5 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Εις μνήμην αιώνια, Μοναχός Αντώνιος Ρούσσος

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΑΙΩΝΙΑ

 

 

 

Μοναχός Αντώνιος Ρούσσος

Frère Paul

του Τάγματος

των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών  

 

 

    Μετά από ολιγόμηνη ασθένεια απεβίωσε την Τετάρτη το απόγευμα, 30 Ιουλίου 2014, στη Μονή των Αδελφών των Χριστιανικών  Σχολών στη Σύρο, στην οποία ανήκε και διέμενε, ο Μοναχός Αδελφός Αντώνιος Ρούσσος ή όπως παλιά τον γνωρίζαμε με το Μοναχικό του όνομα FRERE PAUL.        

    Κατά τη νεκρώσιμη Ακολουθία στον Ιερό Ναό του Καθολικού Κοιμητηρίου Ερμουπόλεως, την Πέμπτη, 31 Ιουλίου και ώρα 4 μ.μ. τελέστηκε ψαλτή Θεία Λειτουργία από το Γενικό Βικάριο της Καθολικής Επισκοπής Σύρου Πανοσιολογιότατο πατέρα Αντώνιο Βουτσίνο. Παρόντες Ιερείς της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας, ο Πανοσ. π. Ιωάννης Πάτσης, Εφημέριος της Ενορίας του Ιερού Ναού Αγίου Παύλου στον Πειραιά, ο Γενικός Ηγούμενος των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών -Φρερ- στην Ελλάδα και Ηγούμενος της Μονής   των Φρερ στη Σύρο Αδελφός Φραγκίσκος Βαρθαλίτης και οι Φρερ της Μονής αυτής, εκπρόσωποι των Μοναχικών Κοινοτήτων των Φρερ και των Σχολείων τους στην Ελλάδα, Μοναχοί και Μοναχές των Μονών των πατέρων Καπουκίνων και των Αδελφών του Ελέους, στη Σύρο, συγγενείς του αποβιώσαντα Αδελφού, εκπρόσωποι των τοπικών Αυτοδιοικητικών Αρχών και πλήθος κόσμου. Από πλευράς του Ιδιωτικού Σχολείου των Φρερ στη Σύρο «Ο Άγιος Γεώργιος» παρόντες ήταν: ο Γενικός Διευθυντής του Αδελφός Μάριος Καπέλλας και Δάσκαλοι όλων των μονάδων εκπαίδευσης του Σχολείου, Μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων και Φίλων του Σχολείου, καθώς και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του και πάρα πολλοί μαθητές του Σχολείου, από τους οποίους αρκετοί είχαμε την τύχη να έχουμε Δάσκαλο και Διευθυντή μας τον Αδελφό Αντώνιο.

 

    Το Θείο Λόγο κήρυξε στο Εκκλησίασμα ο Πανοσ. π. Ιωάννης Μαραγκός, Εφημέριος της Ενορίας της Ευαγγελίστριας, στην Ερμούπολη, επικεντρώνοντας την ομιλία του στους Μακαρισμούς του Ιησού Χριστού, με παράλληλη αναφορά στην προσφορά ζωής, της Μοναχικής πιστότητας και της ανθρωπιάς του Αδελφού Αντώνιου.

Μετά από τη Θεία Λειτουργία ψάλθηκε η εξόδιος Ακολουθία. Ο Αδελφός Φραγκίσκος, φανερά συγκινημένος, αποχαιρέτησε τον Αδελφό Αντώνιο εκ μέρους των Συναδέλφων του και των συγγενών του:

 

**********

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Αγαπητέ μας Αδελφέ Αντώνιε,

Με αισθήματα ευγνωμοσύνης και σεβασμού, εμείς οι συνάδελφοί σου και οι συγγενείς σου, θέλουμε να σου απευθύνομε έναν τελευταίο χαιρετισμό μέσα στο λειτουργικό πλαίσιο εκείνο όπου η ζωή σου αποκτά το πλήρες νόημά της, διασχίζοντας τον θάνατον μεταφερόμενη στη Ζωή.

 

Η ζωή σου, αδελφέ μας Αντώνη, ήταν για μας μια συνεχής αναζήτηση του προσώπου εκείνου που δέσποζε την ύπαρξή σου και το φανέρωνε γύρω της. Για πολλούς από εμάς η συμβολή σου στην αναζήτηση αυτού του προσώπου υπήρξε καθοριστική από την πιο μικρή μας ηλικία, δίνοντάς της τη δυνατότητα να γίνει εμπειρία και να εκφραστεί σε τρόπο ζωής.

 

Η αγάπη του Κυρίου φλόγισε την καρδιά σου και την κρατούσε δημιουργική σε έργα παιδείας και αγωγής τόσο μέσα στο σχολείο όσο και έξω από αυτό, εκεί όπου το παιδί, ο νέος και ενήλικος ανακαλύπτουν τη ζωή και την υπηρετούν με νόημα.

Δεν ανήκει σ’ εμάς, αδελφέ Αντώνη, να σου αποδώσουμε στεφάνι δόξας για τον τρόπο με τον οποίο κατεύθυνες τη ζωή σου στο δρόμο του Ευαγγελίου. Στον Κύριο εναποθέτομε τη ζωή σου, βέβαιοι πως θα  ρίξει  βλέμμα  αγάπης  και  ευσπλαχνίας προς το παιδί του εκείνο που τον εμπιστεύθηκε  και  τον υπηρέτησε όχι με δουλοπρέπεια αλλά   με καθημερινή  υπακοή  στο  Λόγο  του που τον έκανε να γευτεί αυτό  που διαβάζομε στη Γραφή: Ευτυχισμένος είναι  ο  άνθρωπος  που  μαθήτευσε στο Νόμο του Κυρίου από τα χρόνια της νεότητάς του.

 

Το Λόγο αυτό κρατάμε κι εμείς  στη ζωή μας και ζητούμε από τον Κύριο να τον ενδυναμώνει μέσα μας, ώστε να συνεχίσομε  να ομολογούμε,  με τη ζωή του Βαπτίσματός μας και της Μοναχικής μας Ομολογίας, τα θαυμαστά έργα του Κυρίου στη ζωή των ανθρώπων, μέσα στον καιρό της χάριτος που μας χορηγεί.

 

Όλη  η  Λασαλιανή Αδελφότητα με ευγνωμοσύνη θα σε θυμάται και θα προσεύχεται στον Κύριο για να είναι η μνήμη σου αιώνια. Αδελφέ Αντώνη, οι συνάδελφοί σου, οι συγγενείς σου, οι εδώ συγκεντρωμένοι φίλοι σου, σε ευχαριστούμε.

 

Αδελφός Φραγκίσκος Βαρθαλίτης

Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου

Των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών

 

**********

Ο Σεβασμιότατος Καθολικός Επίσκοπος Σύρου πατέρας Πέτρος Στεφάνου και ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος πρώην Σύρου πατέρας Φραγκίσκος Παπαμανώλης, οι οποίοι βρίσκονταν στη Σαντορίνη για Ποιμαντικούς λόγους, απέστειλαν στην Κοινότητα των Φρερ την πατρική τους συμπαράσταση. Ομοίως την πατρική του συμπαράσταση απέστειλε στην Κοινότητα και ο Σεβασμιότατος Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου πατέρας Νικόλαος Πρίντεζης.  

 

*****

Αξιαγάπητε Σεβαστέ  μας  Αδελφέ Αντώνιε-Frère Paul-.  Εγκατέλειψες  τα  επίγεια  για  τη  Νέα  Ζωή, εσύ  ο Ενάρετος Μοναχός, ο μεγάλος και σπουδαίος Δάσκαλος, με  την καθολική αναγνώριση των Συριανών και όχι μόνο. Το  υπόδειγμα  του  ήθους, της  σεμνότητας, της αξιοπρέπειας, της  εργατικότητας, της υπευθυνότητας. Ο εξαίρετος, ο αφοσιωμένος και  συνειδητός Χριστιανός. Μια σπουδαία προσωπικότητα με φλογερή καρδιά, με πληθώρα χαρισμάτων που σου είχε δώσει η Χάρη του Θεού.

    Το πέρασμά σου από τον κόσμο της Μοναστικής σου Κοινότητας, αποτελεί σταθμό στην ιστορία, τόσον της μεγάλης Οικογένειας των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών, των Φρερ, όσον και των Δασκάλων των Λασαλιανών Σχολείων, που ίδρυσε ο Ιερέας Άγιος Ιωάννης Βαπτιστής Δελασάλ (1651-1719), ο οποίος είναι και Προστάτης των παιδιών.

    Με στόχους και μεθόδους που απορρέουν από το Λασαλιανό κάλεσμα, εκπλήρωσες άριστα και στο ακέραιο την αποστολή που σου ανέθεσε ο Θεός μέσα στη Λασαλιανή Οικογένεια: Να διαπαιδαγωγήσεις ανθρωπιστικά και χριστιανικά τον άνθρωπο, να εκπαιδεύσεις τα παιδιά και να τα προετοιμάσεις, ώστε να συμβάλουν ενεργά και με τρόπο ουσιαστικό, στη δημιουργία μιας δικαιότερης και με ανθρωπιά Κοινωνίας.

   Τήρησες στο ακέραιο με συνέπεια  και υπευθυνότητα τα χαρακτηριστικά του Λασαλιανού Σχολείου, με  πρώτο  από  αυτά  τον σεβασμό της μοναδικότητας κάθε μαθητή.

    Τους αναρίθμητους μαθητές που δίδαξες, αποδεδειγμένα υπέρμετρα αγαπούσες και κατά πολύ συνεχώς τους φρόντιζες. Όπου και όταν, όμως, οι περιστάσεις το επέβαλαν, ήσουν αυστηρός και απαιτητικός μαζί τους, ώστε η υπεύθυνη και αντικειμενική αυτή συμπεριφορά σου, η οποία εκδήλωνε το τεράστιο ενδιαφέρον σου γι’ αυτούς, να αποβαίνει προς όφελός τους στην απόκτηση της γνώσης και στη σωστή διαπαιδαγώγησή τους.

    Δεν υπήρξες μόνο ένας αφοσιωμένος Μοναχός και άριστος Δάσκαλος. Είχες, συγχρόνως, θέσει τον εαυτό σου στην υπηρεσία της Καθολικής Χριστιανικής Κοινότητας στη Σύρο, προσφέροντάς της τις πολλαπλές πολύτιμες Υπηρεσίες σου.

    Αθόρυβα και χωρίς δημοσιότητες, διακόνησες  τον άνθρωπο με περίσσια ανθρωπιά, στοργή και αγάπη. Στάθηκες δίπλα του όσες φορές σε χρειάστηκε. Τον παρότρυνες να φορτίζει την ψυχή του  με   ελπίδα και εσωτερική  δύναμη για  να  βοηθηθεί, ώστε  να μπορεί να σηκώνει τον βαρύ προσωπικό του σταυρό. Πάνω σε αυτή την υπέροχη και ιερή πράξη σου, θεμελιωμένη στο Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού, στάθηκες αληθινά ακούραστος και μοναδικός, σκορπίζοντας το φως της ελπίδας σε πολλούς συνανθρώπους σου.

Είχε πει ο Αδελφός Αντώνιος :

 «…Προσωπικά δεν έκανα κανένα κατόρθωμα. Προσπαθούσα να εκτελώ καλά, πιο τέλεια, τα  καθήκοντά μου, τις υποχρεώσεις μου, τις ευθύνες μου…Είχα στραμμένα τα βλέμματά μου, την προσοχή μου, στο σκοπό του Σχολείου: δηλαδή την ανθρωπιστική και χριστιανική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, μαζί με την παροχή των γνώσεων. Το πετύχαμε; Εσείς οι παλαιοί μαθητές μπορείτε να απαντήσετε. Το Σχολείο, πάντως, προσπάθησε και προσπαθεί να σπέρνει τον καλό σπόρο…».

(Από την εκδήλωση, στις 5-2-2012, του  Συλλόγου Αποφοίτων και Φίλων του Ιδιωτικού Σχολείου «Ο Άγιος Γεώργιος», όπου ο Σύλλογος απένειμε στον Αδελφό Αντώνιο Τιμητική Διάκριση για τη μεγάλη και πολύτιμη προσφορά του στο Σχολείο).         

   

     Στην ερώτηση, τι αποκόμισε από μια τόσο ενεργή  και πλούσια πενηνταπεντάχρονη σταδιοδρομία του στην Εκπαίδευση, απαντούσε:

 

*Χαρά, που  αφιέρωσα όλη τη ζωή  μου στη μόρφωση και ειδικά στη χριστιανική διαπαιδαγώγηση των παιδιών… Όλα αυτά τα χρόνια συνεργάστηκα αρμονικά και  αποδοτικά  με  όλο το διδακτικό προσωπικό για την πρόοδο και διαπαιδαγώγηση των  παιδιών. Αλλά και η παρουσία των Φρερ συνέβαλε ακόμη περισσότερο…*. 

 

Τους σημερινούς εκπαιδευτικούς συμβουλεύει:

*Παντού και πάντοτε στις ενέργειές σας, στη συμπεριφορά σας  με τους συναδέλφους, τους  γονείς, τους μαθητές, να υπερέχει η αγάπη. Να μη λησμονείτε, ότι διδάσκετε και διαπαιδαγωγείτε περισσότερο με το παράδειγμά σας μέσα και έξω από το Σχολείο, παρά με τα λόγια  και τις  συμβουλές *.

 

 

Μικρό βιογραφικό του Αδελφού Αντώνιου

    Ο Αδελφός Αντώνιος Ρούσσος του Νικολάου, γεννήθηκε στο Φοίνικα Σύρου το 1926. Κατά τη φοίτησή του στο Δημοτικό, φοίτησε επί ένα χρόνο και στο Ιδιωτικό Σχολείο «Ο Άγιος Γεώργιος». Το 1939 αναχωρεί για τη Γαλλία και ακολουθεί τη Μοναχική ζωή στο Τάγμα των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών (Frères) και σπουδάζει στη Χώρα αυτή.

    Επιστρέφει στην Ελλάδα και διορίζεται στην Κοινότητα των Φρερ της Σύρου. Φοιτά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Για 28 μήνες υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Το 1953 παίρνει το πτυχίο του Δασκάλου και επανέρχεται στη Μονή της Σύρου ως Δάσκαλος στο Σχολείο των Φρερ. Το 1954 δίνει τους παντοτινούς όρκους του. Από το 1953 έως το 1988 διετέλεσε Διευθυντής του Σχολείου στη Σύρο. Υπηρέτησε και στο Κολλέγιο Δελασάλ-Θεσσαλονίκης. Από το 1995  και μετά συνεχίζει την αποστολή του στη Μονή και στο Σχολείο, στη Σύρο, θέτοντας τον εαυτό του και στη διακονία της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας.

    Τα εγκαίνια του νέου Σχολείου των ΦΡΕΡ έγιναν το 1976. Πρώτος Διευθυντής του ήταν ο Αδελφός Αντώνιος Ρούσσος. Τεράστια η συμβολή του στη δημιουργία ενός τόσο σπουδαίου και σύγχρονου εκπαιδευτηρίου, το οποίο τιμά το Τάγμα των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών και την Κοινότητα των ΦΡΕΡ στη Σύρο, είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός μάθησης, γνώσης και χριστιανικής αγωγής των παιδιών και ένα λαμπρό στολίδι του νησιού μας.

    Εκατό χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την εγκατάσταση και παραμονή, στις 4 Αυγούστου 1914, των Frères στη Σύρο και τη λειτουργία της Μονής και του Σχολείου τους. Σχεδόν στα εξήντα από αυτά ήταν ΠΑΡΩΝ ο Αδελφός Αντώνιος, με τη σπουδαία και αξιοζήλευτη ενεργό του δράση και την πολύτιμη πολυδιάστατη προσφορά του.              

   Μοναχέ Σεβαστέ, και Δάσκαλε Αγαπητέ Αντώνιε-Frère Paul. Σου μεταφέρουμε την έκφραση της καθολικής εκτίμησης των χιλιάδων μαθητών που  μαθήτευσαν  κοντά  σου, των  εκατοντάδων παιδιών και νέων που κατήχησες και την πίστη τους καλλιέργησες, των αναρίθμητων πιστών που εμψύχωσες σε Ιερές Ακολουθίες, αλλά και των αμέτρητων Συριανών που με την είδηση του θανάτου σου άφησαν να κυλήσει στο πρόσωπό τους ένα δάκρυ ανθρώπινης ευαισθησίας, δάκρυ αγάπης, εκτίμησης και σεβασμού, για τον αγαπημένο τους Αδελφό Αντώνιο, που αποχωρίστηκε αυτή την πρόσκαιρη ζωή, οδεύοντας προς τα Ουράνια. Εάν η απώλεια είναι συνάρτηση της προσφοράς, τότε το κενό που αφήνει ο θάνατός σου, είναι πολύ μεγάλο.

    Σου απευθύνουμε με πολύ ανθρώπινο πόνο το ύστατο Χαίρε, που το συνοδεύουν μυριάδες ευχαριστιών μας. Σε ασπαζόμαστε με πολλή και μεγάλη αγάπη, με απέραντο σεβασμό και θαυμασμό και με Πίστη, Ελπίδα και Εμπιστοσύνη στο Θεό, σε αποχαιρετάμε σε αυτό το ταξίδι σου, που σε οδηγεί προς την αιώνια και μακάρια Ζωή. Κοντά στο Θεό Πατέρα, την Παναγία Μητέρα μας και τον Άγιο Προστάτη σου Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ, λυτρωμένος από την ανθρώπινη δοκιμασία, παραδίδοντας το Πνεύμα σου στα χέρια του Κυρίου, σε Εκείνον που ορίζει τη ζωή και το θάνατο.

  

   Κανείς από μας ούτε μπορεί, ούτε θέλει να ξεχάσει, ούτε θα  ξεχάσει. Θα είσαι για πάντα ΠΑΡΩΝ μέσα στις καρδιές μας, ο δικός μας Σεβαστός Διευθυντής FRERE PAUL, ο δικός μας άνθρωπος. Η μνήμη σου θα παραμείνει αιώνια.   

 

ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ ΑΝΑΠΑΥΣΗ

 

*****

    

     Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στο Ιερό Μοναχικό Τάγμα των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών, στην Ιερή Μοναχική Κοινότητα  των  Αδελφών  των  Χριστιανικών Σχολών στη Σύρο, στη Γενική Διεύθυνση και το Διδακτικό Προσωπικό του Ιδιωτικού Σχολείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» και σε όλα τα μέλη της φυσικής οικογένειας του εκλιπόντα Αδελφού μας Αντώνιου Ρούσσου.

 

Σύρος 31 Ιουλίου 2014

           Ισίδωρος Γ. Σαλάχας  

Προηγούμενο Άρθρο

Προσκυνηματικό ταξίδι στο ιστορικό νησί της Νάξου

Επόμενο Άρθρο

Ανακοινωθέν Ι.Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών: Ονομασία Νέου Αρχιεπισκόπου

You might be interested in …

Πασχαλινό μήνυμα του σεβ. Πέτρου, Επισκόπου Σύρου-Θήρας-Κρήτης

Πασχαλινό Μήνυμα του Σεβασμιότατου Πέτρου, Επισκόπου Σύρου-Θήρας-Κρήτης Πάσχα 2023 Μερικές λέξεις έχουν χάσει το πραγματικό νόημά τους στις μέρες μας. Χρησιμοποιούμε γενναιόδωρα τον όρο του «πιστού» για καθέναν που επιδεικνύει το ελάχιστο ενδιαφέρον για τη […]

Σύρος: Εορτή Αγίου Ιακώβου

  Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2017 η Ενορία του Αγίου Ιακώβου στη Σύρο εόρτασε πανηγυρικά τον προστάτη της Απόστολο Άγιο Ιάκωβο. Το απόγευμα στις 7.30 τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με προεξάρχοντα τον Σεβασμιότατο Επίσκοπο Σύρου-Θήρας-Κρήτης π.Πέτρο Στεφάνου […]

Σύρος: Συνάντηση με τους πατέρες Ιησουίτες

Στις 31 Ιουλίου, γιορτή του ΑΓΙΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΛΟΓΙΟΛΑ, ιδρυτή του Τάγματος των Ιησουϊτών, συναντάμε στο Μοναστήρι της Παναγιάς στην Άνω Σύρο τους πατέρες Ιησουίτες, για να μας θυμίσουν και να εξιστορήσουν την παρουσία του Τάγματος […]