5 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

«Η Αγία Έδρα είναι έτοιμη, όπως πάντα για οποιαδήποτε αναγκαία διαμεσολάβηση»

Ο Αρχιγραμματέας της Αγίας Έδρας, καρδινάλιος Pietro Parolin, έδωσε συνέντευξη σήμερα (13.10.23) στο Vatican Media, για το ξέσπασμα του πολέμου στους Αγίους Τόπους, λέγοντας ότι προτεραιότητα είναι η απελευθέρωση των ομήρων και επιβεβαιώνοντας ότι η Αγία Έδρα είναι πρόθυμη να μεσολαβήσει.

Έξι ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ, ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, ο αρχιγραμματέας της Αγίας Έδρας, χαρακτήρισε την επίθεση του περασμένου Σαββάτου «απάνθρωπη».

Σε συνέντευξή του στο Vatican Media, επανέλαβε την έκκληση του πάπα Φραγκίσκου για την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ο καρδινάλιος εκφράζει την ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα εξαιτίας των βομβαρδισμών, τονίζοντας ότι παρά τα συνεχιζόμενα γεγονότα μια πραγματικά δίκαιη ειρήνη απαιτεί μια λύση δύο κρατών, «η οποία θα επιτρέψει σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς να ζήσουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια».

Ερ: Σεβασμιότατε, όλες οι συγκρούσεις είναι τρομερές, αλλά όπως μάθαμε το περασμένο Σάββατο, υπήρξε ένα κρεσέντο πρωτοφανούς σκληρότητας. Γινόμαστε μάρτυρες μιας ολοκληρωτικής απώλειας της ανθρωπιάς. Πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο να αποφευχθούν τα χειρότερα;

Η τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε από τη Χαμάς και άλλες παραστρατιωτικές ομάδες το περασμένο Σάββατο εναντίον χιλιάδων Ισραηλινών που επρόκειτο να γιορτάσουν την ημέρα του Simchat Torah, που ολοκληρώνει την εβδομάδα της γιορτής Sukkot, είναι απάνθρωπη. Η Αγία Έδρα εκφράζει την πλήρη και σθεναρή καταδίκη της.

Επιπλέον, ανησυχούμε για τους άνδρες, τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους που κρατούνται όμηροι στη Γάζα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες που επλήγησαν, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι Εβραίοι, και προσευχόμαστε γι’ αυτούς, για όσους βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση σοκ, για τους τραυματίες.

Είναι απαραίτητο να ανακτήσουμε την αίσθηση της λογικής, να εγκαταλείψουμε την τυφλή λογική του μίσους και να απορρίψουμε τη βία ως λύση. Είναι δικαίωμα όσων δέχονται επίθεση να αμυνθούν, αλλά ακόμη και η νόμιμη άμυνα πρέπει να σέβεται την παράμετρο της αναλογικότητας.

Δεν ξέρω πόσα περιθώρια διαλόγου μπορούν να υπάρξουν μεταξύ του Ισραήλ και της της Χαμάς, αλλά αν υπάρχουν -και ελπίζουμε να υπάρχουν- θα πρέπει να συνεχιστούν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία, όπως συμβαίνει στη Γάζα, όπου προκληθήκαν πολλά αθώα θύματα αμάχων από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού.

Ερ: Ο πάπας Φραγκίσκος επαναλαμβάνει ότι η ειρήνη βασίζεται στη δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει ειρήνη που δεν είναι δίκαιη. Πώς εκφράζεται σήμερα αυτή η έκκληση για δικαιοσύνη και για τα δύο μέρη στις συγκρούσεις;

Η ειρήνη μπορεί να βασιστεί μόνο στη δικαιοσύνη. Στους Λατίνους άρεσε να λένε, «Opus iustitiae pax», δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων χωρίς δικαιοσύνη. Μου φαίνεται ότι η μεγαλύτερη δυνατή δικαιοσύνη στους Αγίους Τόπους είναι η λύση των δύο κρατών, η οποία θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς να ζήσουν δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια, ικανοποιώντας τις προσδοκίες της πλειοψηφίας.

Αυτή η λύση, η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, φάνηκε πρόσφατα ότι σε ορισμένους, και στις δύο πλευρές, ότι δεν είναι πλέον εφικτή. Για άλλους, δεν ήταν ποτέ εφικτή. Η Αγία Έδρα είναι πεπεισμένη για το αντίθετο και συνεχίζει να την υποστηρίζει.

Τώρα, όμως, τι είναι δίκαιο; Είναι δίκαιο να επιστραφούν αμέσως οι όμηροι, ακόμη και αυτοί που κρατούνται από τη Χαμάς από προηγούμενες συγκρούσεις. Υπό αυτή την έννοια, ανανεώνω έντονα την ειλικρινή έκκληση που έκανε και επανέλαβε ο πάπας Φραγκίσκος τις τελευταίες ημέρες. Είναι δίκαιο το γεγονός ότι, στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας του Ισραήλ, δεν πρέπει να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των Παλαιστινίων πολιτών που ζουν στη Γάζα. Είναι δίκαιο -και μάλιστα απαραίτητο- σε αυτή τη σύγκρουση, όπως και σε κάθε άλλη, να γίνεται πλήρως σεβαστό το ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ερ: Ο πάπας Φραγκίσκος, στο τέλος της Γενικής Ακρόασης αυτής της Τετάρτης, απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση των ομήρων και ζήτησε να μη χαθούν οι ζωές των αθώων. Βλέπετε περιθώριο για μια διπλωματική πρωτοβουλία από την Αγία Έδρα, παρόμοια με αυτή που έχει αναληφθεί για τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας;

Ναι, η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και η προστασία των αθώων ζωών στη Γάζα βρίσκονται στην καρδιά του προβλήματος που δημιουργήθηκε από την επίθεση της Χαμάς και την απάντηση του ισραηλινού στρατού. Βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών όλων μας: του Πάπα και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας.

Η Αγία Έδρα είναι έτοιμη για κάθε αναγκαία διαμεσολάβηση, όπως πάντα. Εν τω μεταξύ, προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε τους διαύλους που είναι ήδη ανοιχτοί. Ωστόσο, οποιαδήποτε διαμεσολάβηση για τον τερματισμό της σύγκρουσης πρέπει να λάβει υπόψη μια σειρά από στοιχεία που καθιστούν το ζήτημα πολύ περίπλοκο και αρθρωτό, όπως το ζήτημα των ισραηλινών εποικισμών, της ασφάλειας και το ζήτημα της πόλης της Ιερουσαλήμ.

Μια λύση μπορεί να βρεθεί στον άμεσο διάλογο μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, που ενθαρρύνεται και υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, αν και θα είναι πιο δύσκολος τώρα.

Ερ: Σε δύο πρόσφατες συνεντεύξεις που παραχώρησαν στη L’Osservatore Romano ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ, αμφότεροι εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τα λόγια ειρήνης που προέρχονται από τη χριστιανική μειονότητα των Αγίων Τόπων, η οποία αποτελεί το “αλάτι” αυτής της γης. Ωστόσο, οι χριστιανοί είναι εγκλωβισμένοι από τη σύγκρουση και βρίσκονται σε μια κατάσταση πόνου. Η κατάσταση της μικρής χριστιανικής κοινότητας στη Γάζα, η οποία κινδυνεύει με εξαφάνιση, προκαλεί ανησυχία. Πώς μπορούν να βοηθηθούν τώρα οι χριστιανοί των Αγίων Τόπων συγκεκριμένα;

Πρώτα απ’ όλα, με προσευχή και πνευματική και υλική υποστήριξη. Αυτά τα λόγια μου έχουν σκοπό να αποτελέσουν μια ανανεωμένη επιβεβαίωση της στοργικής εγγύτητας του Πάπα και της Αγίας Έδρας. Οι χριστιανοί αποτελούν ουσιαστικό μέρος της γης όπου γεννήθηκε, έζησε, πέθανε και αναστήθηκε ο Ιησούς.

Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την Παλαιστίνη ή το Ισραήλ χωρίς τη χριστιανική παρουσία, η οποία ήταν εκεί από την αρχή και θα είναι εκεί για πάντα. Είναι αλήθεια ότι η μικρή καθολική κοινότητα στη Γάζα, περίπου 150 οικογένειες, υποφέρει πάρα πολύ. Όταν ένα μέλος υποφέρει, υποφέρει ολόκληρη η Εκκλησία, και έτσι υποφέρουμε όλοι. Ξέρουμε ότι έχουν συγκεντρωθεί στην ενορία. Ο ιερέας της ενορίας δεν μπόρεσε να επιστρέψει και παραμένει στη Βηθλεέμ. Τα πάντα είναι σταματημένα, παραλυμένα, σαν να τα έχει κυριεύσει ο φόβος και ο θυμός.

Ας προσευχηθούμε για τους Ισραηλινούς, ας προσευχηθούμε για τους Παλαιστίνιους, ας προσευχηθούμε για τους Χριστιανούς, τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους: Για την ειρήνη της Ιερουσαλήμ προσευχηθείτε… «Για χάρη των αδελφών και των φίλων μου θα ευχηθώ: “Ειρήνη εσύ να έχεις!”. Για χάρη του οίκου του Κυρίου, του Θεού μας, κάθε καλό για σένα θα ζητήσω». (Ψαλμός 122:6-9).

Προηγούμενο Άρθρο

Σύνοδος: Η αναζήτηση της αδελφοσύνης, και όχι του πολέμου, είναι η μόνη λύση στις συγκρούσεις

Επόμενο Άρθρο

Δωρεά ρούχων από την Κάριτας Σύρου – Οκτώβριος 2023

You might be interested in …

Αν δεν υπήρχαν μοναχές!

Ο πάπας Φραγκίσκος την Κυριακή υπογράμμισε τη μεγάλη αξία που έχουν οι μοναχές για την Εκκλησία. “Τι θα συνέβαινε” -είπε ο Πάπας- “αν δεν υπήρχαν οι μοναχές; Δεν θα υπήρχαν μοναχές στα νοσοκομεία, στις αποστολές, […]

Να εργάζεστε με τιμιότητα, θάρρος και υπευθυνότητα

Με αφορμή το άνοιγμα της παγκόσμιας διάσκεψης κορυφής του ΟΗΕ για τη μεταβολή του κλίματος στη Νέα Υόρκη, ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε στους συμμετέχοντες ένα τηλεοπτικό μήνυμα στο οποίο μιλά για προκλήσεις, λύσεις και συγκεκριμένες […]

Έκκληση του Πάπα για ειρήνη στο Ιράκ

Μετά την προσευχή Angelus, την Κυριακή 15 Ιουνίου, ο Άγιος Πατέρας εξέφρασε την ανησυχία του για τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Ιράκ, και εξέφρασε την ελπίδα ότι το μέλλον θα φέρει την ειρήνη και […]