10 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

«Η οικοδόμηση της ΕΕ είναι καθήκον όλων των πολιτών»

Η Επιτροπή των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (comece) εξέδωσε έγγραφο με θέμα τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές της 23ης-26ης Μαΐου. Η υποστήριξη της Εκκλησίας στη «Κοινή Ευρωπαϊκή Οικία», παρόλο που δεν είναι τέλεια. Ο άνθρωπος στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής. Απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και σειρά βασικών ζητημάτων: οικογένεια, μετανάστευση, ανάπτυξη και δικαιώματα. Το «προφίλ» ενός καλού υποψηφίου.

Μια δυνατή και αποφασιστική πρόσκληση για την υποστήριξη της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και μέσω της συμμετοχής στις σημαντικές εκλογές της 23ης-26ης Μαΐου. Στο μήνυμά της η COMECE, η Επιτροπή των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλεί τους χριστιανούς να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του κοινού καλού, το οποίο εκτείνεται πέραν των ιδιαίτερων και εθνικών συμφερόντων. «Καλούμε όλους τους πολίτες, νέους και ηλικιωμένους, να ψηφίσουν και να συμμετάσχουν κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής προεκλογικής περιόδου και στις εκλογές». Το Μήνυμα δόθηκε στην δημοσιότητα  100 ημέρες πριν από την ψηφοφορία για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έχει τίτλο «Εποικοδομώντας την κοινότητα στην Ευρώπη» (Rebuilding community in Europe).

Αποφύγετε την εσωστρέφεια. Η ψήφος των πολιτών της ΕΕ, που καλούνται να αναλάβουν πολιτική «ευθύνη», αναφέρει η COMECE, «θα καθορίσει πολιτικές αποφάσεις που θα επηρεάσουν την καθημερινότητά μας για τα επόμενα 5 χρόνια». Πάνω από «δύο χιλιετίες» η Καθολική Εκκλησία «συμμετέχει στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση» ιδιαίτερα «με την Κοινωνική της Διδασκαλία». Έτσι, οι επίσκοποι απευθύνονται στους ευρωπαίους πολίτες σε αυτή την περίοδο που οδηγεί στις εκλογές για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ενώ πριν από δέκα χρόνια «η έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας άνοιξε μια σειρά νέων δυνατοτήτων» φέρνοντας αισιοδοξία, ωστόσο «σήμερα φαίνεται να κυριαρχεί μια λιγότερο αισιόδοξη στάση». Είναι λοιπόν απαραίτητες οι «πολιτικές επιλογές» που οδηγούν σε μια  «ανανεωμένη αδελφοσύνη» που θα ενθαρρύνει την «επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος». Είναι θεμελιώδες «όλοι οι πιστοί και όλοι οι άνθρωποι καλής θέλησης» να πάνε στις κάλπες και να μην «πέσουν στον πειρασμό της εσωστρέφειας» αλλά «να ασκήσουν τα δικαιώματά τους για την οικοδόμηση της Ευρώπης».

«Δεν είναι τέλεια …». Με την έκφραση των πολιτικών του απόψεων, κάθε πολίτης έχει την ικανότητα να «κατευθύνει την Ένωση» – που δεν είναι τέλεια – προς την κατεύθυνση την οποία θέλει να ακολουθήσει. Η ΕΕ χρειάζεται ένα «νέο αφήγημα ελπίδας, που θα εμπλέκει τους  πολίτες της σε έργα που θα είναι πιο περιεκτικά  και θα υπηρετούν καλύτερα το κοινό καλό», αναφέρουν οι επίσκοποι της COMECE. Ωστόσο, είναι πρωτίστως σημαντικό να ψηφίσουμε, διότι «κάθε γνώμη μετράει» για την επιλογή των προσώπων που από τον προσεχή Μάιο θα «εκπροσωπούν τις πολιτικές μας απόψεις». Και θα είναι απαραίτητο μετά τις εκλογές οι πολίτες «με δημοκρατικό τρόπο να παρακολουθούν και να συνοδεύουν την πολιτική διαδικασία».

Προεκλογική εκστρατεία. Ατενίζοντας το άμεσο μέλλον της ΕΕ, οι επίσκοποι υπογραμμίζουν ότι οι πολίτες και τα όργανα της ΕΕ θα χρειαστούν ένα «πνεύμα ευθύνης» για να «συνεργαστούν για ένα κοινό πεπρωμένο», «πηγαίνοντας πέρα από τις διαιρέσεις, την παραπληροφόρηση και την πολιτική χειραγώγηση». Αυτή η αναφορά στο έγγραφο της COMECE, σχετίζεται με την προεκλογική εκστρατεία που όπως λένε θα πρέπει να επικεντρωθεί στις «πολιτικές της ΕΕ» καθώς και στην «ικανότητα των υποψηφίων να τις επεξεργαστούν και να τις εφαρμόσουν». Οι επίσκοποι εκφράζουν την ελπίδα τους ότι στις εκλογές θα «παρουσιαστούν διαφορετικά οράματα» αποφεύγοντας τις «στείρες αντιπαραθέσεις».

Το μεταναστευτικό ζήτημα. «Η ακεραιότητα, η γνώση, η ικανότητα και η προσήλωση υπέρ του κοινού καλού» είναι απαραίτητες ιδιότητες «για όσους διεκδικούν την λαϊκή εντολή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι επίσκοποι επισημαίνουν ορισμένα θέματα που είναι ιδιαίτερα κοντά στην καρδιά τους. Αυτά  περιλαμβάνουν την «κοινωνική οικονομία», οι πολιτικές για τη μείωση της φτώχειας, με βάση την αρχή ότι «ότι λειτουργεί για τους λιγότερο προνομιούχους λειτουργεί για όλους», μαζί με «μια νέα προσπάθεια για την εξεύρεση αποτελεσματικών και κοινών λύσεων σχετικά με τη μετανάστευση, το άσυλο και την ένταξη». Από την άποψη αυτή, κάνουν δύο επισημάνσεις: η ένταξη «δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους που εισέρχονται στην ΕΕ», αλλά και «για τους πολίτες της ΕΕ που μετακινούνται σε μια χώρα διαφορετική από τη δική τους». Αυτό οδηγεί στο βασικό ερώτημα: «πώς μπορούμε να υποδεχόμαστε καλύτερα ο ένας τον άλλο στην Ευρώπη;». Δεύτερον, τα ζητήματα της μετανάστευσης και του ασύλου δεν είναι αφ’ εαυτών, αλλά συνδέονται με τα θέματα της «αλληλεγγύης, της ανθρωποκεντρικής προοπτικής, μιας αποτελεσματικής οικονομικής και δημογραφικής πολιτικής».

Περιβάλλον, ειρήνη, ανθρώπινα δικαιώματα. «Ψηφίζοντας σε αυτές τις εκλογές σημαίνει επίσης ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τον μοναδικό ρόλο της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει το μήνυμα της COMECE. «Για παράδειγμα, η φροντίδα για το περιβάλλον και η αειφόρος ανάπτυξη -γράφουν οι  Ιεράρχες-  δεν μπορεί να περιοριστεί εντός των συνόρων της ΕΕ και τα αποτελέσματα των εκλογών θα επηρεάσουν τις αποφάσεις που επηρεάζουν το σύνολο της ανθρωπότητας». «Μια ισχυρή Ένωση είναι επίσης απαραίτητη στη διεθνή σκηνή για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς και για μια σταθερή συμβολή της ΕΕ ως πολυεθνικού παράγοντα για την ειρήνη και την οικονομική δικαιοσύνη». Αφού υπενθύμισε παλαιότερη παρέμβαση του πάπα Φραγκίσκου για το μέλλον της Ευρώπης, το έγγραφο αναφέρει: «Οι εκλογές μπορεί να είναι απλά το πρώτο βήμα, αλλά το πιο απαραίτητο βήμα». Ζητάμε «όλοι οι πολίτες, νέοι και ηλικιωμένοι, να ψηφίσουν και να συμμετάσχουν στην πορεία των εκλογών». Το έγγραφο καταλήγει στο συμπέρασμα: «Η συμμετοχή στην ψηφοφορία δεν είναι απλώς δικαίωμα και καθήκον, αλλά μια ευκαιρία να διαμορφώσουμε συγκεκριμένα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα!».

Προηγούμενο Άρθρο

Πάπας στο IFAD: Θέτοντας την τεχνολογία στην υπηρεσία των φτωχών

Επόμενο Άρθρο

Επιστολή Φεβρουαρίου του Αρχιεπισκόπου Καθολικών Αθηνών, Προς τους πιστούς των εκκλησιαστικών επαρχιών Αθηνών και Ρόδου

You might be interested in …

Έκκληση για ειρήνη και άμεση κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Ε.Ε. των Επιτροπών «Δικαιοσύνη και Ειρήνη Ευρώπης Μετά τη βίαιη εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, την 24/2 καταδικάζουμε τη ρωσική επίθεση, ως σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη. […]

Η Αγία Σοφία τόπος ειρήνης και διαλόγου

  Η ιστορία της Βασιλικής της Αγίας Σοφίας, η οποία είχε μετατραπεί σε τζαμί, μετά σε μουσείο, και έπειτα πάλι σε τζαμί, διαπερνά τους αιώνες για να μιλήσει στην ανθρωπότητα για την ανάγκη να βρεθεί […]