4 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Εορτή Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη

Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023 η Ενορία του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου εόρτασε τον προστάτη της Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη.

Στις 6.30 το απόγευμα της ημέρας αυτής, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, την οποία δυστυχώς είχε επισκιάσει η απώλεια του Σεβασμιοτάτου π. Φραγκίσκου Παπαμανώλη, πρώην Επισκόπου Σύρου-Θήρας-Κρήτης, Πνευματικού Πατέρα πολλών από όσους κατάγονται από την Σύρο και όχι μόνο, τελέσθηκε στον ομώνυμο Καθεδρικό Ναό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο οποίο προΐστατο ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Θεόδωρος Κοντίδης συμπαραστατούμενος από τον Σεβασμιότατο πρώην Αρχιεπίσκοπο των εν Αθήναις Καθολικών π. Νικόλαο Φώσκολο, τον Εφημέριο του Αγίου Διονυσίου π. Γεώργιο Ντάγκα και πολλούς Ιερείς και Ιερομονάχους του Ιερού Κλήρου της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας.

Ο Καθεδρικός Ιερός Ναός ήταν γεμάτος από Μοναχές – Μοναχούς όλων των Ταγμάτων της Αρχιεπισκοπής και πλήθος ευλαβών πιστών τόσο από την Ενορία του Αγίου Διονυσίου όσο και από όλες τις Ενορίες της Αρχιεπισκοπής.

Ο Σεβασμιότατος στην αρχή της Θείας Λειτουργίας είπε:

Αδελφοί Εορτή σήμερα για όλη την τοπική μας Εκκλησία ιδιαιτέρως ας έχουμε μία Προσευχή και μία σκέψη για το Σεβασμιότατο π. Φραγκίσκο Παπαμανώλη ο οποίος απεβίωσε χθες.

Ας έχουμε επίσης μία Προσευχή και μία σκέψη για την Σύνοδο των Επισκόπων και λαϊκών που πραγματοποιείται στην Ρώμη και συγκεντρώνει Επισκόπους από όλη την Εκκλησία με θέμα, πως θα βαδίσουμε μαζί ως ένα σώμα, μία Εκκλησία μέσα σε μία κατάσταση με ρήξεις, συγκρούσεις, ασυμφωνίες και αποκλίσεις μέσα στον σημερινό κόσμο.

Η Θεία Λειτουργία συνεχίσθηκε και ο Σεβασμιότατος στο Κήρυγμά του είπε:

Αδελφοί στη σημερινή Εορτή στρέφουμε την σκέψη μας με συγκίνηση στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη που είναι ο πρώτος που άκουσε το Κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου για τον Ιησού και την Ανάστασή του, πίστεψε, έγινε Χριστιανός, η ζωή του άλλαξε και φωτίσθηκε από το Χριστό και το Ευαγγέλιο.

Είναι ο πρώτος Χριστιανός στην πόλη της Αθήνας.

Η μικρή κοινότητα που δημιουργήθηκε τότε από τον Απόστολο Παύλο, προόδευσε ,μεγάλωσε, εμπλουτίσθηκε, σε λίγες δεκαετίες έγινε μία μεγάλη κοινότητα και όσο περνούσε ο καιρός γινόταν πιο πλούσια και πιο θαυμαστή με αποτέλεσμα να καταφέρουν κάτι μοναδικό, «να παντρέψουν» την Ελληνική παράδοση, την Ελληνική παιδεία με το Κήρυγμα του Ιησού Χριστού από την Ναζαρέτ και με την Εβραϊκή παράδοση.

Ο πλούτος αυτός φώτισε όλη την Οικουμένη και την φωτίζει ακόμα.

Αυτό έγινε και σε άλλους λαούς όπως στην Συρία, στην Αίγυπτο, στην Αρμενία, στην Αιθιοπία και αλλού.

Ο Σεβασμιότατος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην σημερινή γενιά των Χριστιανών, στις σημερινές Χριστιανικές παραδόσεις, στις σημερινές δυσκολίες και προβληματισμούς, στην σημερινή έννοια της «ελευθερίας» που πολλές φορές οδηγεί και σε λάθη.

Η Εκκλησία προσπαθεί να προσαρμοστεί σε αυτή την αναζήτηση «της ελευθερίας» αφού η νέα εποχή το θέτει με καινούριους όρους.

Η B΄ Σύνοδος του Βατικανού που ολοκληρώθηκε το 1965 είναι η προσπάθεια της Καθολικής Εκκλησίας να ενσωματώσει μέσα στη ζωή και την σκέψη της αυτόν τον καινούριο παράγοντα της ελευθερίας του σύγχρονου ανθρώπου.

Και ολοκλήρωσε τονίζοντας:

Είμαστε απόγονοι των πρώτων Χριστιανών της Αθήνας και η Πίστη που μας μεταδόθηκε είναι ένας θησαυρός, ένα φως, είναι ο Χριστός ο οποίος μας φωτίζει, μας καθοδηγεί, μας αναγεννά και μας κάνει μέλη του δικού Του Σώματος και μας οδηγεί στο δρόμο της αλήθειας.

Ας παραμείνουμε υπερήφανοι και να Ευλογούμε το Θεό για όσα λάβαμε, για αυτή την Πίστη, για αυτό το Ευαγγέλιο που λάβαμε, μέσα από μία τόσο πλούσια και μεγάλη παράδοση.

Όλοι αυτοί οι Πατέρες μας, όλες αυτές οι Άγιες μορφές, μας μετέδωσαν από γενιά σε γενιά αυτό τον πλούτο της ζωής, αυτή την αλήθεια του Θεού και την έκαναν προσιτή σε εμάς.

Για μας δεν είναι σημαντικό να είμαστε άνθρωποι μοντέρνοι.

Το να είμαστε της μόδας για 10-20 χρόνια δεν έχει αξία.

Εμείς θέλουμε να είμαστε άνθρωποι αιώνιοι και να ζούμε σε μία αλήθεια αιώνια, αυτή του Χριστού, αυτήν του Ευαγγελίου, σε αυτήν να μένουμε και με την σειρά μας, να ζήσουμε και να μεταδώσουμε αυτά τα οποία δεχθήκαμε από τους Πατέρες μας ΑΜΗΝ!!!

Με το τέλος της Θείας Λειτουργίας στο προαύλιο της Εκκλησίας, μας υποδέχθηκε ο Εφημέριος της Ενορίας π. Γεώργιος Ντάγκας με τον οποίο, αλλά και μεταξύ μας, ανταλλάξαμε ευχές για Υγεία και δώσαμε ραντεβού για τον Οκτώβριο του 2024!!!

«Όποιος γεννήθηκε από τον Θεό νικά τον κόσμο!»

Λ.Ι.Β.

Προηγούμενο Άρθρο

In Memoriam: «Ο Διεθνής» Επίσκοπος Φραγκίσκος Παπαμανώλης

Επόμενο Άρθρο

Σύνοδος για τη Συνοδικότητα Ρώμη 4-29/10/2023

You might be interested in …

Νεκρώσιμη ακολουθία π. Γαβριήλ Μαραγκού τ.Ι

Την Πέμπτη 5 Μαΐου το ξημέρωμα απεβίωσε ο Σεβαστός και Αγαπητός σε όλους μας Ιησουίτης Ιερομόναχος π.Γαβριήλ  Μαραγκός Τ.Ι. Η Εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης για την απώλειά του στον Ιερό Ναό Ιεράς […]

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η Πασχαλινή Συναυλία 2013 της Μικτής Χορωδίας του Καθολικού Ι.Ναού Αγίου Ανδρέα Πατρών

  Πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, η Πασχαλινή Συναυλία 2013 της Μικτής Χορωδίας του Καθολικού Ι.Ναού Αγίου Ανδρέα Πατρών στις 29 Απριλίου 2013. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος της πόλης Ι. Δημαράς καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Α. […]

«Έγινε αίτιος σωτηρίας!» Ομιλία του σεβασμ. Σεβαστιανού, κατά τη Θ. Λειτουργία της Ε’ Κυριακής της Τεσσαρασκοστής

   Έγινε αίτιος σωτηρίας!   Όταν κοιτάζομε ένα βουνό, ίσως βλέπομε πολλά βράχια, και νομίζομε ότι το βουνό είναι μόνο βράχια. Αν το κοιτάξομε όμως από μια άλλη πλευρά, ίσως δούμε πολλά δέντρα, ενώ από μια […]