20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Επικοινωνία, Πεντηκοστή ή Βαβέλ;

Το ετήσιο Συνέδριο Καθολικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ξεκίνησε στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ την Τετάρτη 7 Ιουνίου με αρκετές εκατοντάδες δημοσιογράφους, διαχειριστές μέσων κοινωνικής δικτύωσης και συντάκτες να συγκεντρώνονται, αυτοπροσώπως και διαδικτυακά, για να συζητήσουν και να μοιραστούν τις ιδέες τους για το μέλλον των μέσων ενημέρωσης που έχουν ως επίκεντρό τους την Καθολική Εκκλησία.

Ο δρ. Paolo Ruffini, Επικεφαλής της Ποντιφικής Συνόδου για την Επικοινωνία, απηύθυνε χαιρετισμό στους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο συνέδριο τον συνόδευε η δρ. Nataša Govekar, διευθύντρια του θεολογικού/Ποιμαντικού τμήματος της Συνόδου.

Πεντηκοστή ή Βαβέλ;

Στην ομιλία του, ο Ruffini υπενθύμισε ότι το συνέδριο αρχίζει μόλις λίγες ημέρες μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής, ένα γεγονός που έσπασε τις αλυσίδες του φόβου που είχαν δεσμεύσει τους μαθητές μετά το θάνατο του Ιησού και τους έδωσε τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος για να διακηρύξουν την Ανάστασή Του στον κόσμο.

Ωστόσο, σημείωσε ο Dr. Ruffini, η δική μας εποχή φαίνεται κατά καιρούς να έχει μοιάσει περισσότερο με τη σύγχυση που ακολούθησε την καταστροφή του Πύργου της Βαβέλ, όπως εξιστορείται στο βιβλικό κείμενο της Γένεσης. «Είναι σαν όλοι να παρεξηγούν ο ένας τον άλλον και στη συνέχεια να διαμαρτύρονται επειδή παρεξηγήθηκαν», είπε.

Αμοιβαίο δώρο του εαυτού στα μέσα ενημέρωσης

Οι επαγγελματίες των καθολικών μέσων ενημέρωσης, παρότρυνε, θα πρέπει επομένως να θυμούνται ότι η επικοινωνία της Εκκλησίας γεννήθηκε ως απάντηση στο κάλεσμα του Αναστημένου Χριστού.

«Αν εξετάσουμε τη λατινική ρίζα του όρου “επικοινωνία”, μπορούμε να εντοπίσουμε ότι συνδυάζει δύο άλλες λέξεις cum, δηλαδή μαζί, και munus, δηλαδή δώρο», είπε ο Δρ Ruffini. «Αυτό μας λέει ότι η επικοινωνία είναι πάνω απ’ όλα ένα αμοιβαίο δώρο του εαυτού μας, ένα δώρο που προέρχεται από τη σχέση που δημιουργούμε μεταξύ μας».

Η αγάπη και η συμπόνια, πρόσθεσε, ήταν η παγκόσμια γλώσσα που έκανε τους πρώτους χριστιανούς αναγνωρίσιμους σε όλους και που έκανε το βλέμμα τους στον κόσμο τόσο διαφορετικό και ελκυστικό για τους άλλους, ώστε να αποτυπώσει «ένα ανεξίτηλο σημάδι σε αυτόν».

«Οι πρώτοι χριστιανοί είχαν “μία καρδιά και μία ψυχή”», είπε, «και έτσι η κοινωνία τους, η επαφή τους έκανε και την επικοινωνία τους βαθύτερη, ριζωμένη στο Θεό».

Η επικοινωνία ως κοινωνία

Ο Δρ Ruffini έστρεψε στη συνέχεια την προσοχή του στις προσπάθειες της Εκκλησίας να επικοινωνεί καλά στη σύγχρονη κοινωνία μας.

Κάλεσε τους επαγγελματίες των καθολικών μέσων ενημέρωσης να προσκολληθούν σε μια άλλη λέξη που έχει την ίδια ετυμολογική ρίζα με την επικοινωνία: «κοινωνία».

«Η κοινωνία είναι αυτό που μας κάνει μέλη ο ένας του άλλου. Η κοινωνία είναι το μυστικό της επικοινωνίας της Εκκλησίας», είπε.

Η καλύτερη δημοσιογραφία, σημείωσε, δεν έχει να κάνει με την πώληση ενός προϊόντος, αλλά με το να προσφέρει στους ανθρώπους μια σχέση και μια ευκαιρία να συναντήσουν τους ανθρώπους και τις «μοναδικές και γεμάτες χάρη ιστορίες τους».

«Η επικοινωνία στην Εκκλησία σημαίνει επομένως την ανοικοδόμηση της κοινωνίας μας, προσφέροντας τους εαυτούς μας ως μέσο επικοινωνίας, μαρτυρώντας ότι είμαστε ένα», είπε ο Δρ Ruffini.

Η αγάπη πρέπει να καθοδηγεί την τεχνολογική πρόοδο

Ο Επικεφαλής της Ποντιφικής Συνόδου για την Επικοινωνία, που είναι ο μητρικός οργανισμός του Vatican News, συνέχισε εξετάζοντας την τεχνολογική πλευρά των σύγχρονων μέσων ενημέρωσης.

Υπενθύμισε ότι η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχουν μεταμορφώσει τον κόσμο μας τα τελευταία χρόνια, αλλά σημείωσε ότι καλούμαστε να καθοδηγήσουμε την τεχνολογική πρόοδο.

«Πρέπει να καθοδηγήσουμε την τεχνολογία με την καρδιά μας, πράγμα που κάνει τη νοημοσύνη μας μοναδική, διότι η αποστολή μας πραγματοποιείται όχι μόνο με τη διάνοιά μας ή την ικανότητά μας να συνδέουμε τη γνώση, αλλά και με την ικανότητά μας να αγαπάμε».

Ο Dr. Ruffini επεσήμανε το πρόσφατα δημοσιευμένο έγγραφο του Δικαστηρίου του με τίτλο «Προς την πλήρη παρουσία: Μια ποιμαντική σκέψη για τη δέσμευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Είπε ότι το έγγραφο προσφέρει έναν θεολογικό και ποιμαντικό προβληματισμό για να βοηθήσει στην καθοδήγηση της χρήσης και της αλληλεπίδρασης της Εκκλησίας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μελετημένο τρόπο, αντί να παραδίδει απλώς τη εξουσία στους αλγόριθμους των εταιρειών που διαχειρίζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο αλγόριθμος δεν λαμβάνει υπόψη του την ευθραυστότητα», δήλωσε ο Δρ Ruffini. «Η αγάπη όμως γεννιέται από την ευθραυστότητα, γεννιέται από το να επηρεάζεται κανείς από τον πόνο του άλλου, από το συναίσθημά του. Αυτό έχει ειπωθεί ποιητικά και για τον Θεό: Η παντοδυναμία του Θεού, η τελειότητά Του, δεν είναι ωστόσο άτρωτη. Ο Θεός είναι ευάλωτος: Ο Θεός κλαίει, ο Θεός υποφέρει. Ο αλγόριθμος δεν το κάνει».

Η δημιουργικότητα των επαγγελματιών που εμψυχώνονται από το Πνεύμα

Κλείνοντας, ο Δρ Ruffini κάλεσε τους επαγγελματίες των καθολικών μέσων ενημέρωσης να κοιτάξουν «πέρα» από τις τεχνολογικές πτυχές του κλάδου και την προσανατολισμένη στην αγορά προσπάθειά του για αριθμούς συμμετοχής και κέρδη.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ταπεινή και υπομονετική δημιουργικότητα εκείνων που δεν αναζητούν το πυροτέχνημα της μιας στιγμής, αλλά μια πιστή σχέση, εμψυχωμένη από το Πνεύμα που μας ενώνει», κατέληξε.

«Ο στόχος της Καθολικής μας επικοινωνίας πρέπει να προσπαθήσει να είναι η κοινωνία, η επαφή».

Προηγούμενο Άρθρο

O Πάπας είναι καλά και με καλή διάθεση

Επόμενο Άρθρο

Ευχές στον πάπα Φραγκίσκο για ταχεία ανάρρωση από όλο τον κόσμο

You might be interested in …

Άρχισε η δεύτερη εβδομάδα των εργασιών της Συνόδου για την Συνοδικότητα

Η 16η Τακτική Γενική Συνέλευση της Συνόδου των Επισκόπων αρχίζει την μελέτη της στην Ενότητα Β-1 του Instrumentum Laboris, με τον Καρδινάλιο Jean-Claude Hollerich να παρουσιάζει την τέταρτη Γενική Σύνοδο το πρωί της Δευτέρας 09 […]

Ολομέλεια των Προέδρων του Συμβουλίου Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλλα

Από 3 έως 6 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε, στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα, η ετήσια ολομέλεια των Προέδρων των Ιεραρχιών μελών του Συμβουλίου Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης (CCEE). Την Ιερά Σύνοδο της τοπικής μας Εκκλησίας εκπροσώπησε ο πρόεδρός της […]

COMECE & CEC : Έκκληση για γενική κατάπαυση του πυρός

Οι Πρόεδροι της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) και του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), καρδινάλιος Jean-Claude Hollerich τΙ και αιδεσιμότατος Christian Krieger, απέστειλαν επιστολή προς τους Προέδρους της Ρωσίας και της […]