18 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σύνοδος για τη Συνοδικότητα Ρώμη 4-29/10/2023

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι ο πάπας Φραγκίσκος έχει συγκαλέσει Σύνοδο των Επισκόπων της Καθολικής Εκκλησίας ανά τον κόσμο. Πρόθεσή του είναι να συζητηθεί η ζωή και η αποστολή της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο ή όπως τονίζει η επίσημη επεξήγηση του τίτλου «Για μια Συνοδική Εκκλησία: Κοινωνία, Συμμετοχή και Αποστολή».

Ελπίζοντας και προσευχόμενοι για μια καρποφόρα Σύνοδο ας μάθουμε κάποιες γενικές πληροφορίες :

Η σύγκλιση «Συνόδων των Επισκόπων» είναι καρπός της Β΄ Συνόδου του Βατικανού και θεσμοθετήθηκε από τον Άγιο Πάπα Παύλο Στ΄(κατά κόσμο Τζοβάνι Μοντίνι) το 1965. Ο πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να συμμετέχουν σε αυτή και άλλα άτομα, αφιερωμένα ή απλοί πιστοί. Η παρούσα θα είναι η 16η Τακτική Σύνοδος και θα είναι παρόντα 464 άτομα, το 75% των οποίων Ιεράρχες. Χώρος διεξαγωγής  η αίθουσα «Παύλος Στ΄» του Βατικανού.

Οι συμμετέχοντες με δικαίωμα ψήφου θα είναι 364 + ο Πάπας! Ανάμεσά τους 54 γυναίκες.

Οι ενώσεις των Μοναχικών Ταγμάτων συμμετέχουν με 10 εκλεγμένα μέλη  (από 5 άνδρες και γυναίκες).

Τα μέλη της Συνόδου διακρίνονται σε :ex officio ( συμμετέχουν λόγω λειτουργήματος δηλ. οι Επικεφαλής Ρωμαϊκών Συνόδων και οι Πατριάρχες των Ανατολικών Καθολικών Εκκλησιών) – ex choice (συμμετέχουν ως εκπρόσωποι Συνόδων Καθολικής Ιεραρχίας κράτους ή μιας Ανατολικής Εκκλησίας) – sui iuris ή ex nominatione (δηλ. προτεινόμενοι προς τον Πάπα και γινόμενοι δεκτοί από αυτόν ή προτεινόμενοι από τον ίδιο τον Ποντίφικα).

Από την Ελλάδα θα λάβουν μέρος οι Σεβασμιότατοι Γεώργιος Αλτουβάς, Αρχιεπίσκοπος Κέρκυρας, ως εκπρόσωπος της ΙΣΚΙΕ και Εμμανουήλ Νιν, Έξαρχος Ελληνορρύθμων Καθολικών, ως προτεινόμενος από τον ίδιο τον Πάπα

Καλεσμένοι, χωρίς δικαίωμα ψήφου είναι εκπρόσωποι άλλων εκκλησιών και ομολογιών. Επίσης επιφανείς θεολόγοι,   εκπρόσωποι καθολικών οργανώσεων ( Φοκολάρε, Καθολική Δράση κ.α.) ο αδ. Alois της Κοινότητας του Ταιζέ.

Οι επιμέρους συναντήσεις θα γίνουν σε 35 ομάδες, των 11 ατόμων περίπου.

ΟΙ 14 θα είναι στην αγγλική γλώσσα, την οποία μιλούν οι μισοί σύνεδροι, οι 8 στα ιταλικά, οι 7 στα ισπανικά, οι 5 στα γαλλικά και μία ομάδα θα συζητά στα πορτογαλικά.

Γενικός Εισηγητής είναι ο Καρδινάλιος J.-C. Hollerich τ.Ι. , Αρχιεπίσκοπος του Λουξεμβούργου.

Γενικός Γραμματέας της Συνόδου είναι ο μαλτέζος Καρδινάλιος Mario Grech.

Ο επικεφαλής του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Επικοινωνία και υπεύθυνος του γραφείου ενημέρωσης της Συνόδου Paolo Ruffini ανέφερε ότι η Σύνοδος είναι «Πρόταση για ακρόαση σε εποχή συγκρούσεων και μονολόγων» και διευκρίνισε ότι ο Φραγκίσκος δε ζήτησε να γίνει «στα κρυφά», δηλ. χωρίς ενημέρωση των ΜΜΕ, αλλά χωρίς παρουσία των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ώστε η συζήτηση να είναι ουσιαστική και οι σύνεδροι να μην έχουν ενδοιασμούς και να μιλήσουν ελεύθερα. Θα υπάρχει καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων και θα γίνουν 5 συνεντεύξεις Τύπου κατά τη διάρκειά της. Επίσης θα μεταδοθούν η Θεία Λειτουργία της 4/10, η προσευχή για Μετανάστες και Πρόσφυγες της 19/10 και η Απαγγελία του Ροδαρίου της 25/10.

Πριν αρχίσει η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε Οικουμενική Αγρυπνία Προσευχής το Σάββατο 30/9, οργανωμένη από την Κοινότητα του Ταιζέ, με συμμετοχή χιλιάδων νέων από όλη την Ευρώπη. Εκτός του Φραγκίσκου ήταν παρόντες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Αγγλικανός Πριμάτος Justin Welby και Προκαθήμενοι άλλων χριστιανικών Εκκλησιών.

Ακολούθησε «πνευματική απόσυρση» των συνέδρων (1-3/10 ).   

Πληροφοριακά στοιχεία και φωτογραφίες από Vatican News           

                    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ   Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Προηγούμενο Άρθρο

Εορτή Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη

Επόμενο Άρθρο

Έκθεση Φωτογραφίας της Κάριτας Ελλάς «Η Γη που Μοιραζόμαστε»

You might be interested in …

Άρχισε η δεύτερη εβδομάδα των εργασιών της Συνόδου για την Συνοδικότητα

Η 16η Τακτική Γενική Συνέλευση της Συνόδου των Επισκόπων αρχίζει την μελέτη της στην Ενότητα Β-1 του Instrumentum Laboris, με τον Καρδινάλιο Jean-Claude Hollerich να παρουσιάζει την τέταρτη Γενική Σύνοδο το πρωί της Δευτέρας 09 […]

Σύνοδος. Μεταστροφή στην ακρόαση

Τα μέλη της Συνόδου συγκεντρωμένα στην αίθουσα Παύλος ΣΤ’ στην Αγία Έδρα πριν την έναρξη των εργασιών προσευχήθηκαν ξανά για την ειρήνη. Τα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες και όπως αυτά παρουσιάσθηκαν στην ενημέρωση του […]

2ο Άρθρο για τη Συνθετική έκθεση της Συνόδου 2023, του σεβασμ. Σεβαστιανού

ΑΡΘΡΟ δεύτερο Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων 2023 Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΙ; Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε ότι η Σύνοδος των Επισκόπων με θέμα τη Συνοδικότητα της Εκκλησίας (Οκτώβριος 2023) μας πρόσφερε μια […]