21 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ειδήσεις από το Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης


Μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα ο Αρχιεπίσκοπός μας άρχισε εκ νέου τις ποιμαντικές επισκέψεις στις διάφορες ενορίες του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης, αφιερώνοντας μία εβδομάδα γεμάτη εντατικές συναντήσεις, συζητήσεις προγραμματισμού και τελετές.

 

Συνάντηση με τα μέλη της Κάριτας Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου, ο σεβ. Ιωάννης συναντήθηκε με τα μέλη της Κάριτας Θεσσαλονίκης και, αφού τέλεσε για αυτά τη Θεία Ευχαριστία, τους μίλησε για την σημασία της προσφοράς και της αγάπης μέσα στη χριστιανική κοινότητα. Κάνοντας μία ιδιαίτερη αναφορά στο Έτος της Πίστης που ετοιμάζεται να εορτάσει όλη η Καθολική Εκκλησία ανά τον κόσμο, υπογράμμισε πως η πίστη ενδυναμώνεται και επαληθεύεται μέσα από τις διάφορες πράξεις αγάπης. Αφού άκουσε τον απολογισμό των δραστηριοτήτων τους κι αφού συζήτησε για το πρόγραμμα της νέας ποιμαντικής χρονιάς, τον εντυπωσίασε ο ενθουσιασμός αυτής της ομάδας και οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν για το μέλλον. Τους ευχήθηκε να εξακολουθήσουν με τον ίδιο ζήλο, αλλά και να μετρήσουν τις δυνατότητές τους για να μην υπάρξουν απογοητεύσεις ή ελπίδες που μπορεί να διαψευστούν.

Συνάντηση με τους Ιερείς και Μοναχούς του Βικαριάτου

Το πρωί της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Βικεντίου, ο Επίσκοπος συναντήθηκε με όλους τους μοναχούς και τους ιερείς του Βικαριάτου και συζήτησαν τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν για το Έτος της Πίστης. Ο Επίσκοπος ευχαρίστησε τον π. Ιωάννη Ασημάκη για τις εκδόσεις που επιμελείται και υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να αισθάνονται περήφανοι για την προσφορά του Αποστολικού Βικαριάτου στις τοπικές εκκλησίες. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην σπουδαία αυτοτελή έκδοση με όλα τα κείμενα και τα διατάγματα της Β’ Βατικανής Συνόδου, τα οποία σε μία νέα μετάφραση και σχολιασμό αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες συμβολές της εκκλησιαστικής μας επαρχίας στον εορτασμό του Έτους της Πίστης. Παρουσίασε επίσης το λεύκωμα που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο «Τεκμήρια μνήμης» και ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό με την ιστορία των καθολικών κοινοτήτων στη Μακεδονία και στη Θράκη. Ο Επίσκοπος δώρισε σε όλους τους παρευρισκομένους το δεύτερο τεύχος της περιοδικής έκδοσης “Analecta Cattolica” που εκτός των ιστορικών μελετημάτων είναι αφιερωμένο στο Έτος της Πίστεως. Ο π. Ασημάκης ανέφερε πως έχει ήδη προγραμματίσει μία σειρά συναντήσεων για την αρετή της πίστης μέσα στη ζωή, στα πλαίσια μίας Θείας Ανάγνωσης. «Στη θάλασσα του κόσμου, ενδυναμώνουμε την πίστη μας στον Ιησού Χριστό, για να τον αναγγείλουμε με χαρά στους ανθρώπους της εποχής μας». Το πρόγραμμα των συναντήσεων είναι για κάθε Τετάρτη 17, 24 και 31 Οκτωβρίου 2012 και 7, 14, 21 και 28 Νοεμβρίου 2012 στο παρεκκλήσιο της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο παλαιό Καλαμαρί.

Η επίσημη έναρξη του Έτους της Πίστης αποφασίστηκε να γίνει στον Καθεδρικό Ναό της Αμιάντου Συλλήψεως την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, ενώ στο Βόλο με την ευκαιρία της εορτής της Αμιάντου Συλλήψεως την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, ο Επίσκοπος σχεδιάζει να παρουσιάσει στους πιστούς την εγκύκλιο για το Έτος της Πίστης που εξέδωσε η Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος. Σ’ ότι αφορά τη Λάρισα, ο Επίσκοπος θα μιλήσει για το Έτος αυτό αργότερα, κατά τη διάρκεια της Συνάξεως της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Το ίδιο θα πράξει και κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στις ενορίες της Καβάλας, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης. Όλοι οι ιερείς εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να εργαστούν πάνω σ’ αυτήν την δραστηριότητα, κάνοντας γνωστό στους πιστούς των ενοριών τους την σπουδαιότητα της πίστης μέσα στη ζωή των ανθρώπων.

Εορτή Αγίου Βικεντίου

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τιμήσαμε την εορτή του Αγίου Βικεντίου Δε Πώλ, ιδρυτή του π.π. Λαζαριστών που εξυπηρετούν τη Θεσσαλονίκη και σχεδόν όλη τη βόρειο Ελλάδα, αλλά και προστάτη του ομώνυμου παρεκκλησίου της έδρας του Αποστολικού Βικαριάτου στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Όλοι οι ιερείς πλαισίωσαν τον Επίσκοπο στον πανηγυρικό εορτασμό του Αγίου Βικεντίου στην ομώνυμη εκκλησία του Αποστολικού Βικαριάτου. Η συμμετοχή του κόσμου σε μία καθημερινή, υπήρξε εντυπωσιακή και το εκκλησίασμα ενώθηκε σε μία φωνή, αποτελώντας μία χαρούμενη και ζωντανή χορωδία που έδωσε παλμό στην τελετή. Στην ομιλία του ο Επίσκοπος υπενθύμισε ότι ο Άγιος Βικέντιος τρία ή τέσσερα χρόνια της νεανικής του ζωής δοκίμασε μία πραγματική κρίση στην πίστη του, σε σημείο που παραλίγο να πέσει στην αθεΐα. Οι βιογράφοι του υπογραμμίζουν ότι ξεπέρασε αυτήν την κρίση της πίστης του όταν ανακάλυψε τον Χριστό στο πρόσωπο των φτωχών και παρουσίασε τον Άγιο, ως υπόδειγμα για όλους, της ζωντανής πίστης, κυρίως σ’ αυτό το έτος της πίστης που θα διανύσουμε σύντομα. «Η πίστη χωρίς έργα είναι νεκρή» υπενθύμισε ο Επίσκοπος αναφερόμενος στην επιστολή του Αγίου Ιακώβου. Η αγάπη για τον πλησίον, κυρίως για τον αναγκεμένο, αποτελεί την ίδια την επαλήθευση της πίστης μας. Πίστη και έμπρακτη αγάπη είναι η ίδια όψη του ίδιου νομίσματος. Ο Άγιος Παύλος, προστάτης του Αποστολικού Βικαριάτου, και ο Άγιος Βικέντιος θα πρέπει να γίνουν οι εμπνευστές και το υπόδειγμα για το Έτος της Πίστης.

 

Εγκαίνια – παράδοση Μονής Φραγκισκανών στην Αλεξανδρούπολη

Η 28η Σεπτεμβρίου αποτέλεσε μία μεγάλη στιγμή στην ιστορία του Αποστολικού Βικαριάτου. Ο Επίσκοπος μαζί με όλους τους ιερείς της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη για να εγκαινιάσουν την ανακαινισμένη Μονή των Φραγκισκανών Κοινοβιακών Μοναχών που μαζί με το Ναό της Αλεξανδρούπολης αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα και αρχαιότερα μνημειακά οικοδομήματα στην καρδιά της πόλης.

Έναρξη του Κατηχητικού

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου ήταν η προγραμματισμένη ημέρα έναρξης του Κατηχητικού. Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό συγκεντρώθηκαν πάνω από σαράντα παιδιά, τα οποία, μαζί με όσους γονείς μπορούσαν να προσέλθουν και με τους κατηχητές, συμμετείχαμε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε ειδικά για τα παιδιά. Ο σεβ. Ιωάννης, αφού καλωσόρισε τα παιδιά, τους γονείς και τους κατηχητές, τόνισε τη σημασία του «Έτους της Πίστης» που διανύουμε και ζήτησε όπως η κατήχηση επικεντρωθεί γύρω από το θέμα αυτό. Μετά το τέλος της Θείας Ευχαριστίας ο επίσκοπος ευλόγησε τους κατηχητές και τους ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ επίσημα να κηρύττουν και να μαρτυρούν την πίστη στα παιδιά. Στη συνέχεια, επισπεύστηκε τις αίθουσες και ευλόγησε τα παιδιά και τις αίθουσες του κατηχητικού που τα φιλοξενούσαν. 

 

Συνάντηση με τους Νέους και Εφήβους της Θεσσαλονίκης

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο επίσκοπος επισκέφτηκε τους νέους και τους εφήβους και είχε μαζί τους εγκάρδια και ανοιχτή συζήτηση. Οι νέοι πραγματοποιούσαν την δεύτερη συνάντησή τους, ενώ οι έφηβοι είχαν την πρώτη συνάντησή τους. Και εδώ το κυρίαρχο θέμα της συζήτησης στράφηκε γύρω από τα θέματα της πίστης, και ο σεβ. Ιωάννης εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τις απαντήσεις και τις προσεγγίσεις που είχαν τα παιδιά, που επιχείρησαν να ορίσουν και να περιγράψουν τι σημαίνει η πίστη για το καθένα απ’ αυτά. Οι νέοι ενημέρωσαν τον επίσκοπο για τον πρόγραμμα δράσης τους, που είχαν φτιάξει με ορίζοντα ως την εορτή του Χριστού Βασιλιά. Στην ιδιαίτερη συζήτηση που είχαν στη συνέχεια, οι νέοι ενημέρωσαν τον επίσκοπο για τη συμμετοχή τριών νέων της Θεσσαλονίκης στη συνάντηση της JECI-MIEC που έλαβε χώρα στη Μάλτα το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Συζητήθηκαν, τέλος, ζητήματα όπως η συμμετοχή στο σεμινάριο εμψυχωτών και οι προετοιμασίες για την Παγκόσμια Ημέρα Νέων που θα διοργανωθεί φέτος στο Ρίο της Βραζιλίας. 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Εγκαίνια-παράδοση Μονής Φραγκισκανίδων στην Αλεξανδρούπολη

Επόμενο Άρθρο

Τήνος: Επίσημη έναρξη του Έτους της Πίστεως

You might be interested in …

Θεσσαλονίκη: Επέτειοι και γεγονότα στη βόρειο Ελλάδα

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ Το τέλος Ιουνίου βρήκε τον Επίσκοπο μας Ιωάννη στη Νέα Μηχανιώνα, εκεί όπου επισκέφθηκε τα παιδιά του κατηχητικού στο κατασκηνωτικό κέντρο, διαπιστώνοντας την αρτιότητα της οργάνωσης και της προετοιμασίας. Μαζί […]

Λάρισα: Εορτή της «Ευσπλαχνίας του Θεού» της Ιεράς Καρδίας του Χριστού

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ«ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ»ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΠΑΝΗΓΥΡΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, με μεγάλη επισημότητα και συμμετοχή πιστών, πανηγύρισε ο Καθολικός Ναός της Λάρισας. Ο ιερός αυτός Ναός που είναι […]

Ειδήσεις από το Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

Κατά την τακτική ποιμαντική του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012, ημέρα που γιόρτασε η πόλη τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο, ο επίσκοπός μας σεβ. Ιωάννης είχε μια συνάντηση με τους νέους, με τους […]