14 Ιανουαρίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Εκλογές στην Ακτή του Ελεφαντοστού, οι Επίσκοποι ζητούν περισσότερη κοινωνική συνοχή

 
 
“Η Εκκλησία στην Ακτή του Ελεφαντοστού στην υπηρεσία της συμφιλίωσης, της δικαιοσύνης και της ειρήνης”: αυτός είναι ο τίτλος της ποιμαντικής επιστολής που παρουσίασε η Ιερά Σύνοδος της Kαθολικής Ιεραρχίας του Ελεφαντοστού (Cecci) στον Τύπο στις 21 Ιουλίου. Το έγγραφο, το οποίο δημοσιεύτηκε τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 31 Οκτωβρίου, θέλει να υπογραμμίσει τη σημασία της ενοποίησης της χώρας με την «κοινωνική συνοχή» για την οικοδόμηση μιας ολοένα και πιο αδελφικής κοινωνίας, ανοικτής σε όλους, τον σεβασμό της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων του ανθρώπινου προσώπου με σκοπό να δημιουργηθούν δεσμοί φιλίας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ όλων των πολιτών. Από τους Ιεράρχες, επίσης, η έκκληση να «κοιτάξουμε μαζί και αντικειμενικά την κατάσταση της κρίσης» που βιώνει το έθνος εδώ και πολλά χρόνια: οι συνέπειές του, στην πραγματικότητα, δήλωσε ο πατέρας Εμμανουήλ Γουίιν Νιν, γενικός γραμματέας της Cecci, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, «αγγίζουν όλους».
 
Η Εκκλησία στην υπηρεσία της κοινωνίας, της συμφιλίωσης, της ειρήνης
 
Δημοσιευμένη σε μορφή βιβλίου, η ποιμαντική επιστολή αποτελείται από 79 σελίδες, 83 σημεία και 3 μέρη: η πρώτη περιγράφει την Εκκλησία “που καλείται να ζήσει την κοινωνία με τον Θεό, με τους άλλους και με τη Δημιουργία”. Στο δεύτερο, αντικατοπτρίζει την Εκκλησία “στην υπηρεσία της συμφιλίωσης, της δικαιοσύνης και της ειρήνης”, ενώ το τρίτο αναφέρεται στη «δέσμευση όλων για οικοδόμηση μιας ειρηνικής κοινωνίας». Δεν είναι όμως μόνο οι Ιεράρχες που δείχνουν συγκεκριμένες λύσεις για την επίτευξη συμφιλίωσης: στην πραγματικότητα, “πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς και συμμετοχική υπό την έννοια ότι δεν πρέπει να αποκλείει κανέναν και πρέπει να συνοδεύεται από θαρραλέες και ειλικρινείς πράξεις”. Εξ ου και η έμφαση στη σημασία “της ακρόασης και της αμοιβαίας συνάντησης, της αποδοχής ενός επώδυνου παρελθόντος, της σκέψης των ταλαιπωριών του καθενός”.
 
Οι προτάσεις των Επισκόπων
Η Cecci υποβάλλει επίσης συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά τη δικαιοσύνη που μπορούν να επιτευχθούν μόνο χάρη στην “προώθηση μιας δίκαιης τάξης, του σεβασμού της αρχής της επικουρικότητας και της καταπολέμησης της διαφθοράς”. Οι Επίσκοποι της Ακτής Ελεφαντοστού εκφράζουν επίσης τη λύπη τους για τους εκπροσώπους της κυβέρνησης που, τα τελευταία χρόνια, “προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τη δικαιοσύνη σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα”, ίσως με αντιπαράθεση προς τον πολιτικό αντίπαλο και αφήνοντας ελεύθερους  τους  “υπεύθυνους για τα εγκλήματα”. Γι’ αυτό – προειδοποιεί η Cecci ότι – “δεν αρκεί να οργανώσουμε τις εκλογές για να είναι η χώρα ειρηνική”. Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται είναι «να καλλιεργήσουμε την αγάπη και την αδελφοσύνη μέσω λέξεων, ενεργειών και σχέσεων που χαρακτηρίζονται από την ειρηνική συμβίωση».
 
Ο καθένας μπορεί να συμβάλλει
Όλοι, λοιπόν, καλούνται να συμβάλλουν στην οικοδόμηση και  την εδραίωση της ειρήνης: “Η Εκκλησία – όπως υπογραμμίζουν οι Ιεράρχες – θα είναι σε θέση να συνεισφέρει με αξιοπιστία στην οικοδόμηση και την εδραίωση της κοινωνικής συνοχής στην Ακτή του Ελεφαντοστού μόνο εάν συμφιλιωθούν οι ποιμένες και οι πιστοί τους, δίνοντας έτσι αξία στην «προφητική αποστολή» της ίδιας της Εκκλησίας. Οι Επίσκοποι – εξήγησε ο πατέρας Wohi Nin – επιθυμούν “να αναλάβουν το ρόλο τους και τις ευθύνες τους” διότι “μόνο μια αυθεντική συμφιλίωση που πραγματοποιείται με αλήθεια και δικαιοσύνη θα φέρει μόνιμη ειρήνη στην κοινωνία της Ακτής Ελεφαντοστού”. «Γεννηθήκαμε με κλειστές γροθιές – πρόσθεσε – και χρειάζεται μια ζωή για να μάθουμε να τις ανοίγουμε. Στην πραγματικότητα, η αδελφότητα είναι ένα μονοπάτι με ρήξεις, βάσανα και συγχώρεση, πληγές και ουλές. Αλλά πρέπει να μάθουμε να γίνουμε άνδρες και γυναίκες άνθρωποι της μεσολάβησης της κοινωνίας για να αντλήσουμε από την πίστη μας τη δύναμη που μετακινεί τα βουνά», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του Cecci, ανακοινώνοντας ότι η 116η Ολομέλεια των Επισκόπων θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 31 Ιουλίου 2020 στο Yamoussoukro.
 
Η φτώχεια στη χώρα
Ωστόσο, η πρώτη χώρα στον κόσμο που παράγει κακάο, η Ακτή του Ελεφαντοστού βλέπει το 40% του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Μετά την κρίση του 2011, όταν ο απερχόμενος Πρόεδρος Laurent Gbagbo αρνήθηκε να αφήσει την εξουσία στον νικητή των εκλογών, Alassane Quattara, η χώρα εισήλθε σε μια φάση έντονης αποσταθεροποίησης. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η απόφαση του  Ouattara να αποσυρθεί από τον αγώνα για τις επόμενες προεδρικές εκλογές μείωσε τις εντάσεις, αλλά ο θάνατος του πρωθυπουργού Amadou Gon Coulibaly, στις 8 Ιουλίου, αναζωπύρωσε τις συγκρούσεις με την αντιπολίτευση, που διαμαρτύρεται για απειλές και εκφοβισμό. Σε όλα αυτά, η πανδημία Covid-19 έχει ήδη μολύνει 15 χιλιάδες ανθρώπους με την ανάρρωση περίπου 9 χιλιάδων ασθενών και το θάνατο 93 ασθενών.
 
+Ν/kantam.gr
Προηγούμενο Άρθρο

Λατινική Αμερική, η τραγωδία των 29 εκατομμυρίων νέων φτωχών

Επόμενο Άρθρο

Συλλυπητήρια και ευχητήρια Επιστολή της Ι.Σ.Κ.Ι.Ε. προς τον πενθούντα και τραυματισμένο λαό του Λιβάνου

You might be interested in …

Έγκριση σχεδίου του εγγράφου εργασίας για τη Σύνοδο για τη Συνοδικότητα

Στις 10-11 Μαΐου, το 15ο Τακτικό Συμβούλιο* της Γενικής Γραμματείας της Συνόδου συνήλθε στη Ρώμη για να συζητήσει το Instrumentum laboris: το έγγραφο εργασίας για τους συμμετέχοντες στην πρώτη σύνοδο της 16ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης […]

Βραβείο σε βίντεο κοινωνικής ευαισθητοποίησης για την μετανάστευση και την προσφυγιά

H Αγία Έδρα βραβεύτηκε σε διαφημιστικό φεστιβάλ της Μαδρίτης στον τομέα κοινωνικής ευαισθητοποίησης για 3 1/2 λεπτών βίντεο σχετικά με τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Είναι παραγωγή του τμήματος Μεταναστών και Προσφύγων του Οργανισμού της Αγίας Έδρας […]

ccee_logo1

Επικοινωνώντας την Χριστιανική Οικογένεια: την ανεξάντλητη πηγή νέας ζωής

Συνάντηση των εκπροσώπων Τύπου και υπευθύνων για τα Μέσα Κοινωνικής Επικοινωνίας των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρώπης Λισαβόνα, Πορτογαλία, 11 έως 14 Ιούνιου, 2014 Η επικοινωνία του πάπα Φραγκίσκου και της Συνόδου για την οικογένεια […]