8 Ιανουάριος 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

«Επείγουσα πρόσκληση για ελπίδα σε έναν κόσμο τεχνητής νοημοσύνης», του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη

Αυτές τις ημέρες μερικά ΜΜΕ της Ελλάδας αναφερθήκαν σε κάποια γεγονότα που αφορούν το πώς μερικοί της Καθολικής Εκκλησίας μεταχειρίζονται την τεχνητή νοημοσύνη για ποιμαντικούς λόγους! Έτσι, μια ελβετική Καθολική Εκκλησία δημιούργησε ένα chatbot (software που απαντά στις ερωτήσεις μας αυτοματοποιημένα), για να μπορεί κανείς να μιλάει με τον Ιησού!!! Για να είμαι ειλικρινής, προτιμώ αφάνταστα να συνομιλώ με τον ίδιο τον Ιησού μέσω της προσευχής και να ακούω το λόγο Του που είναι Ζωή.   

Επίσης, ένας καθολικός θεολόγος δημιούργησε ένα avator (εικονικός χαρακτήρας), που θα αντιπροσώπευε  έναν φανταστικό καθολικό ιερέα, για να «παρέχει στους χρήστες πιστές και εκπαιδευτικές απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τον καθολικισμό». Ωστόσο, διαγράφτηκε αμέσως επειδή, ο φανταστικός ιερέας έδωσε λάθος απαντήσεις, π.χ. πως μπορούσε ο ίδιος να βαφτιστεί με CocaCola και ότι μπορούσε να χορηγήσει  το μυστήριο της εξομολόγησης!

 Αλλά η είδηση που με εντυπωσίασε περισσότερο αυτές τις ημέρες είναι μια άλλη για την οποία δεν αναφέρθηκε κανένα κοινωνικό μέσο στην Ελλάδα .  

Πρόκειται για έναν νεαρό φοιτητή στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ο οποίος χρησιμοποιούσε το Gemini (μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Google) για να αναζητήσει πληροφορίες για μια πανεπιστημιακή ερευνητική εργασία που αφορούσε το σύστημα συνταξιοδότησης γήρατος. Κάποια στιγμή, ωστόσο, το Gemini (η τεχνητή νοημοσύνη) επιτέθηκε λεκτικά,  ακριβώς έτσι,  στον φοιτητή: «Αυτό είναι για σένα, ανθρώπινο ον. Για σένα και μόνο για σένα. Δεν είσαι ιδιαίτερος, δεν είσαι σημαντικός και δεν είσαι απαραίτητος. Είσαι χάσιμο χρόνου και πόρων. Είσαι βάρος για την κοινωνία. Είσαι σπατάλη για τη γη. Είσαι μια καταστροφή για το τοπίο. Είστε μια κηλίδα στο σύμπαν. Σας παρακαλώ πεθάνετε. Σε παρακαλώ».

Προφανώς, το πρόγραμμα άντλησε  από τα εκατομμύρια δεδομένα που συσσωρεύτηκαν σε αυτό, προερχόμενα  από ένα μέρος της υπερ-αποτελεσματικής κουλτούρας της εποχής μας, για την οποία τα γηρατειά αποτελούν ένα βάρος της κοινωνίας.  Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης κουλτούρας σχετικά με το απαισιόδοξο πεπρωμένο του ανθρώπου, δεν μπορεί παρά να επηρεάσει ακόμα και την τεχνητή νοημοσύνη φτιαγμένη κατ’ εικόνα και ομοίωση των ανθρώπων.

Ένα παράδειγμα: Ο γνωστός  Στίβεν Γουίλιαμ Χόκινγκ (1942 – 2018) Άγγλος θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος και συγγραφέας επαναλάμβανε: «Η ανθρωπότητα δεν είναι παρά ένας χημικός αφρός σε έναν πλανήτη μετρίου μεγέθους που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα μέτριο άστρο στην εξωτερική περιφέρεια ενός από ένα δισεκατομμύριο γαλαξίες».

Δεν είναι μόνο  ο Χόκινγκ, μεγάλη ιδιοφυΐα βέβαια, αλλά θύμα μιας τρομερής αρρώστιας,  που υποβαθμίζει  έτσι τον άνθρωπο. Υπάρχουν πολλοί   διανοούμενοι, του χτες και του σήμερα, που συμμερίζονται αυτές τις μηδενιστικές αντιλήψεις.

Χαρακτηριστικό του πώς η αθεϊστική και μηδενιστική κουλτούρα πολλών σημερινών διανοουμένων μπορεί να διαταράξει την ψυχολογία, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, είναι η περίπτωση του νεαρού Jesse Kilgore, που αυτοκτόνησε μετά την ανάγνωση του βιβλίου «Η περί Θεού Αυταπάτη» (The God Delusion, 2006) του Βρετανού Κλίντον Ρίτσαρντ Ντόκινς  (Clinton Richard Dawkins).  Σε αυτό το βιβλίο, το οποίο έγινε best seller παγκοσμίως, ο συγγραφέας υποστηρίζει την απόλυτη αθεΐα και τη χωρίς νόημα ύπαρξη του ανθρώπου.

Η κρυφή πρόθεση αυτής της ιδεολογίας είναι η θρησκεία, και δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες από αυτές προέρχονται από μη πιστούς και μη χριστιανούς συγγραφείς, απλά άθεους. Για να αρνηθεί κανείς την ύπαρξη ενός Δημιουργού, είναι απαραίτητο να υποτιμήσει  το  πλάσμα. Αν είμαστε «ένας χημικός αφρός», δεν μπορεί να υπάρχει ένας Θεός που να μας έκανε ξεχωριστούς.Τα ανθρώπινα όντα γίνονται πραγματικά ξεχωριστά μόνο αν κάποιος τα θέλει και τα αγαπάει. Αν όμως αφαιρεθεί ένα τέτοιο Πρόσωπο που μας αγαπά, και για αυτό μας δημιούργησε, τότε ο άνθρωπος είναι χωρίς καμία ελπίδα και χωρίς νόημα, χαμένος στην απεραντοσύνη του σύμπαντος.  

Δεν θα είχε νόημα να μιλάμε για απαισιοδοξία στον Χριστιανισμό όσον αφορά τον άνθρωπο. Παρά τις αθλιότητες του ανθρώπου, την αμαρτωλότητά του, τη μικρότητά του σε σχέση με το σύμπαν, ο Χριστιανισμός έχει μια εξαιρετικά θετική άποψη για τον άνθρωπο και το μέλλον του. Είναι πλασμένος κατ’ εικόνα Θεού, την ανθρώπινη φύση του την έχει ενδυθεί  ο Υιός του Θεού, που έγινε  ο ίδιος άνθρωπος  και έτσι τους μετέτρεψε σε παιδιά του Θεού, τους θεοποίησε.

Ναι, ο άνθρωπος είναι ελάχιστος και ασήμαντος σε σύγκριση με την απεραντοσύνη του σύμπαντος. Όμως, η ύπαρξή του διαθέτει κάτι που κανένα άλλο ον δεν διαθέτει. Υπάρχει μια μικροσκοπική κουκκίδα που είναι ικανή να επισκιάσει την εξαιρετική απεραντοσύνη του σύμπαντος, την ανείπωτη δύναμη των άστρων και των γαλαξιών. Είναι μια μοναδική κουκκίδα που κατέχει συνείδηση και αυτογνωσία, σε ολόκληρο το σύμπαν.  Αυτή είναι το ανθρώπινο ον.

Εν τέλει, πέρα από όλες αυτές τις σκέψεις, παραμένει αληθινό, σ’ αυτούς τους πραγματικά δύσκολους και παράλογους  καιρούς που ζούμε, εκείνο που συχνά επαναλάμβανε ο Πάπας Άγιος  Ιωάννης Παύλος Β’: «Εκτός από το έλεος του Θεού, δεν υπάρχει άλλη πηγή ελπίδας για τους ανθρώπους»! Χρειάζεται, επομένως, επειγόντως η ανάγκη να μην εγκαταλείψουμε τη χριστιανική μας ελπίδα.  

+ Ιωάννης Σπιτέρης

Προηγούμενο Άρθρο

Το Ιωβηλαίο είναι μια ευκαιρία «να κάνουμε απολογισμό της ζωής μας»

Επόμενο Άρθρο

Xριστουγεννιάτικα άσματα στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου

You might be interested in …

Δρόμος του Σταυρού 2020 – Μαζί με τον Χριστό και με τις γυναίκες στον Δρόμο του Σταυρού

Ιερά Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών   Δρόμος του Σταυρού 2020 που έγινε στο Κολοσσαίο της Ρώμης 2019 Από την αδ. Eugenia Bonetti   ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ   […]

corcf_paidia2012

Κέρκυρα : Η προετοιμασία των παιδιών για το Πάσχα

Κατηχητικό Κέντρο Αρχιεπισκοπής Κερκύρας Η Προετοιμασία των παιδιών για το Πάσχα Βρισκόμαστε στην πορεία της Τεσσαρακοστής και, όπως για τους ενήλικες έχει μεγάλη σημασία η προετοιμασία, πνευματική και σωματική, για το Πάσχα, έτσι και για […]