27 Απριλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Επιστολή του Πάπα Φραγκίσκου προς τους Νέους

Οικοδόμοι του μέλλοντος

Στην 5η επέτειο της Μετασυνοδικής Αποστολικής Παραίνεσης «Ο Χριστός Ζει», ο Πάπας Φραγκίσκος ενθαρρύνει τους νέους να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί.

«Μην μας αφήσετε ποτέ χωρίς τον ωραίο σας τρόπο να “κάνετε χαμό”», ενθαρρύνει ο Πάπας Φραγκίσκος σε επιστολή που έστειλε στους νέους στις 25 Μαρτίου 2024. Προσφέρει στους νέους ένα μήνυμα ελπίδας, πέντε χρόνια μετά τη Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεση «Ο Χριστός Ζει» (Christus vivit -25 Μαρτίου 2019), καρπός της τακτικής Συνόδου των Επισκόπων με θέμα «Νέοι, Πίστη και Διάκριση της Κλήσης» που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2018.

Εκείνη τη χρονιά, σχεδόν 300 νέοι είχαν συγκεντρωθεί στη Ρώμη από τον Πάπα για μια «προσύνοδο» τον Μάρτιο, προτού οι 267 συνοδικοί πατέρες συναντηθούν για σχεδόν ένα μήνα για τη Σύνοδο. Βασιζόμενος στα συμπεράσματα εκείνης της συνόδου, πέντε μήνες αργότερα, ο Πάπας δημοσίευσε την αποστολική του παραίνεση Christus vivit.

Στην επετειακή επιστολή του, ο Πάπας Φραγκίσκος επιβεβαιώνει την επιθυμία του να δει την ελπίδα να «ανανεώνεται» στους νέους ανθρώπους που σημαδεύονται από την αγωνία, τον πόνο και τις συγκρούσεις. Για να γίνουν αυτές οι δυσκολίες «λιγότερο επαχθείς», τους καλεί να μοιραστούν τα προβλήματά τους με τον Ιησού.

«Ο Χριστός είναι ζωντανός και σας αγαπά με μια άπειρη αγάπη», λέει ο Πάπας σε κάθε νέο. Τους διαβεβαιώνει ότι ο Θεός δεν περιμένει από τους νέους να είναι «τέλειοι», αλλά θέλει να πορευτούμε μαζί του ως «φίλοι».

Υπό το πρίσμα αυτής της φιλικής σχέσης, ο Πάπας ζητά από τους νέους να αναζητήσουν στο φως του Χριστού την ελευθερία που χρειάζονται για να αναδείξουν τις ρίζες τους και να γίνουν «ηγέτες του αύριο» και «”οικοδόμοι” του μέλλοντος».

Τονίζει τη σημασία της «δημιουργικότητας» των νέων στην εν εξελίξει Σύνοδο για το μέλλον της Εκκλησίας, ώστε να «εξερευνήσουν νέους δρόμους». Ήταν η Σύνοδος του 2018 για τη Νεολαία, τονίζει, που «ξύπνησε» εκ νέου τη συνοδικότητα και την ανακάλυψε ως «συστατικό στοιχείο της Εκκλησίας».

«Κάντε τη φωνή σας να ακουστεί», προτρέπει ο Πάπας, επαναλαμβάνοντας τα λόγια που είπε το 2013 στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας (Π.Η.Ν.) στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Αναφέρει ότι η ΠΗΝ θα γιορτάσει την 40η επέτειό της στις 14 Απριλίου. Ανανεώνει την προτροπή του Ιωάννη Παύλου Β’ προς τους νέους το 1984, όταν ο Πολωνός Πάπας τους ζήτησε να μεταφέρουν με χαρά το μήνυμα της σωτηρίας και της λύτρωσης του Αναστάντος Χριστού.

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στην Μόσχα

Επόμενο Άρθρο

Η χορωδία της ΕΡΤ στον Ι. Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη

You might be interested in …

Comece: Συνέλευση Καθολικής Νεολαίας, «Μοιραζόμαστε τα όνειρά μας για το μέλλον της Ευρώπης»

«Μοιραζόμαστε τα όνειρά μας για το μέλλον της Ευρώπης» είναι το θέμα του 2ου Συνεδρίου Καθολικής Νεολαίας για το μέλλον της Ευρώπης, που διοργανώνεται από την Επιτροπή των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Comece) […]

Ο Πάπας καλεί για τερματισμό της βίας εναντίον διαδηλωτών της Μιανμάρ

  Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε έκκληση για τον τερματισμό της βίας κατά των διαδηλωτών στη Μιανμάρ και καλεί τη στρατιωτική χούντα να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να επιτρέψει στη χώρα να συνεχίσει το ταξίδι […]