6 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Κάριτας Ευρώπης καλεί την Ε.Ε. και τα Κράτη Μέλη να θέσουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας

ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ, ΜΚΟ

 

 

Δελτίο Τύπου

Την 1η Ιουνίου 2013, Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, η Κάριτας Ευρώπης δημοσίευσε την ακόλουθη δήλωση:

 

 

 

Δήλωση της Κάριτας Ευρώπης με την ευκαιρία

της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού – 1 Ιουνίου 2013


"25 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό"

 

Η Κάριτας Ευρώπης καλεί την Ε.Ε. και τα Κράτη Μέλη να θέσουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας.

 

Κατά την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, η Κάριτας Ευρώπης εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι 25 εκατομμύρια παιδιά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτό ισοδυναμεί με ένα παιδί στα τέσσερα. Για την Κάριτας Ευρώπης, όλα τα παιδιά θα πρέπει να δικαιούνται τα ίδια θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξάρτητα από την προέλευση ή τη χώρα στην οποία ζουν.

«Η επένδυση στους ανθρώπους και στο μέλλον της Ευρώπης απέτυχε», δήλωσε ο κ. Jorge NuñoMayer, Γενικός Γραμματέας της Κάριτας Ευρώπης. «Η Παιδική Φτώχεια συνδέεται, συχνά, με τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις συνέπειες της πείνας και του υποσιτισμού. Ωστόσο, η παιδική φτώχεια, και, μερικές φορές η ακραία φτώχεια, υπάρχει και στην Ε.Ε. σήμερα. Αυτό είναι κηλίδα ντροπής για την Ε.Ε. και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, ως θέμα προτεραιότητας».

Είναι, πλέον, γενικά αποδεκτό ότι η πρώιμη παιδική ηλικία είναι η πιο κρίσιμη φάση της ανάπτυξης του ατόμου, και ότι η φτώχεια, σε αυτήν την ηλικία, μπορεί να βλάψει τα παιδιά ψυχολογικά, σωματικά και συναισθηματικά και να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία τους, στο παρόν και στο μέλλον.

Η Κάριτας Ευρώπης επισημαίνει ότι η παιδική φτώχεια είναι κάτι, πολύ περισσότερο, από το γεγονός ότι απλώς αυτά δεν έχουν αρκετά χρήματα. "Είναι, επίσης, το ότι δεν έχουν αξιοπρεπή στέγη, ή πρόσβαση σε καλής ποιότητας εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας», λέει ο κ. NuñoMayer και προσθέτει: «Είναι ακόμα, το να μην έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να αναπτύξουν ή να συμμετάσχουν στο είδος των ψυχαγωγικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, που απολαμβάνουν τα άλλα παιδιά».

Βασικοί παράγοντες, σχετικοί με την παιδική φτώχεια που πρέπει να αντιμετωπιστούν:

Η, σε βάθος, έρευνα της Κάριτας έχει δείξει ότι οι βασικοί λόγοι, που αυξάνουν τον κίνδυνο της φτώχειας για τα παιδιά, περιλαμβάνουν τους εξής παράγοντες:

  • Γονείς που είναι άνεργοι ή απασχολούνται σε χαμηλόμισθες, επισφαλείς εργασίες.
  • Περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

  • Έλλειψη καλής ποιότητας και οικονομικά προσιτών, κοινωνικών ή άλλων κατοικιών.

  • Διαβίωση σε φτωχές περιοχές ή συνοικίες.

  • Γονείς που έχουν κάποια αναπηρία.

«Η σχέση ανάμεσα στην οικογενειακή φτώχεια, τη φτώχεια των γονέων και την παιδική φτώχεια σημαίνει ότι η φτώχεια, συχνά, περνά από τη μια γενιά στην άλλη», λέει ο κ. NuñoMayer. «Η Ε.Ε. και οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν σαφή ευθύνη, τόσο για την ενεργοποίηση δομών και μηχανισμών για την ανάπτυξη των πλαισίων πολιτικής, όσο και για την παροχή των αναγκαίων πόρων για την πρόληψη της ανερχόμενης παιδικής φτώχειας , καθώς και για την αντιμετώπισή της, όπου ήδη υπάρχει. Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, η Κάριτας Ευρώπης καλεί την Ε.Ε. και τις εθνικές κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, καθώς και στην οικοδόμηση κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλα τα παιδιά θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους».

 

 

Deirdre de Burca,

Υπεύθυνη Κοινωνικής Πολιτικής

                                      

Thorfinnur Omarsson,

 Υπεύθυνος Τύπου

 

Προηγούμενο Άρθρο

Αθήνα: Ο άρτος της ζωής…Τροφή για τον άνθρωπο

Επόμενο Άρθρο

Ποιμαντική επίσκεψη στη Νάξο

You might be interested in …

Κάριτας Ελλάς: Ρεπορτάζ της «Καθημερινής» για δράση της Κάριτας Ελλάς

  Ρεπορτάζ της Καθημερινής για δράση της Κάριτας Ελλάς. Το ρεπορτάζ αφορά τα προγράμματα εκπαίδευσης προσφύγων και μεταναστών που υλοποιεί η Κάριτας Ελλάς σε συνεργασία με το ΙΕΚ «Ακμή», με αφορμή την τελετή απονομής των […]