19 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Eορτάστηκαν τα 800 χρόνια από τη συνάντηση του Αγίου Φραγκίσκου με τον Σουλτάνο της Αιγύπτου

Πριν από οκτακόσια χρόνια η ιστορική συνάντηση μεταξύ του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και του Σουλτάνου της Αιγύπτου, ALKamil, ένας πυλώνας για τη διεξαγωγή του διαθρησκειακού ισλαμο-χριστιανικού διαλόγου. Ο πρόεδρος των επισκόπων του Πακιστάν, Sebastian Shaw: είναι απαραίτητο να είμαστε και σήμερα πρεσβευτές ειρήνης.

Ήταν το έτος 1219 όταν ο Φραγκίσκος της Ασίζης, εν μέσω των σταυροφοριών και του κλίματος βίας και συγκρούσεων που ξεπήδησε από αυτά, αποφάσισε να εμπλακεί με σκοπό την προώθηση της ειρήνης, με την ευλογία και την άδεια του Πάπα Onorio Γ΄. Έτσι, ενώ κατά μήκος και των δύο ακτών της Μεσογείου έρεε το μίσος, πήγε στη Damietta, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Κάιρο, για να μιλήσει με τον Σουλτάνο της Αιγύπτου Malik al Kamil και να πραγματοποιήσει μια συνάντηση ανάμεσα στο Ευαγγέλιο και το Κοράνι. Μια απροσδόκητη κίνηση, ισχυρή σε προθέσεις και συνέπειες, αλλά που παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα «όχι και πολύ ένδοξη», θεωρούμενη από τους περισσότερους ακόμη και ως μια αποτυχία. Και είναι ακριβώς από αυτή την επιθυμία του Φραγκίσκου να κατέβει μεταξύ των μουσουλμάνων, χωρίς να κρατά κάποια τσάντα με προσφορές, με μοναδικό όπλο τον σεβασμό, που αποτελεί τη διαδρομή με την οποία ξεκινάμε και εμείς σήμερα την αναζήτηση για την κατανόηση και την αρμονία μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ο Φτωχούλης της Ασίζης με το όραμά του για τον ευαγγελισμό και τις ενέργειές του, αποτελεί μέρος μιας άλλης λογικής, άγνωστης εκείνη την εποχή και καταλήγει ακόμη και προβλέποντας τις ήττες των σταυροφόρων.

800 χρόνια από εκείνη την καθαρή κρυστάλλινη κατανόηση, στο σημερινό Πακιστάν, πραγματοποιούνται σήμερα, με πρωτοβουλία της Εθνικής Επιτροπής για τον διαθρησκειακό διάλογο και τον οικουμενισμό, μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών και εορτασμών, για την αναβίωση του παγκόσμιου μηνύματος της ανοχής, της φιλίας, της κοινής δέσμευσης για ειρήνη. Τα εγκαίνια αυτού του ειδικού έτους, αφιερωμένου στον διάλογο, πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες  ημέρες στη Λαχόρη με την παρουσία του σεβασμιότατου Sebastian Shaw, αρχιεπισκόπου της πόλης και προέδρου των επισκόπων του Πακιστάν και του πατέρα Francis Nadeem, «Φύλακα» των Αδελφών Καπουτσίνων του Πακιστάν και εκτελεστικού Γραμματέα της Επιτροπής. Μαζί τους ενώθηκαν και πολυάριθμοι Φραγκισκανοί, μοναχές, ιερείς, λαϊκοί καθώς και εξέχοντες μουσουλμάνοι μελετητές που ήρθαν για την περίσταση αυτή από το Sialkot, τη Gujranwala και το Ισλαμαμπάντ.

Από μέρος του διαλόγου

Οι δύο μεγάλοι ηγέτες, Φραγκίσκος και Al-kamil, «αγωνίστηκαν μαζί για την ειρήνη και την ανοχή μέσα στην ατμόσφαιρα του πολέμου και των συγκρούσεων κατά τη διάρκεια των σταυροφοριών. Έδωσαν ένα παράδειγμα διαθρησκειακού διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης», είπε ο πατέρας Nadeem. Στην αρχή της τελετής έγιναν επίσης τα αποκαλυπτήρια ενός πίνακα ζωγραφικής – όπως αναφέρει το πρακτορείο fides –  ο οποίος απεικονίζει τη συνάντηση μεταξύ του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και του Al-Kamil, ενώ απελευθερώθηκαν περιστέρια, συμβολίζοντας την ελπίδα για την εξάπλωση του μηνύματος της ειρήνης στο Πακιστάν και σε όλα εκείνα τα μέρη όπου υπάρχουν θρησκευτικές και πολιτικές συγκρούσεις. Ο καπουτσίνος αδ. Shahzad Khokher, του Τάγματος των Frati Minori στη συνέχεια παρουσίασε το υπόβαθρο, το ιστορικό πλαίσιο και το νόημα αυτής της συνάντησης, που αναφέρεται επίσης και σε ένα βιβλίο της Libreria Editrice Vaticana (LEV) με τίτλο “Benedetto XVI e San Franceso” («Βενέδικτος ΙΣΤ΄ και Άγιος Φραγκίσκος», με την επιμέλεια του Gianfranco Grieco ο οποίος διεξάγει έρευνα για τη θεολογία, κατήχηση και πνευματικότητα του ομότιμου Πάπα για τον Φτωχούλη της Ασίζης, που εστιάζεται στη ενίσχυση του διαθρησκειακού διαλόγου, αγαπητό θέμα για τον Πάπα Bergoglio, ο οποίος επέλεξε το όνομα του αδελφού Αγίου.

Πρεσβευτές ειρήνης

Ο αρχιεπίσκοπος Shaw ενθάρρυνε όλους τους παρόντες να «γίνουν πρεσβευτές ειρήνης», αντλώντας έμπνευση από το παράδειγμα που επέδειξαν εκείνοι οι σπουδαίοι ηγέτες σε μια εποχή που το να μιλάει κάποιος για την ειρήνη έμοιαζε κάτι σχεδόν αδιανόητο. Ο πατέρας Nadeem, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2019 η εκδήλωση θα γιορταστεί σε όλο το Πακιστάν, με διάφορες δραστηριότητες: σεμινάρια για παιδιά, νέους, φοιτητές, με τη συμμετοχή πάντα χριστιανών και μουσουλμάνων. «Έχουμε την πρόθεση να προσεγγίσουμε – δήλωσε – ακόμη και εκείνο το 30% των μουσουλμάνων θρησκευτικών αρχηγών που είναι εχθρικοί προς τους χριστιανούς. Όπως ο Άγιος Φραγκίσκος, χωρίς φόβο, με τη βοήθεια των μουσουλμάνων που βρίσκονται στο πλευρό μας, επιθυμούμε να τους συναντήσουμε για να προωθήσουμε την ειρήνη και την αρμονία στο Πακιστάν».

Ο Muhammad Asim Makhdoom, γνωστός μελετητής μεταξύ των παρόντων ισλαμιστών ηγετών, συμφώνησε: «να προωθήσουμε μαζί την αποστολή του Αγίου Φραγκίσκου και του Σουλτάνου. Εναπόκειται σε εμάς να αντιμετωπίσουμε εκείνους που διαδίδουν το μίσος και τις προκαταλήψεις μεταξύ των θρησκειών. Αποτελεί καθήκον μας να δεσμευθούμε σοβαρά φέτος για να πείσουμε τους άλλους να συμμετάσχουν σε αυτό το κίνημα που προωθεί τον διαθρησκειακό διάλογο, την ειρήνη και την κοινωνική αρμονία καθώς γιορτάζουμε τα 800 χρόνια από εκείνη την ιστορική συνάντηση». Η τελετή έληξε με την κοινή προσευχή για την ειρήνη την οποία απήγγειλε όλη η συνέλευση.

Μετάφραση: ρφ

kantam.gr

Προηγούμενο Άρθρο

H Εκκλησία της Τήνου προσεύχεται για την επιτυχία της 34ης ΠΗΝ

Επόμενο Άρθρο

Άρχισε η Π.Η.Ν. στον Παναμά

You might be interested in …

Το Αναμνηστικό μετάλλιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας

Το Αναμνηστικό μετάλλιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας – Στο κέντρο, μέσα σε κύκλο, βρίσκεται ο Πατριαρχικός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Μαρίας της Μεγίστης, μητέρα εκκλησία και κύριος τόπος Καθολικής λατρείας της πόλης της Λισαβόνας. Γύρω […]

Πάπας Φραγκίσκος: Ο διαθρησκειακός διάλογος προάγει την ειρήνη και τον σεβασμό της διαφορετικότητας

Ο Πάπας Φραγκίσκος ενθαρρύνει τους ανθρώπους όλων των θρησκειών να προωθήσουν την ποικιλομορφία, την ειρήνη και τη φροντίδα της δημιουργίας, καθώς συναντήθηκε με τους συμμετέχοντες στο πρώτο Colloquium μεταξύ της Αγίας Έδρας και του Συνεδρίου […]

Η πρόκληση της μετανάστευσης: η αδιαφορία δεν πρέπει να επικρατήσει

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας, ο καρδινάλιος Antonio Maria Veglio, Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ποιμαντική των μεταναστών και των μετακινούμενων, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιωσήφ Kalathiparambil, γραμματέα […]