10 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Εκδήλωση για την επέτειο 100 ετών της Λεοντείου Σχολής Αθηνών

Η Λεόντειος Σχολή Αθηνών κλείνει φέτος 100 χρόνια ζωής, συμπληρώνει έναν αιώνα ιστορίας. Η επέτειος αυτή οριοθετείται από την ανέγερση και την έναρξη λειτουργίας του κτηρίου και συνδέεται με τον χρόνο ζωής και την ηλικία του σχολικού συγκροτήματος στα Πατήσια. Η προσέγγιση αυτή μοιάζει στην πρώτη ανάγνωση ψυχρή, υλική, στεγνή. Όσο, όμως, μελετάει κανείς τις σελίδες της ιστορίας αυτού του εκπαιδευτηρίου, διαπιστώνει ότι το μυστικό που του έχει επιτρέψει να φτάσει στα 100 είναι η ξεχωριστή ποιότητα των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στην οικοδόμησή του. Τα κτήρια αυτά δεν έμειναν άψυχα ντουβάρια, χώροι ψυχροί, πύλες που έκλειναν με αυστηρότητα, για να περιχαρακώσουν αυτάρεσκα μια εκπαιδευτική δουλειά, αλλά έγιναν διαχρονικά σπίτι για μια μεγάλη οικογένεια, εστία που καλλιεργεί αξίες και ετοιμάζει τους χαρακτήρες για άνοιγμα, έξοδο και συνάντηση με την κοινωνία!

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου των 100 ετών της Λεοντείου. Στόχος ήταν να ψηλαφήσουμε την ιστορία του κτηρίου, για να αναδείξουμε τις αρχές και τις αξίες του παιδαγωγικού μας έργου. Και να πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε εκείνους που οραματίστηκαν, έχτισαν και έκαναν μεγάλο αυτό το σχολείο, σε εκείνους που μέσα σ’ αυτό τάχθηκαν με ταπείνωση, πίστη και αγάπη στην υπηρεσία των παιδιών, σε εκείνους που είναι η καρδιά και η ψυχή του, στους Frères.

Χρήστος Νάκης, Γενικός Διευθυντής Λεοντείου Σχολής Αθηνών: «Το κτήριο της Λεοντείου διαχρονικά φέρει τα γνωρίσματα της ταυτότητας και του πνεύματος των frères. … Ο βασικός σκοπός του συγκεκριμένου σχολείου είναι η παροχή υψηλής εκπαίδευσης και κατάλληλης διαπαιδαγώγησης, ώστε τα παιδιά να οδηγηθούν στο να γίνουν καλοί Χριστιανοί και ενάρετοι πολίτες. Και αυτό αποτελεί μία αποστολή που παραμένει αδιαπραγμάτευτη και ζωντανή στο πέρασμα των αιώνων, με τις απαρχές της στο όραμα του ιδρυτή της Αδελφότητας Mαρκελλίνου Champagnat».

Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και απόφοιτος του σχολείου: «Η Λεόντειος προσφέρει παιδεία με επίκεντρο τον άνθρωπο και την προσφορά, με κουλτούρα ισότητας, με έμφαση στο διάλογο και στο συναίσθημα».

Frère Georges Βιδάλης: «Ένας αιώνας στη ζωή των ανθρώπων και των ιδρυμάτων είναι ένας σταθμός, ένα ορόσημο. … Οφείλουμε ευγνωμοσύνη σε όλους εκείνους, frères, καθηγητές και αποφοίτους, που έδωσαν σ’ αυτό το σχολείο το καλύτερο κομμάτι της ψυχής τους και οδήγησαν τη Λεόντειο εκεί που βρίσκεται σήμερα, συμβάλλοντας στην καλή φήμη του στην ελληνική κοινωνία».

Frère François Κρητικός: «Ο Χριστός θέλησε η ομάδα των Αποστόλων να είναι μονοιασμένη, ενωμένη κι αγαπημένη. Το ίδιο επιθυμεί και σήμερα: οι χριστιανοί να είναι ενωμένοι κι αγαπημένοι. Αυτή την εγγύτητα, το πλησίασμα μέσα στην αλήθεια και την αγάπη προσπαθούμε να βιώσουμε στη Λεόντειο, ώστε να ικανοποιήσουμε την επιθυμία του Χριστού και του Αγίου Μαρκελλίνου προς τους Αδελφούς και τους συνεργάτες του: “Να αγαπάτε ο ένας τον άλλο όπως ο Ιησούς σας αγάπησε … Είναι η πιο φλογερή επιθυμία μου σ’ αυτές τις τελευταίες στιγμές της ζωής μου”».

Frère Ματθαίος Λεβαντίνος: «Η αλληλεγγύη αποτελεί, βασική προτεραιότητα της αποστολής των Μαριανών Αδελφών και χάρη σ’ αυτή επιτυγχάνεται η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης των μαθητών, η διαπαιδαγώγηση στις χριστιανικές και μαριανές αξίες και η συμβολή στη βελτίωση της πραγματικότητας των πασχόντων συνανθρώπων μας, αλλά και στην οικοδόμηση μιας καλύτερης μελλοντικής κοινωνίας».

Μια ξεχωριστή μαρτυρία από τη ζωή του στη Λεόντειο και την προσφορά του σε ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη μοιράστηκε μαζί μας ο Frère Νικολά Δελλατόλας.

Προηγούμενο Άρθρο

Αργεντινή: οι επίσκοποι αποκηρύσσουν τις χρηματοδοτούμενες από την κυβέρνηση παροχές

Επόμενο Άρθρο

Δεύτερη ομάδα παιδιών από τη Γάζα φθάνει στην Ιταλία για ιατρική περίθαλψη

You might be interested in …