20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Επίσκοποι των Αγίων Τόπων: η μεταξύ σας αγάπη είναι η μοναδική οδός για την ειρήνη

Οι καθολικοί επίσκοποι των Αγίων Τόπων στο τέλος της Συνέλευσής τους, κάνουν έκκληση ώστε να βρεθεί μια λύση σχετικά με την σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης, η οποία «θα βασίζεται στο κοινό καλό όλων εκείνων που ζουν σε αυτή τη γη χωρίς διακρίσεις» και ζητούν από τις Εκκλησίες και από τους πνευματικούς ηγέτες, να υποδείξουν άλλες πορείες ειρήνης.

Μια νέα έκκληση για την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ήχησε από την Συνέλευση των καθολικών επισκόπων των Αγίων Τόπων οι οποίοι υπό το πρίσμα των νέων περιστατικών αίματος, επιμένουν ότι μια «λύση θα πρέπει να βασίζεται στο κοινό καλό όλων εκείνων που ζουν σε αυτή τη γη χωρίς διάκριση». «Εμείς, οι ηγέτες των Εκκλησιών των Αγίων Τόπων, – επιβεβαιώνουν – βρισκόμαστε στο πλευρό όλων εκείνων που ζουν σε αυτή τη γη κυρίως ως ανθρώπινα όντα. Προσπαθούμε να δείξουμε μια διέξοδο από μια μόνιμη κατάσταση πολέμου, μίσους και θανάτου. Προσπαθούμε να δείξουμε την οδό για μια νέα ζωή σε αυτή τη γη, που θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας και της αγάπης».

Οι επίσκοποι ζητούν μια κοινωνία που θα βασίζεται στην ισότητα και στο κοινό καλό

Οι θρησκευτικοί ηγέτες – αναφέρει το Πρακτορείο Sir – προσκαλούν τους χριστιανούς να «ενώσουν τις φωνές τους με εκείνες των Εβραίων, των Μουσουλμάνων, των Δρούζων και όλων εκείνων που συμμερίζονται αυτό το όραμα για μια κοινωνία που θα βασίζεται στην ισότητα και στο κοινό καλό», για «να οικοδομήσουμε γέφυρες αμοιβαίου σεβασμού και αγάπης». Σε τίποτα δεν έχει χρησιμεύσει η πρόταση της «λύσης των δύο κρατών η οποία επαναλαμβάνεται χωρίς λόγο». «Όλες οι ομιλίες για μια πολιτική λύση φαίνονται ως κενή ρητορική στην παρούσα κατάσταση» και επομένως οι επίσκοποι γίνονται οι υποστηρικτές «ενός οράματος σύμφωνα με το οποίο όλοι σε αυτό τον Άγιο Τόπο να έχουν πλήρη ισότητα», «θεμελιώδης προϋπόθεση για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», για οποιαδήποτε πολιτική λύση κι αν υιοθετηθεί. «Στο παρελθόν, έχουμε συμβιώσει σε αυτή τη γη», γράφουν οι επίσκοποι, «γιατί δεν μπορούμε να συμβιώσουμε και στο μέλλον;».

Η έλλειψη ειρήνης δημιουργεί εξτρεμισμό και διακρίσεις

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στο πλαίσιο Παλαιστίνης – Ισραήλ, η συνεχιζόμενη απώλεια ανθρώπινων ζωών, η συνεχής εξαφάνιση της ελπίδας για μια διαρκή λύση και η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου για την προστασία των ανθρώπων αυτής της γης από περαιτέρω συγκρούσεις και από την απελπισία, έχουν περιέλθει σε ένα σημείο όπου βλέπουμε μόνο περισσότερο εξτρεμισμό και διακρίσεις. Ακόμη και εκείνοι που κάποτε παρουσιάζονταν ως θεματοφύλακες της δημοκρατίας και υποστηρικτές της ειρήνης, έχουν γίνει οι διαπραγματευτές της εξουσίας και των ανταρτών που συμμετέχουν στη σύγκρουση».

Εκκλησίες και πνευματικοί ηγέτες υποδεικνύουν μια άλλη πορεία

Στη δήλωση που συντάχθηκε με την ολοκλήρωση της Συνέλευσης, οι καθολικοί επίσκοποι των Αγίων Τόπων αναρωτούνται κατά πόσο «η διεθνής διπλωματία και η διαδικασία για την ειρήνευση έχουν βασιστεί στην δικαιοσύνη και στην καλή θέληση». Ίσως έφθασε ο καιρός που «οι Εκκλησίες και οι πνευματικοί ηγέτες θα πρέπει να δείξουν μια άλλη πορεία, να επιμείνουν στο γεγονός ότι όλοι, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, είναι αδελφοί και αδελφές στην ανθρωπότητα». Μόνο η δυνατότητα της «μεταξύ τους αγάπης και της συνύπαρξης με αμοιβαίο σεβασμό και ισότητα, ίσοι στα δικαιώματα και στα καθήκοντα, σε αυτή τη γη», είναι για τους επισκόπους η οδός για μια «ειρήνη που θα βασίζεται στην αξιοπρέπεια, στον αμοιβαίο σεβασμό και στην ισότητα ως ανθρώπινα όντα, η μόνη που θα επιτρέψει την επιβίωση και την ευημερία αυτής της γης».

kantam.gr

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες Συνάντησης Ιεραρχίας – Εφημερίων

Επόμενο Άρθρο

Άρχισαν οι Εργασίες της Τακτικής Εαρινής Συνόδου

You might be interested in …

Εκδοτικός οίκος κόμικς κάνει μια σπάνια κίνηση… αποχωρεί από τα κοινωνικά δίκτυα

Η εμπειρία τους με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπεισε την ομάδα της Voyage Comics & Publishing ότι η αποχώρηση από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα ήταν μακροπρόθεσμα η καλύτερη λύση. Αν δείτε, ακόμα και επιφανειακά, […]

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019, Παγκόσμια διαμαρτυρία για το κλίμα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ   Ακόμα και ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ από την Αργεντινή και τα νησιά Τρινιντάντ και Τομπάγκο θα λάβουν μέρος, την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019 στην παγκόσμια διαμαρτυρία για το κλίμα. Να ενωθούμε […]

O καλός άγγελος της Μπαχία

          Η μοναχή Dulce Lopes Pontes, η τελετή αγιοκατάταξης της οποίας έγινε, μεταξύ άλλων, την 13-10-2019 από τον Πάπα Φραγκίσκο είχε χαρακτηρισθεί εν ζωή ”ο καλός άγγελος της Μπαχία“ της περιοχής της Βραζιλίας όπου έζησε […]