5 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Β’ Σύναξη της Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών ολοκλήρωσε τις εργασίες της

 

Η Β’ Σύναξη της Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών ολοκλήρωσε τις εργασίες της το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου με ένα μελωδικό ταξίδι στην εκκλησιαστική μουσική.

Στο χώρο της Λεοντείου Σχολής Αθηνών ο κ. Τζο Ακεψιμάς ανέπτυξε το θέμα «Ο ρόλος του άσματος στη λατρευτική μας ζωή» και η Χορωδία του Ι. Ν. Ευαγγελίστριας Ερμούπολης Σύρου με τη  χορωδία του Δημοτικού της Λεοντείου Σχολής Αθηνών έψαλαν  εκκλησιαστικά άσματα  τα οποία και συνοδεύουν τη λατρευτική μας ζωή.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας, Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Savio Hon Tai Fai απηύθυνε χαιρετισμό συνδέοντας το θέμα της Σύναξης «Εκκλησία από διαφορετικές γλώσσες με κοινή πίστη και ζωή» με την ιστορία των τριών αγγέλων. Επεσήμανε, ότι η θεϊκή μας προέλευση μάς δεσμεύει να σεβόμαστε την αξιοπρέπεια του άλλου επιδιώκοντας την αλήθεια και την αγάπη. Και αν αποδεχόμαστε τον άλλον, οδηγούμαστε στο κοινό καλό, το οποίο γίνεται πιο ευεργετικό για όλους. Τέλος ανέφερε το τραγούδι- προσευχή του Αγ. Φραγκίσκου της Ασίζης για την Ειρήνη, η  οποία θερμαίνει τις καρδιές και χαλαρώνει την ένταση που μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα στους ανθρώπους.

Link: Ο χαιρετισμός του Εκπροσώπου της Αγίας Έδρας, Σεβασμ. Savio Hon Tai Fai

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε βιντεοσκοπημένος ο χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου μας Σεβασμιοτάτου π. Σεβαστιανού Ροσσολάτου, ο οποίος παρευρισκόταν στην έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας στη Ρώμη αλλά με τη βοήθεια της τεχνολογίας ήταν κοντά μας.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι το επίκεντρο αυτής της Συναυλίας είναι η εκκλησιαστική μουσική και ιδιαίτερα τα άσματα που χρησιμοποιούνται για τις Λειτουργικές Συνάξεις και τα οποία πρέπει να μας βοηθούν να εκφράζομε τη χαρά και την πίστη μας στον Θεό. Τα τελευταία χρόνια, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, ορισμένοι δημιούργησαν ελληνικά θρησκευτικά ποιήματα και μάλιστα με λόγια και εικόνες παρμένες από την Αγία Γραφή. Ο κ. Ιωσήφ Ακεψιμάς  έχει μελοποιήσει πολλά ελληνικά κείμενα, τα οποία χρησιμοποιούνται στις λατρευτικές μας συνάξεις, και αυτήν την προσπάθεια όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος θέλησε να την κάνει γνωστή με την ολοκλήρωση των εργασιών της Β’ Σύναξης της Αρχιεπισκοπής μας.

Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τη Χορωδία από το Ναό της Ευαγγελίστριας  Ερμούπολης  Σύρου,  τη Χορωδία του Δημοτικού της Λεοντείου Σχολής, τον κ. Ακεψιμά  και αυτούς οι οποίοι συνέταξαν τους στίχους των ασμάτων.

 

 

Ο κ. Τζο Ακεψιμάς εστίασε την εισήγησή του με θέμα «Ο ρόλος του άσματος στη λατρευτική μας ζωή» μέσα από τα διδάγματα της Β’ Συνόδου του Βατικανού, σχετικά με την εκκλησιαστική μουσική και στον ρόλο που παίζει στη λατρευτική μας ζωή.

Μία ανθρωπολογική προσέγγιση μας δείχνει ότι εμείς ψέλνουμε από χαρά και ευγνωμοσύνη, γιατί τα άσματά μας απευθύνονται στον Θεό, αλλά προς πνευματικό όφελος εμάς των πιστών. Διευκρίνισε  την έννοια της λέξης  Εκκλησία-Σύναξη, δηλαδή απάντηση  σε ένα κάλεσμα, μία κλήση που ο Θεός απευθύνει προς τον Λαό του. Ο Θεός προσκαλεί, ο Λαός απαντά. Αυτός ο διαλογικός χαρακτήρας της Διαθήκης του Θεού με το λαό του είναι η αντιφωνική μορφή, που συναντάμε σε πολλούς ψαλμούς. Και εξήγησε ο κ. Ακεψιμάς ότι η ομοφωνία και η αντιφωνία συμβολίζουν με δύο διαφορετικούς τρόπους την Εκκλησία-Σώμα του Χριστού.

Η  συνοδική διάταξη ‘’Για τη Θεία Λατρεία’’ αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο στην Εκκλησιαστική Μουσική αφού ‘’μουσική και άσμα εκπληρώνουν έναν λειτουργικό ρόλο’’ και βρίσκονται στην υπηρεσία της λειτουργικής πράξης. Στο σημείο αυτό έκανε τη διευκρίνιση σχετικά με την έκφραση της Συνόδου «συνειδητή και ενεργός συμμετοχή των πιστών», που σημαίνει το να έχουμε συνείδηση του νοήματος των διαφόρων λειτουργικών πράξεων. Έτσι θα πρέπει να επιλέγεται αντίστοιχα και η αρμόζουσα μουσική, η οποία διαμορφώνει τη νοοτροπία μιας κοινότητας, διαμορφώνει την πίστη ενός λαού.

Link: Η εισήγηση του κ. Ζωζέφ Ακεψιμά

 

Συναυλία

Στη συνέχεια η Χορωδία του Ι. Ν. Ευαγγελίστριας Ερμούπολης Σύρου εκτέλεσε λατρευτικά άσματα μελοποιημένα από τον κ. Τζο Ακεψιμά, σε στίχους των πατέρων Ιησουιτών Θεόδωρου Κοντίδη, Σάββα Φρέρη, και κυρίας Φανής Παπαγεωργίου. Ιδιαίτερη ήταν και η συμβολή της χορωδίας του Δημοτικού της Λεοντείου Σχολής Αθηνών.

Ως ενθύμιο αυτής της βραδιάς δόθηκε σε όλους αναμνηστικό από τη Μονή του Τιμίου Σταυρού με το μήνυμα  ‘’Δικές Του ακτίνες είμαστε όλοι εμείς’’, και με επανάληψη του άσματος ‘’ Θα πάμε μία βόλτα’’ έκλεισε η μελωδική αυτή βραδιά και η Β’ Σύναξη της Αρχιεπισκοπής μας.

                              Βάγγερ Καίτη

 

Προηγούμενο Άρθρο

Να μη λιγοστεύουν οι ζωές , να βρεθούν άλλες μορφές μετάνοιας

Επόμενο Άρθρο

Β’ Σύναξη Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών 23/2/19: Τι ρόλο παίζει το άσμα στη λατρευτική μας ζωή; Ζωζέφ Ακεψιμάς

You might be interested in …

Αθήνα: Ημερίδα για τα 50 χρόνια από τη Β΄Σύνοδο του Βατικανού

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ Β’ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ   Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών και η Γραμματεία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα, της οποίας μέλη είναι τα Ελληνογαλλικά Σχολεία της Ελλάδος, στο πλαίσιο […]