20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών: Ενορία Ευαγγελισμού Καλλιθέας

Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου η Ενορία Ευαγγελισμού Καλλιθέας διοργάνωσε μία ημερίδα στο πλαίσιο της Εβδομάδας Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών.

Στις 7 το απόγευμα μέσα στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού και μετά την Θεία Λειτουργία του Σαββάτου, αρκετά μέλη της Ενορίας αλλά και λαϊκοί από άλλες Ενορίες, προσήλθαν για να ακούσουν τον βασικό ομιλητή, Εργάτη του Κυρίου, Ιησουίτη Ιερομόναχο Πατέρα Μιχάλη Ρούσσο αλλά και τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο πρώην Κερκύρας π.Ιωάννη Σπιτέρη.

Ο εκπρόσωπος της Ενορίας Φιλόλογος κ. Διαμαντής Κούτουλας καλωσόρισε και τους ομιλητές και όλους τους παριστάμενους, τονίζοντας ότι η ημερίδα αφορά τον Οικουμενισμό δηλαδή τον προβληματισμό για την Ενότητα των Χριστιανών, και στην συνέχεια αναφέρθηκε σε εκείνους που εδώ και πολλά χρόνια προσπάθησαν για αυτή την Ενότητα.

Κατόπιν πήρε το λόγο ο Σεβασμιότατος π. Ιωάννης ο οποίος αναφέρθηκε στην εμπειρία που έζησε επί 20ετία ως μέλος της Θεολογικής Επιτροπής Διαλόγου Καθολικών και Ορθοδόξων.

Θύμισε επίσης ότι εφέτος γιορτάζουμε την προ 60ετίας συνάντηση του Αγίου Πάπα Παύλου του 6ου με τον Αείμνηστο Πατριάρχη Αθηναγόρα στα Ιεροσόλυμα, η οποία «έσπασε τον πάγο» στις σχέσεις των 2 Εκκλησιών και έτσι άρχισε ένας διάλογος μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων.

Κατόπιν αναφέρθηκε στα θέματα που όλα αυτά τα χρόνια συζητούνται σε αυτή την Επιτροπή και εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα που μπορεί να προκύψουν.

Ακολούθησε ο «χειμαρρώδης λόγος» του πατέρα Μιχάλη, που όλοι γνωρίζουμε το πάθος των ομιλιών του.

Άρχισε αναφερόμενος ιστορικά στα πολλά πρόσωπα και από τις 3 Εκκλησίες, Καθολικοί-Ορθόδοξοι-Διαμαρτυρόμενοι (Ευαγγελιστές) που προσπάθησαν τα τελευταία 50 χρόνια να βοηθήσουν τον Οικουμενισμό, αναφέροντας όσα μας ενώνουν και όχι όσα «μας χωρίζουν».

Όλα αυτά τα πρόσωπα φρόντισαν να είναι χρήσιμοι, φρόντισαν να γίνουν «θαύματα ενότητας» χωρίς να είναι κατ’ ανάγκη πρόσωπα «επώνυμα».

Συνέχισε αναφερόμενος σε συναντήσεις, ομιλίες, ημερίδες, προσευχές σε πολλές περιοχές, Ενορίες, Μονές της Αττικής και όχι μόνο.

Ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας ότι σκοπός του Θεού είναι ο καθένας μας να είναι ψυχή ενός γνήσιου Οικουμενισμού στην συνέχεια της ζωής μας και μας διάβασε μία Προσευχή για την Ενότητα των Χριστιανών.

Τέλος ο Εφημέριος της Ενορίας π. Δημήτρης Παλαιολόγος ευχαρίστησε και τους ομιλητές και όλους όσους τίμησαν την όμορφη αυτή εκδήλωση τονίζοντας ότι θα πρέπει η Ενότητα των Χριστιανών να μην μείνει μόνο στα λόγια αλλά να μπει στην καρδιά μας και να γίνεται πράξη στην καθημερινότητά μας.

Φεύγοντας όλοι και σκεπτόμενοι όσα ακούσαμε, ευχηθήκαμε να υπάρξει το φως που θα ενώσει και δεν θα χωρίσει…

«ΙΝΑ ΠΑΝΤΕΣ ΕΝ ΩΣΙ»

Λεονάρδος Ι. Βαμβακάρης

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα αναθέσουν στους επισκόπους ενιαία αποστολή

Επόμενο Άρθρο

Κ 340, 17 Ιανουαρίου 2024

You might be interested in …

Εις μνήμην της Αδελφής Emma Rivero

Λίγες μέρες πριν την ανανέωση των ετήσιων όρκων που καλούνται να κάνουν οι Αδελφές του Ελέους βάσει των κανονισμών τους, (25 Μαρτίου) κάλεσε ο Κύριος κοντά του την αγαπημένη μας Αδελφή Έμμα στις 16 Μαρτίου […]

Αθήνα: Άνοιγμα της Θύρας του Ιωβηλαίου έτους της Ευσπλαχνίας

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα έγινε η τελετή του Ανοίγματος της Αγίας Θύρας του Ιωβηλαίου Έτους της Ευσπλαχνίας , που προκήρυξε η Αυτού Αγιότητα  ο Πάπας Φραγκίσκος, στον Καθεδρικό Ναό […]

Αθήνα: Σύναξη προσευχής για την Ειρήνη

Ο Άγιος Πατέρας Πάπας Φραγκίσκος, ζήτησε από όλη την ανά τον κόσμο Καθολική Εκκλησία, να αφιερώσουμε μία ημέρα Προσευχής υπέρ της ΕΙΡΗΝΗΣ, ιδιαίτερα για τις περιοχές του Κονγκό και του Νότιου Σουδάν, που πλήττονται από […]