21 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Έκθεση Φωτογραφίας της Κάριτας Ελλάς, «Αθήνα, η πόλη μου» ταξιδεύει στην Κέρκυρα

Μετά την επιτυχημένη πρώτη Έκθεση Φωτογραφίας «Αθήνα η πόλη μου» στην Αθήνα, το ταξίδι συνεχίστηκε στα Χανιά της Κρήτης, την Τήνο, τη Σύρο και από τις 18/03/2023 φιλοξενείται στην Κέρκυρα. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στο Πνευματικό κέντρο «Αρχιεπίσκοπος Αντώνιος Βαρθαλίτης» της Ενορίας Ιερού Καθολικού Μητροπολιτικού Ναού Κέρκυρας, ύστερα από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Καθολικών Κερκύρας και της Κάριτας Κερκύρας.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη μέχρι και τις 23/03/2023, κάθε απόγευμα από τις 5.30 έως τις 9.00 μμ.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μετάβασις – Συμμετοχή, ενίσχυση και κοινωνική ένταξη προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα» που αφορούσε στην υποστήριξη και την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, χρηματοδοτούμενο από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών και την Κάριτας Γερμανίας, πραγματοποιήθηκε Σεμινάριο Φωτογραφίας στο Κοινωνικό της Κέντρο της Κάριτας Ελλάς, στην περιοχή του Νέου Κόσμου, στην Αθήνα, με εισηγητή τον δάσκαλο φωτογραφίας – φωτο-ειδησεογράφο, κ. Γιάννη Γιαννακόπουλο. Στο Σεμινάριο αυτό συμμετείχαν πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, τη Νιγηρία και την Ελλάδα ενώ σκοπός του Σεμιναρίου ήταν η συμβολή στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, με δεξιότητες κοινωνικής γνώσης που αναπτύχθηκαν σε ένα ανοικτό περιβάλλον δημιουργικής προσπάθειας και ένταξης, με μέσο τη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Στο τέλος του κύκλου των μαθημάτων τέθηκε στην ομάδα που συμμετείχε ως θέμα προς φωτογράφιση η ίδια η πόλη που ζουν οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο:  ο τρόπος που βιώνουν τη νέα τους πραγματικότητα και ο τρόπος που βλέπουν την αρχιτεκτονική της πόλης τους. Μέσα από τα «κλικ», οι «φωτογράφοι της Κάριτας Ελλάς» μοιράζονται μαζί μας το ταξίδι τους, τις σκέψεις, τις εικόνες και τις στιγμές τους, μέσα από ένα ταξίδι γνώσης και ζωής στην πόλη, στην περιήγηση και στην ίδια την ψυχή ενός Ανθρώπου που ταξίδευσε από μακριά και είναι τώρα  μαζί μας.  

Η έκθεση φωτογραφίας «Αθήνα, η πόλη μου…»

Ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιότατο π. Γιώργο Αλτουβά, Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Κερκύρας, την Κάριτας Κερκύρας και το Σύλλογο Καθολικών Κερκύρας για την ανταπόκρισή τους στην πρωτοβουλία αυτή. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης για την άψογη συνεργασία, την επιμέλεια και τη φιλοξενία των εκπροσώπων της Κάριτας Ελλάς που παρέστησαν στα εγκαίνια της Έκθεσης:

την Δρ Σοφία Πάσχου- μουσειολόγος – ερευνήτρια και νομικός, διδάσκουσα στο Τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, η οποία μας έκανε την τιμή να προσφέρει εθελοντικά το χρόνο και τις γνώσεις της και να επιμεληθεί της τοποθέτησης των έργων της Έκθεσης Φωτογραφίας «Αθήνα, η Πόλη μου»,

τον π. Μάριο Ρήγο – εφημέριο του Καθολικού Μητροπολιτικού Ναού Κερκύρας,

τον π. Ρόμπερτ Ρέικλι – υπεύθυνο της Κάριτας Κερκύρας,

την κα Lubica Kmetova – πρόεδρο του Συνδέσμου Καθολικών Κερκύρας,

την κα Ντόρυ Σπιτιέρη- εμψυχώτρια και μέλος του ενοριακού συμβουλίου,

τον κ. Ivailo Zhivkov-μέλος της ομάδας νέων,

και την κα Κατερίνα Ρήγου, που όλοι μαζί εργάστηκαν πυρετωδώς για την επιμέλεια όλης της εκδήλωσης.

Επίσης ευχαριστούμε θερμά τη γυναικεία χορωδία ποικίλου ρεπερτορίου «Κορυφώ», που πλαισίωσε την όμορφη εκδήλωση επιλέγοντας από το ρεπερτόριό της τραγούδια της ελληνικής και ξένης μουσικής σκηνής που συνδέονταν με το περιεχόμενο της έκθεσης.

Ευχόμαστε στην Έκθεση Φωτογραφίας «Αθήνα, η πόλη μου» να συνεχίσει το ταξίδι και σε άλλους προορισμούς.

Παραθέτουμε την ομιλία του π. Μάριου Ρήγου που απηύθυνε κατά τα εγκαίνια της Έκθεσης:

«Η Έκθεση αυτή νομίζω είναι μια στιγμή αφιερωμένη στη μεγάλη πρόκληση, στην οποία κλήθηκε και καλείται συνεχώς η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη να δώσει απαντήσεις και βιώσιμες λύσεις. Είναι η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας: Η συνάντηση πολιτισμών, εμπειριών αλλά κυρίως προσώπων. Βλέπω εδώ τη συνάντηση και τη σχέση μας με τους μετανάστες. Μετανάστες που μας δίνουν μια οπτική της δικής τους σχέσης με τον τόπο, μεταβατικό ή μόνιμο της εγκατάστασής τους.

Η μετανάστευση είναι ένα ζήτημα που ίσως εδώ στην Κέρκυρα δεν μας απασχολεί επιτακτικά αλλά εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται στα χείλη όλων. Κάνει τους ανθρώπους να συζητούν, να διχάζονται και να βιώνουν αντικρουόμενα συναισθήματα. Συχνά η σκέψη μας νιώθει τον φόβο της εισβολής, αλλά και πολύ συχνά πλέον, μετά από καιρό, όταν οι διαπροσωπικές σχέσεις εμπεδωθούν, νιώθουμε πως ο συνειρμός γίνεται περισσότερο ανθρώπινος-χριστιανικός, και οδηγεί σε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα και αισθήματα φιλοξενίας.

Αυτή η έκθεση και για μένα αποτελεί μια πρόκληση. Είναι ένα φωτογραφημένο ευχαριστώ. Βλέπω να προσπαθούν οι καλλιτέχνες να αντιμετωπίσουν το θέμα, δίνοντάς μας τη δική τους οπτική μιας πόλης που τους φιλοξενεί, αλλά φυσικά η πόλη δεν είναι απρόσωπη. Μας κοιτάζουν στα μάτια άνδρες και γυναίκες που μετανάστευσαν και τώρα κατοικούν μαζί μας. Ισότιμα πρόσωπα με εμένα το θεατή, με τον κάθε θεατή.

Η έκθεση με παραπέμπει σε μια καλλιτεχνική συνταγή ομορφιάς που προτείνεται ως άλλος τρόπος έκφρασης, σχετικά με αυτό το γιγαντιαίο πρόβλημα της μετανάστευσης.

Η πολιτική προτείνει τις δικές της λύσεις και τους δικούς της σχεδιασμούς αντιμετώπισης. Οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί κάνουν το ίδιο. Η κοινή γνώμη επίσης συζητά, απορρίπτει, συμπονά, κατακρίνει, βοηθά, διχάζεται.

Η μοίρα όμως εκατομμυρίων ανθρώπων που μεταναστεύουν συνεχίζει και θα συνεχίζει να κεντρίζει τον εφησυχασμό και την αναισθησία των εγκατεστημένων. Τι προσπαθούν μεταναστεύοντας; Προσπαθούν κι εκείνοι, όπως κάθε άνθρωπος, να πραγματοποιήσουν το όνειρο της ευτυχίας. Το δείχνουν άλλωστε σε αυτά τα υπέροχα έργα τους που μας διηγούνται τη δική τους οπτική απεικόνιση της «δικής τους» πόλης.

O πάπας Φραγκίσκος με αφορμή ένα από τα πολλά ναυάγια στα νερά της Μεσογείου είχε πει στα μέσα ενημέρωσης: «Είναι άνδρες και γυναίκες σαν εμάς, αδελφοί και αδελφές μας που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, πεινασμένοι, διωκόμενοι, τραυματισμένοι, εκμεταλλευόμενοι, θύματα πολέμων. Αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Έψαχναν την ευτυχία…».

Πίσω από την κάθε εικόνα, που φιλοξενεί αυτή η πανέμορφη κατά τη γνώμη μου συλλογή, βλέπω και ακούω ένα πρόσωπο που αναζητά επικοινωνία, ισοτιμία, αποδοχή, αγάπη, ευτυχία, ζωή!

Σας ευχαριστούμε που μας προσφέρετε την ευκαιρία να μπορούμε να την απολαύσουμε και να τη μελετήσουμε, να επικοινωνήσουμε με τους καλλιτέχνες, κι ευχαριστούμε όσους κοπίασαν για να έρθει αυτή η έκθεση στην Κέρκυρα, την Κάριτας Ελλάς, το Σύνδεσμο Καθολικών Κέρκυρας και την πρόεδρο του Κα Λούμπιτσα Κμέτοβα, την Κάριτας Κέρκυρας, τον Κο Βασίλη Κατσαρό που φρόντισε για τη μεταφορά από την Αθήνα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω στην αγαπητή Καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου Κα Σοφία Πάσχου, η οποία με μεγάλη προθυμία μας βοήθησε δίνοντας μας πολύτιμες συμβουλές σχετικά με μια πιο σωστή και μελετημένη τοποθέτηση των πινάκων».

πηγή: Κάριτας Ελλάς

Προηγούμενο Άρθρο

Νέο Προεδρείο της COMECE

Επόμενο Άρθρο

«Από την Εγκύκλιο “Αδελφοί Όλοι” του πάπα Φραγκίσκου: Σκέψεις για την Πολιτική σήμερα», του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη

You might be interested in …

Η Πανήγυρη του Αγίου Πίου στη Μεσογγή.

Πριν από ένα χρόνο, τις μέρες αυτές, μια ομάδα πιστών από την Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας και το Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης, είχαμε τη χαρά και τη χάρη να βρισκόμαστε στους ιερούς τόπους όπου έζησε ο Άγιος Πίος […]

corcf_paidia2012

Κέρκυρα : Η προετοιμασία των παιδιών για το Πάσχα

Κατηχητικό Κέντρο Αρχιεπισκοπής Κερκύρας Η Προετοιμασία των παιδιών για το Πάσχα Βρισκόμαστε στην πορεία της Τεσσαρακοστής και, όπως για τους ενήλικες έχει μεγάλη σημασία η προετοιμασία, πνευματική και σωματική, για το Πάσχα, έτσι και για […]

17η επέτειος της Επισκοπικής χειροτονίας του σεβ. Ιωάννη Σπιτέρη, Αρχιεπίσκοπου Κέρκυράς, Ζακύνθου-Κεφαλληνίας

  Την Κυριακή 18 Μαΐου 2003, πριν από 17 ακριβώς χρόνια, η Καθολική Εκκλησία στην Κέρκυρα έζησε ιστορικές στιγμές: την ημέρα εκείνη πραγματοποιήθηκε η χειροτονία και η ενθρόνιση του νέου Καθολικού Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου – […]