7 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

«Η αποστολή του πρεσβυτέρου!» – Ομιλία σεβ. Σεβαστιανού, Εορτή Πέτρου και Παύλου – Χειροτονία πρεσβυτέρου

H αποστολή του πρεσβυτέρου!

 

Ποιοι είναι οι δύο Απόστολοι Πέτρος και Παύλος, τους οποίους σήμερα εορτάζομε; Γιατί είναι σπουδαίοι για την Εκκλησία και για τη σωτηρία μας;

֍   ֍   ֍

Για τον ΠΕΤΡΟ ακούσαμε ότι στην αρχή είχε άλλο όνομα: Σίμων. Αλλά ο Ιησούς του είπε ότι στο εξής θα ονομάζεται Πέτρος. Πέτρος προέρχεται από την πέτρα, που εκείνη την εποχή δεν σήμαινε τη σημερινή πέτρα, κάτι που μπορούσες να το σηκώσεις και να το μεταφέρεις.

Πέτρα λεγόταν ένας βράχος βυθισμένος στη γη και γι’ αυτό ΣΤΑΘΕΡΟΣ και ακλόνητος. Πέτρα είχαν ονομάσει επίσης μια πόλη, που τα σπίτια της ήταν σκαλισμένα μέσα σε έναν πελώριο βράχο, σε ένα λόφο βραχώδη. Αυτή τη σταθερότητα του βράχου εννοούσε και ο Ιησούς, που άλλαξε το όνομα του Σίμωνα και του είπε: στο εξής θα λέγεσαι ΠΕΤΡΟΣ.

Σε μια άλλη στιγμή, ο Χριστός προανήγγειλε στον Πέτρο ότι, κατά το Πάθος του, από φόβο, θα αρνηθεί τρεις φορές ότι γνωρίζει τον Ιησού: «Σίμων, Σίμων! Ο σατανάς προσπάθησε να σας περάσει από το κόσκινο, όπως το σιτάρι. Αλλά εγώ προσευχήθηκα για σένα, ώστε να μην εκλείψει η πίστη σου. Κι εσύ, τότε, όταν θα επιστρέψεις, στήριξε τους αδελφούς σου» (Λκ 22,31-32).

Ο Χριστός ξέρει ότι ο σατανάς θα πολεμήσει τους μαθητές του, την Εκκλησία. Και ότι η Εκκλησία του θα αποτελείται από αδύναμους ανθρώπους, που έχουν ανάγκη από στήριξη. Γι’ αυτό ενδιαφέρεται για την πίστη και την πιστότητα του ενός, του Σίμωνα. Γι’ αυτό λέει: «προσευχήθηκα για σένα, να μην εκλείψει η πίστη σου».

Γιατί να μην εκλείψει η πίστη του Σίμωνα; η πίστη του ενός; «Κι εσύ στήριξε τους αδελφούς σου!».

Να, η αποστολή του Σίμωνα-Πέτρου μέσα στην Εκκλησία: να είναι το στήριγμα των αδελφών του: το στήριγμα των άλλων Αποστόλων και των διαδόχων τους, των Επισκόπων, αλλά και όλων των χριστιανών. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε όταν μιλάμε για τον Απόστολο Πέτρο, διότι ο κάθε διάδοχός του, ο κάθε Επίσκοπος της Ρώμης, ο Πάπας, έχει αποστολή να στηρίζει τους αδελφούς του: ολόκληρη την Εκκλησία!

֍   ֍   ֍

Και ο απόστολος ΠΑΥΛΟΣ; Εκείνος δεν γνώρισε προσωπικά τον Χριστό, πριν τον θάνατο και την ανάστασή του. Και ως φαρισαίος, διδάχθηκε ότι ο Ιησούς πέθανε αλλά δεν αναστήθηκε και ότι δεν είναι ο Μεσσίας που είχαν αναγγείλει οι προφήτες.

Όμως μια μέρα που πήγαινε να συλλάβει τους χριστιανούς της Αντιόχειας, ο Χριστός του φανερώθηκε με ένα εκτυφλωτικό φως, που τον έριξε από το άλογο, και αναγκάστηκε να μπει στην πόλη τυφλός. Αυτό τον αναστάτωσε, διότι νόμιζε προηγουμένως ότι ο Ιησούς ήταν νεκρός, αλλά τώρα διαπίστωνε ότι ο Ιησούς είναι ζωντανός και του μιλάει, αλλά και δυνατός ώστε να εμποδίζει τα σχέδιά του.

Γι’ αυτό πίστεψε ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός, και βαφτίστηκε. Ο Ιησούς τον ονόμασε «σκεύος εκλεκτό», και του αποκάλυψε όλα όσα έπρεπε να γνωρίζει. Από τότε ο Παύλος άρχισε να δίνει ο ίδιος μαρτυρία για τον Ιησού Χριστό. Και για να είναι σίγουρος ότι αυτά που του αποκάλυψε πνευματικά ο Χριστός και διδάσκει, είναι τα ίδια που διδάσκουν και οι Απόστολοι, πήγε στην Ιερουσαλήμ να συναντήσει τους Αποστόλους και ειδικά τον Πέτρο, μαζί με τον οποίο έμεινε 15 μέρες.

Βλέπετε πόσο σημαντικό είναι: ο κήρυκας του Ιησού Χριστού να διδάσκει τα ίδια που διδάσκει η υπόλοιπη Εκκλησία; Γι’ αυτό πρέπει να είναι σε κοινωνία με τον τοπικό Επίσκοπο, ο οποίος με τη σειρά του είναι σε κοινωνία με τον Επίσκοπο της Ρώμης και διάδοχο του Αποστόλου Πέτρου, του Πάπα.

֍   ֍   ֍

Αγαπητέ πατέρα Χαβιέρ,

Άκουσες τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες καλείσαι να ασκήσεις την αποστολή του πρεσβυτέρου, στην τάξη του οποίου θα προαχθείς σε λίγο.

Το πρώτο έργο σου θα πρέπει να είναι το διδακτικό: να διαδίδεις τον Λόγο του Θεού, κατά το παράδειγμα του Διδασκάλου μας Χριστού. Η διδασκαλία σου να είναι τροφή για τον Λαό του Θεού, και με τη συμπεριφορά σου να οικοδομείς την Εκκλησία του Θεού.

Θα εξασφαλίζεις επίσης το εξαγιαστικό έργο, τελώντας τα ιερά Μυστήρια και κυρίως τη θεία Λειτουργία, δηλαδή το μυστήριο του Θανάτου και της Αναστάσεως του Κυρίου μας.

Θα πρέπει τέλος να επιτελείς το έργο του Χριστού, που είναι Κεφαλή και Ποιμένας της Εκκλησίας του, και να συγκεντρώνεις τους πιστούς ως μια οικογένεια, ώστε να τους οδηγήσεις διά του Ιησού Χριστού, εν Πνεύματι Αγίω, προς τον Θεό Πατέρα.

Για να είσαι κι εσύ «σκεύος εκλεκτό», να θυμάσαι πάντοτε το παράδειγμα του καλού Ποιμένα, που δεν ήρθε να υπηρετηθεί, αλλά να υπηρετήσει, αναζητώντας και σώζοντας το χαμένο πρόβατο.                  ●●●

Προηγούμενο Άρθρο

Παντηνιακή Λιτάνευση  Αγίας Δωρεάς Του Κυρίου

Επόμενο Άρθρο

Αθήνα: Χειροτονία σε πρεσβύτερο του π. Javier Rerez Victoria

You might be interested in …

Β’ Σύναξη Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών 9/2/19: «Η Ιεραποστολή των Λαϊκών» Εισήγηση της κας Άντζελας Σεστρίνη

  Πρόλογος        Ένας λαϊκός πιστός γεννημένος στη δεκαετία του 40-50 ρωτήθηκε για τη θέση του λαϊκού μέσα στην Εκκλησία και απάντησε: «Θυμάμαι ότι στην κατήχηση, όταν ήμουν παιδί, μάς παρουσίαζαν την οργάνωση  της  Εκκλησίας […]

Ομιλία σεβασμιοτάτου Επισκόπου Πέτρου κατά την εορτή της ενορίας του Αγ. Ιακώβου

Τον Άγιο Ιάκωβο, αδελφό του ευαγγελιστή Ιωάννη, γιο του Ζεβεδαίου, τον κάλεσε ο Ιησούς ενώ ψάρευε μαζί με τον πατέρα του και του ζήτησε να τον ακολουθήσει.  Θέλησε δε ο Ιησούς, αυτός ο ταπεινός ψαράς […]