8 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Επίσκεψη του Επισκόπου Γρατιανουπόλεως Δημητρίου στην Κύπρο

Ο Σεβασμιότατος επίσκοπος Δημήτριος από τις 25 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο, προσκεκλημένος από τον Σύνδεσμο Μαρωνιτών Επιστημόνων Κύπρου και την Αρχιεπισκοπή Μαρωνιτών Κύπρου – Θεολογικό Κέντρο «Άγιος Εφραίμ». 

 

 

Την Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015, έδωσε διάλεξη στο Αμφιθέατρο του  πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα «Οι Μικτοί Γάμοι στο ισχύον Κανονικό Δίκαιο της Καθολικής Εκκλησίας σε συνδυασμό με την ισχύουσα Νομοθεσία της Εκκλησίας της Κύπρου». Παρουσιάζοντας τον ομιλητή, ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών Κύπρου  Σεβασμιότατος Ιωσήφ Σουέηφ, αναφέρθηκε στις σχέσεις συνεργασίας που είχε επί σειρά ετών ο επίσκοπος Δημήτριος με την Καθολική Εκκλησία της Κύπρου, στο χώρο ιδιαίτερα της λειτουργίας του τοπικού Καθολικού εκκλησιαστικού δικαστηρίου για την εκδίκαση υποθέσεων Γάμου. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Σεβασμιότατος επισκέφθηκε το ιστορικό Μαρωνίτικο χωριό του ΚΟΡΝΑΚΙΤΗ, στα κατεχόμενα, όπου  λειτούργησε   και ομίλησε προς τους πιστούς.

 

Με τον εφημέριο της εκκλησίας του χωριού Κορνακίτης

και μία φραγκισκανή αδελφή

 

Ο Σεβασμιότατος επισκέφθηκε επίσης τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, ο οποίος ανακηρύχθηκε πρόσφατα Διδάκτωρ τιμής ένεκεν του Ποντιφικού Ουρβανιανού Πανεπιστημίου της Ρώμη, όπου ο επίσκοπος Δημήτριος υπήρξε επί πολλά έτη τακτικός καθηγητής του Κανονικού Δικαίου.

Ο Σεβασμιότατος Δημήτριος είχε συνάντηση  και με τον Δήμαρχο του κατεχόμενου Δήμου Κερύνειας, κ. Γλαύκο Καρυόλου, με τον οποίο είχε μακρά συνομιλία, κατά την οποία ο Δήμαρχος δήλωσε: «Εμείς οι Έλληνες Κερυνειώτες ζούσαμε μαζί ειρηνικά με τους Τουρκόφωνους Μωαμεθανούς Κερυνειώτες ίσως από το Δεκέμβριο του 1570 μ.Χ μέχρι και τον Ιούλιο του 1974 μ.Χ, που έγινε η εισβολή, δηλαδή τετρακόσια τέσσερα (404) ολόκληρα χρόνια».

Με τον Δήμαρχο Κερύνειας, κ. Γλαύκο Καρυόλου και τον

Μαρωνίτη Αρχιεπίσκοπο Σεβ.τατο Ιωσήφ Σουέηφ

 

Ο Σεβασμιότατος Δημήτριος είχε επίσης μακρά συνάντηση με τους Μαρωνίτες ιερείς και ιερομονάχους της Κύπρου, κατά την οποία εξετάσθηκαν τα κοινά ποιμαντικά προβλήματα της Καθολικής Εκκλησίας στην Κύπρο και την Ελλάδα. Ιδιαίτερη συνάντηση είχε ο Σεβασμιότατος με τον κ. Αντώνη Χατζηρούσο, Εκπρόσωπο της Μαρωνιτικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, και με τους δυο Μαρωνίτες δικαστές, τον κ. Αντώνη Λιάτσο, Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τον κ. Ιωσήφ Χατζητζιοβάνη στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών. Επισκέφθηκε επίσης διάφορα εκκλησιαστικά ιδρύματα της  Μαρωνιτικής Εκκλησίας της Κύπρου.

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ανάληψη δράσης κατά του ρατσισμού

Επόμενο Άρθρο

μια αλυσίδα αλληλεγγύης γύρω από Τζαμί.

You might be interested in …

– Πρωτοποριακό προσκήνυμα Σάντα Ρίτα – Ασίζη – Κορσική – Λούρδη

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΑΝΤΑ ΡΙΤΑ-ΑΣΙΖΗ-ΚΟΡΣΙΚΗ-ΛΟΥΡΔΗ   Η πρωτοφανής οικονομική κρίση στη χώρα μας και η παγκόσμια αναταραχή δεν αφήνουν αισιόδοξες προοπτικές για μακρινά προσκυνήματα…   Ωστόσο μερικοί ετοιμάζουν από χρόνια το όνειρο της ζωής τους, να […]

Πασχαλινό μήνυμα του σεβ. Εμμανουήλ, Αποστολικού Εξάρχου των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος

  ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΣΧΑ 2021   «Eἴ τις εὐσεβής καί φιλόθεος, ἀπολαυέτω τῆς καλῆς ταύτης καί λαμπρᾶς πανηγύρεως. Εἴ τις δούλος εὐγνώμων, εἰσελθέτω χαίρων εἰς τήν χαράν τοῦ Κυρίου αὐτοῦ. Εἴ τις ἔκαμε νηστεύων, ἀπολαυέτω […]