20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

H Εκκλησία της Τήνου προσεύχεται για την επιτυχία της 34ης ΠΗΝ

Την παραμονή της έναρξης της 34ης Παγκόσμιας Ημέρα Νεολαίας, η Εκκλησία της Τήνου συνάχθηκε στο Θεομητορικό της Προσκύνημα στο Βρυσί και προσευχήθηκε για την επιτυχία αυτού του σημαντικότατου γεγονότος της όλης Εκκλησίας μας.

        Απαγγέλθηκε το Άγιο Ροδάριο και στη συνέχεια τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στην οποία προΐστατο ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος και συλλειτούργησαν μαζί του οι ιερείς: π. Φραγκίσκος Βιδάλης, π. Μάρκος Βιδάλης, π. Μάρκος Φώσκολος, π. Φερνάνδος Barvo, και ο π Ιωσήφ Rossi.

       

Ο Σεβασμιότατος στο κήρυγμά του είπε:

Αύριο αρχίζει επισήμως η 34η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας που φέτος  πραγματοποιείται στον Παναμά. Είναι μία παγκόσμια εκδήλωση για τη νεολαία την οποία εμπνεύστηκε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ το έτος 1985 και όρισε να τελείται κάθε δύο ή τρία χρόνια.

Κάθε φορά που πραγματοποιείται αυτή η παγκόσμια ημέρα της νεολαίας ορίζεται και ένα θέμα μελέτης. Το φετινό θέμα είναι: «είμαι η δούλη του Κυρίου ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το θέλημά σου».

Ήδη έχουν φθάσει στον Παναμά 200.000 νέοι από πολλές χώρες του κόσμου. Εκεί βρίσκεται η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από 7 νέους και νέες εκ των οποίων 2 είναι από την Τήνο.

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος προβλέπεται να φθάσει στον Παναμά το απόγευμα της Τετάρτης 23 Ιανουαρίου και θα παραμείνει εκεί μέχρι την Κυριακή 27 Ιανουαρίου.

Κατά την παρουσία του Αγίου Πατέρα στον Παναμά προβλέπεται μεταξύ άλλων:

Συναντήσεις του με τους επισκόπους όλου του Παναμά (Πέμπτη)

Τελετή έναρξης της παγκόσμιας ημέρας σ’ ένα μεγάλο γήπεδο

Μία Ακολουθία μετανοίας για τις νέες και τους νέους που είναι κρατούμενοι και θα εξομολογεί και ο ίδιος ο Πάπας.

Μία Ακολουθία του δρόμου του σταυρού

Μία Λειτουργία με τη συμμετοχή Ιερέων, Ιεροσπουδαστών μοναχών και μοναζουσών και μελών διαφόρων εκκλησιαστικών κινημάτων

Μια αγρυπνία προσευχής με όλους τους παρόντες νέους και νέες που θα είναι και η κεντρική Θεία Λειτουργία της παγκόσμιας ημέρας νεολαίας

Συνάντηση με τις πολιτικές και θρησκευτικές αρχές της Χώρας και μέλη εκκλησιαστικών κινημάτων

 

Ο Παναμάς είναι μια χώρα της κεντρικής Αμερικής. Είναι γνωστός για την περίφημη διώρυγα που σκοπό έχει τη σύνδεση των δύο ωκεανών, έτσι ώστε τα πλοία να μη χρειάζεται να περιπλεύσουν ολόκληρη τη Νότια Αμερική. Ο πληθυσμός της 4.158.783 κάτοικοι, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2018. Το 93% του πληθυσμού είναι χριστιανοί εκ των οποίων το 75,3% είναι Καθολικοί.

        Είναι δεδομένο ότι οι νέοι είναι μία έμπνευση  για την Εκκλησία: Οι ηλικιωμένοι  μπορούν να έχουν μία εμπειρία και γνώση , αλλά το θάρρος , τον ενθουσιασμό, την πρόθεση να βγουν  προς τα έξω  και να κάνουν κάτι, ανήκει στη φύση των νέων.

        Η  συνάντηση του Πάπα  με τους νέους αυτή την εβδομάδα στον Παναμά θα είναι μια : “η συνέχεια  σ’ αυτό που συνέβη στη Σύνοδο” τον περασμένο Οκτώβριο. “Αυτή η Παγκόσμια Ημέρα  Νεολαίας είναι η αρχή μιας αλλαγής στην Εκκλησία”. Η εμπειρία της Συνόδου, οι ανταλλαγές  και  η αποδοχή τόσο εκ μέρους των νέων όσο και των Συνοδικών Πατέρων, που παροτρύνε  και ο  ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος  είναι πράγματι  “αλλαγή”, και  “αποδοχή της πραγματικότητας, όχι αυτής που έχουμε στο νου, αλλά εκείνης  με την οποία οι νέοι βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι  στη ζωή”.

Πρέπει να ακούμε προσεκτικά, χωρίς να τους επιβάλλουμε τον τρόπο ζωής μας. Οφείλουμε όμως να τους παρουσιάζουμε μερικές κατευθυντήριες γραμμές, όπως πχ για την ηθική. 

“Ζούμε σ’ έναν κόσμο κουρασμένο, δεν επικοινωνούμε πια, ενώ οι νέοι συνεχώς επικοινωνούν, παράγουν νέες ιδέες”, σίγουρα υπάρχει ανάγκη να “γίνεται διάκριση” , αλλά έπειτα είναι οι νέοι  “εκείνοι που έχουν την ενέργεια, την επιθυμία και τη θέληση να αλλάξουν”.

 

«Η Παγκόσμια Ημέρα νεολαίας  του Παναμά θα είναι σίγουρα μία έμπνευση όχι μόνο για τους νέους αλλά και για όλη την Εκκλησία: οι νέοι  δεν θέλουν να ζουν πια στην πείνα και τη βία, αναζητούν και βρίσκουν έναν καλύτερο τόπο. Και όταν τον βρίσκουν, μαθαίνουν  και είναι ικανοί να αλλάξουν τη ζωή τους και τη ζωή της κοινωνίας τους.  Ελπίζουμε να μάθουμε ποια είναι η θέλησή τους”. Μαζί με τη βαθιά έννοια της πίστης τους, που τους κάνει να αναζητούν, το Θεό, αναζητούν το θέλημά του και πολλοί από αυτούς σίγουρα θα απαντήσουν θαρραλέα  με τη χάρη του Θεού: «είμαι η δούλη, είμαι ο δούλος σου Κύριε, ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο του».

Ας  είναι η σημερινή  προσευχή μας, εδώ στον προσφιλή τόπο της Παναγίας, που πρώτη είπε αυτή τη φράση, πνευματική στήριξη για τους νέους και τις νέες της τοπικής μας Εκκλησίας, στις επιλογές τους, ώστε να είναι πάντοτε σύμφωνες με το θέλημα του Θεού. Αμήν

 

Η Καθολική Εκκλησία θα συνεχίσει να προσεύχεται για την επιτυχία αυτής της παγκόσμιας εκδήλωσης για τους νέους. Η Επιτροπή για την ποιμαντική της νεολαίας της τοπικής μας Εκκλησίας στην Τήνο διοργανώνει προσκύνηση του Παναχράντου Μυστηρίου στον Μοναστηριακό Ναό του Αγίου Αντωνίου στην Παλλάδα της Χώρας Τήνου την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019 στις 9 το βράδυ και καλεί τους νέους, τις νέες και τους γονείς τους, να προσευχηθούμε  για την επιτυχία της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, η οποία όπως είναι γνωστό θα πραγματοποιηθεί στον Παναμά από τις 22-27 Ιανουαρίου 2019 με τη συμμετοχή και του Αγίου Πατέρα του Πάπα Φραγκίσκου.

Προηγούμενο Άρθρο

Καταπιεσμένοι και διωγμένοι χριστιανοί:περισσότεροι από 4 χιλιάδες φονευθέντες σ’ ένα χρόνο

Επόμενο Άρθρο

Eορτάστηκαν τα 800 χρόνια από τη συνάντηση του Αγίου Φραγκίσκου με τον Σουλτάνο της Αιγύπτου

You might be interested in …

Αγίου Βλασίου στη Νάξο

Στις 10 το πρωί της 3ης Φεβρουαρίου, ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε στον Μητροπολιτικό Ναό στη Νάξο τη Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Βλασίου, επισκόπου και μάρτυρα.

Τήνος: Πανηγυρίσαμε τη μνήμη της Αγίας Άγγελας

Με κοινή απόφαση της Αρχιεπισκοπής μας και της Μονής των Ουρσουλινών Μοναχών  στην Τήνο αποφασίστηκε να τελείται πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο της Μονής κατά την εορτή της  και στο Παρεκκλήσιο της στον Κουμάρο το […]