11 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Επιστολή του καθολικού Αρχιεπισκόπου Κερκύρας σεβ. Ιωάννη για τον σεισμό στην Κεφαλληνία

 
O ναός του Αγίου Νικολάου

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Μοντσενίγου 3 – 491 00 ΚΕΡΚΥΡΑ

 

 

Κέρκυρα 05 Φεβρουαρίου 2014

 

Αγαπητοί μου,

Πενήντα χρόνια μετά τους ισοπεδωτικούς σεισμούς του 1953, που κατέστρεψαν ολοσχερώς τη Ζάκυνθο και την Κεφαλληνία, τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Ιανουαρίου η γη σείστηκε ξανά στο Ληξούρι, στην Πύλαρο και στο Αργοστόλι. Έξι σχεδόν ρίχτερ και αμέτρητοι ισχυροί μετασεισμοί που συνεχίζονται έως σήμερα, αναστάτωσαν τους κατοίκους, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε ιδιωτικές και κυρίως σε δημόσιες εγκαταστάσεις, ανέσκαψαν δρόμους, γκρέμισαν το λιμάνι και τους δρόμους που οδηγούν στο Ληξούρι, απομονώνοντας τους κατοίκους της πόλης, και δημιούργησαν, σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες, σοβαρά προβλήματα στις υποδοχές και απίστευτη ταλαιπωρία στους κατοίκους.

 

Η Εκκλησία μας δεν βγήκε αλώβητη από αυτή τη νέα δοκιμασία. Αν και στους σεισμούς του 1953 είχαν ισοπεδωθεί ολοσχερώς τόσο οι ναοί όσο και το μοναστήρι των Καπουκίνων, με τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας που πήραν τότε, ο ναός μας του Αγίου Νικολάου Αργοστολίου, παρά την πλημμελή του συντήρηση, άντεξε το φετινό ταρακούνημα. Επιφανειακές υπήρξαν οι ζημιές, κυρίως από σοβάδες, έπιπλα, τζάμια και μέρος της οικοσκευής που κατέπεσε. Το ίδιο όμως δεν συνέβη με το κοιμητήριό μας στο Δράπανο, όπου τόσο το παρεκκλήσιο υπέστη ελαφρές ζημιές, όσο και πολλοί τάφοι άνοιξαν ή καταστράφηκαν οι επενδύσεις τους. Για να είμαστε απόλυτα βέβαιοι για την στατικότητα του ιερού μας Ναού και του περιβάλλοντος χώρου, περιμένουμε ακόμα την αυτοψία και τη βεβαίωση του αρμόδιου κλιμακίου νομομηχανικών και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Για όσους έζησαν τους σεισμούς του 1953, οι μνήμες είναι ζοφερές. Στην Κεφαλονιά υπηρετούσε ο καπουκίνος π. Αρσένιος (Νικόλαος) Αγιούς, ο οποίος τραυματισμένος ανέσυρε νεκρή από τα χαλάσματα την οικονόμο της Μονής, αλλά και το σπουδαίο λατρευτικό κειμήλιο της πόλης, την Παναγία την Πρεβεζάνα. Τα πάντα είχαν ισοπεδωθεί, η πόλη μετρούσε πάνω από χίλιους νεκρούς, πλοία του Ισραήλ, των Η.Π.Α. και της Σουηδίας που συμμετείχαν σε ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή συνδράμουν, πρώτα, σε βοήθεια. Η Αρχιεπισκοπή μας με μεγάλες προσπάθειες προσπαθεί να ανοικοδομήσει την εκκλησία και το πρεσβυτέριο, όπως γίνεται και στη γειτονική Ζάκυνθο, που έχει κι αυτή εξαφανιστεί από το χτύπημα του εγκέλαδου.

Ο εφημέριος σήμερα, ο π. Κρίστιαν Βέρες, βρίσκει φιλοξενία σε σπίτια ενοριτών και μαζί τους τελεί τη Θεία Λειτουργία και Ευχαριστία. Ευτυχώς, φέτος, δεν υπάρχουν θύματα και ανθρώπινες απώλειες, αλλά ο φόβος ενός ισχυρότερου σεισμού δεν αφήνει κανέναν να ησυχάσει.

Απ’ όλη την Ελλάδα μας παίρνουν τηλέφωνο και ρωτούν για την Εκκλησία μας, στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης και η Κάριτας Ελλάς αναλαμβάνει να στείλει ένα φορτηγό με πόσιμο νερό για τους κατοίκους της πόλης. Μόλις φθάσει, ο εφημέριος θα μπορέσει να το διανείμει από την Εκκλησία, σε όλους εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Και είναι πάρα πολλοί…

Με την σκέψη στραμμένη στην Κεφαλονιά και στη δοκιμασία που αντιμετωπίζει, ζητώ να προσευχηθούμε όλοι να μην υπάρξει χειρότερο κακό. Πάνω απ’ όλα ζητώ από όλους τους συναδέλφους μου ιερείς και ιερομονάχους των εκκλησιαστικών επαρχιών της Αρχιεπισκοπής της Κέρκυρας και του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης, στις εκτενείς δεήσεις της Κυριακής να μην παραλείψουν να αναφέρουν μία προσευχή για τους πιστούς και τους κατοίκους της Κεφαλληνίας, ο Θεός να τους δίνει δύναμη και υγεία να αντιμετωπίζουν κάθε δυσκολία και την πιστότητα να προχωρούν πέρα από αυτήν.

Ας δείξουμε όλοι έμπρακτα την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή μας και ας σταθούμε με κάθε τρόπο δίπλα στα αδέρφια μας της Κεφαλονιάς που υποφέρουν.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και σας χαιρετώ με αγάπη Χριστού.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος

+ Ιωάννης Σπιτέρης


 

Tο παρεκκλήσιο του κοιμητηρίου O π. Αρσένιος ανασύρει το 1953 την Πρεβεζιάνα

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Σεβ. Tomasi στην Επιτροπή των Η.Ε.: κείμενο ήδη γραμμένο, ιδεολογικές τοποθετήσεις.

Επόμενο Άρθρο

Η αλληλογραφία του πάπα Φραγκίσκου

You might be interested in …

Κέρκυρα 2014, η Λιτανεία της Αγίας Δωρεάς

«Η ΑΓΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ» (πρβλ. Ιω. 1,1-11)               Η μεγαλόπρεπη αυτή λιτανεία της Αγίας Δωρεάς, η οποία τελείται αδιάλειπτα κάθε χρόνο, από τη σύστασή της μέχρι και τις μέρες μας,  έχει βαθιές […]

Κέρκυρα: Πανήγυρη στην Καθολική Εκκλησία στης Παναγίας του Καρμήλου «Τενεδος»

Μία από τις πιο ιστορικές εκκλησίες του νησιού, που άρχισε να κτίζεται το 1663, στη βάση του νέου βενετσιάνικου κάστρου της Κέρκυρας, με σκοπό να στεγάσει το ιεροσπουδαστήριο, το «σεμινάριο» του καθολικού κλήρου, είναι η […]