20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η δύναμη της οικονομίας και των μίντια

pope_04  

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου ο Άγιος Πατέρας επισκέφθηκε το Σεμινάριο της Ρώμης με την ευκαιρία της γιορτής της προστάτιδάς του, Madonna della Fiducia, η γιορτή της οποίας ήταν το Σάββατο. Ο Άγιος Πατέρας επισκέφθηκε το παρεκκλήσιο πριν συναντηθεί με τους βοηθούς Επισκόπους της Ρώμης, τους προϊσταμένους των σχολών της επισκοπής καθώς και 190 ιεροσπουδαστές.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ ανέπτυξε την περικοπή από την Επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Ρωμαίους, στην οποία ο Απόστολος καλεί τους πιστούς να μην συμμορφώνονται με αυτόν τον κόσμο, αλλά να μεταμορφωθούν και να ανανεώσουν το μυαλό τους προκειμένου να διακρίνουν το θέλημα του Θεού, «το αγαθόν και ευάρεστον και τέλειον» (Ρωμ. 12,2).

«Μπορούμε να μελετήσουμε την Εκκλησία σήμερα», είπε σε εκτός κειμένου παρατηρήσεις του. «Γίνεται πολύς λόγος για την Εκκλησία της Ρώμης, είναι πολλά πράγματα που λέγονται. Ας ελπίσουμε οι άνθρωποι να μιλούν και για την πίστη μας. Ας προσευχηθούμε στο Θεό ότι μπορεί να είναι έτσι».

Ο Πάπας στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δύναμη του κακού, που στο σημερινό κόσμο εμφανίζεται «σε δύο μεγάλες δυνάμεις που είναι καλές και χρήσιμες αλλά και ευάλωτες στην κατάχρηση, και οι οποίες είναι: Η δύναμη της οικονομίας και η δύναμη των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Και οι δύο είναι απαραίτητες, και οι δύο χρήσιμες, αλλά συχνά γίνεται κακή χρήση αυτών με αποτέλεσμα να πηγαίνουν ενάντια στους αληθινούς τους σκοπούς».

Σήμερα «βλέπουμε πώς ο κόσμος της οικονομίας μπορεί να κυριαρχεί στην ανθρωπότητα. Η κατοχή αγαθών και το “φαίνεσθαι” κυριαρχούν και υποδουλώνουν τον κόσμο… Η οικονομία δεν είναι πλέον ένα εργαλείο για την προώθηση της ευημερίας και της υποστήριξης της ζωής του ανθρώπου, αλλά μια δύναμη που τον καταπιέζει, η οποία σχεδόν θέλει να λατρεύεται». Ο Ποντίφικας κάλεσε το ακροατήριό του να μην συμβιβάζεται με αυτή τη δύναμη. «Να μη είστε κομφορμιστές. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι η κατοχή αγαθών, αλλά το υπάρχω», είπε. Οι χριστιανοί δεν πρέπει να υποκύψουν σε αυτή τη δύναμη, αλλά να την χρησιμοποιούν ως «ένα μέσο, για την ελευθερία των παιδιών του Θεού».

Στην συνέχεια, ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ τόνισε πως «έχουμε μεγάλη ανάγκη των πληροφοριών και των γνώσεων σχετικά με την αλήθεια του κόσμου. Αλλά υπάρχει η δύναμη της εικόνας, του “φαίνεσθαι”, που τελικά μετράει ακόμη περισσότερο και από την ίδια την πραγματικότητα». Το “φαίνεσθαι” «επικαλύπτει την αλήθεια και γίνεται πιο σημαντικό αυτής.

Ο άνθρωπος δεν επιδιώκει την αλήθεια, αλλά πάνω απ’ όλα θέλει να φαίνεται». Και εδώ «υπάρχει ο αντικομφορμισμός του Χριστιανού…. Εμείς δεν θέλουμε την εμφάνιση, αλλά την αλήθεια, και αυτό είναι που μας δίνει αληθινή ελευθερία».  «Ο αντικομφορμισμός του χριστιανού μας λυτρώνει και μας επαναφέρει στην αλήθεια. Ας προσευχηθούμε στον Κύριο να μας βοηθήσει να είμαστε ελεύθεροι με έναν μη κομφορμισμό, ο οποίος δεν είναι ενάντια στον κόσμο, αλλά είναι αυθεντική αγάπη για τον κόσμο».

Προηγούμενο Άρθρο

Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου κ.κ. Νικόλαος : Ανοιχτή Επιστολή προς κάθε άνθρωπο καλής θέλησης

Επόμενο Άρθρο

Ιερά Μονή Ουρσουλινών Τήνου – Ομάδα “Λόγος Ζωής – Lectio Divina”

You might be interested in …

«Δεν είμαι σταρ, αλλά υπηρέτης των υπηρετών του Θεού»

Ο πάπας Φραγκίσκος επέστρεψε στη Ρώμη ολοκληρώνοντας το 10ο αποστολικό ταξίδι του στο εξωτερικό, το οποίο τον οδήγησε στην Κούβα, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.Κατά τη διάρκεια της πτήσης […]

Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγές είναι μια ένδειξη της ανθρωπιάς μας

Λίγο μετά την άφιξή του στην Ουγκάντα, τον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική  μετά την Κένυα ο Άγιος Πατέρας απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία μια και τα μέλη του διπλωματικού σώματος εξήρε την χώρα […]

Πάπας στο IFAD: Θέτοντας την τεχνολογία στην υπηρεσία των φτωχών

  Ο πάπας Φραγκίσκος μίλησε στην τελετή έναρξης της 42ης ετήσιας συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το IFAD, το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι μια ειδικευμένη οργάνωση του Οργανισμού των Ηνωμένων […]