22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Εκκλησία είναι δίπλα σας στην κοινή μας προσπάθεια να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την ήπειρό μας και τον κόσμο

Μήνυμα των Προέδρων των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της ΕΕ:

​​ «Η Εκκλησία είναι δίπλα σας στην κοινή μας προσπάθεια να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την ήπειρό μας και τον κόσμο»

Το μήνυμα των προέδρων των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ε.Ε. της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη, το οποίο εκδόθηκε 18 Νοεμβρίου, εν όψει της προσεχούς συνόδου του Συμβουλίου της ΕΕ, έχει τον τίτλο: «Ανάκτηση ελπίδας και αλληλεγγύης». Για πρώτη φορά οι Πρόεδροι των επισκόπων της ΕΕ προτρέπουν από κοινού την «οικοδόμηση της παγκόσμιας αδελφοσύνης που δεν αφήνει κανέναν έξω»,  ξεπερνώντας έτσι «τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας COVID-19». Η πρόσκληση των επισκόπων είναι «να εκμεταλλευτούμε αυτήν την κρίση για να επιφέρουμε μια ριζική αλλαγή προς το καλύτερο»

 «Ένα μήνυμα ελπίδας και μια έκκληση αλληλεγγύης προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη σε αυτήν την κρίση που μας έχει κατακλύσει», γράφουν οι πρόεδροι των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μήνυμά τους προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα με τίτλο «Ανακτώντας την ελπίδα και την αλληλεγγύη », που δημοσιεύθηκε ενόψει της προσεχούς συνόδου του Συμβουλίου της ΕΕ. Για πρώτη φορά, οι πρόεδροι των Συνόδων της ΕΕ από κοινού προτρέπουν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να λάβουν πρωτοβουλίες για την «οικοδόμηση μιας ανά τον κόσμο αδελφοσύνης η οποία δεν αφήνει κανέναν έξω» ξεπερνώντας έτσι «τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας COVID-19». Η Δήλωση –την οποία υπογράφει και ο σεβασμιότατος Σεβαστιανός, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος- είναι ο καρπός της συνάντησης που πραγματοποιήσαν οι Ιεράρχες Πρόεδροι των Καθολικών Ιεραρχιών της Ε.Ε., για πρώτη φορά στις 30 Σεπτεμβρίου υπό την αιγίδα της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ε.Ε. (COMECE).

«Η πανδημία που μας μαστίζει τους τελευταίους μήνες έχει κλονίσει πολλές από τις βεβαιότητές μας και αποκάλυψε την ευπάθεια και την αλληλεξάρτησή μας. Οι ηλικιωμένοι και οι φτωχοί σε όλο τον κόσμο υπέφεραν τα χειρότερα. Σε αυτήν την κρίση που μας αιφνιδίασε και μας έπιασε απροετοίμαστους, οι ευρωπαϊκές χώρες αρχικά αντέδρασαν με φόβο, κλείνοντας τα εθνικά και εξωτερικά σύνορα, μερικές μάλιστα αρνούμενες να μοιραστούν μεταξύ τους πολύ αναγκαία ιατρικά εφόδια. Οι επίσκοποι γνωστοποιούν ότι παρακολούθησαν τις ευρωπαϊκές πολιτικές εξελίξεις με αγωνία, ανησυχώντας ότι «η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό σχέδιο, κινδύνευε. Συνειδητοποιήσαμε τότε, όπως είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, ότι είμαστε στο ίδιο σκάφος και ότι μπορούμε να σώσουμε τον εαυτό μας μόνο παραμένοντας μαζί».  Αυτό το γεγονός  αναγνωρίστηκε τελικά και από τα κράτη μέλη και «με μια νέα αποφασιστικότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να ανταποκρίνεται ενωμένα σε αυτήν τη δραματική κατάσταση». Στο μήνυμά τους, οι Πρόεδροι όλων των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν ότι ελπίζουν ότι τα μέτρα ανάκαμψης από τον COVID-19 και ο ενισχυμένος προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, τα οποία συμφωνήθηκαν στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούλιο και επί του παρόντος είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσής μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «θα αντικατοπτρίζουν αυτό το πνεύμα». «Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν εξαρτάται μόνο από την οικονομία και τα οικονομικά, αλλά και από ένα κοινό πνεύμα και μια νέα νοοτροπία.

Αυτή η κρίση είναι μια πνευματική ευκαιρία για μεταστροφή. Δεν πρέπει απλώς να αφιερώσουμε όλες τις προσπάθειές μας για να επιστρέψουμε στο «παλιό φυσιολογικό», αλλά να εκμεταλλευτούμε αυτήν την κρίση για να επιφέρουμε μια ριζική αλλαγή προς το καλύτερο».

 Οι Ιεράρχες δίνουν έμφαση στο ζήτημα της μετανάστευσης, ιδίως στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης των προσφύγων «που ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες στους καταυλισμούς και απειλούνται σοβαρά από τον ιό». «Η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν πρέπει να γυρίσει την πλάτη της», γράφουν οι επίσκοποι επισημαίνοντας ότι «η αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες σημαίνει όχι μόνο τη χρηματοδότηση, αλλά και το άνοιγμα των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλογικά, από κάθε κράτος μέλος». Από αυτή την άποψη, «το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να θεωρηθεί ως ένα βήμα για τη θέσπιση μιας κοινής και δίκαιης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο, η οποία πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά». Στο μήνυμά τους, οι επίσκοποι συνιστούν να διευκολυνθούν «ασφαλείς και νόμιμοι δρόμοι για τους μετανάστες και ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους πρόσφυγες, μέσω των οποίων θα μπορούν να έρθουν στην Ευρώπη με ασφάλεια και να γίνουν δεκτοί, να προστατευθούν, να προωθηθούν και να ενσωματωθούν».

Το μήνυμα έρχεται σε μια στιγμή που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θεσπίζουν μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, με διάφορα απαγορευτικά και περιοριστικά μέτρα για τις επιχειρήσεις. Από την οπτική αυτή, οι Πρόεδροι των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της ΕΕ προτρέπουν να βρεθεί «ο καλύτερος τρόπος για να συμφιλιωθούν ο σεβασμός για τα απαραίτητα μέτρα και η ελευθερία της θρησκείας και της λατρείας». Εξηγούν: «Ένα κρίσιμο στοιχείο για την Εκκλησία σε πολλά κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι ο σεβασμός της ελευθερίας της θρησκείας των πιστών, ιδίως η ελευθερία να συναχθούν για να ασκήσουν ελεύθερα την λατρεία τους, με πλήρη σεβασμό των υγειονομικών απαιτήσεων. Αυτό είναι ακόμη πιο εμφανές αν θεωρούμε ότι τα φιλανθρωπικά έργα γεννιούνται και έχουν επίσης ρίζες σε μια ζωντανή πίστη».  Οι πρόεδροι των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν την «καλή θέλησή τους να διατηρήσουν τον διάλογο μεταξύ κρατών και εκκλησιαστικών αρχών».

«Η Εκκλησία – γράφουν – είναι δίπλα σας στην κοινή μας προσπάθεια να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την ήπειρό μας και τον κόσμο»

 

18 Νοεμβρίου 2020

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Βιβλίο: Κώδικας Κανονικού Δικαίου της Καθολικής Εκκλησίας

Επόμενο Άρθρο

ΕΚ- Newsletter 3

You might be interested in …

Κυριακή, κοινή ημέρα ανάπαυσης στην ΕΕ

Εν όψει της Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Κυριακή χωρίς εργασία (3 Μαρτίου 2021), η Κυριακάτικη Συμμαχία – της οποίας μέλος είναι η COMECE – ξεκίνησε μια εκστρατεία βίντεο που υποστηρίζει τη σημασία της Κυριακής ως […]

Κολομβία: Σε αναζήτηση των λειψάνων του Καμίλο Τόρρες, επαναστάτη ιερέα, που σκοτώθηκε την 15-2-1966

Η καθολική εκκλησία   της Κολομβίας διαδραματίζει σοβαρό ρόλο στην προσπάθεια, εθνικής συμφιλίωσης, μετά από τον πολυετή ένοπλο εμφύλιο κυβέρνησης και ανταρτών της FARC, που τελείωσε το 2016. Πρόεδρος της «Επιτροπής Για την Διερεύνηση της Αλήθειας, […]

Η σημασία της μετάφρασης του Κώδικα της Καθολικής Εκκλησίας στα ελληνικά

Τη σημασία της μετάφρασης του Κώδικα Κανονικού Δικαίου της Καθολικής Εκκλησίας (Codex Iuris Canonici) στην ελληνική γλώσσα, τόσο για τη λειτουργία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα όσο και για τη σχέση της με την ελληνική […]