13 Ιανουάριος 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Είναι σημαντικό να βαπτιστούμε σε βρεφική ηλικία, διότι λαβαίνουμε το Άγιο Πνεύμα

Η Βάπτιση ενός παιδιού είναι μία πράξη δικαιοσύνης για εκείνο, φροντίστε να αναπτύσσονται  με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Με αυτά τα  λόγια ο Πάπας Φραγκίσκος, στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, χθες το πρωί, χορήγησε το Μυστήριο του Βαπτίσματος  σε  32 νεογέννητα, 17 αγόρια και 15 κορίτσια.

Στην  απαστράπτουσα Cappella Sistina, με τη συγκίνηση  και τη χαρά ζωγραφισμένη στα μάτια 58 γονέων των παιδιών που βάπτισε ο Πάπας, αλλά και στα πρόσωπα των  60 αναδόχων και των  240 παρόντων συγγενών. Όπως εκ παραδόσεως συμβαίνει κατά την εορτή της Βάπτισης του Ιησού, ο Πάπας  χορήγησε  το Μυστήριο του Βαπτίσματος σε μερικά νεογέννητα.

Στο βάπτισμα δίνουμε θησαυρό

Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε μια σύντομη ομιλία από καρδίας, χωρίς γραπτό κείμενο, για να υπογραμμίσει τη σημασία του βαπτίσματος:

«Το βάπτισμα ενός παιδιού αποτελεί γι’ αυτό πράξη δικαιοσύνης. Και γιατί; Διότι στο βάπτισμα του δίνουμε ένα θησαυρό, στο βάπτισμα του δίνουμε μια υπόσχεση: το Άγιο Πνεύμα. Το παιδί βγαίνει από το Βαπτιστήριο με την δύναμη του Πνεύματος μέσα του: το Πνεύμα που σε όλη τη ζωή του θα το υπερασπιστεί, θα το βοηθήσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να  βαπτίζουμε τα νεογέννητα, ώστε τα παιδιά να μεγαλώνουν με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Αυτό είναι το μήνυμα που θα ήθελα να σας δώσω σήμερα. Κρατάτε αυτή τη στιγμή τα παιδιά σας με το Άγιο Πνεύμα μέσα τους, να φροντίζετε να μεγαλώνουν με το φως και την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, βοηθώντας τα με την κατήχηση, τη διδασκαλία, τα παραδείγματα που θα τους δώσετε στο σπίτι σας …».

Είναι ένα όμορφο κήρυγμα όταν ένα παιδί κλαίει στην εκκλησία

Ο Πάπας συμβούλεψε τους γονείς να μην φοβούνται, αν τα παιδιά αρχίσουν να κλαίνε, επειδή δεν είναι συνηθισμένα – σημειώνει – να έρθουν σ’ αυτό το Παρεκκλήσιο, να είναι σε ένα τόσο ζεστό περιβάλλον, να είναι ντυμένα τόσο όμορφα, όπως σήμερα και μπορεί να αισθάνονται λίγο άβολα. «Η συναυλία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη» – προειδοποιεί για το κλάμα των μικρών – αλλά θα ξεκινήσει κάποιο και θα συνεχίσουν τα άλλα:

«Μη φοβηθείτε, αφήστε τα παιδιά να κλάψουν και να φωνάξουν. Ίσως το μωρό σας φωνάζει και παραπονιέται, ίσως είναι επειδή είναι πολύ ζεστά εδώ: αφαιρέστε του κάτι, ή γιατί πεινάει: θηλάστε το εδώ, ναι, πάντα με ειρήνη. Ένα πράγμα που είπα και πέρσι: όλα αυτά έχουν μια “χορωδιακή” διάσταση: αρκεί να δώσει κάποιο το “α” και όλα τα άλλα ξεκινούν, έτσι αρχίζει η συναυλία τους. Μη φοβάστε. Είναι ένα όμορφο κήρυγμα, όταν ένα παιδί κλαίει στην εκκλησία. Βοηθείστε το να αισθάνεται άνετα και ας προχωρήσουμε».

Το συναίσθημα και η χαρά γίνονται αντιληπτά ιδιαίτερα, όταν οι γονείς πλησιάζουν το Βαπτιστήριο και ανεβαίνουν στην εξέδρα σε κάποιες περιπτώσεις και με μερικά αδελφάκια. Ο Πάπας εκφωνεί τα ονόματα των νεογέννητων ένα – ένα, σε μία ημέρα τόσο σημαντική για τη ζωή τους. Πράγματι, πολλές φορές ο Πάπας Φραγκίσκος μας παρότρυνε να θυμόμαστε την ημερομηνία του βαπτίσματος μας,  σημειώνοντάς την στις καρδιές μας, επειδή ήταν τότε που γεννηθήκαμε στη ζωή της πίστης.

+Ν/kantam.gr

 

Προηγούμενο Άρθρο

Η Κάριτας Αθήνας διοργανώνει Βραδιά του Ευχαριστώ για τους Εθελοντές

Επόμενο Άρθρο

Μοίρασμα ωφέλειας πνευματικής

You might be interested in …

Προσευχηθείτε για αυτούς που υποφέρουν από τη φρίκη του πολέμου

Ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί τους Χριστιανούς να προσευχηθούν για όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν από τη φρίκη του πολέμου και να επικαλεστούν την ειρήνη για τον κόσμο μας. «Για άλλη μια φορά, αδελφοί και αδελφές, […]

Αντώνιος Σιγάλας (1890-1981): Δικαίωση 77 χρόνια μετά από το Α.Π.Θ

Οι περισσότεροι Χριστιανοί Καθολικοί και ιδιαίτερα οι Συριανοί (καθότι γεννήθηκε στην Άνω Σύρο) έχουμε ακούσει το όνομα του καθολικού καθηγητή Αντωνίου Σιγάλα, από δημοσιεύσεις του ιστορικού Μάρκου Ρούσσου–Μηλιδώνη. Αυτές τις μέρες όλη η Ελλάδα είχε […]

Δημοσιεύθηκε ο κατάλογος των συμμετεχόντων στη Σύνοδο του Οκτωβρίου

Ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου για τη Συνοδικότητα τον Οκτώβριο, η Γραμματεία της Συνόδου έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των συμμετεχόντων, ο οποίος – για πρώτη φορά – περιλαμβάνει και μη επισκόπους. Η Γενική […]