4 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Έκθεση Φωτογραφίας της Κάριτας Ελλάς «Η Γη που Μοιραζόμαστε»

Στον απόηχο των έντονων καιρικών φαινομένων που έχουν πλήξει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η Κάριτας Ελλάς διοργάνωσε μία εκδήλωση ευαισθητοποίησης του κοινού στο πλαίσιο των εγκαινίων της Έκθεσης Φωτογραφίας «Η Γη που Μοιραζόμαστε».

Οι 38 φωτογραφίες της Έκθεσης αναδείχθηκαν μέσα από τον ομότιτλο διαγωνισμό που διοργάνωσε η Κάριτας Ελλάς κάνοντας ένα ανοιχτό κάλεσμα σε όσους ενδιαφέρονταν να στείλουν το δικό τους μήνυμα και να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί μιας εικόνας της «Γης» που όλοι θέλουμε και μπορούμε να «Μοιραζόμαστε» με σεβασμό και χωρίς αποκλεισμό.

Η εκδήλωση στόχευε στην ευαισθητοποίηση των παρευρισκόμενων σε θέματα που αφορούν τη φροντίδα, την ευημερία καθώς επίσης και την καταστροφή του πλανήτη μας, ο οποίος όπως αναφέρει κι ο πάπας Φραγκίσκος στην εγκύκλιο Laudato Si, είναι το «κοινό μας σπίτι».

Το Πρόγραμμα των εγκαινίων άνοιξε με τους χαιρετισμούς της κας Στέλλας Φωσκόλου, Προέδρου της Κάριτας Ελλάς, και της κας Αικατερίνης Ρηγούτσου, Μέλους του Συμβουλίου Διεύθυνσης της Λεοντείου Σχολής.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν:

  • Η Δρ. Σοφία Πάσχου, Μουσειολόγος – Ερευνήτρια, Νομικός και Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του φωτογραφικού διαγωνισμού, της οποίας η παρουσίαση είχε θέμα «Τέχνη: Μια φωνή για τη Γη που μοιραζόμαστε».
  • Η κα Μαρία Κανελλοπούλου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων του οργανισμού, η οποία στην παρουσίασή της με θέμα «Μια Ανθρώπινη Οικογένεια, ένα Κοινό Σπίτι», ανέπτυξε το έργο της Κάριτας ανά τον κόσμο σε σχέση με τις φυσικές καταστροφές και σε συνάρτηση με την Κοινωνική Διδασκαλία της Καθολικής Εκκλησίας και τις διδαχές του Laudato Si.
  • Η κα Ειρήνη Μυλωνά, Υπεύθυνη Προγράμματος της Κάριτας Ελλάς, η οποία μέσα από την ομιλία της με θέμα «Από την Κρίση στην Αλληλεγγύη: Ιστορίες που ζήσαμε», μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους την εμπειρία της και ιστορίες συνανθρώπων μας από το πεδίο της Ρόδου και της Θεσσαλίας.

Η εκδήλωση έληξε με την απονομή βραβείων στις τρεις καλύτερες φωτογραφίες και λίγα λόγια από τους νικητές αναφορικά με τη σκέψη που είχαν πίσω από το «κλικ» τους, και το μήνυμα που οι ίδιοι ήθελαν να επικοινωνήσουν.

Τα τρία βραβεία κέρδισαν οι:

1ο . Μαργαρίτα Τσορβά με τη φωτογραφία “Sounds of Silence” (Ήχοι της Σιωπής)

2ο . Αντώνιος Αλεξάκης με τη φωτογραφία “Αλάτι της γης”

3ο. Ελένη Σαϊτανίδη με τη φωτογραφία ” The flock of starlings on Delta Evros ” (Σμήνος Ψαρονιών στο Δέλτα Έβρου).

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στα έργα της Έκθεσης Φωτογραφίας βρίσκονται εικόνες του Έβρου, πριν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, καθώς επίσης και εικόνες του Θεσσαλικού κάμπου, πριν τις πρόσφατες τραγικές πλημμύρες. Ως Κάριτας, δε μπορούμε παρά να αναλογιστούμε ότι τα πάντα βρίσκονται σε αλληλεξάρτηση με τη Δημιουργία και το περιβάλλον και ως εκ τούτου συνειδητοποιούμε ότι το ζήτημα της προστασίας του πλανήτη μας είναι πλέον πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ελπίζουμε πως η συγκεκριμένη Έκθεση θα ταξιδέψει και σε άλλους προορισμούς και θα αποτελέσει μία ακόμη αφορμή για να ανοίξει η κουβέντα γύρω από την κλιματική κρίση και κυρίως για τις ευθύνες που μας αναλογούν για τον περιορισμό της.

Εβελίνα Μανωλά
Υπεύθυνη Κοινωνικής Πολιτικής και Συνηγορίας

Προηγούμενο Άρθρο

Σύνοδος για τη Συνοδικότητα Ρώμη 4-29/10/2023

Επόμενο Άρθρο

Η εξόδιος Ακολουθία του Επισκόπου Φραγκίσκου Παπαμανώλη πρώην Σύρου, Θήρας και Κρήτης

You might be interested in …

#RefugeesWelcome

Η Καθολική Εκκλησία, μέσω της διεθνούς οικογένειας της Κάριτας, από το Σεπτέμβριο του 2015, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το σύμβολο της δίεσης και τις λέξεις Πρόσφυγες Καλωσορίσατε – το hashtag  #RefugeesWelcome – για να ομαδοποιήσει σε […]

Κάριτας Ελλάς: Προκήρυξη θέσης εργασίας «Εκπαιδευτικός Ελληνικής Γλώσσας για Ενήλικες και Παιδιά» 25.07.23

Η Κάριτας Ελλάς, ενεργώντας δυνάμει σχετικής απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου και λαβαίνοντας υπόψη της τα όσα ορίζονται στα άρθρα 2, 3, 4, 13 και 20 του Καταστατικού της, Π Ρ Ο Κ Η Ρ […]

Κάριτας Ελλάς: Ένα εικονογραφημένο λεξικό φτιαγμένο με αγάπη από παιδιά για παιδιά…

  Ευχαριστούμε από καρδιάς τους δασκάλους και τους μαθητές του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου της Σύρου «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» των Εκπαιδευτηρίων ΔΕΛΑΣΑΛ για την συμβολή τους στο έργο της Κάριτας Ελλάς για τα παιδιά!     Από την […]