Μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με τη φτώχεια των νέων που διεξήγαγε η Κάριτας σε 17 ευρωπαϊκές χώρες προειδοποιεί για την αύξηση της φτώχειας μεταξύ των νέων της Ευρώπης. Επισημαίνει επίσης την εμφάνιση ενός νέου κοινωνικού φαινομένου, τους SINKIES, που έχει καταστροφικές συνέπειες για τα δημογραφικά στοιχεία της Ευρώπης και, ως εκ τούτου, για το κοινωνικό και οικονομικό μέλλον της. Για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, η Κάριτας Ευρώπης καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν επειγόντως τις αρχές του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φτώχειας των νέων.
Η Eurostat αναφέρει ότι σήμερα 3 στους 10 νέους στην Ευρώπη ζουν ή κινδυνεύουν να βρεθούν στα όρια της φτώχειας. Τα ευρήματα της έρευνας της Κάριτας επιβεβαιώνουν την ολοένα και πιο επισφαλή κατάσταση της νεολαίας της Ευρώπης και δείχνουν την εμφάνιση ενός νέου φαινομένου, μιας καινούργιας ομάδας νέων ανθρώπων, το οποίους η Κάριτας ονόμασε SINKIES (από τα αρχικά των λέξεων Single Income No Kids – Ένα εισόδημα, χωρίς παιδιά). Ο όρος αυτός αναφέρεται σε νεαρά ζευγάρια χωρίς παιδιά, που είναι φτωχοί, αν και εργαζόμενοι και οι δύο, καθώς το σύνολο των αποδοχών τους, οριακά αγγίζει το επίπεδο ενός μισθού προ κρίσης. Σε αντίθεση με τους DINKIES (Double Income No Kids – Διπλό εισόδημα, χωρίς παιδιά – ένας όρος που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1980 για να περιγράψει τα ζευγάρια που όντας εργαζόμενοι και οι δύο κέρδιζαν δύο μισθούς αλλά επέλεξαν να είναι άτεκνα) οι SINKIES ίσως επιθυμούν να κάνουν παιδιά, ωστόσο δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά.
«Οι νέοι στην Ελλάδα θεωρούν τον γάμο και τα παιδιά ως ένα επιπλέον βάρος, στο οποίο δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν» λέει η 27χρονη Πετρούλα, ενώ η Πάολα, 20 ετών, θεωρεί ότι «οι σχέσεις πια δεν κρατάνε λόγω της κρίσης».
Η Έρρικα, 21 ετών, επισημαίνει ότι «η οικονομική κρίση μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει και ψυχολογικά προβλήματα. Οι νέοι άνθρωποι, ακόμα κι όταν φτάσουν σε μία ηλικία που θα έπρεπε να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους και να κάνουν οικογένεια, αναγκάζονται να μένουν με τους γονείς τους».
«Βλέπουμε τους γονείς μας που έφτιαξαν οικογένεια από 23 και 25 ετών. Πλέον δεν ισχύει αυτό. Τώρα οι νέοι προσπαθούν να το καθυστερήσουν, φτάνουν στα 35 και στα 40 για να παντρευτούν, κι αυτό μόνο αν είναι οικονομικά ανεξάρτητοι» συμπληρώνει η 22χρονη Λυδία.
«Αυτή η γενιά κινδυνεύει να είναι η πρώτη στη σύγχρονη ιστορία που είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Ο ευρωπαϊκός πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, ιδίως για τα εκατομμύρια των νέων που κινδυνεύουν ή βρίσκονται ήδη στα όρια της φτώχειας στην Ευρώπη », δήλωσε ο Jorge Nuño Mayer, Γενικός Γραμματέας της Κάριτας Ευρώπης.
Ο κ. Mayer θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 16 Νοεμβρίου στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου θα παρουσιάσει τα τελευταία ευρήματα σχετικά με τη φτώχεια των νέων στην Ευρώπη, τα οποία προέρχονται από την έρευνα της Κάριτας. Στη συνέντευξη Τύπου θα συμμετέχουν επίσης ο Allan Larsson, Ειδικός Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικής Πολιτικής, η Heather Roy, Γενική Γραμματέας της «Ευρωδιακονίας» και ο Επίσκοπος Per Eckerdal από την Σουηδική Λουθηρανική Εκκλησία.
πηγή: caritas.gr