18 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ενορία Αγίου Λουκά – Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η εβδομάδα από τις 18 ως τις 25 Ιανουαρίου είναι κάθε χρόνο αφιερωμένη στην προσευχή για την ενότητα των χριστιανών.                                        

 Στη Ενορία  Αγ. Λουκά Ηρακλείου Αττικής, προσπαθήσαμε να ζήσουμε αυτήν την ενότητα τόσο με τους πιστούς κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, όσο και  με την επίσκεψη των παιδιών του Κατηχητικού στον Καθεδρικό μας Ναό Αγίου Διονυσίου και στην Ορθόδοξη Μητρόπολη της Αθήνας. 

Ο εφημέριος, π. Ανδρέας Βουτσίνος και ο βοηθός ιερέας,  π. Ιωσήφ Ιγκόγκο έδωσαν εφέτος ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός, προσκαλώντας και εκπροσώπους της Ορθόδοξης και της Ευαγγελικής Εκκλησίας σε κοινή προσευχή.                                              

  Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022 οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην οικουμενική τελετή, η οποία εντάχθηκε στην κυριακάτικη Θεία Λειτουργία. Χρησιμοποιήθηκε το κείμενο που συνέταξε εφέτος το Συμβούλιο των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, εμπνευσμένο από την προσκύνηση των Μάγων και ειδικότερα από το χωρίο «Είδαμε να ανατέλλει το άστρο του και ήρθαμε να τον προσκυνήσουμε» (Μτ 2,2).                                                                          

Την Ευαγγελική Εκκλησία εκπροσώπησε ο πάστορας αδελφός Τιμόθεος Κούμαρ, ο οποίος στο τέλος της ακολουθίας του Λόγου τόνισε την αξία της αγάπης για την προσέγγιση των Χριστιανών. Ο Ορθόδοξος ιερέας, o οποίος είχε προσκληθεί, δυστυχώς δεν μπόρεσε να παραστεί για λόγους υγείας. Όμως μέσα στο εκκλησίασμα ήταν παρόντες αρκετοί Ορθόδοξοι, σύζυγοι, συγγενείς και φίλοι των ενοριτών, οι οποίοι μάλιστα συμμετείχαν ενεργά διαβάζοντας κάποιες από τις Δεήσεις των πιστών. Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν με προθυμία και συγκίνηση στην ακόλουθη συμβολική χειρονομία: οι πιστοί, πριν από την Προσφορά, κλήθηκαν να καρφιτσώσουν ένα χάρτινο αστεράκι ο καθένας πάνω σε ένα βαθύ μπλε ύφασμα (τον ουρανό) που είχε απλωθεί στο μπροστινό μέρος της Αγ. Τράπεζας. Αυτό συμβόλιζε την προσευχή και τα χαρίσματα που προσφέρει ο κάθε πιστός για την επίτευξη της ενότητας. Οι σχετικοί ύμνοι, που έψαλε η χορωδία του ναού, πλαισίωσαν με επιτυχία την τελετή.   

Καθεδρικός Ναός Αγίου Διονυσίου

Το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022 παιδιά του κατηχητικού με  γονείς και κατηχητές  επισκέφθηκαν τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου. Είχαν την τύχη να προσκυνήσουν τη Φάτνη των Χριστουγέννων, εμπνευστής της οποίας ήταν ο εφημέριος π. Γιώργος Ντάγκας, με θέμα  «Η διάδοση του χριστιανικού μηνύματος μέσα στο χρόνο». Εντυπωσιάστηκαν μικροί και μεγάλοι με τη σύγχρονη απεικόνιση τη πόλης της Αθήνας και τη γέφυρα του χρόνου από τη Βηθλεέμ στον Άρειο Πάγο, την Ακρόπολη, τον Απόστολο Παύλο και τον πρώτο χριστιανό της Αθήνας, τον μετέπειτα Άγιο Διονύσιο. 

Η   συνάντηση με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο μας π. Θεόδωρο και η παραίνεσή του «ο Ναός είναι χώρος προσευχής» έδωσε  άλλη μία ευκαιρία στα παιδιά να καταλάβουν τα όσα άκουγαν και έβλεπαν στην ξενάγηση μέσα στη Μητρόπολή μας. 

Ακολούθησε η επίσκεψη στην Ορθόδοξη Μητρόπολη της Αθήνας που είναι  αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. 

Η υποδοχή, η ξενάγηση και η ευλογία που λάβαμε από τον εφημέριο π. Θωμά Συνοδινό ήταν ακριβώς το ζητούμενο για την εβδομάδα ενότητας των χριστιανών, όπως κάθε χρόνο ορίζεται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, «Ίνα έν ωσι». 

   Τέτοιες πρωτοβουλίες εμψυχώνουν την ενοριακή ζωή και υπενθυμίζουν στους πιστούς τη σημασία της προσευχής και της συμμετοχής τους για την πραγμάτωση των στόχων της Εκκλησίας.   

                                                                                 
  ΚΑΙΤΗ  ΒΑΓΓΕΡ  – ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑΚΩΔΗ

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Πάπας ανακηρύσσει την Τετάρτη 2 Μαρτίου, ημέρα Προσευχής και Νηστείας για την ειρήνη στην Ουκρανία

Επόμενο Άρθρο

Ανακαλύπτω τον εαυτό μου παρέα με τη φύση

You might be interested in …

Αθήνα: Άνοιγμα της Θύρας του Ιωβηλαίου έτους της Ευσπλαχνίας

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα έγινε η τελετή του Ανοίγματος της Αγίας Θύρας του Ιωβηλαίου Έτους της Ευσπλαχνίας , που προκήρυξε η Αυτού Αγιότητα  ο Πάπας Φραγκίσκος, στον Καθεδρικό Ναό […]