9 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Οι καθολικοί επίσκοποι της Ευρώπης διακηρύσσουν την υποστήριξή τους στους ιερείς και ιεράρχες στη Νικαράγουα

Με αρκετά μέλη της τοπικής εκκλησίας πίσω από τα κάγκελα για την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση της Νικαράγουας και έναν επίσκοπο του οποίου η δίκη ξεκινά σε λίγες ημέρες από τώρα, ο οποίος επίσης κρατείται, οι επίσκοποι της Ευρώπης ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή τους και δεσμεύτηκαν να δράσουν για λογαριασμό τους.

Σε επιστολή του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο καρδινάλιος Ζαν-Κλωντ Χόλεριχ του Λουξεμβούργου και πρόεδρος της Επιτροπής των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE), εξέφρασε την υποστήριξή του προς τους επισκόπους της Νικαράγουας εν μέσω της συνεχιζόμενης κράτησης ιερέων και επισκόπων στη χώρα.

Η επιστολή του καρδ. Χόλεριχ, η οποία απευθύνεται στον επίσκοπο Κάρλος Ενρίκε Χερέρα Γκουτιέρεθ της Χινοτέγα, πρόεδρο της Συνόδου των Επισκόπων της Νικαράγουας, αναφέρει: «Παρακολουθούμε με θλίψη και ανησυχία την κατάσταση στη Νικαράγουα και τις διώξεις στις οποίες υποβάλλονται τον τελευταίο καιρό η Εκκλησία μας και ορισμένα μέλη της στη χώρα αυτή».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην περίπτωση του επισκόπου Ρολάντο Άλβαρεθ της Ματαγκάλπα, ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον περασμένο Αύγουστο και πρόσφατα μεταφέρθηκε σε φυλακή, καθώς και στις περιπτώσεις ιερέων και λαϊκών που επίσης αντιμετωπίζουν νομικές διώξεις από το καθεστώς του προέδρου της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα και της Ροσάριο Μουρίγιο, συζύγου του Ορτέγκα και νυν αντιπροέδρου της χώρας.

Στη δήλωσή του, ο καρδινάλιος Χόλεριχ ανέφερε ότι τα πρόσφατα γεγονότα, «συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των καθολικών ραδιοφωνικών σταθμών, του αποκλεισμού της πρόσβασης σε εκκλησίες από την αστυνομία και άλλων σοβαρών πράξεων που διαταράσσουν τη θρησκευτική ελευθερία και τη δίκαιη κοινωνική τάξη, και δείχνουν την επιδείνωση μιας κατάστασης που ξεκίνησε πριν από χρόνια».

«Εν μέσω τέτοιων δυσμενών συνθηκών, οι μαρτυρίες αφοσίωσης στην πίστη μας στο Ευαγγέλιο και στο κοινό κοινωνικό καλό της αγαπητής μας εκκλησίας στη Νικαράγουα είναι αξιοθαύμαστες και δεν περνούν απαρατήρητες», είπε, λέγοντας ότι η πίστη στο Ευαγγέλιο και στο καλό του πλησίον είναι «ένα ζωντανό παράδειγμα και μοντέλο προς μίμηση σε τόσες άλλες καταστάσεις διώξεων που, δυστυχώς, πολλαπλασιάζονται σε διάφορα μέρη του κόσμου».

«Ενώνουμε τη φωνή με αυτή που κραυγάζει για την αδικία στην οποία υποβάλλονται οι αδελφοί μας στη Νικαράγουα και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή τους», αναφέρει ο Χόλεριχ.

Εδώ και χρόνια, η εκκλησία στη Νικαράγουα αντιμετωπίζει αυξημένες παρενοχλήσεις και διώξεις από το καθεστώς Ορτέγκα-Μουρίγιο, κυρίως λόγω της αντίθεσής της στην ολοένα και πιο αυταρχική διακυβέρνηση του Ορτέγκα, ο οποίος παραμένει αδιάλειπτα στην εξουσία από το 2007, έχοντας φυλακίσει τους περισσότερους από τους αντιπάλους του για την προεδρία.

Τα πράγματα κλιμακώθηκαν πέρυσι όταν η κυβέρνηση απέλασε τον πρεσβευτή του Βατικανού στη Νικαράγουα, τον αρχιεπίσκοπο Βαλντέμαρ Στανίσλαβ Σόμερταγκ, καθώς και 18 μέλη των Ιεραποστόλων της Αγάπης, του τάγματος που ίδρυσε η Μητέρα Τερέζα.

Επτά ιερείς και δύο συνεργάτες της επισκοπής από τη Ματαγκάλπα έχουν επίσης συλληφθεί και εννέα καθολικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν κλείσει. Η κυβέρνηση έχει επίσης αποβάλει τρία καθολικά κανάλια από τις τηλεοπτικές συνδρομές και έχει μπλοκάρει τις λιτανείες και τα προσκυνήματα σε όλη τη χώρα.

Από τον Αύγουστο, ο επίσκοπος της Ματαγκάλπα, Ρολάντο Άλβαρεθ, κρατείται και διώκεται ποινικά με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά της εθνικής ασφάλειας και της διάδοσης ψευδών ειδήσεων.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Νικαράγουας καταδίκασε ολόκληρη την ομάδα των ανθρώπων που ήταν μαζί με τον επίσκοπο Άλβαρεθ κατά τη σύλληψή του, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ιερέων, δύο ιεροσπουδαστών και ενός εικονολήπτη, με την κατηγορία της «προδοσίας κατά της πατρίδας» και της διάδοσης ψευδών ειδήσεων.

Σύμφωνα με τη νικαραγουανή δικηγόρο και ερευνήτρια Μάρτα Πατρίσια Μολίνα, την οποία επικαλούνται τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, από τον Νοέμβριο του 2018 η Καθολική Εκκλησία της χώρας έχει υποστεί σχεδόν 400 επιθέσεις από το καθεστώς Ορτέγκα, που κυμαίνονται από ξυλοδαρμούς, φυλάκιση, δυσφήμιση, εξορία και απειλές.

Την περασμένη Τρίτη 7 Φεβρουαρίου ομάδα δικηγόρων που εκπροσωπούν πέντε ιερείς που αντιμετωπίζουν κατηγορίες στη Νικαράγουα ανακοίνωσε ότι οι κληρικοί καταδικάστηκαν ο καθένας σε 10 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία «συνωμοσίας» κατά της κυβέρνησης.

Την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, η δίκη του Άλβαρεθ μετατέθηκε από τις 28 Μαρτίου στις 15 Φεβρουαρίου, με την Ελ Παΐς να αναφέρει ότι στον ιεράρχη προσφέρθηκε η ευκαιρία να επιλέξει μεταξύ εξορίας και φυλάκισης, αλλά ο επίσκοπος Άλβαρεθ αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς, ο σεβ. Άλβαρεθ προσφέρθηκε να εκτίσει την ποινή για τους άλλους, λέγοντας: «αφήστε τους ελεύθερους, εγώ θα πληρώσω την ποινή τους». Η οικογένεια του Άλβαρεθ φέρεται να μην τον έχει δει από τότε που συνελήφθη τον Αύγουστο.

Ο σεβ. Άλβαρεθ, ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον Αύγουστο, μεταφέρθηκε πρόσφατα στο Εθνικό Σωφρονιστικό Σύστημα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο μαζί με τους περισσότερους από 200 άλλους πολιτικούς κρατούμενους, την απελευθέρωση των οποίων ενέκρινε ο Ορτέγκα και οι οποίοι απελάθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, ο Άλβαρεθ φέρεται να αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα και βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα περιμένοντας τη δίκη του.

Ο Χόλεριχ δεσμεύτηκε ότι η COMECE θα κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι μας ενώπιον των ευρωπαϊκών θεσμών για την απελευθέρωσή σας και για την προώθηση της ελευθερίας, του κράτους δικαίου, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας στην αγαπητή σας χώρα».

Έκλεισε την επιστολή ζητώντας από την προστάτιδα της Νικαράγουας, την Αμίαντη Σύλληψη του Ελ Βιέχο, να μεσιτεύσει «για την εκκλησία της και τον λαό της Νικαράγουας, ώστε να οδηγηθούν στον δρόμο της ειρήνης και του κοινού καλού».

Προηγούμενο Άρθρο

Διεθνής Διαγωνισμός για Α.Μ.Ε.Α.

Επόμενο Άρθρο

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών στην Πράγα

You might be interested in …

Η Βιβλιοθήκη των Ιησουιτών στην Lifo

Βιβλιοθήκη των Ιησουιτών: Κρυμμένοι θησαυροί στο κέντρο της Αθήνας H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Ελένη Λούκου για τις συλλογές και τις σπάνιες εκδόσεις της Βιβλιοθήκης των Ιησουιτών αλλά για τα βιβλία με τα Φραγκοχιώτικα […]

Βιοηθική: η διδασκαλία της Εκκλησίας φωτίζει τους ορίζοντες

    “Οι Πάπες και η Ποντιφική Ακαδημία για τη Ζωή” είναι ο τίτλος του βιβλίου που εκδόθηκε από τον Εκδοτικό Οίκο του Βατικανού.  Ο Αρχιεπίσκοπος Vincenzo Paglia: η τεχνολογία ας είναι στην υπηρεσία των […]