19 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Επίσκεψη της Οργανωτικής Επιτροπής της ΠΗΝ στην Ουκρανία

Ουκρανοί νέοι: «Οι καρδιές μας είναι πληγωμένες»

Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε, μέσω της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, να απευθυνθούμε σε όλους τους νέους, ιδιαίτερα σε εκείνους που προέρχονται από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, εκείνους που είναι οι πιο απομακρυσμένοι, εκείνους που, για διάφορους λόγους, δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στη Λισαβόνα. «Για το λόγο αυτό, ο σεβ. Américo Manuel Alves Aguiar, βοηθός επίσκοπος Λισαβόνας, και υπεύθυνος της οργανωτικής επιτροπής της ΠΗΝ στη Λισαβόνα, ταξίδεψε πρόσφατα στην Ουκρανία μαζί με δύο εθελοντές για να συναντήσει τους νέους που, λόγω του πολέμου, δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα για να συμμετάσχουν στην ΠΗΝ. Στην επίσκεψη αυτή τον συνόδευσε ο πατέρας Roman Demush, αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Ποιμαντικής της Νεολαίας της Ελληνόρρυθμης Καθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο ίδιος μίλησε στο SIR για τα κύρια στάδια αυτού του ταξιδιού και, κυρίως, για τη σημασία του. Ο Πορτογάλος Επίσκοπος είχε δύο συναντήσεις τις τελευταίες ημέρες: το Σάββατο 15 Ιουλίου στο Μαριανό Προσκύνημα της Ζαρβανίτσια, με νέους της Ελληνόρρυθμης Καθολικής Εκκλησίας, και την Κυριακή 16 Ιουλίου στο ουκρανικό Προσκύνημα της Παναγίας στο Berdychev, με νέους της Λατινοκαθολικής Εκκλησίας».

Στη συνάντηση στη Ζαρβανίτσια, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι επίσκοποι της Ουκρανικής Εκκλησίας και ο Αποστολικός Νούντσιος στην Ουκρανία, ο σεβ. Alves Aguiar προέτρεψε τους Ουκρανούς νέους να μη φοβούνται να ονειρεύονται. «Αγαπητοί μου Ουκρανοί νέοι, φίλοι, μη φοβάστε να ονειρεύεστε», είπε. «Έχω έρθει από την Πορτογαλία με την Παναγία της Φάτιμα στην καρδιά μου». Ας αφήσουμε όλες τις θλίψεις μας, όλα τα δάκρυά μας, στη μητρική της καρδιά. Ήρθα εδώ για να προσευχηθώ μαζί σας, για εσάς και για όλους εκείνους που τώρα υπερασπίζονται ηρωικά την πατρίδα τους. Οι νέοι της Λισαβόνας σας περιμένουν και θα σας υποδεχτούν με ανοιχτές αγκάλες. Όσοι δεν μπορούν να έρθουν ή βρίσκονται ήδη στον ουρανό, θα τους φέρω στη Λισαβόνα μέσα στην καρδιά μου.

Στη συνέχεια μίλησε ένας Ουκρανός νέος. «Σήμερα οι καρδιές μας είναι γεμάτες οργή και μίσος προς εκείνους που κατέστρεψαν την ειρήνη μας», είπαν οι νέοι με μεγάλη ειλικρίνεια στον επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής της ΠΗΝ. «Η συγχώρεση είναι ένα δώρο. Χρειαζόμαστε εσωτερική συμφιλίωση για να συγχωρήσουμε εκείνους που ήρθαν στη γη μας για να μας σκοτώσουν. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι δεν θα μπορέσουν να παρευρεθούν στη φετινή ΠΗΝ. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υπερασπιζόμενοι τη χώρα μας και την ελευθερία σας. Νέοι άνδρες και γυναίκες πεθαίνουν για την αγάπη της πατρίδας τους. Θέλω να σας ευχαριστήσω που ήρθατε εδώ για να μας αγκαλιάσετε. Παρακαλώ βοηθήστε μας να νικήσουμε τον εχθρό που κλέβει τη νεολαία μας. Οι νεανικές μας καρδιές αιμορραγούν».

Ο πατέρας Roman Demush είπε στο SIR: «Οι νέοι ήθελαν να μοιραστούν με τον Επίσκοπο την πραγματικότητα των Ουκρανών νέων και την πραγματικότητα μιας χώρας που έχει πέσει θύμα μιας ρωσικής εισβολής πλήρους κλίμακας για περισσότερες από 500 ημέρες. Ήθελαν να κάνουν την κραυγή του πολέμου να ακουστεί, να ενημερώσουν τους νέους ότι αγωνίζονται για το δικαίωμα στη ζωή. Οι καρδιές τους είναι πληγωμένες. Εξέφρασαν έναν φόβο: να πληγωθούν όχι μόνο από εκείνους που εκτοξεύουν πυραύλους και όπλα στο έδαφός τους, αλλά και από εκείνους που προσπαθούν να εξισώσουν αμυνόμενους και επιτιθέμενους, θύματα και δολοφόνους, βιασμένους και βιαστές. Εξέφρασαν αυτά τα λόγια με δάκρυα στα μάτια. Οι νέοι ευχαρίστησαν τον Επίσκοπο Americo για την επίσκεψη αυτή, η οποία ήταν μια χειρονομία αλληλεγγύης και εγγύτητας, ένα σημάδι της αγάπης της Εκκλησίας, η οποία αγκαλιάζει τα παιδιά της σαν μητέρα, η αγκαλιά της οποίας θεραπεύει γιατί μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι».

Πριν από τη συνάντηση με τους νέους, ο Πορτογάλος επίσκοπος παρακολούθησε την κηδεία ενός νεαρού στρατιώτη στο Λβιβ. «Αυτή είναι η καθημερινή μας πραγματικότητα», δήλωσε ο πατέρας Roman. «Κάθε μέρα κηδεύουμε τους στρατιώτες μας. Ο επίσκοπος είδε τη σύζυγο και τα μικρά παιδιά αυτού του στρατιώτη, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 30 ετών. Αρχίσαμε να κλαίμε. Τι όνειρα είχε αυτός ο νεαρός άνδρας για τον εαυτό του και την οικογένειά του; Οι νέοι Ουκρανοί ονειρεύονται μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Ονειρεύονται τη νίκη. Μετά την προσευχή στην εκκλησία, επισκεφθήκαμε το στρατιωτικό νεκροταφείο όπου βρίσκονται οι τάφοι των στρατιωτών. Περπατώντας ανάμεσα στους τάφους, ο Επίσκοπος συνάντησε μια μητέρα που είχε θάψει πρώτα τον σύζυγό της και μετά τον γιο της. Οι δυο τους αγκαλιάστηκαν. Είδαμε τα ονόματα που ήταν χαραγμένα στις ταφόπλακες, τις ημερομηνίες γέννησης και θανάτου. Όλοι πέθαναν μεταξύ 20 και 30 ετών, στην ακμή της νιότης τους. Είμαστε ευγνώμονες για την επίσκεψη αυτή και για την εγγύτητα της Εκκλησίας. Ο πόλεμος είναι ένας παραλογισμός στον 21ο αιώνα. Στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στη Λισαβόνα θα είμαστε παρόντες με περισσότερους από 500 Ουκρανούς νέους. Ελπίζουμε ότι αυτές οι ημέρες θα είναι μια όαση πνευματικής ειρήνης για τον καθένα τους, ένας τόπος που θα θεραπεύσει τις καρδιές τους. Για να συμβεί αυτό, βασιζόμαστε στην κατανόηση, την ενθάρρυνση και την αγκαλιά όλων των νέων του κόσμου».

ΠΗΓΗ: agensir.it
17/07/23

Προηγούμενο Άρθρο

Διαγωνισμός Φωτογραφίας:  «Η Γη που Μοιραζόμαστε» 

Επόμενο Άρθρο

Tο επίσημο πρόγραμμα της μεγαλύτερης συνάντησης νέων από όλο τον κόσμο με τον Πάπα

You might be interested in …

Η Πορτογαλία, οικοδέσποινα χώρα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, εξακολουθεί να έχει ισχυρή καθολική ταυτότητα

Περισσότεροι από τους μισούς (53%) Πορτογάλους ηλικίας 16-29 ετών δηλώνουν καθολικοί. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης για τους νέους και τη θρησκεία σε 21 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στο Ισραήλ, που δημοσιεύθηκε το 2018. […]