21 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Επιτροπή των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE): Ανανεώστε τις προσπάθειες για ειρήνη στην Ουκρανία

Οι καθολικοί Επίσκοποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παροτρύνουν τους ηγέτες της ΕΕ να προσφέρουν ένα στρατηγικό όραμα για τη σταθερότητα και την ειρήνη και ζητούν μια αξιόπιστη διαδικασία διεύρυνσης, συμπεριλαμβανομένων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για την Ουκρανία.

Η Επιτροπή των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να «ανανεώσουν τις προσπάθειές τους για την ειρήνη στην Ουκρανία και να εφαρμόσουν μια αξιόπιστη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ».

Οι ιεράρχες απηύθυναν αυτή την έκκληση, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζονται για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23-24 Ιουνίου, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών αλλαγών που επιταχύνθηκαν δραματικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Παρασκευή με τίτλο «Ευρώπη, ανανέωσε την κλήση σου να προωθήσεις την ειρήνη», οι ιεράρχες καλούν την ΕΕ να συνειδητοποιήσει πλήρως τη σημασία του ρόλου της, προκειμένου να προσφέρει ένα ανανεωμένο όραμα για σταθερότητα, δικαιοσύνη και ειρήνη στην ήπειρο και στον κόσμο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η COMECE σημειώνει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «δεν επιφέρει μόνο φρικτά δεινά στον ουκρανικό λαό, αλλά επίσης αμφισβητεί σε μεγάλο βαθμό το όραμα μιας διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες», συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής διάβρωσης της εμπιστοσύνης στους πολυμερείς μηχανισμούς, της οπισθοδρόμησης στη λογική της αντιπαράθεσης των μεγάλων δυνάμεων και της μείωσης του σεβασμού των ανθρώπινων αξιών και των αρχών της ειρηνικής συνύπαρξης.

Ακόμη περισσότερο, παρά τη φιλοδοξία της ΕΕ να καταστεί ισχυρότερος παράγοντας για την ειρήνη, τα κράτη μέλη δυσκολεύονται να αναλάβουν «αποφασιστικές και συνεκτικές δράσεις». Αυτό, αλλά και η πανδημία του Covid-19, σημειώνουν οι επίσκοποι, μπορεί να μας έφερε «μπροστά από έναν καθρέφτη», ωθώντας την ΕΕ να συνειδητοποιήσει τον κρίσιμο ρόλο της για την Ευρώπη και τον κόσμο.

Ενώ η COMECE συγχαίρει την ΕΕ και τα κράτη μέλη για τη βοήθεια που παρείχαν στην Ουκρανία και τον λαό της, καλεί τους ηγέτες «να μην σταματήσουν τις προσπάθειές τους για τον τερματισμό του πολέμου, με μια ελεύθερη, ασφαλή και ανεξάρτητη Ουκρανία στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της».

«Ενώ η διαρκής ειρήνη θα είναι δυνατή μόνο στη βάση μιας συμφωνίας με διαπραγματεύσεις», αναφέρει η δήλωση, «το δικαίωμα της Ουκρανίας στη νόμιμη αυτοάμυνα σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί».

Οικοδόμηση μιας νέας ειρηνευτικής αρχιτεκτονικής

Ενόψει της οικοδόμησης μιας νέας αρχιτεκτονικής της ειρήνης με ισχυρή αξιακή βάση, η οποία θα θέτει, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων, η COMECE προτείνει στους ευρωπαίους φορείς λήψης αποφάσεων να εκπονήσουν μια ειρηνευτική στρατηγική της ΕΕ που θα βασίζεται σε έναν «ολοκληρωμένο ορισμό της ειρήνης που θα συμβάλει στην ενίσχυση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την προώθηση της ανθρώπινης ασφάλειας και ειρήνης», ενισχύοντας παράλληλα τις πολιτικές της ΕΕ για την οικοδόμηση της ειρήνης.

Οι επίσκοποι ζητούν επίσης την ανανέωση και την εφαρμογή της δέσμευσης για μια αξιόπιστη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και της χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία.

Επιπλέον, η COMECE καλεί την ΕΕ να προωθήσει πολυμερείς και πολύπλευρες συμπράξεις με βάση τις αξίες για την αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων και να δραστηριοποιηθεί υπεύθυνα και συνεργατικά σε θέματα ασφάλειας.

Τέλος, οι επίσκοποι ζητούν από τους ηγέτες της ΕΕ να προωθήσουν τον μετασχηματισμό των διεθνών σχέσεων προς μια πραγματική κοινότητα με έναν πιο αποτελεσματικό ΟΗΕ στο επίκεντρό της και μια ισχυρότερη πολυμερή συνεργασία για τη διασφάλιση της λογοδοσίας για τα διεθνή εγκλήματα.

Προηγούμενο Άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2022 στη Σύρο με την οργανίστα Tea Kulaš 

Επόμενο Άρθρο

Πάτρα: Πανήγυρη της Αγίας Δωρεάς

You might be interested in …

Οι καθολικοί επίσκοποι της Ευρώπης διακηρύσσουν την υποστήριξή τους στους ιερείς και ιεράρχες στη Νικαράγουα

Με αρκετά μέλη της τοπικής εκκλησίας πίσω από τα κάγκελα για την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση της Νικαράγουας και έναν επίσκοπο του οποίου η δίκη ξεκινά σε λίγες ημέρες από τώρα, ο οποίος επίσης κρατείται, […]

1η Δεκεμβρίου 2009, ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ της COMECE (*) 1η Δεκεμβρίου 2009 ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ Την 1η Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβώνας. Εκτός από την διαρρύθμιση των Θεσμών της Ενωμένης Ευρώπης, η […]

Κοινό Δελτίο Τύπου της COMECE και της CEC με την ευκαιρία της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 10 Ιανουαρίου.

Τρεις μέρες μετά την επίσημη έναρξη της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Δημήτρης Κούρκουλας, δέχθηκε στην Αθήνα μια αντιπροσωπεία Ελλήνων και Ευρωπαίων εκπροσώπων. Συνοδευόταν από τους υπευθύνους […]