21 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Καθολική Ιεραρχία στη Νάξο

Στο πλαίσιο των εργασιών της εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος που πραγματοποιούνται στο νησί της Τήνου από τις 19 Μαΐου έως και τις 26 Μαΐου τρέχοντος έτους, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, προσκληθέντα από τον Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο, επισκέφτηκαν το νησί της Νάξου που είναι η έδρα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου.

Οι Ιεράρχες έφθασαν στο λιμάνι της Νάξου το απόγευμα του Σαββάτου 21 Μαΐου με το ΕΓ/ΟΓ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π, φιλοξενούμενοι του πλοιοκτήτη κ. Παναγιωτάκη κ. και του ευγενεστάτου πληρώματος, οι οποίοι απέδειξαν πόσο αφοσιωμένοι είναι στην υπηρεσία τους και πόσο αγαπούν το πλοίο και την Εταιρεία FastFerry’s.
Η άφιξη των Ιεραρχών στο λιμάνι αναγγέλθηκε με τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες του Μητροπολιτικού μας Ναού και την παρουσία του εφημερίου του π. Γεωργίου Παλαμάρη. Το απόγευμα του Σαββάτου ξεναγήθηκαν στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεώς μας από τον Αρχιερατικό Επίτροπο π. Μανώλη.


Την Κυριακή το πρωί με την παρουσία της τοπικής ενοριακής κοινότητας και των Αρχών της Νάξου τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στο οποίο προΐστατο ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος και συλλειτούργησαν μαζί του όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος όπως επίσης και ο π. Μανώλης Ρεμούνδος, πρώην εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού, ο π. Γεώργιος Παλαμάρης, σημερινός εφημέριος και ο π. Αθανάσιος Αρμάος της Ελληνικής καθολικής Εξαρχίας.
Λόγω ποιμαντικών υποχρεώσεών του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος δεν μπόρεσε να παραστεί στη θεία Λειτουργία και με μία φιλικότατη επιστολή προς τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας εξήγησε τους λόγους της απουσίας του και εξέφρασε τη λύπη και τις θερμές ευχές προς όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Επάξια όμως τον εκπροσώπησαν ο ιερέας π. Νεκτάριος και ο Ιεροδιάκονος κ. Δημοσθένης.
Στην Αρχή της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπός μας υποδέχτηκε τους Αρχιερείς και ζήτησε από την συναγμένη Εκκλησία να προσευχηθεί κατ’ αυτήν την Κυριακή, που είναι η τέταρτη Κυριακή του Πάσχα για τις ιερατικές και μοναχικές κλήσεις.

Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε στην Εκκλησία και είπε:

 

Την περασμένη Κυριακή το Ευαγγέλιο μας οδήγησε διαμέσου των ψαράδων, σήμερα μας οδηγεί διαμέσου των ποιμένων. Δύο κατηγορίες ανθρώπων ίσης σημασίας για το Ευαγγέλιο. Από τη μία προέρχεται η έκφραση «ψαράδες των ανθρώπων» και από την άλλη η έκφραση «ποιμένες των ψυχών» που και οι δύο αποδίδονται στους Αποστόλους του Χριστού.
Βρισκόμαστε νοερά στη Γαλιλαία, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της ευρίσκεται σε ένα οροπέδιο με σκληρή, άγονη και βραχώδη γη, που χρησιμοποιούταν περισσότερο για τη κτηνοτροφία παρά για τη γεωργία. Η βλάστηση ήταν λιγοστή και τα κοπάδια έπρεπε συνεχώς να μετακινούνται για να βρίσκουν νέα βοσκή. Δεν υπήρχαν όμως προστατευτικά τείχη και γι’ αυτό και η ασφάλεια του ποιμνίου απαιτούσε τη συνεχή και άγρυπνη παρουσία του ποιμένα.
Μέσα στην Παλαιά Διαθήκη ο ίδιος ο Θεός παρουσιάζεται ως ποιμένας του λαού του. « Ο κύριος είναι ποιμένας μας τίποτα δεν μου λείπει» γράφει ο ψαλμωδός (Ψαλμός 22 [23], 1). «Αυτός είναι ο Θεός μας κι’ εμείς λαός της βοσκής του και πρόβατα των χεριών του». (Ψαλμός 94 [95], 7). Ο μελλοντικός Μεσσίας περιγράφεται επίσης με την εικόνα του ποιμένα: Γράφει πράγματι ο Ησαΐας: «θα βοσκήσει το ποίμνιό του ως ποιμένας». (Ησαΐας 40, 11).
Αυτή η ιδανική εικόνα του ποιμένα πραγματοποιείται με τέλειο τρόπο στο πρόσωπο του Χριστού. Είναι εκείνος που: «αναζητεί το χαμένο πρόβατο», «σπλαχνίζεται το λαό, διότι τον παρομοιάζει σαν ένα κοπάδι χωρίς βοσκό» (Ματθαίος 9, 36), ο ίδιος αποκαλεί τους μαθητές του «μικρό ποίμνιό μου»(Λουκάς 12, 32). Ο Απόστολος Πέτρος στην πρώτη επιστολή αποκαλεί τον Ιησού «ποιμένα των ψυχών μας». (Βλέπε. 12, 25) και η επιστολή προς τους Εβραίους προσθέτει: «αυτός είναι ο ποιμένας των προβάτων, ο κατ’ εξοχήν ποιμένας» (Εβραίους, 13, 20).
Η σημερινή Ευαγγελική περικοπή υπογραμμίζει μερικά χαρακτηριστικά του Ιησού, ως καλού Ποιμένα. Το πρώτο είναι η αμοιβαία γνωριμία προβάτων και ποιμένα : «Τα πρόβατά μου ακούνε τη φωνή μου και εγώ τα γνωρίζω και εκείνα με ακολουθούν».
Ο Χριστός γνωρίζει τους μαθητές του όλων των αιώνων. Τους γνωρίζει με «το όνομά τους», που για την Αγία Γραφή σημαίνει ότι τους γνωρίζει έτσι όπως είναι. Τους αγαπά με μία προσωπική αγάπη σαν να ήταν ο κάθε άνθρωπος ο ένας και μοναδικός. Ο Χριστός δεν ξέρει να μετρά παρά μόνο μέχρι «το ένα». Αυτό το ένα είναι ο κάθε άνθρωπος. Αυτό το ένα είναι η κάθε μια σας και ο καθένας, είμαι εγώ.
Ο καλός ποιμένας αγαπά τα πρόβατά του όχι με λόγια αλλά με έργα. Ο ίδιος «δίνει τη ζωή του για τα πρόβατά του και κανένας δεν μπορεί να τα αρπάξει από το χέρι του». Είναι γνωστό στο ακροατήριο του Ιησού πως ο εφιάλτης των προβάτων ήταν τα άγρια ζώα, οι λύκοι και οι αλεπούδες αλλά και οι ληστές, οι οποίοι για τις απομακρυσμένες εκείνες περιοχές αποτελούσαν ένα συνεχή κίνδυνο. Εδώ φαίνεται και η διαφορά μεταξύ του αληθινού ποιμένα που θυσιάζεται για τα πρόβατά του και του μισθωτού, που επειδή το ποίμνιο δεν είναι δικό του, μπροστά στον κίνδυνο φεύγει, εγκαταλείπει το ποίμνιο του για να σώσει τον εαυτό του. Ο Χριστός είναι ο καλός ποιμένας και αυτό το απέδειξε τις ημέρες αυτές με το Πασχαλινό Μυστήριο του Πάθους του Θανάτου και της Αναστάσεώς του.
Η αγάπη του Χριστού είναι παγκόσμια και όλοι οι άνθρωποι είναι καλεσμένοι να αποτελέσουν το ποίμνιό του. Για να γίνει αυτό ο Ιησούς έχει ανάγκη από πρόσωπα που θα συνεχίσουν το έργο του θα φέρουν τη χαρά του ευαγγελίου, το μήνυμα της σωτηρίας σε κάθε γωνιά της γης. Έχει ανάγκη από ιεραποστόλους, κληρικούς και λαϊκούς.
Για να συνεχίσουν να υπηρετούν ως ποιμένες για να ποιμαίνουν, να τρέφουν και να οδηγούν το ποίμνιό του, δηλαδή επισκόπους, ιερείς και διακόνους.
Για να αναγγέλλουν με την αφιερωμένη σε Εκείνον ζωή τους την ουράνια βασιλεία, δηλαδή μοναχούς και μοναχές.
Αδελφοί μου και αδελφές μου είναι ευλογία Θεού για την Εκκλησία της Νάξου, το γεγονός ότι αυτή την Κυριακή του Καλού Ποιμένα, επισκέπτονται και συμπροσεύχονται μαζί μας επτά ποιμένες της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.
Σας ζητώ να προσευχηθούμε όλοι μαζί, ώστε ο Κύριος που είναι ο Καλός Ποιμένας να κατευθύνει το νου, την καρδιά και τα βήματα εκείνων, στους οποίους ανέθεσε το καθήκον και την αποστολή να είναι οι σημερινοί ψαράδες ανθρώπων και ποιμένες των ψυχών. Να καθοδηγούν το νοητό ποίμνιό τους στις αστείρευτες πηγές της χάρης του Θεού και να το φροντίζουν με πατρική αγάπη, προσφέροντάς του την πνευματική τροφή του λόγου του Θεού και προπάντων του άρτου της ζωής, αγαπώντας όλα με αγάπη του Χριστού. Χρησιμοποιώντας για όλα και ιδιαίτερα για τα αναγκεμένα, τα τραυματισμένα και απομακρυσμένα την άπειρη ευσπλαχνία του Θεού Πατέρα πάντοτε, αλλά ιδιαίτερα κατ’ αυτό το έκτακτο Ιωβηλαίο έτος της ευσπλαχνίας του Θεού. Αμήν


Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον εφημέριο διότι χάρη σ’ αυτόν όλα ήταν έτοιμα και εξελίχτηκαν σύμφωνα με το προβλεπόμενο πρόγραμμα αλλά και με τάξη και επιτυχία. Στη συνέχεια η ενοριακή κοινότητα προσέφερε κέρασμα στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο και ο εφημέριος του Ναού εκ μέρους όλης της ενοριακής κοινότητας υποδέχτηκε τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και τους πρόσφερε ένα δώρο από τα ειδικά προϊόντα του νησιού. Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε εκ μέρους του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ. Καλλινίκου ο ιερέας της Μητροπόλεως π. Νεκτάριος και πρόσφερε στους Ιεράρχες δώρα εκ μέρους του Μητροπολίτη. Τέλος χαιρετισμό απεύθυνε και ο Δήμαρχος Νάξου και μικρών Κυκλάδων.

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου τις πρώτες απογευματινές ώρες επέστρεψαν και πάλι με το ΕΓ/ΟΓ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. στην Τήνο, όπου θα συνεχίσουν τις εργασίες της ερανικής Συνόδου τους και από την Τρίτη 24 έως την Πέμπτη 26 θα πραγματοποιηθεί Συνάντηση Συνεργασίας με 42 Εφημερίους από όλη την Ελλάδα.
Τη Τετάρτη 25 Μαΐου θα γίνει το Προσκύνημα της Ιεραρχίας και των εφημερίων μαζί με την Εκκλησία της Τήνου στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στο πλαίσιο του έκτακτου Ιωβηλαίου έτους της Θείας ευσπλαχνίας.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια τόσο στον εφημέριο, όσο και στο ενοριακό συμβούλιο, και το προσωπικό της Αρχιεπισκοπής, διότι με τις οδηγίες του εφημερίου π. Γεωργίου εργάστηκαν για να εξασφαλίσουν μια πολύ ωραία φιλοξενία στους εκλεκτούς φιλοξενουμένους μας.

Προηγούμενο Άρθρο

Στην Τήνο θα πραγματοποιηθούν οι εργασιες της τακτικής εαρινής Συνόδου

Επόμενο Άρθρο

«Ευρώπη, τι σου συνέβη»; Το όνειρο του πάπα Φραγκίσκου για την Ευρώπη

You might be interested in …

tin_50sti_1

Η Γιορτή της Πεντηκοστής στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου, στην Ξινάρα Τήνου

Με επισημότητα και με συμμετοχή ευλαβών Χριστιανών από όλη την Τήνο, εορτάστηκε η Μεγάλη Γιορτή της Πεντηκοστής στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου, στην Ξινάρα Τήνου, την Κυριακή 3 Ιουνίου 2012, όπου τελέσθηκε Αρχιερατική […]

Η Ενορία Της Ξυνάρας Τίμησε Τους Προστάτες Της

Δύο απόστολοι, δύο διαφορετικοί χαρακτήρες, αλλά και οι δύο θεμελιώδεις για την ιστορία της Εκκλησίας του πρώτου αιώνα, καθώς και για την οικοδόμηση των ριζών από τις οποίες τρέφεται συνεχώς η χριστιανική πίστη. Ο Πέτρος, […]