Μετά την ανακάλυψη 39 μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στο εσωτερικό ενός κοντέινερ στην Αγγλία, ο Σεβασμιότατος Robert Vitillo, Γραμματέας της Διεθνούς Καθολικής Επιτροπής για τη Μετανάστευση, ζητά από την Ευρώπη περισσότερους ελέγχους. Η κοινότητα του Sant Egidio απαιτεί δέσμευση και συνεργασία από τις ευρωπαϊκές χώρες για την εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης και την ενθάρρυνση να σταματήσει η εμπορία ανθρώπων.
Τη δραματική ιστορία παρουσίασε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Lidia O’Kane ο Σεβασμιότατος Robert Vitillo Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Καθολικής Επιτροπής για τη Μετανάστευση, ο οποίος μίλησε για τον τρόμο αυτής της νέα μορφής δουλείας και ζητά από τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερους ελέγχους και νέα μέσα για την υποστήριξη των μεταναστών
R. – Η αντίδρασή μου και αυτή της οργάνωσής μας, της Διεθνούς Καθολικής Επιτροπής για τη μετανάστευση, είναι μια φρίκη. Είμαστε συγκλονισμένοι όπως πολλοί άνθρωποι παντού στον κόσμο, γι’ αυτή την κατάσταση, για αυτές τις τραγωδίες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη εμπειρία: υπάρχουν χιλιάδες από αυτές τις εμπειρίες κάθε μέρα και στη διάρκεια όλου του χρόνου. Δεν συμβαίνει μόνο μέσω των φορτηγών, αλλά και δια θαλάσσης και μέσω των σιδηροδρόμων … Υπάρχουν πολλές δυνατότητες γι’ αυτή τη νέα μορφή ανθρώπινης δουλείας. Πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ελέγχουν καλύτερα αυτές τις συμμορίες που κάνουν αυτό το είδος εμπορίας ανθρώπων. Είναι επίσης απαραίτητο να αναπτυχθούν εναλλακτικές λύσεις για τους ανθρώπους που πρέπει να μεταναστεύσουν τόσο ως πρόσφυγες όσο και ως μετανάστες που αναζητούν μια άλλη ζωή, μια αξιοπρεπή ζωή. Πρέπει να αναπτύξουμε άλλα μέσα για να το επιτύχουμε αυτό. Μπορούμε να σκεφτούμε το σύμφωνο μετανάστευσης το οποίο πολλά κράτη ενέκριναν πέρυσι και εφαρμόζουν αυτές τις διαδικασίες που προτείνονται από το σύμφωνο ή σκέφτονται άλλα μέσα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, όπως η δυνατότητα χρηματοδότησης ως ιδιωτικών οργανισμών, όπως οι εκκλησίες, ως τοπικοί δήμοι, ως διαχειριστές εμπορίου, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να μεταναστεύουν ομαλά και με ασφάλεια.
Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι μπορούν να περιορίσουν την εμπορία ανθρώπων
Σύμφωνα με την κοινότητα του Sant’ Egidio, οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι που διοργανώνονται από την κοινότητά τους και άλλους ανθρωπιστικούς συλλόγους μπορούν να περιορίσουν μόνο τους θανάτους που προκαλούνται από την εμπορία ανθρώπων – όπως και οι 39 μετανάστες που βρέθηκαν σε ένα κοντέινερ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Κοινότητα έχει απευθύνει έκκληση στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και στις χώρες, ζητώντας τους να λάβουν μέτρα ικανά να περιορίσουν τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό θυμάτων ταξιδιών ελπίδας, τόσο στο μεσογειακό μέτωπο όσο και σε σχέση με τη βαλκανική οδό δια ξηράς.
Η πιο επείγουσα προτεραιότητα για την κοινότητα του Sant’ Egidio είναι η επανέναρξη της δυνατότητας τακτικής εισόδου στην Ευρώπη για λόγους εργασίας, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το πλεονέκτημα που προσφέρει η έντονη ζήτηση εργασίας στην Ευρώπη σε όλους τους τομείς, ιδίως όσον αφορά την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους, Χώρες που πλήττονται από τη δημογραφική παρακμή. Είναι απαραίτητο να ενθαρρυνθούν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να ανοίξουν νέοι τρόποι τακτικής μετανάστευσης, επιδιώκοντας πρωτίστως τη συνεργασία με τις πολλές χώρες προέλευσης της μετανάστευσης.
Η ανακάλυψη σε φορτηγό στο Essex των σωμάτων των 39 μεταναστών
Προχθές στη βιομηχανική περιοχή Grays, περίπου 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Λονδίνου, η αγγλική αστυνομία βρήκε 39 μετανάστες κινέζους που πέθαναν μέσα σε ένα κοντέινερ που τραβούσε ένα φορτηγό. Ο οδηγός του αυτοκινήτου, ένας 25χρονος Βόρειος Ιρλανδός, ανακρίθηκε και βρίσκεται τώρα υπό κράτηση με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και της συνέργειας στη μαζική δολοφονία. Επιπλέον, στη Βόρεια Ιρλανδία, οι αστυνομικοί εξέτασαν δύο σπίτια που σχετίζονται με τον άνθρωπο. Το αίσθημα είναι ότι οι άνθρωποι που βρέθηκαν νεκροί προσπαθούσαν να εισέλθουν παράνομα στην Αγγλία και ότι η άφιξή τους οργανώθηκε από το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο πρόσφατα συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στην εμπορία ανθρώπων.
Οι υποθέσεις σχετικά με το ταξίδι των 39 νεκρών μεταναστών
Διεξήχθη επίσης έρευνα στο Βέλγιο, τη χώρα από την οποία έφτασε το φορτηγό, που διέρχεται από το λιμάνι του Zeebrugge, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές, εφόσον το κοντέινερ παραμένει υπό τη δικαιοδοσία των Βρυξελλών. Ακόμη και η Βουλγαρία – όπου το φορτίο βρισκόταν πριν φτάσει στο Βέλγιο – προσέφερε πλήρη συνεργασία. Οι πρώτες υποθέσεις ισχυρίστηκαν ότι το φορτηγό ακολουθούσε τη λεγόμενη βαλκανική διαδρομή, μεταφέροντας τους μετανάστες που εγκατέλειψαν τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και είχαν εκτραφεί στο Βέλγιο αντί να κατευθυνθούν απευθείας στην Αγγλία μέσω του Ντόβερ και του Καλαί. Ωστόσο, η αναγνώριση των αποθανόντων μεταναστών, όπως εκείνων της κινεζικής ιθαγένειας, αποκλείει εν μέρει τουλάχιστον αυτή τη θεωρία.
Το μοντέλο ανθρωπιστικών διαδρόμων που πειραματίστηκε από την κοινότητα του Sant‘ Egidio
«Ζητήσαμε από την ιταλική κυβέρνηση – εξηγεί στα μικρόφωνα του Ραδιοφώνου του Βατικανού η Νταϊέλα Πομπέι, υπεύθυνη για τη μετανάστευση και την ένταξη της κοινότητας Sant Egidio – την πιθανότητα να υποδεχτούν ορισμένους μετανάστες από τις οργανώσεις μας. Όλα τα έξοδα υποδοχής και ενσωμάτωσης θα είναι εις βάρος των θεσμών προώθησης αυτής της ιδέας, και οι μετανάστες ελέγχονται από τις πρεσβείες μας και από τα σώματα ασφαλείας και με αυτό τον τρόπο όταν φθάνουν στο ιταλικό έδαφος γνωρίζουν ήδη που να πάνε. Είναι πια ένα καλά δομημένο μοντέλο το οποίο εγγυάται τη σωτηρία στους πρόσφυγες και την ασφάλεια στους ευρωπαίους πολίτες. Η κοινότητα του Sant’Egidio, μαζί με τον θεσμό CESI (European Confederation of Independent Trade Unions) και τις Εκκλησίες των διαμαρτυρομένων έχουν αποδείξει ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι λειτουργούν σωστά, αλλά για να ελεγχθεί η όλη κατάσταση είναι ανάγκη να ανοιχθούν και άλλοι διάδρομοι».
+N/kantam.gr