20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Εορτή λήξης του Σχολικού Έτους του Ιδρύματος για το Παιδί «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ».

Στις 17 Ιουνίου 2014 έγινε στη Νέα Μάκρη Αττικής η εορτή της λήξης του Σχολικού Έτους του Ιδρύματος για το Παιδί «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ».

To Ίδρυμα για το Παιδί «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» υπήρξε μετεξέλιξη του «Ιδρύματος Παιδικών Εξοχών Παμμακαρίστου» που ιδρύθηκε το 1953 και λειτουργεί έκτοτε με την επωνυμία αυτή ως ΝΠΙΔ, φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. (Π.Δ. 5/2001), τελεί δε υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής που σήμερα η Νομαρχία έχει αντικατασταθεί από την διευρυμένη Περιφέρεια Αττικής (Ν. Καλλικράτη). Το Ίδρυμα διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Tο αξίωμα του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τιμητικό και άμισθο.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 6000 m2 με περιβάλλουσα έκταση 20 στρεμμάτων ανήκουν στην Ι.Μ. Παμμακαρίστου Θεοτόκου και παραχωρήθηκαν στο Ίδρυμα για όσα χρόνια αυτό θα εκπληρώνει τους σκοπούς του και θα υλοποιεί τις δραστηριότητές του.

Σήμερα στο Ίδρυμα απασχολούνται 55 εργαζόμενοι και φιλοξενούνται 130 παιδιά. Εκπαιδεύονται και στηρίζονται παιδιά και νέοι από 3 μέχρι 30 ετών που παρουσιάζουν διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές κυρίως τύπου αυτισμού, ελαφριά έως και βαριά νοητική καθυστέρηση ή συνδυασμό  και των δύο ανωτέρω περιπτώσεων καθώς επίσης και παιδιά με κοινωνικά  και άλλα προβλήματα.

Τα παιδιά ανάλογα με το είδος, την ηλικία και τον βαθμό της εκπαιδευτικής τους ανάγκης φοιτούν:

Στον Παιδικό Σταθμό, όπου εφαρμόζονται προγράμματα ένταξης και σχολικής ενσωμάτωσης

Στα Eργαστήρια: Κεραμικής, Ψυχρής Κεραμικής, Σίτισης, Χειροτεχνίας και Διακόσμησης , Υφαντικής και σε τέσσερα  Εργαστήρια Ημερήσιας Διαβίωσης.

Στο Οικοτροφείο του Ιδρύματος, που λειτουργεί ανελλιπώς όλο το χρόνο επί 24ώρου βάσεως, όπου φιλοξενούνται νέες λόγω ανεπαρκούς οικογενειακού πλαισίου ή παντελούς έλλειψης αυτού .

Πέραν της βασικής εκπαίδευσης στον τομέα που κρίθηκαν ικανά να ειδικευτούν, παρέχεται ψυχιατρική κάλυψη, ψυχολογική στήριξη, κοινωνική μέριμνα, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, ειδική φυσική αγωγή, μουσικοθεραπεία, δραματοθεραπεία και προγράμματα κοινωνικοποίησης, αισθητικής, κυκλοφοριακής αγωγής κ.α

Την εορτή λήξης παρακολούθησαν οι γονείς των παιδιών, φίλοι του Ιδρύματος, εκπρόσωποι του Δήμου Μαραθώνα και της Περιφέρειας, μοναχές της Παμμακαρίστου και ο Σεβασμιότατος επίσκοπος Δημήτριος, ο οποίος και απένειμε τα διπλώματα στα παιδιά.

Προς τον κ. Πέτρον Εσκίογλου, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος, ο Σεβασμιότατος Δημήτριος έστειλε στις 25/6/2014 την παρακάτω συγχαρητήρια επιστολή:

Αγαπητέ Κύριε Πρόεδρε,

Σπεύδω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την εφετινή τελετή Λήξης του Σχολικού Έτους του Ιδρύματος για το Παιδί «Η Παμμακάριστος». Σαφής η διαπίστωση στα πρόσωπα των παιδιών, κατά τις εκδηλώσεις, της συνεχούς προόδου, επαγγελματικής κατάρτισής τους, αλλά και της πολύτιμης προσφοράς αγάπης και αφοσίωσης της Διοίκησης, της Διεύθυνσης, των εκπαιδευτικών, των παιδαγωγών και των εργαζομένων στο Ίδρυμα, αιτία χαράς και ικανοποίησης για τους γονείς των Παιδιών.

Η εμφάνιση των Παιδιών και των Διδασκόντων έδωσε σε όλους μας ένα ελπιδοφόρο Μήνυμα αισιοδοξίας τόσον για την προοδευτική ενσωμάτωση των Παιδιών μέσα στην κοινωνία, όσον και για την αίσια έκβαση των συνεχών προσπαθειών σας προς επίλυση των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει ακόμα το Ίδρυμα.

Τα θερμά μου λοιπόν συγχαρητήρια στους συντελεστές της επιτυχούς εκδήλωσης. Ο Θεός να ευλογεί τα Παιδιά και το έργο σας.

Με τιμή και αγάπη,

+ Δημήτριος

Επίσκοπος Γρατιανουπόλεως

Έξαρχος των Ελληνορρύθμων Καθολικών

Προηγούμενο Άρθρο

Επικοινωνώντας την Χριστιανική Οικογένεια: την ανεξάντλητη πηγή νέας ζωής

Επόμενο Άρθρο

Έκκληση του Πάπα για ειρήνη στο Ιράκ

You might be interested in …

corsica

Στην Ελληνική Καθολική Κοινότητα της Κορσικής [Ειδική ανταπόκριση]

Ειδική ανταπόκριση από την Κορσική   Με ιδιαίτερη βυζαντινή λαμπρότητα, θρησκευτική ευλάβεια και συρροή πιστών η Ελληνική Καθολική Ενορία του Αγίου Σπυριδώνα στο  Καργκέζε της Κορσικής εόρτασε εφέτος τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιο Πάσχα. […]