21 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών στην Πράγα

Σύνοδος για τη Συνοδικότητα

Ηπειρωτική Φάση

Ευρώπη


Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της ηπειρωτικής φάσης της Συνόδου για την Ευρωπαϊκή ήπειρο με ένα προσωρινό έγγραφο που τώρα θα συζητηθεί μεταξύ των Επισκόπων.

«Είμαι ανακουφισμένος. Και ακόμη περισσότερο από ανακουφισμένος, είμαι χαρούμενος», δήλωσε ο Βέλγος καρδινάλιος Josef de Kesel στο τέλος του πρώτου μέρους της ηπειρωτικής φάσης της Συνόδου στην Ευρώπη.

«Υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες για το μέλλον, αλλά τα πράγματα έχουν ειπωθεί και το κείμενο δεν είναι πολωτικό», είπε ο 75χρονος αρχιεπίσκοπος Μαλίν-Βρυξελλών σε έναν από τους έξι συντάκτες του «προσωρινού εγγράφου» που συντάχθηκε αυτή την εβδομάδα στην Πράγα έπειτα από τέσσερις ημέρες συζητήσεων μεταξύ επισκόπων και άλλων εκπροσώπων των καθολικών στην Ευρώπη.

Περίπου 600 καθολικοί (200 επί τόπου και σχεδόν 400 διαδικτυακά) συγκεντρώθηκαν την περασμένη Κυριακή (5 Φεβρουαρίου) στην πρωτεύουσα της Τσεχίας για να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοφανή ευρωπαϊκή συνέλευση για να συζητήσουν το μέλλον της Εκκλησίας στην τελευταία φάση της συνοδικής διαδικασίας που ξεκίνησε ο πάπας Φραγκίσκος τον Οκτώβριο του 2021. Εξέφρασαν πολλές προσδοκίες, μερικές φορές ακόμη και αντιφατικές, όπως το καλωσόρισμα των περιθωριοποιημένων και εκείνων που βρίσκονται στην περιφέρεια και η επιβεβαίωση της θέσης των γυναικών και των λαϊκών. Εκφράζουν επίσης τις απόψεις τους σχετικά με τη λειτουργία, τον οικουμενισμό και τη μεταρρύθμιση της εκκλησιαστικής διακυβέρνησης.

«Μια καλή και ειλικρινής εικόνα των όσων συζητήθηκαν»

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες που μίλησαν στην ηλεκτρονική έκδοση της La Croix είπαν ότι το προσωρινό έγγραφο – το οποίο εγκρίθηκε την Πέμπτη – προσπαθεί να μεταφέρει “πιστά” αυτές τις προσδοκίες, καταφέρνοντας να προσδιορίσει τις γενικές τάσεις, αφήνοντας παράλληλα χώρο για την έκφραση πιο μεμονωμένων φωνών.

«Είναι μια καλή και ειλικρινής εικόνα των όσων συζητήθηκαν», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Eric de Moulins-Beaufort της Reims, πρόεδρος της Συνόδου των Επισκόπων της Γαλλίας. «Η δουλειά μόλις άρχισε», είπε.

Μέχρι το τέλος, υπήρχε αγωνία για το τι θα προκύψει από αυτό το νέο στάδιο της διαβούλευσης.

«Πραγματικά δεν ξέραμε τι θα βγει», εξήγησε στη La Croix, ο Arnaud Join-Lambert, ένας από τους έξι συντάκτες του εγγράφου. «Η πρόκληση ήταν τόσο να ληφθούν υπόψη οι παρεμβάσεις που είχαν προετοιμαστεί εκ των προτέρων από τις χώρες, όσο και να ενσωματωθούν οι προβληματισμοί των ομάδων εργασίας που πραγματοποιήθηκαν μέχρι την προηγούμενη ημέρα», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβέν, σημειώνοντας ότι η συγγραφική ομάδα εργάστηκε μέχρι τις 4:30 το πρωί.

Ορισμένοι χρησιμοποίησαν μια κάποια «στρατηγική της ασάφειας», αναδεικνύοντας τις διαφορές μεταξύ εκκλησιαστικών οραμάτων που φαίνονταν κάποιες στιγμές διαμετρικά αντίθετα. Το κείμενο που τελικά δημιουργήθηκε δεν είναι οριστικό. Και, από πολλές απόψεις, είναι διαφορετικό από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί.

«Πρόκειται για ένα προσωρινό προσχέδιο, το οποίο πρέπει ακόμη να επεξεργαστούμε για να αποσαφηνίσουμε ορισμένες πτυχές και να εξαλείψουμε τις επαναλήψεις», εξήγησε ο Andrea Gagliarducci, ένας Ιταλός δημοσιογράφος που ήταν επίσης μέλος της επιτροπής σύνταξης. Σύμφωνα με έναν από τους διοργανωτές, το τελικό κείμενο θα μπορούσε να δημοσιευθεί «σύντομα».

Στο τέλος του πρωινού της Πέμπτης, οι συμμετέχοντες συνέχισαν να συζητούν το πρώτο προσχέδιο του εγγράφου. Ορισμένοι ζήτησαν κατ’ ιδίαν διευκρινίσεις, ενώ μερικοί άλλοι έθεσαν τους προβληματισμούς τους από το βήμα.

«Αυτή η σύνοδος δεν έχει σκοπό να προτείνει τελικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που τέθηκαν», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Gintaras Grusas του Vilnius (Λιθουανία) και πρόεδρος του Συμβουλίου των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρώπης (CCEE). «Το έγγραφο που θα παραχθεί δεν είναι προγραμματικό, είναι θέμα μεταφοράς των ανησυχιών μας στη Ρώμη», τόνισε.

Η ηπειρωτική συνέλευση στην Πράγα θα εισέλθει τώρα στη δεύτερη φάση της, καθώς οι πρόεδροι των 39 εθνικών επισκοπικών Συνόδων της Ευρώπης, ανάμεσά τους και ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Σεβαστιανός, πρώην Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών, αντικαθιστώντας τον σεβ. Επίσκοπο Πέτρο Πρόεδρο της Ι. Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος, θα συναντηθούν κεκλεισμένων των θυρών μέχρι την Κυριακή. Αναμένεται να συντάξουν ένα κείμενο που θα «συνοδεύει» το πρώτο έγγραφο.

με πληροφορίες από την La Croix

Προηγούμενο Άρθρο

Οι καθολικοί επίσκοποι της Ευρώπης διακηρύσσουν την υποστήριξή τους στους ιερείς και ιεράρχες στη Νικαράγουα

Επόμενο Άρθρο

Το αιώνιο «γιατί» μπροστά στο δράμα του πόνου, του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη

You might be interested in …

Ημέρα Μαρκελλίνου Champagnat

Τα μαριανά έργα στην Ελλάδα, εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν καθιερώσει μια ημέρα, που είναι αφιερωμένη στη γνωριμία με την προσωπικότητα του Αγίου Μαρκελλίνου και την αποστολή των Μαριανών Αδελφών στον κόσμο σήμερα. Εφέτος, η […]

Συμπόσιο στο Βατικανό για τη συνεργασία Ποιμένων και Λαϊκών

Βατικανό, 14 Φεβρουαρίου 2023 Παρουσιάστηκε σήμερα στο Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας το διεθνές Συμπόσιο των υπεύθυνων των κατά τόπους Συνοδικών Επιτροπών για τους λαϊκούς με τίτλο “Ποιμένες και λαϊκοί πιστοί πορεύονται μαζί” που θα […]

Δεν αρκεί να αναγνωρίσουμε την ισότητα

  Ο μόνιμος παρατηρητής της Αγίας Έδρας στα Ηνωμένα Έθνη στην Γενεύη της Ελβετίας, Αρχιεπίσκοπος Ivna Jurkovic, μετείχε στην 36η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα : Οι επιπτώσεις των φυλετικών διακρίσεων στα ανθρώπινα […]