28 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Εορτή της Παναγίας της Πρεβεζιάνας στην Κεφαλληνία

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Αρχιεπίσκοπός μας π. Ιωάννης βρέθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλληνίας για την εορτή της Παναγίας «της Πρεβεζιάνας» που τιμάται στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα των «γενεθλίων» της στον καθολικό ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου. Η πανήγυρη αυτή πρόκειται για μία παράδοση που διαρκεί περισσότερο από τρεις αιώνες και κρατά ενωμένες, κάτω από την σκέπη της, τις κοινότητες των καθολικών και των ορθοδόξων του όμορφου αυτού νησιού του Ιονίου. Φέτος η πανήγυρη εορτάστηκε με ιδιαίτερη επισημότητα και συγκίνηση και το γεγονός που «έπεσε» ημέρα Κυριακή, συνέτεινε στο να είναι ο ναός ασφυκτικά γεμάτος, από ντόπιους καθολικούς και ορθοδόξους, αλλά και από πολλούς τουρίστες που προσήλθαν για την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, επιθυμώντας να γνωρίσουν την παραδοσιακή αυτή ευλάβεια προς τιμήν της Παναγίας. Στο κήρυγμά του ο Επίσκοπος είχε ως κεντρικό θέμα, μέσα στο πλαίσιο του Έτους της Πίστης, την Παναγία ως υπόδειγμα πίστης για τους χριστιανούς.

Οι εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε ο Επίσκοπος είχαν ξεκινήσει την παραμονή, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, όταν κατά τη διάρκεια του εσπερινού, το εκκλησίασμα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Α.Α. του πάπα Φραγκίσκου για να προσευχηθεί και να επικαλεσθεί τη βοήθεια του Θεού για την ειρήνη στον κόσμο και ιδιαίτερα στην πολύπαθη Μέση Ανατολή και στη Συρία. Μετά την ευλάβεια προς τιμήν της Θεοτόκου, πραγματοποιήθηκε η τελετή της Αγίας Ώρας και όλοι οι παρευρισκόμενοι προσευχήθηκαν στο Θεό της ειρήνης και της αγάπης.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας Αντώνιος Γρηγόριος Βουτσίνος

στο προσεισμικό Αργοστόλι

 

Τις ημέρες εκείνες η συγκίνηση όλων των πιστών ήταν έκδηλη και οφειλόταν στο γεγονός πως φέτος συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από τους καταστροφικούς σεισμούς που ισοπέδωσαν την Κεφαλληνία και τη Ζάκυνθο, στα τέλη Αυγούστου του 1953, με εκατοντάδες ανθρώπινες απώλειες και την ολοκληρωτική καταστροφή των νησιών και των κτισμάτων τους. Από τα ερείπια δεν γλύτωσαν ούτε και οι καθολικές εκκλησίες που για αιώνες κοσμούσαν τα νησιά του Ιονίου.

 

Τελετή πρώτης κοινωνίας από τον π. Αρσένιο 60 χρόνια πριν

 

Στην Κεφαλονιά όπου υπηρετούσε τότε ο καπουκίνος π. Αρσένιος Αγιούς και στη Ζάκυνθο όπου λειτουργούσε ο π. Άγγελος Αγιούς, μέσα σε λίγες ώρες είδαν τις εκκλησιές τους με τα πολύτιμα κειμήλιά τους να γίνονται μία μάζα από πέτρες και ξύλα. Ο π. Αρσένιος, λαβωμένος, ανέσυρε νεκρή από τα ερείπια του Αγίου Νικολάου την ηλικιωμένη του μαγείρισσα και λίγες μέρες μετά, ανέπαφη τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πρεβεζιάνας. Τα πρεσβυτέρια στα δύο νησιά, η εκκλησία του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας των Χαρίτων στη Ζάκυνθο, η Επισκοπή με το πολύτιμο αρχείο και την φημισμένη πινακοθήκη, κάηκαν ολοσχερώς. Την ίδια τραγική κατάληξη είχε δέκα χρόνια νωρίτερα, το Σεπτέμβριο του 1943 και η Αρχιεπισκοπή μας στην Κέρκυρα, όταν οι βόμβες των γερμανών κατέκαψαν τον Καθολικό Καθεδρικό Ναό «Ντόμο», την ιστορική εκκλησία της Ευαγγελίστριας, το μέγαρο της Αρχιεπισκοπής και την περίφημη βιβλιοθήκη της και πολλά ακόμα καθιδρύματά της. Μία πραγματική «καταστροφική κατάρα» που μαζί με τους ιταλικούς βομβαρδισμούς του 1923 και του 1940 «κυνηγάει» την καθολική εκκλησία από τότε έως σήμερα, που αγωνίζεται ακόμα να επουλώσει τις πληγές αυτής της παραφροσύνης.

 

Ανασύροντας την «Πρεβεζιάνα» από τα ερείπια του ναού

 

Συγκίνηση επίσης προκάλεσε η μετά από πολλά χρόνια, χορήγηση του Μυστηρίου του Χρίσματος σε δύο μικρά αδέλφια της ενορίας και η όμορφη τελετή που ακολούθησε. Των όμορφων αυτών εκδηλώσεων προηγήθηκε το παραδοσιακό τριήμερο προσευχών και ευλάβειας προς την Παναγία, στην διάρκεια των οποίων οι πιστοί, ντόπιοι και ξένοι, έψαλαν τους παραδοσιακούς «κεφαλονίτικους» ύμνους προς τιμήν της ουράνιάς μας μητέρας.

 

Χρίσμα στον Άγιο Νικόλαο από τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη

 

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον π. Κρίστιαν Βέρες για την παρουσία και την προσφορά του στην εκκλησία της Κεφαλονιάς, υπογραμμίζοντας πόσο δύσκολο είναι για ένα νέο ιερέα να ζει μόνος σε ένα ξένο μέρος, ζητώντας από τους ενορίτες να τον υποστηρίζουν και να τον αγκαλιάζουν με την παρουσία τους στις εκδηλώσεις της ενορίας. Με το πέρας της τελετής ευλόγησε τους άρτους και αφού τους τεμάχισε, τους μοίρασε, όπως ορίζει το έθιμο, στους πολυάριθμους πιστούς.

 

Την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος συμμετείχε στα εγκαίνια μίας έκθεσης ιταλών ζωγράφων με θέμα τα 70 χρόνια από την σφαγή της Μεραρχίας «Άκουι» από το γερμανικό στρατό το Σεπτέμβριο του 1943. Δεκατέσσερις περίπου χιλιάδες ιταλοί στρατιώτες και αξιωματικοί, εκτελέστηκαν από τους πρώην συμμάχους τους τόσο στην Κέρκυρα όσο και στη Κεφαλληνία και η τραγική αυτή μοίρα συγκεντρώνει κάθε χρόνο στην Κεφαλονιά απογόνους των νεκρών και σωματεία πεσόντων από τη γειτονική Ιταλία, που οργανώνουν επιμνημόσυνες εκδηλώσεις. Ο Αρχιεπίσκοπος που κλήθηκε να ευλογήσει την εκδήλωση, αναφέρθηκε στη συμφιλίωση των λαών και στον αγώνα που όλοι πρέπει να δίνουμε καθημερινά για να επικρατεί ειρήνη ανάμεσά μας και ειρήνη στον κόσμο.

 

Όπως οι ευλαβείς της Παναγίας της Πρεβεζιάνας έτσι κι εμείς και μαζί με μας όλος ο χριστιανικός κόσμος ας παρακαλέσει την ουράνια μητέρα της Κεφαλονιάς λέγοντας: «Με ταπεινοφροσύνη και αγάπη γονυκλινής ενώπιόν Σου, Μητέρα μου, παρακαλώ να με δεχθείς ευπροσήγορα κάτω από τον προστατευτικό μανδύα σου για να με βοηθήσεις τη στιγμή της δοκιμασίας. Επιθυμώ, επίκλητη Μητέρα, να αφιερωθώ ολοκληρωτικά στην αμίαντη καρδιά σου, ώστε με την απεριόριστη καλοσύνη σου να με οδηγήσεις στον Ιησού, τον αγαπημένο και λατρευτό Σωτήρα. Σου προσφέρω και σου αφιερώνω Μητέρα μου, όλη μου την καρδιά, το πνεύμα μου, τις δυνάμεις μου, για να μπορέσω να αγαπήσω όπως εσύ τον Ιησού μου και όλους τους αδελφούς μου. Μετάστρεψε την καρδιά μου και κάνε την όμοια με την δική σου, ταπεινή, αγνή, υπακοή, πτωχή, απλή, ειλικρινής, ήρεμη, για να γίνει άξια άφθονης αγάπης. Χορήγησε μου την Θεία σου βοήθεια, Μητέρα, τη στιγμή της δοκιμασίας, στους πειρασμούς και στα δεινά της παρούσης ζωής. Σώσε με από το κακό του αιώνιου θανάτου και αναγέννησέ με, μέσω της καρδιάς σου, στην αληθινή ζωή, στο Βασίλειο που προετοίμασε ο Υιός Σου και Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν».

Σ.

Προηγούμενο Άρθρο

Πάνω από 60.000 άνθρωποι διαδηλώνουν για την ζωή

Επόμενο Άρθρο

«Οι πρόσφυγες δεν είναι πιόνια στην σκακιέρα της ανθρωπότητας»

You might be interested in …

Είναι ο Ιησούς Χριστός το κέντρο της ζωής σου;

Η Ομάδα Καθολικών νέων της Κέρκυρας γιόρτασε το Χριστό Βασιλιά             Με την αρχή κιόλας του Έτους της Πίστης, η Ομάδα Νέων της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κερκύρας, ξεκίνησε μια πορεία εμβάθυνσης της πίστης στο Χριστό, μέσα […]

Η Καθολική Εκκλησία και το κερκυραϊκό Πάσχα

  Το κερκυραϊκό μεγαλοβδόμαδο και οι μέρες του Πάσχα, έως και την Κυριακή της Διακαινησίμου, κρύβουν βαριές παραδόσεις και έθιμα που χάνονται στο βάθος των αιώνων, βυζαντινά κατάλοιπα που επεβίωσαν στα Επτάνησα, συνθέτοντας μοναδικές εικόνες, […]

corf_ieraKardia_01

Πανήγυρη στην Ενορία της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, στην Κωτσέλλα Κέρκυρας

    Το βραδάκι της Κυριακής 1 Ιουλίου ούτε ο τελικός κυπέλλου του Euro, ούτε η αφόρητη ζέστη και οι.. «Σειρήνες» που καλούσαν στις πλησιέστερες παραλίες, εμπόδισαν δεκάδες καθολικών πιστών της Κέρκυρας να συμμετάσχουν στην […]