22 Ιανουαρίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

«Είμαι κοντά σας», λέει ο Πάπας στο μαρτυρικό ποίμνιο στους Αγίους Τόπους

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ που βύθισαν τους Αγίους Τόπους στην αιματοχυσία, ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνει επιστολή προς τους Καθολικούς της περιοχής καταγγέλλοντας την «ντροπιαστική ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας και των ισχυρών χωρών να θέσουν τέρμα στον πόλεμο» και εκφράζοντας την εγγύτητά του σε εκείνους που «υφίστανται την καταστροφή που οι ισχυροί επιβάλλουν στους άλλους».

Σε επιστολή με ημερομηνία 7 Οκτωβρίου 2024, ένα χρόνο από τη «θλιβερή ημέρα» κατά την οποία άναψε «το φυτίλι του μίσους (…) που εξερράγη σε ένα σπιράλ βίας», ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνεται στους Καθολικούς των Αγίων Τόπων «καθώς το αίμα και τα δάκρυα εξακολουθούν να χύνονται».

«Σας σκέφτομαι και προσεύχομαι για εσάς», λέει ο Πάπας, καταγγέλλοντας «την ντροπιαστική ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας και των ισχυρότερων χωρών να σιγήσουν τα όπλα και να θέσουν τέρμα στην τραγωδία του πολέμου».

Σημειώνει ότι «ο θυμός αυξάνεται, μαζί με την επιθυμία για εκδίκηση, ενώ φαίνεται ότι λίγοι άνθρωποι ενδιαφέρονται για αυτό που είναι πιο αναγκαίο και πιο επιθυμητό: τον διάλογο και την ειρήνη».

«Ο πόλεμος είναι μια ήττα», επαναλαμβάνει, «τα όπλα δεν χτίζουν το μέλλον αλλά το καταστρέφουν, η βία δεν φέρνει ποτέ την ειρήνη. Η ιστορία το αποδεικνύει αυτό, ωστόσο χρόνια και χρόνια συγκρούσεων φαίνεται να μη μας έχουν διδάξει τίποτα».

Ένα ανυπεράσπιστο ποίμνιο που αγαπά ο Θεός

Ευχαριστώντας το «μικρό, ανυπεράσπιστο ποίμνιο» που κατοικεί στους Αγίους Τόπους και «διψάει για ειρήνη», επειδή θέλουν να παραμείνουν στα εδάφη τους, να προσεύχονται και να αγαπούν παρά τα όσα συμβαίνουν, περιγράφει τους Καθολικούς των Αγίων Τόπων ως «έναν σπόρο που αγαπά ο Θεός».

Τους ενθαρρύνει να βρουν έναν τρόπο να καρποφορήσουν και να δώσουν ζωή, χωρίς να αφήσουν να τους καταπιεί το σκοτάδι που τους περιβάλλει.

«Φυτεμένοι στα ιερά εδάφη σας, γίνετε βλαστάρια ελπίδας, γιατί το φως της πίστης σας οδηγεί να μαρτυρήσετε την αγάπη εν μέσω λέξεων μίσους, τη συνάντηση εν μέσω αυξανόμενων αντιπαραθέσεων, την ενότητα εν μέσω αυξανόμενης εχθρότητας», γράφει.

Και λέγοντας ότι γράφει «με την καρδιά ενός πατέρα», στα παιδιά του, που «σήμερα βιώνουν ένα πραγματικό μαρτύριο, ο Πάπας τους ζητά να σπείρουν “σπόρους ειρήνης μέσα στον χειμώνα του πολέμου” και να γίνουν “μάρτυρες της δύναμης μιας μη βίαιης ειρήνης”».

Ημέρα προσευχής και νηστείας

Ο Πάπας Φραγκίσκος σημειώνει ότι σήμερα οι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να βρουν την ειρήνη. «Ως χριστιανοί, δεν πρέπει ποτέ να κουραζόμαστε να παρακαλούμε τον Θεό για ειρήνη».

«Γι’ αυτό, την ημέρα αυτή, προέτρεψα όλους να τηρήσουν μια ημέρα προσευχής και νηστείας», λέει, κάνοντας λόγο για «τα όπλα της αγάπης που αλλάζουν την ιστορία, τα όπλα που νικούν τον έναν και μοναδικό αληθινό εχθρό μας: το πνεύμα του κακού που υποθάλπει τον πόλεμο».

«Είμαι κοντά σας, είμαι μαζί σας»

Ολόκληρο το δεύτερο μέρος της επιστολής αποτελείται από μια αλληλουχία του «είμαι μαζί σας, είμαι κοντά σας». Ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνει αυτά τα λόγια στους αδελφούς και τις αδελφές του, αλλά και στους άνδρες και τις γυναίκες κάθε ομολογίας και θρησκείας, οι οποίοι στη Μέση Ανατολή υποφέρουν από την παραφροσύνη του πολέμου:

Στο λαό της Γάζας που βρίσκεται καθημερινά στις σκέψεις και τις προσευχές του:

Στις μητέρες που κλαίνε κοιτάζοντας τα νεκρά ή τραυματισμένα παιδιά τους, «όπως η Μαρία στη θέα του Ιησού»,

Σε εσάς «που φοβάστε να κοιτάξετε ψηλά από φόβο μήπως πέσει φωτιά από τον ουρανό»,

Σε εσάς που «δεν έχετε φωνή, γιατί παρ’ όλη τη συζήτηση για σχέδια και στρατηγικές, δεν υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για εκείνους που υφίστανται την καταστροφή του πολέμου, την οποία οι ισχυροί επιβάλλουν στους άλλους»,

Σε εσάς που διψάτε για ειρήνη και δικαιοσύνη, «και αρνείστε να υποκύψετε στη λογική του κακού και, στο όνομα του Ιησού, “αγαπάτε τους εχθρούς σας και προσεύχεστε για εκείνους που σας καταδιώκουν”».

Ευγνωμοσύνη σε όσους βοηθούν εκείνους που υποφέρουν στον πόλεμο

Τέλος, ο Πάπας έχει λόγια ευχαριστίας για τους «γιους και τις κόρες της ειρήνης», για εκείνους, οι οποίοι, σε όλο τον κόσμο, βοηθούν όσους υποφέρουν, και για τους επισκόπους και τους ιερείς «που φέρνουν την παρηγοριά του Θεού σε εκείνους που αισθάνονται μόνοι και εγκαταλελειμμένοι».

«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ Ιησού, σας ευλογώ και σας αγκαλιάζω με ειλικρινή αγάπη. Είθε η Παναγία μας, η Βασίλισσα της Ειρήνης, να σας προσέχει. Είθε ο Άγιος Ιωσήφ, προστάτης της Εκκλησίας, να σας προστατεύει».

Προηγούμενο Άρθρο

Κονσιστόριο για την ονομασία νέων καρδιναλίων

Επόμενο Άρθρο

Τα Καθολικά Σχολεία στην Ελλάδα: ταυτότητα, προκλήσεις και προοπτικές

You might be interested in …

Ποντιφικά Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα στη Ρώμη

Όποιος έχει επισκεφθεί τη Ρώμη σίγουρα έχει διαπιστώσει ότι διαθέτει δεκάδες «εκκλησιαστικές» σχολές, συχνά ιδιοκτησίας μοναχικών ταγμάτων. Σε αυτές ιεροσπουδαστές, ιερείς, μοναχοί και μοναχές, αλλά και λαϊκοί, από όλο τον κόσμο, σπουδάζουν θεολογία, φιλοσοφία, δίκαιο, […]

Πάπας Φραγκίσκος: Η αποσύνδεση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι «απαραίτητη» για τη χριστιανική ζωή

Έχετε προσέξει ποτέ στον δρόμο ενώ περπατάτε για την δουλειά σας ή για το σχολείο τους ανθρώπους που περπατούν δίπλα σας. Οι περισσότεροι, για να μην πω όλοι, κρατούν μπροστά στα μάτια τους το κινητό […]