Ένα άρθρο για το περιοδικό «Politico» ανησύχησε τους επισκόπους των ΗΠΑ. Στο άρθρο αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Trump σκοπεύει να ακυρώσει το πρόγραμμα επανεγκατάστασης για τους πρόσφυγες που εξαναγκάστηκαν σε φυγή από τις διώξεις και τον πόλεμο.
Η είδηση χαρακτηρίστηκε ως «ανησυχητική και κόντρα στις αρχές που έχουμε ως έθνος και σαν λαός», έγραψε ο επίσκοπος Joe S. Vásquez, πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων των Ηνωμένων Πολιτειών. «Είμαι σθεναρά αντίθετος σε οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση του προγράμματος επανεγκατάστασης των προσφύγων», αναφέρει ο Vásquez, ο οποίος θεωρεί ότι η φιλοξενία εκείνων που εγκαταλείπουν θρησκευτικούς ή άλλους διωγμούς ως βασικό στοιχείο αυτού που έχει κάνει τη χώρα αυτή μεγάλη και απορρίπτει την απόφαση να ακυρωθεί το πρόγραμμα εν μέσω της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης από τις αρχές του αιώνα.
Το 1980, οι ΗΠΑ εξέδωσαν νόμο για τους πρόσφυγες που επιτρέπουν περίπου 95 χιλιάδες πρόσφυγες ετησίως στη χώρα. Τα τελευταία χρόνια, οι αριθμοί αυτοί κυμαίνονταν μεταξύ 50 και 75 χιλιάδων ανθρώπων. Η κυβέρνηση Trump μείωσε τον αριθμό των αφίξεων σε 45 χιλιάδες το πρώτο έτος της θητείας του, σε 30 χιλιάδες το 2019 και, σύμφωνα με τους τρεις αξιωματούχους που μίλησαν στο περιοδικό, ο αριθμός αναμένεται να φτάσει το μηδέν το 2020.
«Κάθε πρόσφυγας που εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες περνάει μια ευρύτατη διαδικασία ελέγχου, η οποία συχνά διαρκεί από 18 μήνες έως δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, διευκρινίζοντας ότι το πρόγραμμα επανεγκατάστασης περιλαμβάνει ζωντανές συνεντεύξεις και πολλαπλούς αναλυτικούς ελέγχους από διάφορες κρατικές υπηρεσίες. Επιπλέον, «πολλοί από τους πρόσφυγες έχουν οικογένεια στις ΗΠΑ και ξεκινούν να εργάζονται για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και να εμπλουτίσουν τις κοινότητές τους». Ο σεβ. Vásquez επιθυμεί το πρόγραμμα επανεγκατάστασης να επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή 95 χιλιάδες, «να μην αφήσουν τους πρόσφυγες εκτεθειμένους σε κίνδυνους» και, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του πάπα Φραγκίσκου, καλεί να εργαστούν για την «παγκοσμιοποίηση της αλληλεγγύης» με τους πρόσφυγες, και όχι για την «παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας». Η τελευταία έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών διαπίστωσε ότι το 2019 οι δέκα πρώτες χώρες από τις οποίες προέρχονταν οι επανεγκατεστημένοι πρόσφυγες είναι: το Κονγκό, η Μυανμάρ, η Ουκρανία, η Ερυθραία, το Αφγανιστάν, η Συρία, το Ιράκ, το Σουδάν, το Μπουρούντι και η Κολομβία. Δεν αναφέρονται οι χώρες των συνόρων ή της Κεντρικής Αμερικής, καθώς έχουν πληγεί από εξαιρετικά σκληρές διοικητικές εντολές του Προέδρου των ΗΠΑ.