17 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Καθολική Εκκλησία δίπλα στους πρόσφυγες της Ειδομένης. Αποστολές βοήθειας από την Κάριτας Ελλάς και την Κάριτας Θεσσαλονίκης

 

Η καθολική Εκκλησία αποδεικνύει εμπράκτως την αγάπη της και την αλληλεγγύη της προς τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που συρρέουν καθημερινά στα σύνορα της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (F.Y.R.O.M). Οι ρυθμοί άφιξής τους, η κόπωση και η απόγνωση που διακρίνεται στα θλιμμένα μάτια και ο τρόπος μετακίνησης τους, αργά σε ουρές, παραπέμπει σε εικόνες και σκηνές βιβλικής εξόδου.

 

Τρίτη Αποστολή της Πέμπτης, 10 Σεπτεμβρίου 2015:

 

Στη συνέχεια των προηγούμενων δύο αποστολών, η ΚΑΡΙΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, σε συνεργασία με την ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ και σε εφαρμογή προγράμματος που χρηματοδότησε η ΚΑΡΙΤΑΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ, πραγματοποίησε την τρίτη μεγάλη αποστολή με τη συμμετοχή εννέα εθελοντών από την ΚΑΡΙΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, οι οποίοι μετέβησαν εκεί με τα δύο (2) μίνι λεωφορεία της κατήχησης, που ήταν φορτωμένα και με ρούχα που είχαν συγκεντρώσει τα μέλη της Καθολικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Την αποστολή συνόδεψαν επίσης η πρόεδρος της ΚΑΡΙΤΑΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ Simone Louise Juliana Maria Filipini, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Petronella Josephina Valerie Kierkels και ο φωτογράφος ArieElbert Kievit.

Κάτω από καταρρακτώδη βροχή ξεκίνησε η διανομή των τροφίμων, ενώ τα καταβρεγμένα μικρά προσφυγόπουλα βρήκαν καταφύγιο μέσα στα δύο μίνι λεωφορεία της κατήχησης, όπου εκεί τους διανεμήθηκαν και ρούχα για να αλλάξουν τα εντελώς βρεγμένα ρούχα τους. Η τραγική αυτή κατάσταση μας καταδείκνυε πόσο μικρές είναι οι όσες προσπάθειες κάνουμε για την ανακούφισή τους και μας προκαλεί για μεγαλύτερη προσπάθεια και συμμετοχή ώστε να απαλύνουμε, έστω και μερικώς, τον πόνο τους.

Τα μέλη της αποστολής, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και το μειωμένο -εκείνο το διάστημα- ρυθμός ροής προσφύγων, διένειμαν συνολικά γύρω στις 850 σακούλες με νερό και ξηρά τροφή. Τα υπόλοιπα νερά και τρόφιμα με το περιεχόμενο των υπόλοιπων 1150 σακούλων παραδόθηκαν στην αποθήκη της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. (UNHCR), που βρίσκεται στο παλαιό δημοτικό σχολείο του χωριού.

 

Η τριμελής αντιπροσωπεία της ΚΑΡΙΤΑΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ, αφού είχε ενεργό συμμετοχή στην διανομή των τροφίμων και ειδών ρουχισμού, παρακολούθησε από κοντά το σημείο διέλευσης των προσφύγων προς την γειτονική Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (F.Y.R.O.M), πήραν συνεντεύξεις από οικογένειες προσφύγων που περιέγραψαν με λεπτομέρεια την οδύσσειά τους, συλλέγοντας και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Στη συνέχεια μετέβησαν στην γειτονική χώρα για επαφές με τις αρχές και για να έχουν ιδία αντίληψη για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Αναχωρώντας από την Ελλάδα, η πρόεδρος της ΚΑΡΙΤΑΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά, με μήνυμά της, τα μέλη της ΚΑΡΙΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν.

Τέταρτη Αποστολή της Κυριακής, 27 Σεπτεμβρίου 2015:

Ανήμερα της πανήγυρης του Αγίου Βικεντίου Ντε Πωλ, που αφιέρωσε τη ζωή για του συνανθρώπους του που βρίσκονται στην ανάγκη, ξεκινήσαμε την 4η αποστολή με τα δύο μίνι λεωφορεία της Κατήχησης. Σκοπός της αποστολής ήταν η διανομή ρούχων και τροφίμων από τη συλλογή μας και η προετοιμασία για τις επόμενες πιο τακτικές αποστολές καθώς και ο καθορισμός θέσης μεγάλου εμπορευματοκιβωτίου (Container), που θα χρησιμεύει ως αποθηκευτικός χώρος για τις μελλοντικές αποστολές. Την αποστολή συνόδεψαν ο επίσκοπός μας Σεβ. Ιωάννης Σπιτέρης και ο Αδελφός Φραγκίσκος Βαρθαλίτης της κοινότητας του Ελληνογαλλικού Κολεγίου Delasalle.

 

Ο Σεβασμιότατος είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση, να μιλήσει με πρόσφυγες, με τους υπευθύνους οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, ενώ κατά την διάρκεια της περιήγησής του συναντήθηκε και με το Σεβ. Μητροπολίτη Γουμένισσας, Αξιούπολης και Πολυκάστρου κ. Δημήτριο. Έδωσε τέλος, συνέντευξη σε συνεργείο της Συριακής Κρατικής Τηλεόρασης, που κάλυπτε τη ροή των Σύρων προσφύγων στα σύνορα.

Στην αποστολή μετείχε επίσης και η Kristel Ashra, από την Κάριτας Ολλανδίας, πολιτιστικός ανθρωπολόγος και υπεύθυνη εγχώριων προγραμμάτων, με μεγάλη εμπειρία στην οργάνωση ομάδων και στη στήριξη τοπικών πρωτοβουλιών. Η Kristel Ashra, ήρθε στη Θεσσαλονίκη για λίγες μέρες, ανταποκρινόμενή στις άμεσες ανάγκες που προέκυψαν από την κρίση, για να βοηθήσει την Κάριτας Θεσσαλονίκης τόσο στις εξορμήσεις όσο και την εκπαίδευση των στελεχών για καλύτερο και πιο αποτελεσματικό έργο.

Τα μέλη της αποστολής ασχολήθηκαν με τη διανομή ειδών ρουχισμού, που είχε μαζέψει η Κάριτας Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή των ενοριτών, αλλά και τρόφιμα και άλλα είδη ατομικής υγιεινής, που απέστειλε το προσωπικό της Μονάδας Ιατρικής Τεχνολογίας και Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ειδών ρουχισμού που απέστειλε η ΚΑΡΙΤΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

 

Η ΚΑΡΙΤΑΣ ΣΥΡΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ:

Η πιο άρτια οργανωμένη και ψυχωμένη οργάνωση ΚΑΡΙΤΑΣ της Ελλάδας είναι αναμφισβήτητα η ΚΑΡΙΤΑΣ της ΣΥΡΟΥ!. Το έχει εξάλλου αποδείξει με την πλούσια δράση της και τις πολλαπλές αποστολές ειδών ρουχισμού στους πρόσφυγες της Αθήνας τα τελευταία χρόνια. Την 1η Οκτωβρίου 2015, βρεθήκαμε μπροστά σε μια ευχάριστη έκπληξη: Κληθήκαμε να ξεφορτώσουμε 300 μεγάλα σακιά με διάφορα είδη ρουχισμού τα οποία μεταφέρθηκαν από τη Σύρο. Χρειάστηκαν δύο φορτηγά και πάνω από τέσσερις ώρες για το ξεφόρτωμα και τακτοποίηση των ρούχων στην μεγάλη υπόγεια αποθήκη του Βικαριάτου Θεσσαλονίκης. Τα είδη ρουχισμού ήταν ήδη τακτοποιημένα κατά είδος, χρήση και μέγεθος, γεγονός που θα διευκολύνει απίστευτα τη διαδικασία της διανομής. Τα είδη ρουχισμού που έστειλε η ΚΑΡΙΤΑΣ ΣΥΡΟΥ θα βοηθήσουν σίγουρα στην κάλυψη αναγκών των προσφύγων κατά το δύσκολο επερχόμενο χειμώνα.

Με τη πολύτιμη συνδρομή της ΚΑΡΙΤΑΣ ΣΥΡΟΥ και με την παράλληλη πραγματοποίηση των αποστολών διανομής τροφίμων, με το πρόγραμμα που ήδη τρέχει, από την ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ σε συνεργασία με την CARITAS EUROPA, το έργο αρωγής προς τους πρόσφυγες θα γίνει σίγουρα πιο αποτελεσματικό και πιο πλήρες, καθώς εκτός από τις 4000 σακούλες τροφίμων που διανέμουμε κάθε εβδομάδα θα έχουμε τη δυνατότητα διανομής και ειδών ρουχισμού παράλληλα.

Η εξέλιξη των δεδομένων στα σύνορα και ο ρυθμός άφιξης των προσφύγων εκεί μας υποχρεώνουν να αναθεωρούμε συνεχώς τα σχέδια και τον προγραμματισμό μας. Έτσι, προγραμματίζουμε, με τη βοήθεια του Θεού, να πραγματοποιούμε στο εξής τέσσερις (4) αποστολές κάθε εβδομάδα και σε διαφορετικές ώρες ώστε να καλύπτουμε, όσο μπορούμε καλύτερα, τις απέραντες ανάγκες των συνανθρώπων μας.

Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε, χάρη στη συνεργασία όλων αλλά και χάρη στην ολοένα και αυξανόμενη δραστηριοποίηση και συμμετοχή νέων εθελοντών από την κοινότητά μας.

Για την Γραμματεία της ΚΑΡΙΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σους Ισσάμ, Δρ. Πολ. Μηχ/κός

 
Προηγούμενο Άρθρο

Μήνυμα του Αγίου Πατέρα, πάπα Φραγκίσκου για την Παγκόσμια Ημέρα Ιεραποστολών [2015]

Επόμενο Άρθρο

Κάριτας Αθήνας: Διανομή τροφίμων σε 383 πρόσφυγες από 22 εθελοντές της Κάριτας Αθήνας

You might be interested in …

Εκλογές στην «Κάριτας Θεσσαλονίκης»

  Η «ΚΑΡΙΤΑΣ Θεσσαλονίκης», του ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΒΙΚΑΡΙΑΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ξεκίνησε μια νέα, πολλά υποσχόμενη προσπάθεια για ενεργοποίηση νέων μελών σε όλες τις ενορίες του ΒΙΚΑΡΙΑΤΟΥ. Μετά από ιδρυτική Γενική Συνέλευση, ολοκληρώθηκε η διαδικασία σύστασης σε αναγνωρισμένο […]

lar_01

Για πρώτη φορά πανηγυρίζει ο Καθολικός Ναός της Λάρισας

Με μεγάλη επισημότητα και συμμετοχή πιστών, παρά το διήμερο της Πρωτομαγιάς, πανηγύρισε ο Καθολικός Ναός της Λάρισας, που εγκαινιάστηκε και καθαγιάστηκε μόλις πριν από δύο χρόνια. Ο ιερός αυτός Ναός που είναι αφιερωμένος στην Ιερά […]

alexandr_3

Ανακαίνιση της μονής Φραγκισκανών Αλεξανδρούπολης

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία κι ένα από τα παλαιότερα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης είναι ο καθολικός ενοριακός ναός του Αγίου Ιωσήφ και η παρακείμενη πρώην Μονή των Ελασσόνων Κοινοβιακών Φραγκισκανών. Το ιστορικό αυτό συγκρότημα […]