Επίσκεψη του εκλαμπρότατου καρδιναλίου Σάντρι, Προέδρου της Ρωμαϊκής Ιεράς Συνόδου επί των Ανατολικών Εκκλησιών στην Ελληνική Καθολική Εξαρχία την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019
- Χαιρετισμός του Σεβασμιοτάτου Επισκόπου Εμμανουήλ, Αποστολικού Εξάρχου των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος
Εκλαμπρότατε και αγαπητέ Αδελφέ στην Αρχιεροσύνη.
Καλώς ήλθατε στην Ελληνική Καθολική Εξαρχία, καλώς ήλθατε στην Ελλάδα!
Αυτό το «Καλώς ήλθατε» εκδηλώνεται σήμερα με την υποδοχή σας σ’ αυτόν τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος, ο οποίος είναι και Ενοριακός Ναός, μία από τις δύο Ενορίες μας: την Ενορία της Αγίας Τριάδος Αθηνών και την Ενορία των Αγίων Κορυφαίων Αποστόλων στα Γιαννιτσά της Βορείου Ελλάδος.
Σας υποδεχόμαστε όλοι σήμερα: ο Επίσκοπος, (σας απευθύνω επίσης τον χαιρετισμό του πρώην Έξαρχου Δημητρίου, ο οποίος βρίσκεται σήμερα εκτός έδρας), οι ιερείς της Εξαρχίας, οι Αδελφές της Παμμακαρίστου Θεοτόκου και οι Ουκρανές Αδελφές, οι πιστοί μας (ολιγάριθμοι σήμερα εφόσον είναι εργάσιμη ημέρα). Σας απευθύνω επίσης το χαιρετισμό του ιεροσπουδαστή μας, ο οποίος σπουδάζει στο Ελληνικό Κολλέγιο της Ρώμης.
Σήμερα το πρωί επισκεφθήκατε το Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» στη Νέα Μάκρη, ένα από τα διαμάντια της Εξαρχίας. Ένας χώρος όπου βασιλεύουν η Αγάπη και το Ευαγγέλιο, σύμφωνα με τα λόγια του Χριστού: «ήμουν ασθενής και με επισκεφθήκατε». Ένας χώρος συνδεδεμένος με την ιστορία της Εξαρχίας μας, και της κοινότητας των Μοναζουσών της Παμμακαρίστου Θεοτόκου, μαζί με το Νοσοκομείο στην Αθήνα, το οποίο φέρει το ίδιο όνομα. Αυτή η επίσκεψή σας στην Εξαρχία μας άρχισε ακριβώς από το χώρο εκείνο όπου η ευαγγελική χριστιανική αγάπη είναι ζωντανή και αγγίζεται με το χέρι.
Σήμερα μπορείτε να απολαύσετε την ωραιότητα αυτού του Καθεδρικού μας Ναού, αφιερωμένου στην Παναγία Τριάδα: την ωραιότητα στην οικοδομή της και στην αρχιτεκτονική της, την ωραιότητα στην εικονογραφία της, (εγώ πάντοτε λέω και θεωρώ καύχημά μας ότι ο Ναός αυτός είναι μία από τις ωραιότερες Εκκλησίες στην Αθήνα), την ωραιότητα στην θεία της λατρεία, (σ’ αυτόν τον Καθεδρικό και Ενοριακό μας Ναό τελούμε και ζούμε την πίστη μας μέσα στο Λειτουργικό Έτος, με την τέλεση των ιερών μυστηρίων και την ιερή κατήχηση). Εσείς όμως μπορείτε να απολαύσετε την ωραιότητα της Εκκλησία μας και στις ζωντανές πέτρες της: στους πιστούς μας (Έλληνες, Ουκρανούς, Χαλδαίους του Ιράκ, Ρουμάνους…) στις αδελφές μας, στους ιερείς μας, στον Επίσκοπο, οι οποίοι με την βοήθεια του Κυρίου προσπαθούμε καθημερινά να είμαστε πιστοί στον Χριστό, στο Ευαγγέλιό του, στην πίστη μας, στην προσευχή στην αγάπη. Τα βιώνουμε όλα αυτά, με την ανθρώπινη αδυναμία και μικρότητά μας. Είναι αλήθεια πως είμαστε ολιγάριθμοι, με περιορισμένες ανθρώπινες και οικονομικές δυνάμεις. Αλλά καθημερινά αντιλαμβανόμαστε ότι ο Κύριος είναι μαζί μας και ότι η Θεία Του Πρόνοια εκδηλώνεται με τόσους και τόσους τρόπους! Το γεγονός αυτό με οδηγεί σε μία ζωντανή ευγνωμοσύνη, πρώτα πρώτα προς τον ίδιο τον Κύριο και τη Θεία Του Πρόνοια. Ευγνωμοσύνη προς τους ιερείς, από τους αρχαιότερους μέχρι τους νεότερους, οι οποίοι δώσανε και δίνουνε καθημερινά τη ζωή τους για την Εξαρχία και για την Εκκλησία του Χριστού. Ευγνωμοσύνη προς όλους τους πιστούς, οι οποίοι με τόσους τρόπους μας βοηθούν να οδηγούμε το ποίμνιό μας με πιστότητα μέσα στην Εξαρχία μας.
Και η ευγνωμοσύνη μας απευθύνεται και προς Εσάς, Εκλαμπρότατε, και προς τους συνεργάτες Σας στην Ρωμαϊκή Ιερά Σύνοδο για τις Ανατολικές Εκκλησίες, ευχαριστώντας Σας για τη φροντίδα και τη γενναιοδωρία με την οποία ακολουθήσατε και ακολουθείτε τη ζωή και τα γεγονότα της Εξαρχίας μας. Σε λίγη ώρα επισκεπτόμενος το σπίτι μας, θα μπορέσετε να διαπιστώσετε τις βελτιώσεις, τις οποίες σιγά σιγά προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε στη ζωή μας και στους συγκεκριμένους χώρους του σπιτιού μας. Η ανανέωση της κουζίνας και της τραπεζαρίας μας, την οποία μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε πριν λίγους μήνες, κατορθώθηκε Εκλαμπρότατε, χάρη και στη δική Σας γενναιοδωρία.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή Σας, για την ευλογία Σας και ιδιαίτερα για την ευλογία και την εκτίμηση και την προσευχή του Επισκόπου της Ρώμης και Πάπα Φραγκίσκου, τον οποίο Εσείς αντιπροσωπεύετε για τις Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες, στη διακονία Σας ως Πρόεδρος της Ρωμαϊκής Ιεράς Συνόδου για τις Ανατολικές Εκκλησίες.
Χαιρετώ και ευχαριστώ τον Αποστολικό Νούντσιο Σεβασμιότατο Σάβιο Χον Τάι Φάι, ο οποίος θέλησε να είναι και σήμερα παρών σ’ αυτήν τη τελετή. Χαιρετώ επίσης και τους δύο γραμματείς, τον Ντον Φλάβιο και τον Ντον Μαρσέλ.
Εις ανάμνηση αυτής της επισκέψεώς Σας, θέλουμε να Σας προσφέρουμε μία εικόνα της Παναγίας Τριάδος και να Σας ζητήσουμε την προσευχή Σας και την ευλογία Σας για την Αποστολική Εξαρχία των Καθολικών Βυζαντινής Παραδόσεως στην Ελλάδα, μία Εκκλησία η οποία καθημερινά, σε πλήρη εκκλησιαστική κοινωνία με την Εκκλησία της Ρώμης, προσπαθεί να είναι τόπος φιλοξενίας, διαλόγου και προσευχής, έτσι ώστε μία μέρα «όλοι να είναι ένα εν Χριστώ». Δοξολογώντας τον μοναδικό Θεό, τον Πατέρα, Τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα. Αμήν!
- Χαιρετισμός του Εκλαμπροτάτου Καρδιναλίου Λεονάρντο Σάντρι, Προέδρου της
Ρωμαϊκής Ιεράς Συνόδου επί των Ανατολικών Εκκλησιών
Σεβασμιότατε Σάβιο Χον, Αποστολικέ Νούντσιέ στην Ελλάδα,
Σεβασμιότατε Εμμανουήλ, Αποστολικέ Έξαρχε των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος,
Σεβαστοί Πατέρες, σεβαστές Αδελφές Μοναχές
Αγαπητά αδέλφια εν Κυρίω!
Χαίρομαι ιδιαίτερα σήμερα που βρίσκομαι ανάμεσά σας, διότι ανακάλεσα στη μνήμη μου όλη την ιστορία της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας, αφού επισκέφτηκα σήμερα το πρωί πρώτα την κοινότητα και το Ίδρυμα για το παιδί «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» στη Νέα Μάκρη Αττικής, ένα από τα πρώτα φιλανθρωπικά έργα που ξεκίνησε στην περιοχή της Αττικής μετά την εκδίωξη του ελληνικού πληθυσμού από τη Μικρά Ασία σε Ελλαδικό έδαφος, μέσα στον οποίο πληθυσμό υπήρξαν και περίπου 2000 Ελληνόρρυθμοι χριστιανοί πιστοί. Τότε αρχίσατε την Αποστολή σας με το ορφανοτροφείο, τη σχολή θηλέων, το τυπογραφείο, τον οικισμό για τους πρόσφυγες Μικρασιάτες και το νοσοκομείο. Τώρα όμως συνεχίζετε την Αποστολή σας με διαφορετικό τρόπο, φανερώνοντας έτσι στον κόσμο το πραγματικό Πρόσωπο της Εκκλησίας που είναι η Αγάπη. Σας ενθαρρύνω να συνεχίζετε να βαδίζετε αυτό το δρόμο ως υπακοή στην Εντολή του Χριστού, με αδελφική αγάπη και για την πλήρη κοινωνία μεταξύ των χριστιανών.
Από το 1932 – έτος της επίσημης ιδρύσεως της Εξαρχίας σας – μέχρι τώρα έχουν περάσει σχεδόν ενενήντα χρόνια, όμως η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται: πολύς κόσμος αναγκάζεται να αφήσει την πατρίδα του, να αποχωρήσει από τη γενέτειρά του εξαιτίας του πολέμου ή πολιτικών τυραννικών καθεστώτων και διωγμών, γενικά. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στα αδέλφια που έρχονται αδιάκοπα από τη κοντινή Μέση Ανατολή. Η άφιξή τους εδώ απαιτεί την υπηρεσία πολλών ατόμων και πολλών δυνάμεων, και μάλιστα της Εκκλησίας, η οποία μαζί με την φιλοξενία προσφέρει αφιλοκερδώς την υλική υποστήριξη καθώς και την κατάλληλη ποιμαντική φροντίδα που χρειάζεται, σεβόμενη την ταυτότητα και τις λειτουργικές και κανονικές παραδόσεις της κάθε Εκκλησίας στην οποία ανήκει ο καθένας. Να είστε βέβαιοι πως η πρόκληση που αντιμετωπίστηκε κάποτε παραμένει ακόμα επίκαιρη για τη Ρωμαϊκή Ιερά Σύνοδο επί των Ανατολικών Εκκλησιών λόγω των αρμοδιοτήτων που κατέχει. Εννοώ τους χριστιανούς καθολικούς του Ανατολικού Τυπικού οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έφτασαν στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στον Καναδά και στην Αυστραλία. Εννοώ επίσης όλες εκείνες τις εκκλησιαστικές πραγματικότητες στην Κέντρο-Ανατολική Ευρώπη που έφτασαν στην πλήρη εκκλησιολογική ωριμότητα και προώθησαν σε Εκκλησιαστικές Επαρχίες, όπως στη Σερβία, στα Σκόπια και στη Βουλγαρία.
Ο σεβασμός για τις συγκεκριμένες και νόμιμες παραδόσεις της τοπικής Εκκλησίας στην οποία ανήκει η κάθε εθνική Κοινότητα που αποτελεί την Εξαρχία σας, δεν πρέπει να προδικάσει την ενότητα που υφίσταται ως πρώτη μαρτυρία και παράδειγμα που μπορούμε να προσφέρουμε στην κοινωνία και στον κόσμο που ζούμε. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια συνύπαρξης εδώ, πρέπει να εντοπίσετε κάποια κοινά θέματα για να ληφθούν αποφάσεις που μάλλον θα σας κοστίσουν κάποια θυσία, όμως είναι για την Αγάπη του Ιησού Χριστού, που μοχθεί να τηρείται όσο το δυνατό από τους μαθητές Του το πολύτιμο δώρο της Ενότητας. Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα είναι το Λειτουργικό Ημερολόγιο: ξέρετε πως έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του ο οικουμενικός διάλογος μεταξύ της Καθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα και σε άλλες Χώρες, όπως και στην Ουκρανία, από την οποία χώρα προέρχονται κάποιοι από σας. Στην Ελλάδα όμως υπάρχει ένα κοινό στοιχείο που είναι η ζωντανή παρουσία και μαρτυρία μέσα στην κοινωνία που βρίσκεται σε συνεχή πειρασμό και κίνδυνο εκκοσμίκευσης, με όλες τις συνέπειες και επιπτώσεις στην παιδεία της νεολαίας, στη φυσιολογική ζωή της οικογένειας, στο σεβασμό του ανθρωπίνου γένους γενικά. Το γεγονός πως οι Καθολικοί και οι Ορθόδοξοι ακολουθούν το ίδιο Ημερολόγιο, τελούν μαζί – αν και δεν βρίσκονται σε πλήρη εκκλησιαστική Κοινωνία μεταξύ τους – τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και τις άλλες μεγάλες εορτές.
Σας προσκαλώ λοιπόν να σκεφτείτε και να πάρετε μια απόφαση τόλμης και θάρρους, ώστε όλες οι εθνικές κοινότητες, είτε Έλληνες, είτε Ουκρανοί, είτε Ρουμάνοι, είτε Χαλδαίοι που αποτελούν την Ελληνική Καθολική Εξαρχία να ακολουθούν το ίδιο Ημερολόγιο, χωρίς να πολλαπλασιάζετε τις εορτές και τις τελετές μέσα στο χρόνο. Η δική μου πρόσκληση είναι, στο παράδειγμα του Αγίου Πατέρα και Πάπα Φραγκίσκου, μια θερμή πρόσκληση, ως πατέρας και αδελφός. Να είστε βέβαιοι πως οι δεσμοί με τις οικογένειές σας που βρίσκονται στην πατρίδα σας θα είναι πλουσιοπάροχα ευλογημένοι από την ειρήνη του Κυρίου, όσο περισσότερο όταν θα έχετε το κουράγιο να προσφέρετε στο Θεό αυτή τη θυσία δηλαδή, να ακολουθείτε όλοι μαζί το ίδιο Ημερολόγιο της Ελλάδας, της καινούργιας σας Πατρίδας. Το επαναλαμβάνω, είναι αυτό μια πρόσκληση που μπορούμε όλοι μαζί να σκεφτούμε, προσευχόμενοι για να αποφασίσουμε. Αναθέτω αυτή την πρόθεση ενότητας και κοινωνίας στην Υπεραγία Θεοτόκο, που τόσο πολύ τιμά και αγαπά ο λαός εδώ στην Ελλάδα, και στις Χώρες από τις όποιες προέρχεστε.
Σας ευχαριστώ!