21 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου σε Χίο και Μυτιλήνη

 

Από τις 14 έως και τις 18 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Χίος-Λέσβος-Σάμος) π. Νικόλαος, πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στα νησιά της Χίου και της Λέσβου. Συνοδευόταν από τον Β΄ Γραμματέα της Αρχιεπισκοπής και εφημέριο Μυκόνου και Πάρου π. Ριχάρδο Ταράσκεβιτς.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης τέλεσε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χίο Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μαζί του συλλειτούργησαν ο π. Πέτρος Σοκολόφσκυ, εφημέριος Χίου και Μυτιλήνης και ο π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Βαλεντίνου και της προσωρινής φύλαξης αποτμήματος των αγίων λειψάνων του στον Καθεδρικό Ναό Χίου. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τη συνεχή βροχή η παρουσία των ενοριτών ήταν καλή και τηλεοπτικά μέσα του νησιού έδωσαν τη δυνατότητα σε πολλούς Χιώτες να παρακολουθήσουν την ιεροτελεστία σε άλλο χρόνο.

 
Τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου  

 


Στην ομιλία του, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην είδηση των ημερών που κάνει το γύρω του κόσμου και αφορά στην αναγγελία της παραίτησης του Πάπα Βενεδίκτου 16ου από τα ποιμαντικά του καθήκοντα, του Επισκόπου Ρώμης και Πάπα της Καθολικής Εκκλησίας που θα ισχύσει από τις 8 το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου αυτού του έτους.

Ο Σεβασμιότατος χαρακτήρισε την απόφαση αυτή πράξη ταπεινοφροσύνης και δυνατής αγάπης προς την Εκκλησία λέγοντας πως:

«Ο ίδιος ο Πάπας χαρακτήρισε την απόφασή του “μεγάλη για όλη την Εκκλησία”. Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε με ελευθερία πνεύματος, συνειδητά, με περισσό θάρρος και με μόνο σκοπό το καλό της Εκκλησίας. Αναγγέλλοντας τη μεγάλη απόφασή του τον ακούσαμε να λέει:Αφού εξέτασα επανειλημμένως τη συνείδησή μου ενώπιον του Θεού, κατέληξα στο βέβαιο συμπέρασμα ότι οι δυνάμεις μου, λόγω της προχωρημένης ηλικίας, δεν είναι πλέον αρκετές για την επαρκή άσκηση της διακονίας του Πέτρου”.

Είναι πράγματι μια πράξη θαρραλέα και ταπεινή. Είναι η συνέχεια και η συνέπεια των λόγων και των έργων του. Ο ίδιος την ημέρα της εκλογής του είχε πει: "Μετά τον Μεγάλο Πάπα Ιωάννη-Παύλο το Β΄, οι εκλαμπρότατοι Καρδινάλιοι εξέλεξαν εμένα, έναν απλό και ταπεινό εργάτη του αμπελώνα του Κυρίου».

Στα οκτώ χρόνια Αρχιερατικής ποιμαντορίας και διακυβέρνησης της Εκκλησίας πρόσφερε όλες τις δυνάμεις του και τα πολλά χαρίσματά του, υπηρετώντας την απλά και ταπεινά. Ως καταξιωμένος και αναγνωρισμένος Θεολόγος, παρουσίασε στο σημερινό άνθρωπο τον Ιησού Χριστό με το συγγραφικό έργο του, το κήρυγμά του, τη ζωή του και την προσευχή του. Συνάντησε τους Προκαθημένους των Εκκλησιών, τους Αρχηγούς των Μεγάλων Θρησκειών και τους Κυβερνήτες των Κρατών. Πλησίασε τον άνθρωπο της εποχής μας με κατανόηση και αγάπη, χωρίς όμως να ενδώσει στις μοντέρνες θεωρίες, που θέλουν την Εκκλησία ουραγό και όχι οδηγό.

 

Το πλούσιο πνευματικό έργο του Πάπα Βενεδίκτου 16ου δεν άρεσε στο πονηρό πνεύμα γι’ αυτό επιστράτευσε λεγεώνες σκοτεινών δυνάμεων και τις έστρεψε εναντίον του και εναντίον της Εκκλησίας. Έφερε στην επιφάνεια προβλήματα του χθες και τα παρουσίασε ως σημερινά. Χρησιμοποίησε θεσμούς και πρόσωπα για να πληγώσουν και να τραυματίσουν ψυχικά τον πρώτο Ποιμένα της Εκκλησίας. Προσπάθησε με κάθε μέσον να επισκιάσει τις επιτυχίες της λαμπρής και επιτυχούς ποιμαντορίας του και να προβάλει τις αδυναμίες της Εκκλησίας.

Μέσα σ’ αυτή την τρικυμία, ο Πάπας Βενέδικτος 16ος κρατώντας ισορροπίες και με σύνεση που είναι καρπός των μεγάλων διανοητικών ικανοτήτων του και της βαθειάς πίστης του, συνεχίζει να οδηγεί μέχρι σήμερα το πλοιάριο της Εκκλησίας στο λιμάνι της σωτηρίας. Όμως ως άνθρωπος κουράστηκε, διαπίστωσε πως οι δυνάμεις του δεν επαρκούν πια για τη δύσκολη και επώδυνη διακονία του Πέτρου, γι’ αυτό φάνηκε ακόμη πιο δυνατός, προτίμησε να αποσυρθεί και να στηρίξει με την προσευχή ένα νεότερο διάδοχό του, που το Άγιο Πνεύμα θα αναδείξει».

Τέλος, ζήτησε από την Εκκλησία να προσευχηθεί λέγοντας:

«Αδελφοί μου και αδελφές μου σας προτείνω:

  • να προσευχηθούμε στο Άγιο Πνεύμα να αναδείξει, όταν θα έλθει η ώρα, νέο Πάπα που θα συνεχίσει να ποιμαίνει την Εκκλησία του Χριστού με νέες δυνάμεις, σωματικές και πνευματικές, στηριγμένος στην πίστη του στον Αρχιποιμένα Χριστό, στις ικεσίες της Μεγαλόχαρης Θεοτόκου και Μητέρας της Εκκλησίας, και του Προκατόχου του Βενεδίκτου 16ου “του Μεγάλου” και της Εκκλησίας».

 

Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στη ζωή του αγίου Βαλεντίνου λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Ο Άγιος Βαλεντίνος στήριζε με το λόγο και τη ζωή του τους νέους και τις νέες της εποχής του και τους βοηθούσε, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που διέτρεχε η ζωή του, να προετοιμάζονται για την τέλεση του Μυστηρίου του Γάμου τους, παρά τις απειλητικές και αυστηρές διαταγές του Αυτοκράτορα.

Η οικογένεια στηριγμένη στη μυστηριακή χάρη που ο Θεός χορηγεί στους νυμφευομένους, μέσω του Μυστηρίου του Γάμου, μπορεί να βιώσει την αληθινή αγάπη και να γίνει εικόνα της Τριαδικής αγάπης του Θεού. Η αμοιβαία αγάπη και η θυσία των συζύγων είναι προϋπόθεση και αποτελεί μαζί με τη χάρη του Θεού εγγύηση για την ευρύτερη ανθρώπινη κοινωνία της οποίας αποτελεί το κύτταρο. Αν η οικογένεια διατηρήσει την ιερότητά της και μείνει προσηλωμένη στις ευαγγελικές αρετές τότε και όλη η ανθρώπινη κοινωνία θα είναι πνευματικά υγιής και θα ανταποκρίνεται στην ιερή της αποστολή.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

 

Το παράδειγμα του Αγίου Βαλεντίνου είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ επίκαιρο. Ζούμε σε μία εποχή που ο ιερός θεσμός της οικογένειας βάλλεται από πολλές πλευρές. Χωρίς φόβο Θεού νομοθέτες νομοθετούν ενάντια στην ιερότητα του θεσμού της οικογένειας. Με νόμους τάχα προοδευτικούς αλλά ολέθριους και καταστροφικούς για το μέλλον της ανθρώπινης κοινωνίας, βαδίζουν ολοταχώς προς τα πίσω νομοθετώντας τη δυνατότητα δημιουργίας οικογένειας ακόμη και μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου».

 

 

Στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Χίου

 

Ο Σεβασμιότατος στη συνέχεια χαρακτήρισε τη μεγάλη οικονομική κρίση της Πατρίδας μας ως αποτέλεσμα της ηθικής κρίσης που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη σε πρόσωπα και θεσμούς και ζήτησε από τη συναγμένη Εκκλησία, να προσεύχεται στο Θεό ώστε άρχοντες και νομοθέτες των εθνών να ξαναβρούν τις πανανθρώπινες αξίες και τις ευαγγελικές αρετές και πάνω σ’ αυτές να βασίσουν τη ζωή τους και τις αποφάσεις τους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που θα οδηγήσει στο ξεπέρασμα και της οικονομικής κρίσης, που η Πατρίδα μας και τόσα κράτη βιώνουν.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΙΟΥ

Με την ευκαιρία της παρουσίας του Αρχιεπισκόπου π. Νικολάου στην Επισκοπή Χίου έγινε και η τακτική ποιμαντική επίσκεψη στην Ενορία του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου.

Σύσκεψη του ενοριακού συμβουλίου

 

Ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε με τον εφημέριο π. Πέτρο Σοκολόφσκυ και συζήτησε μαζί του διάφορα ποιμαντικά θέματα που αφορούν στις δύο ενορίες της Χίου και Μυτιλήνης.

Στη συνέχεια υπήρξε συνάντηση με τον εφημέριο και τα μέλη του Ενοριακού συμβουλίου και εξετάστηκαν από κοινού θέματα που αφορούν στην ποιμαντική ζωή της ενορίας, το κατηχητικό έργο και την οικονομική κατάσταση.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τόσο τον εφημέριο όσο και τα μέλη του ενοριακού συμβουλίου για το έργο που επιτελούν και τους συνέστησε να αναζητούν περισσότερο τους πιστούς και να μην περιμένουν οι ίδιοι να αναζητούν τον ιερέα και την ενορία. Το γεγονός ότι είναι σκορπισμένοι σε όλο το νησί καθιστά το έργο αυτό πολύ δύσκολο. Ένας άλλος λόγος της δυσκολίας επίσκεψης του εφημερίου στις οικογένειες των ενοριτών είναι το γεγονός ότι αρκετές κοπέλες έφθασαν στη Χίο και εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί, χωρίς να διαθέτουν δικό τους σπίτι.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Τις πρώτες πρωινές ώρες ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος αναχώρησε από τη Χίο για τη Μυτιλήνη συνοδευόμενος από τους δύο ιερείς π. Πέτρο και π. Ριχάρδο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στη Μυτιλήνη παρουσία των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου, που μετέφεραν ο Αρχιεπίσκοπος και η συνοδεία του από τη Χίο.

Στον ενοριακό Ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου Μυτιλήνης

 

Πολλοί προσκυνητές έφθασαν από την πόλη της Μυτιλήνης για να τιμήσουν τα λείψανα του Αγίου και να θαυμάσουν τις εργασίες αποκατάστασης του διακόσμου του Ναού αλλά και να συμμετάσχουν στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Τμήμα του ανακαινισμένου διακόσμου του Ναού

 

Απότμημα των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου στο Ναό της Μυτιλήνης όπου φυλάσσονταν για αιώνες

 

Η ΕΤ3 μετέδωσε το γεγονός το οποίο χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό για το νησί της Λέσβου και ιδιαίτερα για την Πόλη της Μυτιλήνης. Άλλωστε τα ιερά λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου φυλάσσονταν για πολλά χρόνια κάτω από την Αγία Τράπεζα στο ναό της Μυτιλήνης έως το έτος 1990 όταν ο τότε Φραγκισκανός ιερομόναχος π. Μορίνι τα μετέφερε για να φυλαχθούν στο παρεκκλήσιο της Αγίας Κλάρας στην Αθήνα.

Όλοι οι κάτοικοι της Λέσβου οι οποίοι πληροφορούνται ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών στο Ναό θα επανέλθει και πάλι στο Ναό της Μυτιλήνης απότμημα των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου εξέφραζαν τη χαρά και την ικανοποίησή τους.

Στη Θεία Λειτουργία, την οποία παρακολούθησε ένας μεγάλος αριθμός πιστών, ήταν παρούσα και η Διευθύντρια της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κυρία Αθηνά-Χριστίνα Λούπου, οι συνεργάτες της και όλο το συνεργείο που υπό την ευθύνη της εκτελεί τις εργασίες.

Ευχαριστούμε την Αστυνομική Διεύθυνση και Ασφάλεια της Μυτιλήνης για τη προστασία την οποία μας εξασφάλισε από την πρώτη στιγμή της άφιξής μας με τα ιερά λείψανα στο νησί της Λέσβου μέχρι και την αναχώρησή μας από το νησί για τη Χίο που έγινε αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 16 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος, συνοδευόμενος από τους δύο ιερείς, τον π. Πέτρο και τον π. Ριχάρδο, αλλά και τον υπεύθυνο Δημοσίων σχέσεων της Καθολικής Επισκοπής Χίου κ. Γεώργιο Ξανθάκη, επισκέφθηκε τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνο Γκανιάρη.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης υποδέχθηκε το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο και τη συνοδεία του στην είσοδο του Μεγάρου της Περιφέρειας και στη συνέχεια στο Γραφείο του είχε μαζί του μία συνεργασία διάρκειας τριών τετάρτων.

Σύσκεψη με τον Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

κ. Κωνσταντίνο Γκανιάρη

 

Ο Σεβασμιότατος επικέντρωσε την προσοχή του κ. Αντιπεριφερειάρχη στην απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει ακόμη στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωσήφ των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ. Με την πώληση του Κολεγίου τους στη Χίο στην τοπική αυτοδιοίκηση, η τότε Νομαρχία είχε δεσμευθεί να το επισκευάσει, όταν θα επισκευάσει και όλο το Κολέγιο με σκοπό να το μετατρέψει σε Διοικητήριο για να στεγάσει Δημόσιες Υπηρεσίες της Χίου.

Σήμερα η διάδοχος κατάσταση της τότε Νομαρχίας είναι η Περιφέρεια και επομένως η υποχρέωση αυτή ανήκει στην Περιφέρεια.

Η συνάντηση ήταν εγκάρδια και φιλική και διαπιστώθηκε το ενδιαφέρον του κ. Αντιπεριφερειάρχη, τόσο για την αποκατάσταση του Παρεκκλησίου όσο και για άλλα θέματα για τα οποία τον ενημέρωσε ο Αρχιεπίσκοπος και αφορούν στην Καθολική Επισκοπή Χίου.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύθηκε με συγκεκριμένες ενέργειες ώστε το συντομότερο δυνατό και ενδεχομένως εντός του 2013 το Παρεκκλήσιο να καταστεί και πάλι λειτουργικό. Ζήτησε επίσης από τον Αρχιεπίσκοπο να συνεχιστεί η συνεργασία τους, ώστε οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών του Παρεκκλησίου να γίνουν σύμφωνα με τους κανόνες και τις απαιτήσεις του Ναού.

Από τη συνάντηση αυτή διαπιστώσαμε ότι ο κ. Αντιπεριφερειάρχης είναι γνώστης των πραγμάτων της αυτοδιοίκησης και ειλικρινής στις προθέσεις του. Δεν είναι άνθρωπος λόγων, αλλά έργων και γι’ αυτό φύγαμε από το Γραφείο του με την αισιοδοξία πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να υπάρξει λύση στα αιτήματά μας.

 

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Την Κυριακή το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου με τη συμμετοχή ικανοποιητικού αριθμού ενοριτών. Η παρουσία πέντε παιδιών που υπηρετούσαν στο ιερό μάς έπεισε ότι στη μικρή αυτή ενοριακή κοινότητά μας της Χίου γίνεται μια καλή προσπάθεια η οποία φέρνει αποτελέσματα αισιόδοξα για το παρόν και το μέλλον της.

Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην Εκκλησία για το έτος της πίστεως και την ανάγκη να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια κατά το έτος αυτό για να επωφεληθούμε από τις ευκαιρίες που θα μας προσφέρει προς όφελος προσωπικό και ενοριακό, αναζητώντας τρόπους για να το βιώσουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Το ειδικό πανό του έτους της πίστεως αναρτημένο στο εσωτερικό του Καθεδρικού Ναού, υπενθυμίζει στους ενορίτες, αλλά και στους επισκέπτες του ναού ότι η Καθολική Εκκλησία τελεί, με απόφαση του Αγίου Πατέρα του Πάπα Βενεδίκτου του 16ου ένα έτος πίστεως.

Κατά τη Θεία Λειτουργία η ενοριακή κοινότητα προσευχήθηκε για την αιώνια ανάπαυση των νεκρών και την υγεία και σωτηρία των ζώντων μελών της, ζητώντας ιδιαίτερα από τον Κύριο να σταθεί κοντά στον εφημέριο της γειτονικής Ορθοδόξου Ενορίας του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου, π. Γεώργιο, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα Νοσοκομείου της Αθήνας.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Το απόγευμα της Κυριακής 17 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιότατος συνοδευόμενος από τον εφημέριο Χίου π. Πέτρο, τον εφημέριο Μυκόνου και Πάρου και την υπεύθυνη της Κάριτας Χίου κυρία Σελέστ Παπαδοπούλου, επισκέφθηκε τις δικαστικές φυλακές της Χίου.

Εκεί το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκε ο νέος Διευθυντής των φυλακών Χίου και ο Υπεύθυνος της φρουράς.

Η νέα Διεύθυνση συνεχίζει το έργο της με το ίδιο πνεύμα που μας κατέπλησσε κάθε φορά που είχαμε την ευκαιρία και στο παρελθόν να συναντήσουμε τους Καθολικούς κρατουμένους στις φυλακές της Χίου. Ο νέος Διευθυντής, σε ηλικία και σε θητεία, με άψογη συνεργασία με τον Φρούραρχο των Φυλακών, τους φρουρούς και το διοικητικό προσωπικό, δίνουν δείγματα της αποστολής τους σε ένα χώρο όπου η κατανόηση και η ανθρωπιά παίζουν σημαντικό ρόλο. Αυτά εξασφαλίζονται με τον καλύτερο τρόπο και γίνονται αντιληπτά τόσο από τους κρατουμένους όσο και από τους επισκέπτες. Η διεύθυνση, η διοίκηση και οι φρουροί δεν επιτελούν έργο επαγγελματικό, αλλά έργο κοινωνικό μέσα από μία συνειδητή και υπεύθυνη αποστολή. Αξίζουν όλοι τους συγχαρητήρια και επαίνους, όχι μόνο από μας, αλλά και από τους Προϊσταμένους τους.

Ο Σεβασμιότατος συναντήθηκε με όλους τους κρατουμένους Καθολικούς Έλληνες και αλλοδαπούς ως ποιμένας της τοπικής Εκκλησίας, αλλά και τους κρατουμένους Κυκλαδίτες ως συντοπίτης τους. Είχε προσωπική επικοινωνία με τον καθένα τους και τους πρόσφερε τηλεκάρτες για να επικοινωνούν με το σπίτι τους και την οικογένειά τους, δίνοντάς τους την ευχή σύντομα να επιστρέψουν εκεί το συντομότερο.

Η συνάντηση κράτησε σχεδόν δύο ώρες και ήταν επωφελής και για τους επισκεπτόμενους αλλά και για τους επισκέπτες.

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Βαρβάρου απο το Vodjan στην Κέρκυρα

Επόμενο Άρθρο

Ομιλία του αστροφυσικού κ. Δημήτρη Νανόπουλου στη Σχολή των Ουρσουλινών

You might be interested in …

Ποιμαντική επίσκεψη σε Χίο και Μυτιλήνη

Εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος επισκέφθηκε την Εκκλησία στη Χίο και στη Μυτιλήνη. Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 το πρωί, συνοδευόμενος από τον π. Ριχάρδο, αναχώρησε για Ραφήνα και από […]

– Η ενορία του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου της Χίου, απέκτησε δικό της μόνιμο εφημέριο [2010]

Η ενορία του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου της Χίου μετά από 40 περίπου χρόνια απέκτησε δικό της μόνιμο εφημέριο. Ο τελευταίος μόνιμος εφημέριος ήταν ο Παν/τατος π. Δομίνικος Ψάλτης, ο οποίος υπηρέτησε ως εφημέριος […]

samos_0609_03

Η Ενοριακή Κοινότητα της Σάμου

Την Κυριακή 1 Ιουλίου επισκέφθηκε την ενοριακή κοινότητα Σάμου ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος συνοδευόμενος από τον συνεργάτη του κ. Ανδρέα Παλαμάρη. Ήταν μια καλή ευκαιρία να συναντηθεί με τη μικρή κοινότητα στη Σάμο, η οποία […]