“Η Εκκλησία στην Ακτή του Ελεφαντοστού στην υπηρεσία της συμφιλίωσης, της δικαιοσύνης και της ειρήνης”: αυτός είναι ο τίτλος της ποιμαντικής επιστολής που παρουσίασε η Ιερά Σύνοδος της Kαθολικής Ιεραρχίας του Ελεφαντοστού (Cecci) στον Τύπο στις 21 Ιουλίου. Το έγγραφο, το οποίο δημοσιεύτηκε τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 31 Οκτωβρίου, θέλει να υπογραμμίσει τη σημασία της ενοποίησης της χώρας με την «κοινωνική συνοχή» για την οικοδόμηση μιας ολοένα και πιο αδελφικής κοινωνίας, ανοικτής σε όλους, τον σεβασμό της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων του ανθρώπινου προσώπου με σκοπό να δημιουργηθούν δεσμοί φιλίας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ όλων των πολιτών. Από τους Ιεράρχες, επίσης, η έκκληση να «κοιτάξουμε μαζί και αντικειμενικά την κατάσταση της κρίσης» που βιώνει το έθνος εδώ και πολλά χρόνια: οι συνέπειές του, στην πραγματικότητα, δήλωσε ο πατέρας Εμμανουήλ Γουίιν Νιν, γενικός γραμματέας της Cecci, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, «αγγίζουν όλους».
Η Εκκλησία στην υπηρεσία της κοινωνίας, της συμφιλίωσης, της ειρήνης
Δημοσιευμένη σε μορφή βιβλίου, η ποιμαντική επιστολή αποτελείται από 79 σελίδες, 83 σημεία και 3 μέρη: η πρώτη περιγράφει την Εκκλησία “που καλείται να ζήσει την κοινωνία με τον Θεό, με τους άλλους και με τη Δημιουργία”. Στο δεύτερο, αντικατοπτρίζει την Εκκλησία “στην υπηρεσία της συμφιλίωσης, της δικαιοσύνης και της ειρήνης”, ενώ το τρίτο αναφέρεται στη «δέσμευση όλων για οικοδόμηση μιας ειρηνικής κοινωνίας». Δεν είναι όμως μόνο οι Ιεράρχες που δείχνουν συγκεκριμένες λύσεις για την επίτευξη συμφιλίωσης: στην πραγματικότητα, “πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς και συμμετοχική υπό την έννοια ότι δεν πρέπει να αποκλείει κανέναν και πρέπει να συνοδεύεται από θαρραλέες και ειλικρινείς πράξεις”. Εξ ου και η έμφαση στη σημασία “της ακρόασης και της αμοιβαίας συνάντησης, της αποδοχής ενός επώδυνου παρελθόντος, της σκέψης των ταλαιπωριών του καθενός”.
Οι προτάσεις των Επισκόπων
Η Cecci υποβάλλει επίσης συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά τη δικαιοσύνη που μπορούν να επιτευχθούν μόνο χάρη στην “προώθηση μιας δίκαιης τάξης, του σεβασμού της αρχής της επικουρικότητας και της καταπολέμησης της διαφθοράς”. Οι Επίσκοποι της Ακτής Ελεφαντοστού εκφράζουν επίσης τη λύπη τους για τους εκπροσώπους της κυβέρνησης που, τα τελευταία χρόνια, “προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τη δικαιοσύνη σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα”, ίσως με αντιπαράθεση προς τον πολιτικό αντίπαλο και αφήνοντας ελεύθερους τους “υπεύθυνους για τα εγκλήματα”. Γι’ αυτό – προειδοποιεί η Cecci ότι – “δεν αρκεί να οργανώσουμε τις εκλογές για να είναι η χώρα ειρηνική”. Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται είναι «να καλλιεργήσουμε την αγάπη και την αδελφοσύνη μέσω λέξεων, ενεργειών και σχέσεων που χαρακτηρίζονται από την ειρηνική συμβίωση».
Ο καθένας μπορεί να συμβάλλει
Όλοι, λοιπόν, καλούνται να συμβάλλουν στην οικοδόμηση και την εδραίωση της ειρήνης: “Η Εκκλησία – όπως υπογραμμίζουν οι Ιεράρχες – θα είναι σε θέση να συνεισφέρει με αξιοπιστία στην οικοδόμηση και την εδραίωση της κοινωνικής συνοχής στην Ακτή του Ελεφαντοστού μόνο εάν συμφιλιωθούν οι ποιμένες και οι πιστοί τους, δίνοντας έτσι αξία στην «προφητική αποστολή» της ίδιας της Εκκλησίας. Οι Επίσκοποι – εξήγησε ο πατέρας Wohi Nin – επιθυμούν “να αναλάβουν το ρόλο τους και τις ευθύνες τους” διότι “μόνο μια αυθεντική συμφιλίωση που πραγματοποιείται με αλήθεια και δικαιοσύνη θα φέρει μόνιμη ειρήνη στην κοινωνία της Ακτής Ελεφαντοστού”. «Γεννηθήκαμε με κλειστές γροθιές – πρόσθεσε – και χρειάζεται μια ζωή για να μάθουμε να τις ανοίγουμε. Στην πραγματικότητα, η αδελφότητα είναι ένα μονοπάτι με ρήξεις, βάσανα και συγχώρεση, πληγές και ουλές. Αλλά πρέπει να μάθουμε να γίνουμε άνδρες και γυναίκες άνθρωποι της μεσολάβησης της κοινωνίας για να αντλήσουμε από την πίστη μας τη δύναμη που μετακινεί τα βουνά», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του Cecci, ανακοινώνοντας ότι η 116η Ολομέλεια των Επισκόπων θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 31 Ιουλίου 2020 στο Yamoussoukro.
Η φτώχεια στη χώρα
Ωστόσο, η πρώτη χώρα στον κόσμο που παράγει κακάο, η Ακτή του Ελεφαντοστού βλέπει το 40% του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Μετά την κρίση του 2011, όταν ο απερχόμενος Πρόεδρος Laurent Gbagbo αρνήθηκε να αφήσει την εξουσία στον νικητή των εκλογών, Alassane Quattara, η χώρα εισήλθε σε μια φάση έντονης αποσταθεροποίησης. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η απόφαση του Ouattara να αποσυρθεί από τον αγώνα για τις επόμενες προεδρικές εκλογές μείωσε τις εντάσεις, αλλά ο θάνατος του πρωθυπουργού Amadou Gon Coulibaly, στις 8 Ιουλίου, αναζωπύρωσε τις συγκρούσεις με την αντιπολίτευση, που διαμαρτύρεται για απειλές και εκφοβισμό. Σε όλα αυτά, η πανδημία Covid-19 έχει ήδη μολύνει 15 χιλιάδες ανθρώπους με την ανάρρωση περίπου 9 χιλιάδων ασθενών και το θάνατο 93 ασθενών.
+Ν/kantam.gr
You might be interested in …
Πάπας Φραγκίσκος: «Να είστε δημιουργικοί και πρεσβευτές της ειρήνης»
Σε συνάντησή του με 300 νέους από το Βέλγιο στο Βατικανό ο πάπας Φραγκίσκος τους ενθάρρυνε να ζουν την πίστη τους με δημιουργικότητα μπροστά στις δυσκολίες και τις κρίσεις, λέγοντας ότι η Εκκλησία χρειάζεται τον […]
Η Σύνοδος για την Οικογένεια,«Η κλήση και η αποστολή της οικογένειας μέσα στην Εκκλησία και στον σύγχρονο κόσμο»
Η Τακτική Σύνοδος των Επισκόπων για την οικογένεια, η οποία άρχισε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, διεξάγεται με έναν πιο «δυναμικό» τρόπο για να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των μελών της. Ο καρδινάλιος Lorenzo Baldisseri, […]
Καρδινάλιος Pizzaballa: Σε αυτή τη σκοτεινή νύχτα, στεκόμαστε στο πλευρό όσων εργάζονται για το καλό
Ο Καρδινάλιος Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων μιλάει για την κρίσιμη στιγμή στους Αγίους Τόπους και για το πόσο δύσκολο είναι να δούμε διεξόδους. «Οι στιγμές είναι πολύ επώδυνες, ζούμε μια πολύ μακρά νύχτα. Αλλά γνωρίζουμε επίσης […]