26 Ιουνίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Γραμματεία της COMECE σχολιάζει τα πρώτα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2024

Μετά τις ευρωεκλογές του 2024, η Γραμματεία της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) εξέδωσε το ακόλουθο σχόλιο σχετικά με τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2024.

«Με περισσότερους από 370 εκατομμύρια πολίτες να καλούνται στις κάλπες σε 27 διαφορετικές χώρες, αυτές οι εκλογές, οι οποίες σέβονται τις διαφορετικές εκλογικές παραδόσεις των κρατών μελών, ήταν μια μεγάλη άσκηση δημοκρατίας.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία διατηρείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πλειονότητα όσων ψήφισαν εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και την έντονη επιθυμία για περισσότερη Ευρώπη. Αυτό είναι ένα καλό νέο και ένα από τα βασικά σημεία που οι επίσκοποι της COMECE τόνισαν τους μήνες πριν από τις εκλογές.

Η συμμετοχή στις εκλογές αυτές είναι περίπου 50%. Αν και αυτό είναι σε αντιστοιχία με τις προηγούμενες εκλογές της ΕΕ, εξακολουθεί να μην είναι αρκετό, υποδηλώνοντας μια συνεχιζόμενη αδιαφορία και έλλειψη δέσμευσης μεταξύ των πολιτών της ΕΕ. Η χαμηλή συμμετοχή, σε συνδυασμό με την έντονη αύξηση των εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, ιδίως στις ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκδηλώνει μια έντονη δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις της ΕΕ.

Τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών προτρέπουν όλους μας, ιδίως τους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές και τους μελλοντικούς Επιτρόπους, να εργαστούμε για να μειώσουμε το αισθητό χάσμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτών της και να δώσουμε επαρκείς απαντήσεις στις πραγματικές ανησυχίες τους».

Προηγούμενο Άρθρο

Σύνοδος για την Συνοδικότητα. Αρχίζουν οι εργασίες για την προετοιμασία του Instrumentum laboris

Επόμενο Άρθρο

Ένα αριστούργημα του Μεσαίωνα ο Καθεδρικός Ναός της Chartres και ένα θαύμα πίστης του σήμερα

You might be interested in …

Δήλωση της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ε.Ε. (COMECE) για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ευρώπη

“Ένα βιώσιμο μέλλον του επισιτιστικού μας συστήματος και ένα ασφαλές και ακμάζον μέλλον για τους αγρότες μπορούν να συνυπάρξουν” Αυτές τις ημέρες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες διαμαρτυρίες αγροτών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη και […]

«Ας εργαστούμε όλοι μαζί για μια ανάκαμψη που δεν αφήνει κανένα πίσω»

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, η ετήσια συνεδρίαση των Προεδρείων της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ε.Ε. (COMECE) και του Συμβουλίου Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης (CCEΕ). Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα του αντίκτυπου της πανδημίας […]