4 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Διεθνής Κάριτας καλωσορίζει τον 13o Πρόεδρό της, Αρχιεπίσκοπο Tarcisius Isao Kikuchi

Η 22η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Κάριτας που, από τις 11 έως 16 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, εξέλεξε τον Αρχιεπίσκοπο Tarcisius Isao Kikuchi, νέο Πρόεδρο της Διεθνούς Κάριτας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Τόκιο, σεβ/τατος Tarcisius Isao Kikuchi SVD, είναι ο Πρόεδρος της Ιεραρχίας των Καθολικών Επισκόπων της Ιαπωνίας και ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Επισκόπων της Ασίας (FABC).

Έχει συνεργαστεί με την Κάριτας σε διάφορες θέσεις και τίτλους από το 1995, ξεκινώντας ως εθελοντής στον προσφυγικό καταυλισμό Bukavu στο τότε Ζαΐρ. Διετέλεσε Εκτελεστικός Διευθυντής της Κάριτας Ιαπωνίας από το 1999 έως το 2004 και Πρόεδρός της από το 2007 έως το 2022. Πρόεδρος της Caritas Asia από το 2011 έως το 2019, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Κάριτας από το 1999 έως το 2004 και μέλος του Αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου από το 2011 έως το 2019.

«Η Κάριτας πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να υποδέχεται, να συνοδεύει, να εξυπηρετεί και να υπερασπίζεται τους φτωχούς και τους ευάλωτους.

Τα μέλη της Διεθνούς Κάριτας πρέπει να επικεντρωθούν στην τήρηση αυτής της αποστολής και θα ήθελα να είμαι αυτός που, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα, θα καθοδηγήσει την Κάριτας στην εκπλήρωσή της. Είμαστε όλοι καλεσμένοι να πορευτούμε μαζί», είπε χθες απευθυνόμενος στους 400 εκπροσώπους της Κάριτας από όλο τον κόσμο.

Ο Tarcisio Isao Kikuchi γεννήθηκε στο Iwate την 1η Νοεμβρίου 1958. Ανήκει στους Ιεραπόστολους του Θείου Λόγου από τον Μάρτιο του 1985 και χειροτονήθηκε ιερέας στις 15 Μαρτίου 1986. Ως νεοχειροτονημένος ιερέας, υπηρέτησε την ιεραποστολή στην Γκάνα, στην Αφρική, όπου είχε την φροντίδα μιας αγροτικής ενορίας για 8 χρόνια.

Το 2004 εκλέχθηκε Επίσκοπος της Niigota και το 2017 ο πάπας Φραγκίσκος τον ονόμασε Αρχιεπίσκοπο του Τόκιο.

Η Συνομοσπονδία Κάριτας εύχεται θερμά στον νέο Πρόεδρό της καλή αποστολή.

Μετάφραση: Στανίσλαος Στουραΐτης

Ματθαίος Γιαννησόπουλος

Υπεύθυνος επικοινωνίας Κάριτας Ελλάς

Ο Alistair Dutton εξελέγη νέος Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Κάριτας

Ο κ. Alistair Dutton, το απόγευμα της 15ης Μαΐου, εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Κάριτας. Θα καθοδηγήσει τη Συνομοσπονδία των 162 εθνικών οργανώσεων μελών της Κάριτας μέχρι το 2027.

Έως σήμερα, εκτελεστικός διευθυντής της SCIAF (Κάριτας Σκωτίας), ο κ. Dutton έχει πάνω από 25 χρόνια εμπειρία στον ανθρωπιστικό τομέα και έχει ηγηθεί προγραμμάτων σε περισσότερες από 70 χώρες. Από το 2009 έως το 2014, ήταν Διευθυντής του Ανθρωπιστικού Τομέα της Διεθνούς Κάριτας.

«Η εργασία στην Κάριτας, τα τελευταία 30 χρόνια, ήταν ένα μεγάλο προνόμιο για μένα. Η Κάριτας ήταν το σπίτι μου, η οικογένειά μου και το επάγγελμά μου», είπε ο 11ος Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Κάριτας στους αντιπροσώπους της Κάριτας που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση. «Υπόσχομαι να ακούω ταπεινά, να στοχάζομαι με προσοχή και να χτίζω γέφυρες. Υπόσχομαι να χρησιμοποιήσω τη δύναμη ενότητας του Γενικού Γραμματέα για να προχωρήσουμε τη συνομοσπονδία της Κάριτας μαζί».

Ο κ. Dutton συνεργάστηκε για πρώτη φορά με την Κάριτας το 1996. «Από τότε, η πορεία μου με την Κάριτας με έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Από τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, στο Νταρφούρ, το Ιράκ, τη Λιβερία και τη Συρία, μέχρι το τσουνάμι στην Ασία, τους σεισμούς στην Αϊτή, την Ινδία, την Ινδονησία και τη Χιλή, τις συγκρούσεις που γεννήθηκαν από την απληστία και την εκμετάλλευση του πλούτου στην Αφρική, τα κύματα εκτοπισμού στη Μέση Ανατολή και την καταστροφή που προκλήθηκε από την κλιματική έκτακτη ανάγκη και τις ακραίες καιρικές συνθήκες: κυκλώνες και πλημμύρες στο Πακιστάν, τη Μιανμάρ, την Ινδία και το Μπαγκλαντές, επισιτιστικές κρίσεις σε τόσες πολλές χώρες της Αφρικής, από το Σαχέλ μέχρι τη Σομαλία, από το Σουδάν μέχρι τη Ζιμπάμπουε και την τρομακτική πραγματικότητα της βύθισης των νησιωτικών κρατών στον Ειρηνικό», είπε.

Το 2014, ο κ. Dutton ήταν επίσης Διευθύνων Σύμβουλος του Sphere Project, του διεθνούς οργανισμού ανθρωπιστικών προτύπων. Από το 2005 έως το 2009, ηγήθηκε επίσης της μονάδας ανθρωπιστικών προγραμμάτων της Christian Aid στην Αφρική.

Την ίδια ημέρα, η Kirsty Robertson, Διευθύνων Σύμβουλος της Κάριτας Αυστραλίας , εξελέγη Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Κάριτας.


Μετάφραση: Στανίσλαος Στουραΐτης

Ματθαίος Γιαννησόπουλος

Υπεύθυνος επικοινωνίας Κάριτας Ελλάς

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Αρχιεπίσκοπος του Τόκιο, νέος Πρόεδρος της Διεθνούς Κάριτας

Επόμενο Άρθρο

O Σεβασμ. Savio Hon Tai-Fai Νούντσιος (και) στη Λιβύη

You might be interested in …

Οικογένειες του ξενώνα φιλοξενίας της Κάριτας Ελλάς στο Νέο Κόσμο

  Οικογένειες του ξενώνα φιλοξενίας της Κάριτας Ελλάς στο Νέο Κόσμο  μαζί με οικογένειες από την τοπική κοινότητα οργάνωσαν μια κοινή  εκδρομή στην Κηποπαιδεία   Στο πλαίσιο του θερινού εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιείται στο Νέο Κόσμο, οικογένειες που διαμένουν στον ξενώνα φιλοξενίας της Κάριτας Ελλάς μαζί με οικογένειες από την τοπική κοινότητα επισκέφθηκαν το βιωματικό […]

Ελλάδα και Ιταλία, το ευρωπαϊκό παράδοξο, ανάμεσα στην οικονομική και προσφυγική κρίση

Διμερής συνάντηση αλληλεγγύης Αθήνα, 7 – 9 Ιουλίου 2016 «Ελλάδα και Ιταλία, το ευρωπαϊκό παράδοξο, ανάμεσα στην οικονομική και προσφυγική κρίση».  Τρία χρόνια από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Λαμπεντούζα Η συνάντηση προωθείται από […]

Επίσκεψη του Βασιλικού ζεύγους του Βελγίου στο κέντρο ένταξης ADAMA της Κάριτας Ελλάς

Το κέντρο ένταξης ADAMA της Κάριτας Ελλάς επισκέφτηκε το Βασιλικό ζεύγος του Βελγίου την Τρίτη 3 Μαΐου 2022. Εκεί τους υποδέχτηκαν, μεταξύ άλλων, η διευθύντρια της Κάριτας Ελλάς Μαρία Αλβέρτη και η επικεφαλής των προγραμμάτων […]