8 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Καθολική Ιεραρχία Ελλάδος στην Εξαρχία Αρμενίων Καθολικών

Το απόγευμα της Παρασκευής, 28 Απριλίου, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου μετέβησαν στον Αρμενοκαθολικό Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστού, στον Νέο Κόσμο.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να συμπροσευχηθούν, κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, με τον Αρμενοκαθολικό Πατριάρχη Ραφαήλ-Πέτρο KΑ’, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα για την επέτειο των 100 χρόνων της Αρμενοκαθολικής παροικίας στο Νέο Κόσμο (Δουργούτι) και την Κοκκινιά (1923-2023), που ιδρύθηκε από τον Αρμένιο Καπουκίνο Ιερομόναχο και μετέπειτα Επίσκοπο μακαριστό Κύριλλο Ζοχραμπιάν.

Η ίδρυση της Αρμενικής Καθολικής παροικίας και Εξαρχίας συνδέεται με την άφιξη στην Ελλάδα του π. Κυρίλλου από το Ερζερούμ (1923), ο οποίος προσέφερε μεγάλη βοήθεια στον ελληνισμό της Τραπεζούντας, κατά την διάρκεια της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, και βοήθησε στην περίθαλψη και την οργάνωση των Αρμενίων προσφύγων, με ιδιαίτερη αρωγή στα ορφανά αρμενόπουλα, που είχαν βρει καταφύγιο στη φιλόξενη Ελλάδα.

Μετά τον Εσπερινό, στον κήπο “Χαντσιάν” της Εξαρχίας, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Χατσκάρ, που είναι γνωστό και ως αρμενικός σταυρόλιθος. Πρόκειται για μια σκαλιστή, επιμνημόσυνη στήλη που φέρει σταυρό και μοτίβα από ρόδακες και άλλα φυτικά στοιχεία.

Το Χατσκάρ αυτό στον κήπο της Εξαρχίας είναι αφιερωμένο στα αθώα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, από την Τουρκία, και ευλογήθηκε από τον Πατριάρχη των Αρμενίων Καθολικών Ραφαήλ-Πέτρο KΑ’. Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι Καθολικοί Ιεράρχες, καθώς και οι εκπρόσωποι άλλων Εκκλησιών, άναψαν ένα κερί στη μνήμη των αθώων Αρμενίων θυμάτων.

Ακολούθησε καλλιτεχνική εκδήλωση, ενώ ο Πανοσ/τατος Ιωσήφ Μπεζαζιάν, Έξαρχος των Αρμενίων Καθολικών, προσέφερε πλούσιο δείπνο.

ΕΚ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

Προηγούμενο Άρθρο

Εορτασμοί Για Την 25η Επέτειο Ιερατικής Χειροτονίας Σεβ/Τατου Εμμανουήλ Νιν

Επόμενο Άρθρο

Ανακοινωθέν της Εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

You might be interested in …

Χειροτονία εις πρεσβύτερον του διακόνου π. Santhosh Kumar Pasala

«Όποιος με υπηρετεί, εμένα ας ακολουθεί Κι όπου είμαι εγώ, εκεί θα είναι και ο υπηρέτης μου» Τo Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 ο Ιερός Κλήρος της Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών υποδέχθηκε με Ύμνους Ευχαριστίας προς τον […]

Η Εξόδιος Ακολουθία π. Δημητρίου Σαλάχα, Επισκόπου Γρατιανουπόλεως, τέως Εξάρχου Ελληνορρύθμων Καθολικών

Η Ελληνική Καθολική Εξαρχία αποχαιρέτησε τον επίσκοπο Γρατιανουπόλεως Δημήτριο, τέως Έξαρχο των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος, η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα αποχαιρέτησε έναν ιεράρχη που την υπηρέτησε με την αγάπη και τις γνώσεις του, οι πρώην […]

Η Κάριτας Ελλάς και η Καθολική Εκκλησία στηρίζουν το Ληξούρι

Έχουν ήδη περάσει τρεις εβδομάδες από εκείνο το κυριακάτικο μεσημέρι που σείστηκε για πρώτη φορά, συθέμελα, το Ληξούρι και οι γειτονικές του περιοχές, και οι συνεχείς μετασεισμοί δεν αφήνουν τους κατοίκους να ηρεμήσουν. Ο φόβος […]