20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Εορτή Αγίου Μαρκελλίνου Champagnat

 

Η 6η Ιουνίου αποτελεί μια σημαντική ημέρα για όλη την Μαριανή Οικογένεια. Είναι η ημέρα κατά την οποία η Καθολική Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Μαρκελλίνου, Ιδρυτή της Μαριανής Αδελφότητας. Ο ιερέας Μαρκελλίνος Champagnat έζησε και έδρασε στα ορεινά χωριά της Κεντρικής Γαλλίας, όπου ίδρυσε ένα Μοναχικό Τάγμα Αδελφών, αφιερωμένων στην Παναγία, με αποστολή την χριστιανική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, που ζούσαν σε συνθήκες μεγάλης υλικής και πνευματικής ένδειας. Πέθανε στις 6 Ιουνίου 1840, Σάββατο, ημέρα αφιερωμένη στην Παναγία. Στις 18 Απριλίου 1999 ο Άγιος Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ ανακήρυξε τον Μαρκελλίνο Champagnat Άγιο της Καθολικής Εκκλησίας.
Σήμερα, το δίκτυο των Μαριανών Σχολείων, Πανεπιστημίων και Κοινωνικών Έργων, απλώνεται σε 82 χώρες του κόσμου, στις πέντε Ηπείρους, και σε αυτό δραστηριοποιούνται περίπου 4.500 Μαριανοί Αδελφοί, σε συνεργασία με περισσότερους από 47.000 λαϊκούς εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, μαζί με τους οποίους διαπαιδαγωγούν περίπου 500.000 παιδιά και νέους. Κάθε χρόνο όλα τα μέλη της παγκόσμιας Μαριανής Οικογένειας τιμούμε τη μνήμη του Ιδρυτή μας με την τέλεση Θείας Λειτουργίας, με δράσεις για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και με εκδηλώσεις για το προσωπικό των Σχολείων μας.
Η φετινή 6η Ιουνίου όμως ήταν εντελώς διαφορετική. Λόγω των περιορισμών που μας επέβαλε η πανδημία, δεν μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε τις τελετές και τις εκδηλώσεις που είχαμε προγραμματίσει. Στη θέση αυτών, επιλέξαμε να τελέσουμε τη Θεία Λειτουργία, στο Παρεκκλήσιο της Κοινότητας των Μαριανών Αδελφών στην Αγία Κυριακή, χοροστατούντος του π. Αθανασίου Γεωργούτσου, με τη συμμετοχή των μελών, νέων και απερχόμενων, των Συμβουλίων Διεύθυνσης των δύο Λεοντείων Σχολών, Αθηνών και Νέας Σμύρνης.
Μέσα σε  κλίμα κατάνυξης, Μαριανοί Αδελφοί και Λαϊκοί προσευχηθήκαμε για τα μέλη των Συμβουλίων Διεύθυνσης των δύο Λεοντείων Σχολών και για τους Διευθυντές των Βαθμίδων, που ξεκινούν τώρα την θητεία τους, ώστε να ακούνε τη φωνή του Αγίου Πνεύματος στην εκτέλεση της αποστολής τους, για να οδηγήσουν τα Σχολεία μας στο μέλλον, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην Μαριανή μας Οικογένεια. Κατά το γεύμα που ακολούθησε, μοιραστήκαμε στιγμές χαράς και ευχηθήκαμε η επόμενη χρονιά να μας βρει όλους μαζί ενωμένους, Μαριανούς Αδελφούς, εκπαιδευτικούς, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, μαθητές και μαθήτριες, για να τιμήσουμε τον Άγιο Μαρκελλίνο και να θυμηθούμε τις διδαχές, το όραμα, το παράδειγμά του, τα ενθαρρυντικά λόγια του:
«Αγαπητοί μου Αδελφοί, πόσο σημαντικό έργο κάνετε στα μάτια του Θεού! Κάνετε ό,τι και ο Χριστός πάνω στη γη· διδάσκετε τα ίδια μυστήρια και τις ίδιες αλήθειες. Το να διαπαιδαγωγείς ένα παιδί, το να του διδάσκεις δηλαδή τις αλήθειες της πίστεως, να το οδηγείς στην αρετή και να του μαθαίνεις να αγαπά τον Θεό, είναι έργο ανώτερο ακόμα κι από το να κυβερνάς τον κόσμο όλο!»
 
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου για τη Μαριανή Αποστολή στην Ελλάδα
αδ. Ματθαίος Λεβαντίνος
Προηγούμενο Άρθρο

Επιστολή της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος προς τον Τούρκο Πρόεδρο

Επόμενο Άρθρο

Σεβασμ.Ιωάννης Σπιτέρης, Αποχαιρετισμός στον π. Ιωάννη Λούβαρη

You might be interested in …

Επίσκεψη του Σεβασμιώτατου Γεωργίου Αλτουβά, στη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022, είχαμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχθούμε στη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης τον Αρχιεπίσκοπο Κερκύρας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Αποστολικό Τοποτηρητή του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης, Σεβασμιώτατο Γεώργιο Αλτουβά, παλαιό μαθητή […]

Αθήνα: Ι. Καθεδρικός Ναός Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου των Καθολικών, Ζωντανή μετάδοση της Θ. Λειτουργίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Κάθε Κυριακή η Θεία Λειτουργία που θα τελείται στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω του Youtube, 11.00 στα ελληνικά και 18.30 στα αγγλικά.  Μπορείτε να την παρακολουθήσετε πατώντας στον παρακάτω […]