20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Εορτή Αγίου Φραγκίσκου. Ενορία Αγίου Φραγκίσκου-Αγίων Αναργύρων Αττικής

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 η Ενορία του Αγίου Φραγκίσκου στους Αγίους Αναργύρους της Αττικής εόρτασε με κάθε Επισημότητα και Μεγαλοπρέπεια την Εορτή του προστάτη της «Φτωχούλη του Θεού» Αγίου Φραγκίσκου.

Η Εορτή «επισκιάστηκε» από την λύπη όλων για την απώλεια του Σεβασμιοτάτου Καπουκίνου Επισκόπου πρώην Σύρου-Θήρας-Κρήτης π.Φραγκίσκου Παπαμανώλη, ο οποίος ήταν και εκείνος που επί των ημερών του πριν 50 χρόνια, χτίστηκε το κτίριο και του Ιερού Ναού του Αγίου Φραγκίσκου και της Ιεράς Μονής των Πατέρων Καπουκίνων στους Αγίους Αναργύρους Αττικής.

Μεγάλο πλήθος προσκυνητών, όπως κάθε χρόνο, τόσο από πλευράς Μοναχών όλων των Μοναχικών Ταγμάτων της Επαρχίας μας, όσο και από πλευράς λαϊκών, προσήλθαν ευλαβικά για να Προσευχηθούν και να τιμήσουν τον Άγιο των Φτωχών, και γέμισαν όχι μόνο τον ομώνυμο Ιερό Ναό αλλά και τον προαύλιο χώρο αυτού.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε στις 7 το απόγευμα και σε αυτήν προΐστατο ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π.Θεόδωρος Κοντίδης και συλλειτούργησαν μαζί του ο Εφημέριος της Ενορίας Αγίου Φραγκίσκου π. Guilio Gramegna, ο Εφημέριος Αγίου Παύλου Πειραιά π. Ιωάννης Πάτσης, ο Εφημέριος Ευαγγελισμού Καλλιθέας π. Δημήτριος Παλαιολόγος, οι Καπουκίνοι Πατέρες Ιερομόναχοι της Μονής, π. Στέφανος Αρμακόλας , π. Imperius και π. Nestor.

Οι 2 τελευταίοι Ιερομόναχοι ήλθαν πριν 2 ημέρες από την Ινδονησία και έχουν εκφράσει την μεγάλη επιθυμία τους να μείνουν στην Ελλάδα ,να μάθουν την Ελληνική γλώσσα και να βοηθήσουν το Τάγμα και την Εκκλησία στην Ελλάδα.

Συλλειτούργησαν επίσης και οι μόνιμοι Διάκονοι της Επαρχίας μας π. Jacek Urban και π.Κωνσταντίνος Καπέλλος.

Παρόντες στην Θεία Λειτουργία ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων και Καματερού κ. Σταύρος Τσίρμπας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ηλίας Αποστόλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τάσος Αθανασόπουλος και η Γραμματέας Μαρία Σαπέλα.

Τους Ψαλμούς της Θείας Λειτουργίας είχαν προετοιμάσει τα μέλη της Ενοριακής Χορωδίας με τη βοήθεια στο Αρμόνιο του Σεβαστού Μαριανού Αδελφού Γεώργιου Βιδάλη.

Όλοι οι παρόντες συμμετείχαμε στους Ψαλμούς και ζητήσαμε την Ευλογία του Αγίου Φραγκίσκου.

Ο Σεβασμιότατος π. Θεόδωρος στην αρχή της Θείας Λειτουργίας είπε:

Εορτή σήμερα αδελφοί μου, που μας ενώνει σε αυτή την Εκκλησία, σε αυτή την Προσευχή, βλέποντας την λαμπρή μορφή του Αγίου Φραγκίσκου, αισθανόμαστε όλη την Ευεργεσία, τα Δώρα που ο Θεός έδωσε μέσω του Αγίου Φραγκίσκου στην Εκκλησία Του μέχρι και σε εμάς σήμερα.

Ζητούμε και εμείς την Ευλογία του και την μεσιτεία του, προς τον Άγιο Θεό, για την Ενορία αυτή, για την εδώ Κοινότητα, για όλη την τοπική μας Εκκλησία και για όλη την Εκκλησία που τον τιμά σήμερα.

Επίσης σήμερα έχουμε και μία ιδιαίτερη σκέψη, μια ιδιαίτερη Προσευχή για την Ανάπαυση της Ψυχής του Σεβασμιοτάτου π. Φραγκίσκου Παπαμανώλη που είναι και ιδρυτής όλου αυτού του χώρου, Κοινότητα και Εκκλησία, πριν 50 χρόνια και υπηρέτησε ως Επίσκοπος την Εκκλησία της Σύρου, της Θήρας και της Κρήτης επί πολλά χρόνια.

Ο Κύριος τον κάλεσε κοντά Του και ευχόμαστε ως Χριστιανοί που Προσεύχονται για τους Ποιμένες τους, ο Κύριος να τον δεχθεί κοντά Του και στην λαμπρότητα του φωτός Του, του προσώπου Του, να του χαρίσει την Αιώνιο Ζωή!!!

Η Θεία Λειτουργία συνεχίσθηκε και ο Σεβασμιότατος είπε στο Κήρυγμά του:


Αδελφοί βλέποντας την μορφή του Αγίου Φραγκίσκου δεν μπορεί παρά να μας εντυπωσιάσει και να αισθανθούμε πραγματικά την έκπληξη πως ένας άνθρωπος χωρίς να έχει στα χέρια του απολύτως τίποτα μπόρεσε μέσα από το λόγο του, τη ζωή του, την πίστη του και το παράδειγμά του, να αφήσει μία τόσο έντονη σφραγίδα στην εποχή του, στους ανθρώπους , στους μαθητές του και στις μετέπειτα γενεές.

Αναφέρθηκε κατόπιν και στον Νίκο Καζαντζάκη ο οποίος μετέφρασε τη βιογραφία του Αγίου Φραγκίσκου το 1940, γνώρισε τη ζωή του, εντυπωσιάστηκε, κυρίως από την ελευθερία του, έγραψε ένα δικό του μυθιστόρημα το «Ο Φτωχούλης του Θεού» όπου γράφει όπως εκείνος κατάλαβε τη ζωή και τη δύναμη του Αγίου Φραγκίσκου και αφού πρώτα πήγε και έζησε για κάποιους μήνες στην Ασίζη δηλαδή στους τόπους που έζησε ο Άγιος Φραγκίσκος.

Συνέχισε ο Σεβασμιότατος περιγράφοντας αναλυτικά τα συναισθήματα, το νόημα της ζωής, την ομορφιά της ζωής, και τα πολλά έργα του Αγίου Φραγκίσκου.

Και ολοκλήρωσε τονίζοντας ότι ο Άγιος Φραγκίσκος ήξερε και διάλεξε αυτό που είναι το ουσιώδες, δηλαδή στη ζωή μας να έχουμε ως πλούτο τον ίδιο το Θεό, τον ίδιο το Χριστό , το ίδιο το Ευαγγέλιο και όταν έχουμε αυτό το δρόμο, όταν έχουμε αυτό το δεσμό με το Χριστό, αυτό το δεσμό Αγάπης, αυτή τη ζωή που πηγάζει από αυτό το δεσμό Αγάπης, τίποτα, απολύτως τίποτα δεν μπορεί να τη νικήσει, να την αφαιρέσει, να την επισκιάσει.

Η Αγάπη του Θεού μέσα μας σε όλα θα βγαίνει πιο ισχυρή και πιο δυνατή γιατί είναι η ζωή και η χαρά της Ανάστασης που μας χαρίζεται ήδη από τώρα και για την αιωνιότητα.

Ας μείνει αδελφοί μου έτσι η μορφή του Αγίου Φραγκίσκου στην καρδιά μας και ο Κύριος μέσα και από την μεσιτεία του Αγίου Φραγκίσκου, να μας φωτίσει ώστε να βρούμε σε Αυτόν την ελευθερία, την ειρήνη, την χαρά την οποία επιθυμούμε και για την οποία διψάμε ΑΜΗΝ!!!

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας πήρε το λόγο ο Εφημέριος της Ενορίας π. Τζούλιο, ο οποίος ευχαρίστησε το Σεβασμιότατο αλλά και τους παριστάμενους Ιερείς για την παρουσία τους.

Αναφέρθηκε και εκείνος στον αποθανόντα Επίσκοπο π. Φραγκίσκο Παπαμανώλη, για όσα πολλά προσέφερε στην Εκκλησία, ευχόμενος ο Θεός να τον αναπαύσει στην ειρήνη Του, μαζί με τους Αγγέλους και τους Αγίους Του.

Ευχαρίστησε επίσης τα μέλη του Ενοριακού Συμβουλίου και υποδέχθηκε με χαρά και τον π. Στέφανο που επανήλθε στην Κοινότητα μετά την αποστολή του για πολλά χρόνια στη Σύρο και τους 2 Καπουκίνους Πατέρες από την Ινδονησία οι οποίοι με πολύ ενθουσιασμό ήλθαν πριν 2 μέρες στην εδώ Κοινότητα και θέλουν μαθαίνοντας την Ελληνική γλώσσα να βοηθήσουν.

Tέλος ευχαρίστησε το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και όλους τους ευλαβείς πιστούς για την παρουσία τους, ευχόμενος ο Άγιος Φραγκίσκος να είναι προστασία όλων!!!

Ακολούθησε η περιφορά του αγάλματος του Αγίου Φραγκίσκου στους δρόμους της πόλης γύρω από τον Ιερό Ναό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου των Αγίων Αναργύρων.

Κατόπιν ο Σεβασμιότατος π. Θεόδωρος και ο Δήμαρχος κ. Τσίρμπας, άναψαν στην πλατεία του Αγίου Φραγκίσκου μπροστά από τον Ιερό Ναό, την Φλόγα της Ειρήνης.

Στη συνέχεια ανακρούσθηκε ο Εθνικός Ύμνος της πατρίδας μας και η Ιερή Τελετή έκλεισε με την Ευλογία του Σεβασμιοτάτου.

Τέλος ασπασθήκαμε «από μακριά» όλοι, λείψανο του Αγίου Φραγκίσκου το οποίο κρατούσε ο Εφημέριος π. Giulio, πήραμε από έναν άρτο, που είχε Ευλογήσει ο Σεβασμιότατος π. Θεόδωρος, από μία εικόνα του Αγίου Φραγκίσκου με την Προσευχή του και ακολούθησε ένα μικρό κέρασμα από την Ενορία, προς όλους τους ευλαβείς πιστούς στο προαύλιο του Ιερού Ναού.

Είθε ο Κύριος και ο Άγιος Φραγκίσκος να μας Συνάξουν όλους και πάλι εκεί στις 4 Οκτωβρίου του 2024.

“Κύριε, κάνε με όργανο της Ειρήνης Σου.

Όπου υπάρχει μίσος, να φέρω την αγάπη,

όπου προσβολή να φέρω τη συγνώμη,

όπου διχόνοια, να φέρω τη συμφιλίωση,

όπου πλάνη, να σκορπίσω την αλήθεια,

όπου αμφιβολία, να στερεώσω την πίστη,

όπου απελπισία, να φέρω ελπίδα,

όπου σκοτάδι, να φέρω φως,

όπου λύπη, να σκορπίσω τη χαρά.

Γιατί Θεέ μου, όποιος δίνει λαβαίνει,

όποιος συγχωρεί, συγχωρείται,

όποιος πεθαίνει, ανασταίνεται στη Ζωή”.

(Προσευχή του Αγίου Φραγκίσκου)

Λ.I.B.

Προηγούμενο Άρθρο

Μια «σιωπή» που επιτρέπει την ακρόαση

Επόμενο Άρθρο

Εορτή Αγίας Θηρεσίας του Βρέφους Ιησού στη Σαντορίνη

You might be interested in …

Αθήνα: Παγκόσμια Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών

Παγκόσμια Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των  Χριστιανών (18 – 25 Γενάρη 2013)               Σε όλο τον κόσμο δηλαδή και στις 5 ηπείρους, κάθε χρόνο, από τις 18 μέχρι τις 25 του Γενάρη προσεύχονται […]