18 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ευχές του Πάπα Φραγκίσκου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, για την εορτή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου

Στις παραδοσιακές ευχές του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ανδρέα, ιδρυτού της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, ο Πάπας Φραγκίσκος υπογραμμίζει την ιστορική συνάντηση του Πάπα Παύλου ΣΤ’ και του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα το 1964 και προσεύχεται οι Άγιοι Πέτρος και Ανδρέας να εξασφαλίσουν για εμάς τα δώρα της αδελφικής κοινωνίας και ειρήνης.

Πριν από εξήντα χρόνια, ο Παύλος ΣΤ’ και ο Αθηναγόρας συναντήθηκαν στα Ιεροσόλυμα, ήταν η πρώτη τέτοια συνάντηση μεταξύ ενός Πάπα και ενός Οικουμενικού Πατριάρχη σε περισσότερα από χίλια χρόνια.
«Εκείνη η συνάντηση ήταν ένα ζωτικό βήμα προς τα εμπρός για να σπάσει το φράγμα της παρεξήγησης, της δυσπιστίας, ακόμη και της εχθρότητας που υπήρχε για σχεδόν μια χιλιετία», γράφει ο Πάπας Φραγκίσκος, στους χαιρετισμούς του προς τον σημερινό Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο Α΄.
Ο Πάπας συνεχίζει λέγοντας: «Είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα θυμόμαστε όχι τόσο τα λόγια και τις δηλώσεις αυτών των δύο προφητικών ποιμένων, αλλά κυρίως το θερμό εναγκαλισμό τους».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας με τον Πάπα Παύλο ΣΤ’

Όπως γράφει το παράδειγμά τους δείχνει «ότι όλοι οι αυθεντικοί δρόμοι για την αποκατάσταση της πλήρους κοινωνίας μεταξύ των μαθητών του Κυρίου χαρακτηρίζονται από την προσωπική επαφή και τον χρόνο που περνούν μαζί».

Ταυτόχρονα, «ο φιλικός διάλογος, η κοινή προσευχή και η κοινή δράση στην υπηρεσία της ανθρωπότητας» μπορούν ομοίως να συμβάλουν στην υπέρβαση των διαφορών μεταξύ των μαθητών του Χριστού».

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθυμίζει ότι, «με τη βοήθεια του Θεού», ο ίδιος και ο Βαρθολομαίος μπόρεσαν να ακολουθήσουν τα βήματα των «σεβάσμιων προκατόχων τους». Ειδικότερα, ο Πάπας εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για τη συμμετοχή του Πατριάρχη στην Οικουμενική Αγρυπνία Προσευχής ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου των Επισκόπων τον Οκτώβριο και τη συμμετοχή αδελφικού αντιπροσώπου από την Κωνσταντινούπολη στις εργασίες της Συνέλευσης.

Ο Πάπας ολοκληρώνει την επιστολή του με την πρόσκληση «να προσευχηθούμε θερμά στον Θεό, τον φιλεύσπλαχνο Πατέρα μας, ώστε να σταματήσει ο θόρυβος των όπλων, ο οποίος φέρνει μόνο θάνατο και καταστροφή, και οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες να αναζητούν πάντοτε τον δρόμο του διαλόγου και της συμφιλίωσης».

«Είθε οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Ανδρέας να πρεσβεύουν για όλους τους λαούς και να αποκτήσουν γι’ αυτούς τα δώρα της αδελφικής κοινωνίας και της ειρήνης».

πηγή: vaticannews.va

Επίσημη Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

αναδημοσίευσή του Δελτίου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Επίσημη Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης επισκέπτεται την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου προκειμένου να παραστεί, την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, στην εορτή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. 

Σήμερα, Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, το απόγευμα, η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε την Παπική Αντιπροσωπεία, με επί κεφαλής τον Σεβ. Καρδινάλιο κ. Kurt Koch, Πρόεδρο της Ποντιφικής Επιτροπής (Dicastery) για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, και μέλη της, τους Σεβ. Αρχιεπίσκοπο κ. Marek Solczynski, Νούντσιο του Βατικανού στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, Θεοφιλ. Επίσκοπο κ. Brian Farrell, Γραμματέα της Επιτροπής, και Πανοσιολ. π. Andrea Palmieri, Υπογραμματέα αυτής.

πηγή: https://ec-patr.org/

Προηγούμενο Άρθρο

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

Επόμενο Άρθρο

Ο καθολικός επίσκοπος του Πακιστάν ζητά επαρκή πολιτική εκπροσώπηση των χριστιανών

You might be interested in …

Ο Ιεραπόστολος που δεν τα παράτησε ποτέ! Cirillo Giovanni Zohrabian OFM Cap (1881-1972)

Ο, αρμενικής καταγωγής, Καπουκίνος Ιεράρχης C G Zohrabian, ο ιδρυτής της Αρμενικής Καθολικής Εξαρχίας στην Ελλάδα, δεν είναι γνωστός στην εποχή μας, παρόλο που ο Μάρκος Ρούσσος-Μηλιδώνης έχει παρουσιάσει το έργο του στο βιβλίο «Φραγκισκανοί […]

Μοναχές με «Σύνδρομο Νταουν». Η αγάπη να μοιράζεσαι την αφιερωμένη ζωή

  Όλη η μοναχική κοινότητα Τριάντα πέντε χρόνια πριν η Line, νέα γαλλίδα, ήταν σε πνευματική αναζήτηση, για να βρει τον τρόπο να απαντήσει στο κάλεσμα του Θεού, που είχε αισθανθεί. Πίστευε ότι έπρεπε να […]

Κλιματική κρίση: Θερμοκρασία ρεκόρ καταγράφεται στην Ανταρκτική

Εάν επαληθευτεί, η θερμοκρασία 18,3 ° βαθμών κελσίου που καταγράφηκε αυτήν την εβδομάδα σε έναν μετεωρολογικό σταθμό της Αργεντινής στη βόρεια Ανταρκτική, θα είναι ρεκόρ για την ήπειρο. Μια θερμοκρασία που καταγράφεται σε μια βάση […]