19 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η μακαριωνυμία 19 των μαρτύρων της Αλγερίας, σημάδι μεγάλης αδελφοσύνης

Για πρώτη φορά σε ένα μουσουλμανικό κράτος, η μακαριωνυμία 20 χριστιανών μαρτύρων .

Το Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου: “μια ιστορική στιγμή κατά την οποία όλοι οι λαοί αναζητούν να προωθηθεί η επιθυμία τους να ζήσουν μαζί εν ειρήνη”.

Θανατώθηκαν διότι με το μίσος στην πίστη, διότι έδωσαν μαρτυρία στην αγάπη του Χριστού και επέλεξαν να μείνουν στην Αλγερία μεταξύ των κατοίκων του τόπου, κατά τα σκοτεινά χρόνια της τρομοκρατίας. Ήταν η κοινή τύχη των 19 μοναχών των οποίων έγινε η μακαριωνυμία χθες στο Προσκύνημα του Τιμίου Σταυρού στην Oran και ο Σεβασμιότατος Desfarges (Αρχιεπίσκοπος του Αλγερίου) δήλωσε ότι επιθυμούν “να υπογραμμίσουν ότι δεν ήταν το Ισλάμ που σκότωσε αλλά μία ιδεολογία που βλάπτει αυτή τη θρησκεία”.

Πιστοί δίπλα στους πιστούς

Μεταξύ του 1994 και του 1996, πράγματι μεταξύ αυτών που έχασαν τη ζωή τους ήταν και 99 Ιμάμηδες και μαζί τους πολλοί δημοσιογράφοι, συγγραφείς, επιστήμονες που αρνήθηκαν να δικαιολογήσουν τη βία στο όνομα του Θεού. Είναι η πρώτη φορά που χριστιανοί μάρτυρες ανακηρύσσονται μακάριοι σε μία Ισλαμική Χώρα, ένα σημαντικό σημείο, εξηγεί ο Αρχιεπίσκοπος που αποδεικνύει ότι «Οι Αρχές κατάλαβαν την πιο αληθινή έννοια που θέλουμε να για ζήσουμε μαζί, να βαδίσουμε πιστοί δίπλα στους πιστούς».

Το Μήνυμα του Πάπα

Στη διάρκεια της Ιεροτελεστίας στην οποία προΐστατο ο Καρδινάλιος Angelo Becciu, Πρόεδρος για τις υποθέσεις των Αγίων και ειδικός απεσταλμένος του Πάπα διαβάστηκε το Μήνυμα του Ποντίφικα στους Καθολικούς της Αλγερίας, “αδελφικό κουράγιο ώστε” η Ιεροτελεστία «να μπορέσει να βοηθήσει στη θεραπεία των πληγών του παρελθόντος και να δημιουργήσει μια νέα δυναμική συνάντησης και συμβίωσης ως αποτέλεσμα των μακαρίων μας”. Στο Μήνυμα, που ήδη έχει δημοσιευθεί, ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνει ευγνωμοσύνη και σκοπούς προσευχής και “ για όλους τους κατοίκους της Αλγερίας που υπήρξαν θύματα της ίδιας βίας επειδή έζησαν με πιστότητα και σεβασμό για τον άλλο, τις υποχρεώσεις τους ως πιστοί και πολίτες αυτής της ευλογημένης γης”.

Συνεχίστε να εργάζεστε για τον διάλογο

Για τον Άγιο Πατέρα, με την μακαριωνυμία αυτών των αδελφών, “η Εκκλησία θέλει να δώσει μαρτυρία της επιθυμίας της να συνεχίσει να εργάζεται για τον διάλογο, την ομόνοια και τη φιλία με τη σιγουριά ότι η Αλγερία, θα κάνει να φανεί ένα μεγάλο σημείο αδελφοσύνης στον αλγερινό ουρανό και για όλο τον κόσμο”.

 

+Ν/kantam.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Στη Λέσβο μαζί με τους Πρόσφυγες και μετανάστες λίγο πριν τα Χριστούγεννα

Επόμενο Άρθρο

Ένα δώρο για όλη την ανθρωπότητα

You might be interested in …

Ένα χωριό για τα ορφανά της Τανζανίας

Ο Francesco Testa, ναπολιτάνος καλλιτέχνης και μουσικός, ένιωσε την ανάγκη να δώσει ένα νόημα στην ζωή του μετά από ένα ταξίδι δύο εβδομάδων στην Τανζανία. Έτσι γεννήθηκε το “AfricainTesta”, η ένωση που χτίστηκε και που […]

Πάπας Φραγκίσκος: «Να είστε δημιουργικοί και πρεσβευτές της ειρήνης»

Σε συνάντησή του με 300 νέους από το Βέλγιο στο Βατικανό ο πάπας Φραγκίσκος τους ενθάρρυνε να ζουν την πίστη τους με δημιουργικότητα μπροστά στις δυσκολίες και τις κρίσεις, λέγοντας ότι η Εκκλησία χρειάζεται τον […]

21 νέοι Καρδινάλιοι για το 2023

Την Κυριακή 9-7-2023 ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε 21 (όσους και πέρυσι!)νέους Καρδιναλίους, που θα λάβουν το επίσημο κόκκινο ένδυμα τέλη Σεπτεμβρίου (οι 18 είναι κάτω των 80 ετών και έχουν δικαίωμα ψήφου στην εκλογή Πάπα). […]