18 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Πάπας καλωσορίζει τους νέους στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας: «Ο Θεός σας καλεί με το όνομά σας» (βίντεο)

Μια ζωντανή εικόνα χρωμάτων και ήχων υποδέχθηκε τον πάπα Φραγκίσκο και εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές στην τελετή υποδοχής για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας 2023.

Ο εορταστικός χαρακτήρας της έναρξης ήταν ένας ύμνος πίστης και η ζωντανή απεικόνιση της ενότητας και της ποικιλομορφίας μιας Εκκλησίας που συνδυάζει την παράδοση και τη νεωτερικότητα, και περιελάμβανε ένα καστ από περίπου 50 νέους από 21 διαφορετικές χώρες, καθώς και τη χορωδία και την ορχήστρα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, και πολλούς άλλους μουσικούς που παρουσίαζαν τον πορτογαλικό πολιτισμό.

Μια σημαντική προσθήκη στη φετινή τελετή έναρξης ήταν η χορογραφική απόδοση των στίχων στην πορτογαλική νοηματική γλώσσα, προωθώντας τη συμμετοχή όσων δυσκολεύονται να ακούσουν.

Μετά την άφιξη του πάπα Φραγκίσκου, μια ομάδα νέων διάβασε αποσπάσματα από επιστολές που κρατούσε η ομάδα των 50 νέων, που αντιπροσώπευαν τις χιλιάδες επιστολές που λαμβάνει ο Πάπας καθημερινά. Οι επιστολές ανέδειξαν τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες των νέων από όλο τον κόσμο, με πολλούς να ζητούν συμβουλές και προσευχές για τις οικογένειές τους, τις χώρες τους και τις τοπικές εκκλησίες.

Η τελετή καλωσορίσματος συνεχίστηκε με την παρέλαση των σημαιών από όλες τις χώρες που εκπροσωπούνται στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, συνοδευόμενη από ένα πρωτότυπο τραγούδι, το “Um Dia de Sol” (“Μια ηλιόλουστη μέρα”), που συνέθεσε ο Héber Marques ειδικά για την περίσταση. Το τραγούδι υπογραμμίζει την επιθυμία να γιορτάσουμε την πίστη στον Ιησού.

Ο Θεός σας καλεί με το όνομά σας

Το αποκορύφωμα της τελετής καλωσορίσματος ήταν η Ακολουθία του Λόγου, η οποία επικεντρώθηκε στην αφήγηση του Αγίου Λουκά για την αποστολή των εβδομήντα δύο μαθητών από τον Ιησού.

Στην ομιλία του για το Ευαγγελικό ανάγνωσμα, ο πάπας Φραγκίσκος καλωσόρισε θερμά τους νέους που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, υπενθυμίζοντάς τους ότι ο Θεός τους έχει καλέσει με το όνομά τους ακριβώς επειδή αγαπάει τον καθένα από αυτούς. «Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας», είπε ο Πάπας, «ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να αναγνωρίσει αυτή τη θεμελιώδη πραγματικότητα: Είθε αυτές οι ημέρες να είναι ζωντανός απόηχος του καλέσματος του Θεού για αγάπη».

Μια κοινότητα των καλεσμένων

Η Εκκλησία του Χριστού, συνέχισε ο Πάπας, είναι «η κοινότητα των καλεσμένων», όχι μια κοινότητα των καλύτερων ανθρώπων- αντίθετα, είμαστε όλοι αμαρτωλοί, όλοι καλεσμένοι «όπως είμαστε, με τα προβλήματα και τους περιορισμούς μας». Είμαστε, είπε, «μια κοινότητα αδελφών του Ιησού, γιων και θυγατέρων του ίδιου Πατέρα. Θέλω να είμαι πολύ σαφής μαζί σας».

Ο πάπας Φραγκίσκος επέμεινε: «Υπάρχει χώρος για όλους στην Εκκλησία», προσθέτοντας ότι ο Ιησούς το εξέφρασε αυτό με σαφήνεια στα Ευαγγέλια σε παραβολές όπου όλοι καλούνται: «οι νέοι και οι ηλικιωμένοι, οι υγιείς και οι ασθενείς, οι δίκαιοι και οι αμαρτωλοί: όλοι, όλοι, όλοι, όλοι, όλοι!» Και κάλεσε το πλήθος να επαναλάβει μετά από αυτόν: «Όλοι, όλοι, όλοι, όλοι!»

Ο Θεός μας αγαπάει

Επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι ο Θεός τους αγαπάει, ο Πάπας είπε στους νέους να μην κουραστούν ποτέ να έρχονται στον Θεό με ερωτήσεις. «Οι ερωτήσεις είναι καλές», είπε, «είναι συχνά καλύτερες από το να δίνεις απαντήσεις, γιατί όσοι κάνουν ερωτήσεις παραμένουν ανήσυχοι, και αυτή η ανησυχία είναι το καλύτερο φάρμακο» για μια ρουτίνα που μπορεί να «αναισθητοποιήσει την ψυχή».

Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους νέους και τις νέες να αναλογιστούν πόσο «όμορφο» είναι το γεγονός ότι ο Θεός μας αγαπά. «Ο Θεός μας αγαπά όπως είμαστε», επανέλαβε, «όχι όπως θα θέλαμε να είμαστε ή όπως θα ήθελε η κοινωνία να είμαστε». Αντίθετα, μας καλεί και μας αγαπά όπως είμαστε με τα ελαττώματα και τους περιορισμούς μας, αλλά και «με την επιθυμία μας να προχωρήσουμε μπροστά στη ζωή».

«Αυτό είναι που ήθελα να σας πω», είπε κλείνοντας: «Μη φοβάστε, έχετε θάρρος, προχωρήστε μπροστά γνωρίζοντας ότι μας αγαπούν…». Και κάλεσε τους νέους να επαναλάβουν μαζί του: «Ο Θεός μας αγαπάει».

Μετά την ομιλία του Πάπα ακολούθησε λιτανεία που επικαλέστηκε τους προστάτες της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, μεταξύ των οποίων ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’, ο Άγιος Ιωάννης Μπόσκο, ο Μακ. Pier Giorgio Frassati και ο Μακ. Carlos Acutis, καθώς και Πορτογάλοι άγιοι και μακάριοι, όπως ο Άγιος Αντώνιος, η Μακ. Joana της Πορτογαλίας και η Μακ. Μαρία Κλάρα του Βρέφους Ιησού .

Η Ακολουθία ολοκληρώθηκε με την απαγγελία του «Πάτερ ημών» και την τελική ευλογία του Αγίου Πατέρα.

Προηγούμενο Άρθρο

Η γιορτή υποδοχής του Πάπα Φραγκίσκου στη Λισαβόνα

Επόμενο Άρθρο

Ο πάπας Φραγκίσκος στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας – Λισαβόνα 2023 (βίντεο από το κανάλι της ΠΗΝ 04.08.23)

You might be interested in …

Η Πορτογαλία, οικοδέσποινα χώρα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, εξακολουθεί να έχει ισχυρή καθολική ταυτότητα

Περισσότεροι από τους μισούς (53%) Πορτογάλους ηλικίας 16-29 ετών δηλώνουν καθολικοί. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης για τους νέους και τη θρησκεία σε 21 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στο Ισραήλ, που δημοσιεύθηκε το 2018. […]

Πρόθεση προσευχής του Πάπα τον μήνα Αύγουστο: για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στη Λισαβόνα

Ο πάπας Φραγκίσκος δημοσιοποίησε την πρόθεση προσευχής του για τον μήνα Αύγουστο, η οποία είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, και καλεί τους νέους να παραμερίσουν τον φόβο και να ξεκινήσουν […]

Η γιορτή υποδοχής του Πάπα Φραγκίσκου στη Λισαβόνα

Χιλιάδες νέοι προσκυνητές από όλο τον κόσμο, μαζί με ιερείς και επισκόπους, υποδέχθηκαν με χαρά την άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου στο κεντρικό πάρκο της Λισαβόνας Εδουάρδος 7ος. Η γιορτή υποδοχής του Πάπα Φραγκίσκου ήταν η […]