταστήσει όργανα ενότητας και ειρήνης, μέσα σ’ έναν κόσμο που διχάζεται και πολεμά.
Μας κάλεσες Χριστέ για να Σε ακολουθήσουμε μέσα σε μια χριστιανική κοινότητα ώστε να ζήσουμε μια διαθήκη αγάπης, και να μοιραστούμε όλοι μαζί τον πόνο και τις δυσκολίες μας, τις χαρές και τις ελπίδες μας.
Μάθε μας να δεχόμαστε τα τραύματα και τις αδυναμίες μας, για να εκδηλώνεται μέσα από αυτά η δική Σου δύναμη. Μάθε μας να ανακαλύπτουμε το δικό Σου πρόσωπο και τη δική Σου παρουσία στο πρόσωπο των αδελφών μας και ειδικά των πιο αδύνατων.
Χριστέ, προσφέρουμε τους εαυτούς μας σ’ Εσένα, όπως έκανε η Παναγία, η Μητέρα σου. Πρώτη Εκείνη Σε δέχτηκε μέσα της. Βοήθησε μας να Σε δεχτούμε στις καρδιές μας και στις κοινότητες μας. Βοήθησε μας να στεκόμαστε πάντα όρθιοι, μαζί με την Παναγία, στα πόδια του Σταυρού, δίπλα στους σταυρωμένους του κόσμου μας. Βοήθησε μας να αντλήσουμε, όπως Εκείνη, τη Ζωή από τη δική Σου Ανάσταση!
 
 
Ας προσευχηθούμε: Θυμήσου, Κύριε, τη μεγάλη Σου ευσπλαχνία και με την αιώνια προστασία Σου αγίασε όλα τα μέλη της Εκκλησίας, για τα οποία ο Υιός σου και Κύριος μας Ιησούς Χριστός εγκαινίασε με το αίμα Του το Πασχαλινό Μυστήριο, το οποίο με χαρά ετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε. Εσύ που ζεις και βασιλεύεις στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.
 
 
Εκτενής Δέηση
 
Αδελφοί αγαπητοί, ας ικετεύσουμε το Σωτήρα Χριστό, που μας λύτρωσε με το Σταυρικό Του Θάνατο και την Ανάσταση Του, και ταπεινά ας Τον παρακαλέσουμε ψάλλοντας:
 
Ελέησον ημάς, Κύριε, ελέησον ημάς.
 
■      Εσύ, που ανέβηκες στα Ιεροσόλυμα για να υπομείνεις το Πάθος κι έτσι να εισέλθεις στη Δόξα, * οδήγησε την Εκκλησία Σου στο αιώνιο Πάσχα, και ελέησον ημάς.
■      Εσύ, που όταν υψώθηκες στο Σταυρό, θέλησες να διαπεραστεί η  πλευρά  Σου  με τη  λόγχη  του  στρατιώτη,
*       θεράπευσε τις πληγές μας, και ελέησον ημάς.
 
■      Εσύ, που κατέστησες το Σταυρό Σου Δέντρο Ζωής,
*       δώσε άφθονους τους καρπούς του σ’ όσους αναγεννήθηκαν με το Βάπτισμα, και ελέησον ημάς.
 
■      Εσύ, που ενώ κρεμόσουν πάνω στο ξύλο του Σταυρού, σπλαχνίστηκες το ληστή που μετανόησε, * συγχώρεσε μας τους αμαρτωλούς, και ελέησον ημάς.
 
 
 
 


«Κάθε άνθρωπος άξιος να λέγεται γιος του ανθρώπου σηκώνει το Σταυρό του και ανεβαίνει το Γολγοθά του. Πολλοί, οι πιο πολλοί, φτάνουν στο πρώτο, στο δεύτερο σκαλοπάτι, λαχανιάζουν, σωριάζονται στη μέση της πορείας και δε φτάνουν στην κορυφή του Γολγοθά – θέλω να πω στην κορυφή του χρέους τους -να σταυρωθούν, ν* αναστηθούν, και να σώσουν την ψυχή τους. Λιποψυχούν, φοβούνται να σταυρωθούν, και δεν ξέρουν πως η σταύρωση είναι ο μόνος δρόμος της Ανάστασης. Άλλον δεν έχει.»
 
Νίκος Καζαντζάκης “Αναφορά στον Γκρέκο “
 
 
«Το βάπτισμα μας σημαίνει πως συμμετέχουμε στο θάνατο και στην ταφή του Χριστού. Κι όπως ο Πατέρας με τη δύναμη του ανέστησε το Χριστό από τους νεκρούς, το Ίδιο κι εμείς μπορούμε να ζήσουμε μια νέα ζωή. Ο παλιός αμαρτωλός εαυτός μας πέθανε στο σταυρό μαζί με το Χριστό. Αν, λοιπόν, πεθάναμε μαζί με το Χριστό, είμαστε βέβαιοι πως θα ζήσουμε κιόλας μαζί του. Πέθανε αυτός για να νεκρώσει μια για πάντα την αμαρτία με το σταυρικό του θάνατο. Η ζωή μας συνεπώς βρίσκεται πια κοντά στο Θεό χάρη στην ένωση μας με τον Ιησού Χριστό, τον Κύριο μας.»   (Προς Ρωμαίους 4, 6-11)
 
Προηγούμενο Άρθρο

Τρίτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής «Ο Χριστός πέθανε για αμαρτωλούς!»

Επόμενο Άρθρο

Ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί όλους μας σε κοινή παγκόσμια προσευχή κατά την πανήγυρη του Ευαγγελισμού

You might be interested in …

Όταν η ισοπολιτεία αποδεικνύεται στην πράξη…

Μερικές φορές θεωρούμε ότι η ελληνική πολιτεία δεν αντιμετωπίζει την καθολική εκκλησία και τους εκπροσώπους της με τον αρμόζοντα τρόπο. Ένας χαρακτηριστικός τομέας είναι η ταλαιπωρία των αλλοδαπών καθολικών μοναζουσών, που εξακολουθούν να λαμβάνουν ετήσια […]